Aloe Vera tandpasta’s onder de loep!

0
131

Vandaag doen we het eens anders, vandaag neem ik eens drie producten in een keer onder de loep. De reden daartoe is dat ik op zoek was naar een tandpasta die mij kon helpen mijn tandontsteking te genezen, na iets te enthousiast floswerk.

Gezien ik geregeld benaderd wordt om distributeur te worden van de diverse Aloe Vera merken dacht ik dan ook direct aan de geweldige beloftes die deze producten doen. Overigens laat ik dan ook direct bij deze even weten dat ik daar totaal geen interesse in heb, dus aanbiedingen… niet meer doen!

Dat mijn zoektocht teleurstellend was… Dat is een understatement. Laten we dus eens kijken naar de bevindingen die ik deed!

Forever Bright Toothgel

Een tandpasta met een hoog percentage Aloe Vera, waar je maar weinig van gebruikt en waarbij je achteraf je mond niet mag omspoelen. Je spuugt het overtollige uit en maakt de mond schoon, om vervolgens je dag te vervolgen.

Een dergelijke tandpasta wekt natuurlijk de indruk dat er veilige ingrediënten in zitten, ik heb daar mijn vraagtekens bij.
Volgens de fabrikant zou Forever Bright Toothgel ook niet schuren.

Toch is het derde ingredient op de ingrediëntenlijst een zeer omstreden schuurmiddel; Hydrated Silica.

Laten we eens kijken naar de ingrediëntenlijst:

Ter reminder: Groen voor veilig, oranje voor redelijk veilig, rood voor problematisch.

Ingrediënten:
Aloe Barbadensis Leaf Juice (Stabilized Aloe Vera Gel), Sorbitol, Hydrated Silica, Glycerin, Sodium Lauryl Sulfate, Chondrus Crispus Powder, Aroma, Propolis Extract, Sodium Sacharin, Acorbic Acid, Citric Acid, Limonene, Linalool, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, CI 75810.

Vooraan de lijst vind je de Aloe Vera waar het ons allemaal om te doen is, prima, dat betekent dat het grootste deel in de tandpasta daadwerkelijk is wat het zou moeten zijn. De volgorde van de ingrediëntenlijst bepaalt immers de hoeveelheid die in het product zit.

Op nummer 2, en dus ruim vertegenwoordigd in deze gel, is Sorbitol. Sorbitol is een omstreden kunstmatige zoetstof die in net als alle andere zoetstoffen in verband wordt gebracht met allerlei gezondheidsproblemen. Nummer 3, Hydrated Silica, een schuurmiddel wat vergeleken wordt als ‘zand wat glas kan schuren’, hij beschadigt het glazuur. Door dit schurende effect lijken tanden witter, voor nu, maar op de lange termijn gaat je gebit achteruit. Grappig op zich, want pure Aloe Vera zou tanden uit zichzelf al wit maken. Sodium Lauryl Sulfate, beter bekend als SLS, is een schuimmiddel en het staat bekend om zijn irriterende eigenschappen op de huid en slijmvliezen. The journal of the American College of Toxicology liet weten dat SLS de huid binnen kan dringen en terug gevonden wordt in hersenen, ogen, lever en het hart met op de lange termijn ernstige problemen leverend. Chondrus Crispus Powder is een natuurlijk product, wat je misschien wel kent als ‘Iers Mos’. Aroma, voor de smaak uiteraard. Propolis extract is evengoed een natuurlijk product, wat door bijen wordt gemaakt. Sodium Saccharin daarentegen is wederom een zoetstof, kunstmatig. Blijkbaar zaten er nog niet voldoende kunstmatige zoetstoffen in en om er voor te zorgen dat de Sorbitol niet vooraan de ingredientenlijst zou komen voegt men dan later nog een kleinere hoeveelheid van Sodium Saccharin toe. Daarmee blijft het percentage individuele ingrediënten laag, maar tezamen zit er aardig wat in!
Acorbic Acid is Ascorbine zuur, beter bekend als de chemische variant van vitamine C. Een zuur, die dus ook je tandglazuur aantast. Citric Acid is citroenzuur, niet zo goed voor je tandglazuur dus ook, al zou het in kleine hoeveelheden vaker voorkomen in tandpasta. Limonene, het komt ook voor in etherische olie van citroen, het geeft een citrusachtige geur aan een product, maar limonene staat wel ook een beetje bekend om zijn overgevoeligheids reacties, het is wel per persoon verschillend en de meeste mensen ervaren geen probleem. Linalool is evengoed een alcohol achtige geurstof, het komt ook voor in etherische olie, maar staat ook zeker bekend om zijn gevoeligheidsreacties. Potassium Sorbate houdt het product goed, maar het staat ook bekend als giftig en zou kankerverwekkend kunnen zijn. Sodium Benzoate is evengoed een middel om het product goed te houden, het enge van dit ingrediënt is… wanneer het samen gaat met citroenzuur of ascorbine zuur, dan vormt het een kankerverwekkende chemicalie, welke bekend staat om leukemie en andere vormen van kanker. Alle drie deze ingrediënten zijn aanwezig in deze tandgel. CI 75810 is een omstreden kleurstof en zorgt voor de zeer groene kleur van deze tandpasta.

