Lief zijn voor Yoni!

0
180

Er zijn van die dingen die je niet in een keer doorvoert, of een beetje op beloop laat. Misschien omdat het even geen prioriteit heeft, of omdat je het belang er op dat moment nog niet van inzag.
Dat gebeurt mij ook geregeld en het is zeker gebeurd met de verzameling tampons en maandverband wat hier in huis ligt.

Veel eerder al had ik berichten gelezen over chemicaliën die in onze hygiëne producten zitten, maar op één of andere manier was dat in het ‘zucht… dat ook al, ik word er een beetje moe van, ik kijk er later wel een keer naar’ – hoekje beland.
En daar heb ik inmiddels een beetje spijt van. Wat in mijn hoofd niet als prioriteit gealarmeerd werd blijkt toch best belangrijk te zijn. Misschien was het het niet zo’n sexy onderwerp, of de kosten die er mee gepaard gaan vond ik minder prettig. In elk geval kwam hier maandelijks nog het reguliere aanbod in huis.
Maar nu niet meer!

Er gaan verhalen de ronde dat de reguliere tampons restanten van chemicaliën in zich dragen, ik ga niet zeggen dat dit waar is, maar ik kan je ook niet zeggen dat het niet waar is. Feit is dat er weinig onderzoek naar is gedaan en de onderzoeken die gedaan zijn, die zijn niet onafhankelijk uitgevoerd.

Fabrikanten van tampons en maandverband zijn niet verplicht de ingrediënten te vermelden op de verpakking, zodoende lees je enkel de bestanddelen die ‘mooi uit de bus’ komen. Toch zijn er organisaties die zich verdiept hebben in de patenten van de grotere merken, waar uit blijkt dat er wel degelijk residuen van chemicaliën achter blijven in de tampons. De hoeveelheid chemicaliën zou volgens de fabrikanten, en de door de fabrikant uitgevoerde onderzoeken, geen risico geven voor de gezondheid van de vrouw, omdat de hoeveelheden per tampon erg klein zijn.
Wat niet is meegenomen in deze onderzoeken is het feit dat een vrouw zo ongeveer een heel doosje per maand verslindt én dat deze chemicaliën niet via het maag- darm kanaal het lichaam in komen, maar via de vagina.
De vagina neemt eventuele chemicaliën enorm snel via de bloedvaten op in het lichaam, sneller dan dat dit door de darmwand zou verlopen. Wel iets om serieus te nemen dus.

Deze chemicaliën zijn residuen landbouwgif van de reguliere katoen wat gebruikt wordt voor de kern van de tampon, katoen wat vervolgens ook nog eens gebleekt wordt met chloorbleekmiddelen.
Dat regulier katoen een ramp voor het milieu en de gezondheid is, dat weten we inmiddels allemaal wel dacht ik zo, dus het feit dat onze hygiëne producten gemaakt worden van dit materiaal… ik had het kunnen weten, maar het drong niet helemaal door. Ik werd er wel een beetje stil van. Hoe had ik dat kunnen overslaan?

Nu kun je natuurlijk opperen: die chemicaliën in tampons zijn niet bewezen bedreigend voor mijn gezondheid.
Natuurlijk! Als het je niet om het milieu gaat, enkel om je gezondheid, dan snap ik die beredenering wel. Maar de tweede zorg is dat de producten niet enkel uit katoen bestaan!

Maandverband… tja, dat hadden we zeker kunnen verzinnen, met al die vreemde absorptielagen, maar tampons ook niet?!?!

Wist je dat niemand echt weet wat er in een maandverbandje zit, maar dat men schat dat het gemiddeld net zoveel plastic bevat als 4 draagtassen? Hoe kan dat goed voor je zijn?

En wist je dat het ‘zachte inbrenglaagje’ van een tampon geen zacht katoen is, maar plastic? Rayon en polyester of polyethylene en polypropylene. Allen namen voor synthetische kunststoffen! En dat… in Yoni..?! Dicht bij je baarmoeder?

Laten we even helder zijn, als het om tampons gaat. Er is namelijk wel allang bewezen dat alles wat je in de vagina inbrengt ontstekingen veroorzaakt. Natuurlijke tampon of Rayon tampon, het is sowieso niet heel goed voor de vagina.

Maar wat ik wel schrikbarend vond, was lezen dat de ziekte waar we altijd voor gewaarschuwd worden op de tampon doosjes, TSS, nog nooit is ontdekt bij 100% natuurlijke biologische tampons. Deze ziekte, die voortkomt uit de bacterie Staphylococcus aureus, is enkel nog maar gediagnosticeerd bij gebruikers van de zogenaamde Rayon tampons, de reguliere tampons dus.

En logisch ook, want plastic broeit!
En broeien en bacteriën… dat is een feestje!

Ik las nog veel meer akelige zaken over de reguliere tampons, en de plastic maandverbandjes.
Waar het op neer komt is dat ík a la minute alle hygiënische producten ben gaan vervangen voor biologisch katoenen producten. Wakker was ik, direct!

Ik maak me namelijk wél druk om onze voetafdruk op de aarde en ben daarnaast ook zuinig op Yoni en mijn algehele gezondheid.

De producten zijn overigens wel wat duurder, maar dat kan natuurlijk ook niet anders. De reden dat fabrikanten deze chemicaliën gebruiken is de prijs te drukken en winst te maken.
Dát besef gaf mij het aller laatste duwtje voor mijn gezondheid. Weer van die bedrijven die enkel maar aan hun winst denken en aan verder niks! Een keer per maand een bewuste keuze maken voor is mij die extra 2 euro wel waard.

Goede alternatieven voor Rayon tampons zijn de tampons van Yoni en die van Natracare.

Andere goede hygiene producten, zoals maandverband of inlegkruisjes zijn van Yoni, Natracare en Naty.

Voor wie nóg milieubewuster haar menstruatie wil doorlopen kiest voor de Mooncup, een cup die je inbrengt en vervolgens het bloed opvangt, in plaats van absorbeert. Vele vrouwen gingen je voor en zijn er tot op de dag van vandaag heel gelukkig mee!

Wat je ook doet….

Wees lief voor Yoni!

(Oh…pssttt… voor wie nog niet begrepen had wie die Yoni nu toch was… Yoni is Sanskriet voor vagina 😉