Nederlanders vechten niet

0
297

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Het motto van ons Nederlanders en dat motto wordt hoog gehouden, als uitspraak, maar zeker ook als gedrag. Wanneer je anders bent, dan ben je per definitie gewoon een beetje raar. Zet je je af tegen de maatschappij, dan draait men de rug wat naar je toe.

Praat je teveel over wat er achter de schermen speelt, dan ben je een complotdenker en ieder woord wat je vervolgens zult zeggen is een complottheorie. Er wordt niet gecheckt of wat jij zegt misschien waarheid zal zijn, je staat bekend als een raar wezen, wat geregeld anders denkt dan wat je zou moeten denken. Dat maakt jouw woorden onbetrouwbaar.

Wat de massa zegt… is waarheid. Wat de overheid zegt… is waarheid. Niet omdat het zo is, maar omdat het gewoon is om te denken. Binnen de muren van onze samenleving wordt het geacht de neuzen dezelfde kant op te hebben staan, een meerderheid die zich alles laat voeren wat voorbij komt.
Vanaf de zijlijn roep je: ‘NEE… kijk toch verder!’ Maar het is al te laat, jij staat aan de zijlijn. De rest loopt op het veld. Met oogkleppen voor, dus je volgt.

Nederlanders vechten niet, althans… beschaafde Nederlanders vechten niet. Beschaafde Nederlanders hebben kritiek, wijzen het vingertje, want dat toont hun intelligentie. Maar zodra men daadwerkelijk moet handelen, dan schuiven ze een laatje open en halen daar hun onverschilligheid uit.
De Nederlander staat niet op de bres voor zijn idealen, waarom zou hij ook? Protesterende mensen staan geregeld in het nieuws als baldadig, opstandig en… een beetje naïef en dom. De media plukt de niet zo intelligente medemens er uit, zet hem op camera en voila…
De protesterende mens is een idioot.

Ieder bericht wat voorbij komt, wat je oproept tot verantwoordelijkheid negeer je, hoe vaker het voorbij komt, hoe makkelijker dat ook gaat. Je wordt ervaren in het ophalen van je schouders, kundig in het wassen van je geweten en die blinddoek, die zit best comfortabel.

Je wilt natuurlijk niet te boek komen staan als dorpsgek, als idioot, toch? Dus hou je je koest. Je maakt je boos om veranderingen, heft je vuist bij onrecht en ‘je zou ze wat!’. Maar als het puntje bij het paaltje komt zul je je omdraaien, het probleem de rug toe draaien. Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg.

Normaal… dat is je mond dichthouden. Je kop niet boven het maaiveld uitsteken. Dát is wat de meerderheid doet, zo simpel is het. Jij dus ook.

Ondertussen verbitter je, er wordt je van alles af gepakt en je klaagt. Vroeger was alles beter, vroeger was alles mooier.

Maar ja.. . En je haalt je schouders op. Wat doe je er aan?!

Tja.. niet zo veel dus.