Alles bij elkaar genomen vind ik deze tandpasta zorgwekkend, zeker gezien het feit dat je hem niet uitspuugt, maar in je mond laat opnemen door de slijmvliezen en zoals je weet gaat alles in de mond… rechtstreeks het lichaam in!

Prijs: € 9,92

Aloe Vera freshness Tooth Gel van LR Health and Beauty

Dit is een tandpasta die ik onlangs zelf wilde proberen, online kon ik de ingrediënten niet lezen, deze tandpasta is dan ook dé reden dat ik meerdere tandpasta’s onder de loep begon te nemen en dit review tot stand is gekomen. Deze tandpasta kwam binnen met de post en is a la minute op nummer 1 geëindigd in mijn top 3 teleurstellingen van dit jaar, met stip!

43% Aloe Vera met een ‘hoeveelheid’ Echinacea.

Ja… dat klinkt wel een beetje vreemd, niet waar? Toch durfde ik het aan, de webshop liet net als bij Forever merken op de hoogte te zijn rondom de problematiek van fluoride en bood een alternatief aan met een hoog percentage Aloe Vera. Maar ik trapte er in.

Wat zit er in?

Ingrediënten:

Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sorbitol, Hydrated Silica, Water, Glycerin, SLS, Cellulose Gum, Aroma, Echinacea Purpura Extract, Propolis cera, Alcohol, Sodium saccharin, Sodium benzoate, Caramel (!!!), CI 19140 (YELLOW 5), CI 42090 (BLUE 1)

(First things first… maar serieus… CARAMEL???)

Ook in deze tandgel Hydrated Silica. Dit is een schuurmiddel, een schuurmiddel dat bekend staat om zijn agressieve wijze van reiniging, iets wat een gel niet zou doen. Hij zorgt voor uitdroging in de mond en een zere tong, ook levert hij geregeld tandvleesproblemen en kan hij allergieën veroorzaken. Een ingrediënt wat berucht is en hij is hier nummer 2 op de ingrediëntenlijst! SLS, een schuimmiddel. Gelukkig wordt meer en meer bekend hoe schadelijk SLS voor je is, steeds meer consumenten laten het links liggen. In je tandpasta zorgt het voor allergieën, maar ook voor tandvleesontstekingen en zweertjes in je mond.
Cellulose Gum maakt de tanden ogenschijnlijk witter en zorgt ervoor dat tandplak minder kans krijgt, tegelijkertijd brengt het je mond wel volledig uit balans, dus tandvleesproblemen zijn het gevolg.
Alcohol, nou vooruit, Alcohol is niet goed voor de balans in je mond, maar bij deze zie ik hem door de vingers, omdat er zoveel ergers te vinden is….
Zoals Sodium Saccharine en Sodium Benzoate en kleurstoffen en… Caramel!
Sodium Saccharine is een kunstmatige suikervervanger, een van de goedkoopste en Sodium Benzoate staat zoals ik al eerder zei genoteerd als kankerverwekkend. Dusss…
We weten allemaal dat de Aloe Vera plant groen is, toch? Nou… Dan moet deze tandpasta ook groen zijn! Dan voegen we twee omstreden kleurstoffen toe… CI 19140 (YELLOW 5) en CI 42090 (BLUE 1)
Geel… en Blauw. Geel en blauw is samen… Groen! Net als Aloe Vera… goed zo!
En…. uiteraard… de caramel. Natuurlijk… want wat is een tandgel zonder caramel?

