Haren wassen met een blok

0
113

Regelmatig schreef ik over hoe ik mijn haar waste met Aleppo. Zelf vond ik het zo vanzelfsprekend dat ik het proces keer op keer oversloeg, hier op Blissings.
Toch krijg ik regelmatig de vraag hoe je dat nou precies doet, blijkbaar is het dus niet zo vanzelfsprekend, die overstap van een vloeibare shampoo naar een blok zeep, of shampoo bar.

Men blijft achter met gedeeltelijk gewassen haar en krijgt het niet voor elkaar om succesvol te eindigen met fris, glanzend haar.

Toegegeven.. op dit moment was ik mijn haar met een vloeibare shampoo of shampoo bar, enkel nog af en toe grijp ik terug naar Aleppo. Toch geldt voor Aleppo hetzelfde proces als voor shampoo bars en ik begrijp dat het even wennen is.

Het is absoluut niet zo moeilijk, het probleem is alleen dat wij zo verwend zijn door reguliere shampoos dat we van een shampoo bar of een zeep dezelfde eigenschappen verwachten en dáár gaat het fout.
De reguliere shampoos hebben toevoegingen die er voor zorgen dat het zoveel schuim creëert, dat het bijna niet mis kán gaan. Waar je het ook op je hoofd smeert, het vindt zijn weg tot in de verste uithoeken. Met een shampoo bar of zeep werkt het gewoon niet zo.

Haren wassen met een shampoo bar of zeep vraagt om een samenspel van water en zeep, voldoende water!, om het schuim zijn werk te laten doen.

Zo was je je haar met een shampoo bar of zeep

Stap 1. Het eerste wat je doet, wanneer je je haar gaat wassen is je haar kammen, ontklitten, voor je onder de douche stapt. Een shampoo bar is lang niet zo zacht als vloeibare shampoo en je haar wassen met klitten erin is één grote ellende. Kammen dus!

Stap 2. Was je haar met water, zorg ervoor dat het water overal is geweest, masseer je hoofdhuid met het water, zodat het vuil alvast wat los komt.

Stap 3. Neem je shampoo bar of zeep en houd hem onder de kraan, vervolgens neem je de bar tussen beiden handen, alsof je je handen zou wassen, tot er wat schuim ontstaat.

Stap 4. Het schuim wat vrij komt verdeel je over de haargrens, dat wil zeggen bij je voorhoofd en je slapen bijvoorbeeld. Dit doe je door samen te werken met het blok en je vrije hand. Maak kleine draaibewegingen met het blok en verdeel vervolgens het schuim met je vrije hand. Wat je al snel zult merken is dat het blok weer ‘opdroogt’. Dit is het moment om het blok weer onder het water te houden.

Stap 5. Maak kleine draaiende bewegingen langs de haargrens, zodat het schuim van het blok zich kan verdelen. Begin bijvoorbeeld bovenop en werk langs je slapen naar de haargrens van je nek toe. Iedere keer dat het blok stroef aan begint te voelen houd je het onder de kraan, creëer je weer wat schuim zoals in stap 3 en ga je stap voor stap verder tot je de hele haargrens hebt gehad.

Stap 6. Verdeel nu met je handen het schuim over je hoofd, door vanaf de haargrens naar achteren, naar de kruin en het midden van je hoofd, toe te masseren. Merk je nu dat het achterhoofd weinig shampoo krijgt? Herhaal dan stap 1, 2 en 3 en verdeel het schuim nu over de achterkant van het hoofd. Maar ga voorzichtig te werk, kleine bewegingen, zodat je geen grote knopen in je haar legt!

Stap 7. Vervolgens masseer je al het schuim in je haar en neem ieder plekje van je hoofdhuid mee. Maak je niet te druk om de punten van je haar, die gaan vanzelf mee in het geheel. Je kunt elke keer wat extra water toevoegen om het schuim op gang te brengen.

Stap 8. Spoel vervolgens alle zeep of shampoo goed uit, zodat er niets achter blijft.

Stap 9. Gebruik je een shampoo bar? Dan ben je klaar! Tenzij je nog wat conditioner wilt gebruiken. Gebruik je Aleppo of Marseille? Dan doe je er slim aan om je haar nog eens na te spoelen met 1/3 azijn op 2/3 water. Verdeel deze verhouding over je haar, masseer het even in en spoel het vervolgens goed uit. Dit zorgt ervoor dat alle zeep restjes verdwijnen en je haar niet dof achter blijft, maar gaat glanzen!

Stap 10. Droog je haar met een handdoek door het ’te deppen’ of te ‘kneden’, maar ga het niet met grof geweld te lijf. Je haar blijft echt zacht na het wassen met een bar, maar zolang het nog nat is kan het snel klitten.

Simpele stappen, maar je moet het maar even weten! Ik wens je veel succes met het uitproberen van de shampoo bars of Aleppo!