Zweverig

“Nou nee, ja, ik vind het wel interessant, maar mijn man heeft liever niet dat ik er mee bezig ben”.
“Bel me dan maar vanavond, want dan is mijn man niet thuis”.
“Sorry, ik moet de afspraak afzeggen, ja inderdaad, ik was heel enthousiast, maar thuis zijn ze bang dat ik er heel zweverig van word”.
“Tja, ik weet het niet, hoor. Ik vind dat toch allemaal een beetje eng”.
“Ik geloof er wel in, maar ik heb het op dit moment zo druk, ik heb er gewoon geen tijd voor”.

Gewoon wat reacties van mensen, wanneer het om spiritualiteit gaat. Soms zijn het redenen om een afspraak af te zeggen, soms zijn het voorlopers op het verbreken van een vriendschap, soms komt het gewoon terloops ter sprake in een gezellig onderonsje.

Ik heb er respect voor, ik zal nooit iemand dwingen iets te doen wat hij of zij niet wil. Toch breek ik er mijn hoofd over. Het mag niet van mijn man? Ze zijn bang dat ik te zweverig word?
Waar is de emancipatie en wat is in hemelsnaam zweverigheid?

Ik heb nog nooit iemand zweverig zien worden van zelfonderzoek! Ik heb mensen zweverig zien worden van ego. Ja, dat wel. Ik heb ze zweverig zien worden van een profiel, een jasje wat ze zich aan meten, maar ik heb nog nooit mensen zweverig zien worden van zelfkennis, van verbonden zijn met energie en intuïtie.

Over het algemeen worden mensen helderder, duidelijker, krachtiger, zelfstandiger en weten ze beter wat ze willen met hun leven, hier op aarde. Met twee voeten op de grond. Mediteren brengt je niet met je hoofd in de wolken, het brengt je in het hier en nu, zodat je meer kunt begrijpen wie je bent, wat je hier kunt doen, wat je hier wilt doen. Als bonus los je vaak je pijnen op en straal je meer, heb je meer plezier in het leven. Maar zweverig?

Zweverig word je wanneer je niet helder bent, wanneer je niet geaard bent, niet meer bezig blijft met het dagelijkse bestaan. Zweverig is geen consequentie van spiritualiteit, zweverigheid is een keuze, een mystiek gordijn, waarachter lekker weer veel te verbergen valt naar anderen toe. Het is het mistgordijn, waarmee je de verbondenheid met anderen van je af kunt houden. Je bent spiritueel en daarmee ongrijpbaar… woei… daar ga je!

Spiritualiteit is niet ongrijpbaar en wordt door technieken en vaak ook wetenschap ondersteund. Het is geen spooky business, het is een verlengde van je dagelijks bestaan, waar je niet toe getraind bent, maar wat voor iedereen aanwezig is. Het geeft je tools om je leven te vereenvoudigen, makkelijker te maken. Spiritualiteit is heel nuchter, het gaat om met je voeten op deze wereld staan, jezelf te verbinden met anderen en te groeien in wie je bent.

Je bent niet spiritueel, je hebt interesse in spiritualiteit.

We zijn vergeten dat we meer zijn, dan een vleselijk omhulsel. Wanneer we dat van jongs af aan hadden mee gekregen en geleerd, dan was er niets spooky aan spiritualiteit. Dan waren zoveel mensen beter in balans, wisten zoveel meer mensen waar hun grenzen liggen en begrepen zoveel meer mensen waarom ze zo in de war zijn. Men zou inzien hoe je emoties kunt aanschouwen en ze zouden als wolkjes weggeblazen kunnen worden uit iemands leven. We zouden elkaar adviezen kunnen geven die niet gebaseerd zijn op wat wij zouden doen, maar op wat bij de ander past.
Maar misschien maak ik het daarmee te zweverig?!

Ik heb eindeloze interesse in psychologie, maar wat ik wel heb geleerd is dat de mind problemen niet kan oplossen. We kunnen oneindig praten over onze problemen, structuren aanbrengen en veranderen, maar daarmee veranderen we enkel ons profiel voor de samensmelting met een maatschappij wat niet functioneert. Met spiritualiteit en zelfontwikkeling leer je het verschil tussen opgelegde dogma’s en wat jij wilt, je leert waarom de schoen wringt en hoe jij kan zorgen dat je beter voor jezelf zorgt. Niet door je meer aan te passen aan de maatschappij, maar door meer naar je hart te luisteren en authentiek te worden.

Maar dat willen we niet. Want we zijn bang voor de maatschappij, bang dat we als zweverig te boek komen te staan. En…

We zijn bang voor onze partner.

 

(P.S. En volgens mij is dát nou juist een goede reden om jezelf wat beter te leren kennen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *