Spirituele nieuwsgierigheid

0
56

Kijkend door de ogen van een kind is alles simpel, nieuw, vrij en vol verwachtingen. Maar wanneer we ouder worden krijgen we teleurstellingen voor onze kiezen, geven we de moed op voor bepaalde zaken in het leven en soms zelfs.. soms worden we cynisch.

Zonder vertrouwen, verbitterd, eenzaam, maar aan de buitenkant houden we de schijn op, we willen er niemand mee lastig vallen, of we vertrouwen er niet meer op dat er mensen voor ons klaar zullen staan. De maatschappij gaat snel aan ons voorbij, autistisch en narcistisch leven we naast elkaar en verbazen we ons over de gedragingen van anderen, alsof het uit de lucht komt vallen.

Mensen leven met pijn, diep onder hun huid, ze klagen, ze reageren op een ander af. Hoe ouder ze worden, hoe meer pijn ze ervaren en ze verwerken het niet… Ze doen alsof ze hun schouders ophalen, ze laten het zogenaamd van hun rug af glijden. Uiteindelijk is dat kind, dat vrije zorgeloze kind wat ze ooit waren, als een jas van hen af gevallen.

Zo lijkt het tenminste, want niemand raakt zijn innerlijke kind voor altijd kwijt. Het is juist dat innerlijke kind wat zich verloren voelt, niet gehoord voelt, niet gekoesterd voelt, niet veilig voelt, waardoor de pijn blijft bestaan.

Geluk vinden begint bij het koesteren van het innerlijke kind. Maar dat verwaarloosde kind koesteren, dat is toch nog best een zoektocht, want wat heeft jouw kind nodig dan?

Het is een weg naar binnen, waarbij je dapper moet zijn, de pijn aan durft te gaan en toe durft te geven dat ook jij kwetsbaar bent. Je gaat op zoek naar jouw oorspronkelijke zijn, je innerlijke kind of je ziel. Spirituele nieuwsgierigheid noem je dat. Ben jij het een beetje kwijt? Zorg dan dat je het weer terug krijgt!

Hoe word je spiritueel nieuwsgierig?

Open je ogen

Open ze, niet fysiek, maar spiritueel. Bekijk de wereld op de manier, zoals je dat als klein kind deed. De weg die je elke dag rijdt, het voelt hetzelfde, maar dat is hij natuurlijk helemaal niet. Iedere dag vinden er andere scenario’s plaats, andere mensen komen er op je pad. Wees nieuwsgierig naar het nieuwe van de dag, probeer ontdekkingen te doen die je nog niet eerder deed.

Vragen staat vrij

Wij leven in een maatschappij waar onwetendheid als dom bestempeld wordt. Intelligentie wordt getoetst aan het zelfvertrouwen van iemand, het zijn de mensen die altijd alles weten, waarvan we zeggen dat ze slim zijn. Het tegenovergestelde is eigenlijk waar. De mensen die altijd zeker zijn van hun zaak, een grote mond hebben en nooit een omweg maken, zouden juist minder wijs en intelligent zijn. De twijfelaars, de mensen die alles van alle kanten bekijken, die hun eigen waarheid continu in twijfel trekken en vergelijken met de waarheden van anderen blijken een hoger IQ te hebben. De waarheid staat voor hen niet vast. Prikkel dus je nieuwsgierigheid, stel vragen, durf het niet te weten en durf dat ook uit te spreken. Enkel door toe te geven dat je iets niet weet kun je iets leren, doe je dat niet dan geef je al je energie weg aan het hoog houden van je ego en je status. Door onwetend te zijn kun je groeien, door te groeien kun je geluk vinden.

Breng je aandacht naar binnen

Veel mensen hebben voldoende aandacht voor hun uiterlijk. Verzorging is een groot ding op de lijst van dagelijkse bezigheden. Verzorging is ook belangrijk voor je, het is het koesteren van je lichaam. Maar lichaam betekent letterlijk ‘huis van de ziel’, verzorg het huis, koester de binnenkant. Ga op zoek naar je ziel. Dat lijkt ingewikkeld, maar begin gewoon eens met te ervaren wat er allemaal van binnen gebeurt, let eens op de berichten die het lichaam je stuurt. Richt eens je aandacht op het kloppen van je hart, het borrelen van je buik. Hoe meer aandacht je geeft aan het gehele lichaam, hoe gemakkelijker je de weg naar binnen vindt, de weg naar je ziel. Door je aandacht enkel op de buitenkant te richten zul je de pijn in je hart niet willen voelen, maar wanneer je niet voelt kan het ook niet weg.

Onthoud je dromen

’s Nachts wordt de wijsheid je toegeworpen, je onderbewustzijn roept naar je; ‘Luister naar me, ik heb je zoveel te vertellen!’ Maar je luistert niet, je draait je om, zucht hooguit wat en in de ochtend doe je gewoon weer wat je altijd doet. Het bijhouden van je dromen geeft je inzichten in het leven, inzichten in je gevoelsleven. Herhalende dromen wuif je niet weg, je gaat ze voelen en je probeert dat gevoel te herkennen in je dagelijkse leven en voor je het weet… weet je waar je blokkades liggen.

Zoek je rust

Zoek ontspanning. Voor de een is dat meditatie, voor een ander is dat wandelen in de natuur. Stilte brengt zachtheid in het hart, liefde in het lichaam en brengt contact met de ziel. In een overvol hoofd kan niets nieuws zich meer vestigen en energie blijft er cirkelen. Je blijft letterlijk vast zitten in een cirkeltje, waar je niet uit komt. Doorbreek de cirkel door een frisse wind door je geest te laten gaan en dat doe je dus door letterlijk even overal de stekker uit te trekken en je stilte te vinden.

Wees spiritueel nieuwsgierig, vind je geluk en help anderen dat van hen te vinden!