Uiteraard had ik het dopje al geopend, om te ruiken aan mijn nieuwe aanwinst… You know me!
Dus om deze review verder af te maken heb ik eenmaal voor jou gepoetst met deze tandgel.
Het gevolg was een zere tong, een extreem droge mond, keel en lippen en de hele nacht door heb ik dorst gehad. Deze tandgel gaat dus bij mij rechtstreeks de prullenbak in, helaas pindakaas. Mijn klacht werd bij de distributeur niet zo serieus genomen, overigens. Ik had zelf de ingrediënten vooraf moeten opvragen, wat ik niet had gedaan, dus daarmee was de klacht afgedaan.

Schoon voelen mijn tanden overigens wel, hmmm…. dat zal de caramel dan wel zijn!?

De prijs: € 6,99

Zucht….

Ik kan niet alle Aloe Vera tandpasta’s behandelen, maar ik wil je niet achterlaten met hetzelfde verslagen gevoel als ik had na mijn zoektocht. Er is namelijk wel een tandpasta te vertrouwen en dat is die van Urtekram.

Urtekram Aloe Vera tandpasta

Een biologische tandpasta met een hoge concentratie Aloe Vera. Urtekram vind ik altijd al open in zijn informatie en bedrijfsvoering en dus zocht ik mijn uitweg naar mijn vertrouwde merk… en terecht.

Ingrediënten:

Calcium carbonate, aqua, glycerin**, aloe barbadensis leaf extract*, xanthan gum, citrus reticulata peel oil* (aroma*), commiphora myrrha oil, magnolia officinalis bark extract, limonene, linalool.
(* = Ingrediënten uit de biologische landbouw, ** = gemaakt met biologische ingrediënten)

Calcium Carbonate is krijt, het is een mineraal wat over de hele aardbol gevonden wordt en heeft een reinigend, maar wel ook een licht schurend effect, het is dan ook geen tandgel, maar een tandpasta. Op nummer 2 en dus sterk aanwezig in de pasta Aloe Vera. Xantaan gum, een verdikkingsmiddel, waar soms wel eens negatief over gesproken wordt, maar van alle ingrediënten die gebruikt kunnen worden… toch een van de minst erge in mijn opinie. Citrus reticulata is etherische olie van de schil van mandarijnen, commiphora myrrha oil is etherische olie van Mirre, limonene en linalool, beide etherische oliën waar sommigen op kunnen reageren… En dat is het. Meer niet! Daarbij zijn veel van de ingrediënten ook nog eens van biologische landbouw.

Perfect? Wellicht niet wanneer je reageert op de limonene en linalool, maar dat is per persoon verschillend en zul je moeten uitproberen, maar verder durf ik deze tandpasta zonder enig twijfel minimaal 2 minuten in mijn mond te houden! Daarnaast is de prijs ook vele malen gunstiger dan de andere twee. Met zijn € 3,99 verslaat hij ze beiden!

De tandpasta van Urtekram koop je overigens gewoon hier>>

Ik wens je veel succes in je zoektocht en hoop je weer een beetje te helpen met mijn bevindingen.