Vlees op de WHO lijst

0
200

Je komt het op dit moment overal tegen, bewerkt en rood vlees staat op DE lijst. DE lijst van het WHO (World Health Organization) met kankerverwekkende stoffen. Knakworstjes, vleeswaren, rood vlees, als je er teveel van eet verhoog je je risico op kanker.

Voor sommigen een verrassing, voor anderen juist helemaal niet. In de jaren ’60 en ’70 kwam al uit belangrijke onderzoeken naar voren dat vlees én ook zuivelproducten een slechte invloed hebben op het menselijk lichaam. Men stond op het punt burgers te adviseren minder vlees te eten, toen er protest kwam vanuit de vleesindustrie.
Winstbelang en de economie gingen voor gezondheid en het advies werd genuanceerd. ‘Eet vlees en vissoorten die minder verzadigde vetten bevatten’.
Verzadigde vetten werden naar voren geschoven als de boosdoener. Echter in het onderzoek was nooit onderzocht of het specifiek de verzadigde vetten waren. Het was vlees, in zijn geheel.

Ook The China Study kwam met dergelijke bevindingen, vlees en zuivelproducten werden in verband gebracht met ziekte. Door het volgen van een hoofdzakelijk plantaardig dieet kregen mensen hun gezondheid weer terug en wisten zich te genezen, of hun ziektebeeld te verminderen.

Of vlees de echte boosdoener is in het verhaal? Omdat in onze wetenschap elk onderzoek in partjes gebeurt en er nooit een holistisch onderzoek plaats vindt zullen we het wellicht nooit weten. We kunnen het cholesterol onderzoeken, de eiwitten, maar we zullen nooit het totale proces binnen het menselijk lichaam onderzoeken. Is het het vlees? Of is het het feit dat we hoofdzakelijk groente moeten eten om een goede weerstand te hebben? Wat we niet doen! Is het het vlees, of is het de positie op ons bord welke we vlees hebben toegewezen?
We eten over het algemeen meer vlees dan groente.
Zouden we beter bestand zijn tegen vlees, als we ons lichaam hadden gegeven wat we het moeten geven? Planten?! We eten immers al vlees zolang als we bestaan..
Daar wordt dan weer weinig onderzoek naar gedaan. Vlees wordt geïsoleerd onderzocht.

Ook gingen er al geluiden dat mensen met weinig maagzuur kwetsbaarder zijn voor de nitrieten in het bewerkte vlees, zij zouden een verhoogd risico hebben op maagkanker.

En dan hebben we ook nog eens de torenhoge jeugd van tegenwoordig, die in één generatie twee koppen boven hun ouders uit zijn gaan groeien, het blijft in mijn ogen een vreemd fenomeen. Door goede voeding, zegt men. Goede voeding? Welke goede voeding? Hormonen denk ik eerder!

Vlees op de WHO- lijst.. het is een kwestie van accepteren, de feiten liggen er al tijden, maar kwamen zelden aan het licht. Je kunt er over bakkeleien wat je wilt, ik vind het slechts een waarschuwing voor overig voedsel.

‘Vlees hebben we nodig!’, schreeuwen de tegenstanders. Wellicht ooit in oertijden… met oervlees, maar het vlees van tegenwoordig is daar in verre van nog mee te vergelijken. Overigens zou een ‘beschaving’, anno 2016, daar zijn oplossingen allang voor hebben kunnen vinden als we de vleesindustrie niet zo gespekt hadden.

De bevindingen van de laatste decennia liggen niet zo ver uit elkaar, maar worden helaas niet zo opgepakt. Een menselijk lichaam heeft vooral planten nodig, heel veel planten! Geen geïsoleerde stofjes zoals vitamine C, A, etc. , de gehele plant, met zijn holistische waarde! Wellicht dán, wie zal het zeggen, is een klein stukje bio- vlees je vijand niet!

Wel jammer voor degene die denkt zijn gezondheid te kunnen behouden met wat pillen en poeders.

Pillen en poeders… Díe staan overigens nog niet op dé lijst van het WHO, hoelang zal het nog duren?