De zoektocht naar zonnecrème

0
49

Natuurlijke zonnebrandcrème, een bijna onmogelijke, maar zo gewenste zoektocht! Ook dit jaar begon mijn brein weer te ratelen, want zoals ik al eerder schreef… ik weet het gewoon niet zo.

Natuurlijke oliën kunnen een mooi alternatief zijn, maar in hoeverre zijn ze stabiel genoeg om mij die zekerheid te bieden, die ik toch eigenlijk graag zie?
Je hoort het steeds meer, mensen met huidkanker. Nog steeds geloof ik, en met mij vele artsen en wetenschappers, er heilig in dat ons lichaam bestand is tegen de zon, met zijn straling, en dat huidkanker vooral een gevolg is van al de slechte ingrediënten die toegevoegd worden aan onze zonneproducten. Maar als de zon dus niet verantwoordelijk zou zijn voor de toename van huidkanker, waarom zou je dan een zonneproduct willen zoeken?

Omdat je huid de tijd nodig heeft zijn eigen bescherming op te bouwen en die tijd… die hebben wij niet. Hier in Nederland hebben wij te weinig zonuren om de huid voldoende zijn gang te laten gaan om beschermd te zijn tegen die ene zomerse stranddag. Een crème dus liever wel. Maar bestaat er überhaupt wel een goede zonnecrème?

Die vraag heb ik mij jarenlang gesteld en ik heb het dan ook allemaal uitgeprobeerd. Ik heb gezond met cacaoboter en sheaboter, kokosolie, jojobaolie.. en ja.. het werkt allemaal. Maar ik mis het gemak. Een potje met sheaboter is niet handig op het strand en lekker ruikt het ook al niet. Ik heb het geprobeerd, met alles, mijn eigen producten maken, maar ik heb dat engelengeduld niet en voor veel producten ga ik toch weer liever naar een producent. Zelf zonnecrème maken is dan ook niet aan mij besteed, maar wat zijn dan de alternatieven?

Er is één bedrijf wat ik volledig vertrouw in zijn ingrediënten, dat is Mexitan uit de Verenigd Staten. Een van hun producten wordt hier verkocht, maar dat aanbod is maar schaars en ze verkopen dan ook enkel factor 30.. that’s it. Bij Mexitan zelf is er een zeer breed aanbod, de verzendkosten zijn helaas hoger dan de kosten van het product zelf, waardoor ik de aankoop toch elke keer skip, maar wanneer je meerdere flessen tegelijkertijd zou willen kopen… dan zeg ik.. Doen!

Verder is het triest gesteld in het aanbod en toen ik laatst een nieuw product wilde uitproberen liet ik mij volledig door de verkoopster in de winkel uit het veld slaan. Ze leek alles te weten, wist precies de verschillen tussen de producten uit te leggen en kwam met natuurlijkere varianten dan ik zelf gevonden had. Dacht ik…. Toen ik thuis kwam stond er achter de minerale SPF bescherming toch het woordje ‘nano’. Zonde van mijn geld. Vertrouwen op een ander? Nee dus niet meer, dus ik ben wéér gaan zoeken en heb hier mijn beste alternatieven voor je op een rijtje gezet.

Perfect? Niet altijd dus, maar ik leg je uit waarom ik er toch voor kies.

Eco cosmetics zonnegel voor het gezicht en zonnecrème spf 20

Boven aan mijn lijstje staat toch wel het merk Eco cosmetics. Vorig jaar heb ik een aantal van hun zonneproducten mogen proberen en het bevalt me goed. Producten van Eco cosmetics zijn gegarandeerd:

100% vrij van synthetische filters (minerale bescherming)
100% van de ingrediënten is van natuurlijke oorsprong
Vegaan en dierproefvrij
Zonder parabenen, PEG’s, minerale oliën en siliconen
Geen nanotechnologie!

Het nadeel van de zonnecrèmes van Eco cosmetics is wat mij betreft dat ze wat vettig zijn, ze liggen dus een beetje op de huid en op een strand is dat nog wel eens… nou ja jammer. Maar dat is tegelijkertijd ook weer in je voordeel, het feit dat het niet zomaar direct in trekt geeft aan dat er geen chemische toevoegingen in je creme zitten. Het is ook weer niet overdreven vervelend, maar wel handig om te weten, wanneer je zou kiezen voor deze creme. Ik vind hem prettig! Een beperkt aantal ingrediënten, fijn overzichtelijk een goede bescherming!

Lavera zonnebrandcrème spray

Eerlijk is eerlijk.. ik bent totaal geen fan van sprays, omdat er altijd ingrediënten in zitten die er voor zorgen dat het… een spray kán zijn.

Toch is de spray van Lavera met SPF 20 voor een heel groot gedeelte natuurlijk en bevat hij enkel 100% minerale zonnefilters. Hij bevat dus wel alcohol, wat er voor zorgt dat de werkzame stoffen sneller intrekken, maar tegelijkertijd ook de huid wel kunnen verouderen. Toch is dit een spray die ideaal op vakantie is, hij is geschikt voor het gehele gezin, smeert makkelijk uit en is direct actief. Voor mij is dit dus zeker ook een alternatief, omdat kinderen gewoon niet stil zitten. Daarnaast bevat het ook calendula wat erg prettig is voor een gevoelige huid!

Biosolis Huile Sublimante SPF 20

Ook dit product heb ik vorig jaar uit getest. Een olie, heel prettig en je krijgt er al snel een kleurtje van. Maar zoals met vele oliën is het oppassen met een lichte huid. Ja, er zit inderdaad een beschermingsfactor in, maar olie heeft toch sneller de neiging tot verbrandingsverschijnselen. Toch was ik er heel blij mee, voor de korte uurtjes in de zon. Ook weer een gering aantal ingrediënten, milieuvriendelijk en geen nano technologie. Een aanrader!

Summer Skincare Set van The BEEKEEPER shop op Etsy

Wil je toch liever ‘homemade’? Op Etsy vind je genoeg shops die de last van je overnemen. Zoals ik al zei zijn natuurlijke oliën en boters prima beschermers, maar het is niet altijd fijn om ze zelf te maken. The BEEKEEPER shop in Griekenland verkoopt naast heerlijke zepen ook zonnebeschermers van natuurlijke materialen. Het voordeel hiervan is dat je zelf dus niet hoeft te knutselen, maar ook dat iemand die hier dagelijks mee bezig is veel meer kundig zal zijn dan jij op dit gebied en andere shoppers gingen je voor. De recensies van deze shop zijn geweldig, zelf heb ik deze set nog niet besteld, of geprobeerd, maar hij staat wel op mijn verlanglijstje. De zonnefilter deeltjes, zinc oxide, zijn 20% groter dan Nano… Het feit dat een shop dat vermeldt, vind ik een fijn idee.

Met de summer skincare set ontvang je een gezichtscreme, bodylotion en olie, waarmee je de zon in kunt! De shop bevindt zich in Griekenland. Reken dus op verzendkosten van ongeveer € 9 euro en een iets langere levertijd dan in Nederland, maar ik persoonlijk vind dat helemaal niet erg.