Zelf brood bakken, easy!

Een meester bakker ben ik niet, me vergelijken met de plaatselijke bakker doe ik dan ook niet, maar brood bakken… dat doe ik wel! De discussie of brood nu wel of niet goed voor je is slaan we bij deze even over…

Het verlangen mijn eigen brood te kunnen bakken borrelde op toen ik er achter kwam dat ons brood vol met broodverbeteraars zit en nog maar weinig eerlijke, pure ingrediënten bevat, dus hoezo voeding? Dat moest anders kunnen… en dat kan dus ook!

Bak ik mijn brood altijd zelf? Nee. Ik ben een drukke mama en dat idealistische beeld heb ik 2 jaar geleden opgegeven, nadat ik geen brooddeeg meer kon zien. Brood bakken voor een gezin is een taak wat dagelijks terug komt, dus haalbaar bleek het niet te zijn.
Ik ben een trouwe klant van mijn plaatselijke Turkse bakker, die zijn brood nog ambachtelijk maakt, zonder troep, zijn brood is eerlijk, heerlijk en veel goedkoper dan het brood van welke andere winkel dan ook. Dus… ik koop zíjn brood. Maar dat doen meer mensen…. Dus ik grijp wel eens mis.

En dan…. Dan komen mijn bakkerskriebels! Dan bak ik mijn eigen brood, want supermarkt brood is voor nood.

Ik wilde brood leren bakken voor de toekomst, geen idee waar onze toekomst naar toe gaat, maar feit is wel dat ons voedsel zo veilig niet is en dat de controle zoek is. Ik wilde en wil weten hoe mijn voedsel tot stand komt, hoe iets gemaakt wordt, waar ik het kan vinden… en zo ook met brood. Dacht ik me toch even een hele studie te moeten doen tot bakker, om mijn eigen bolletje bruin te bakken, maar niets was minder waar!

DSC05436Het perfecte brood is niet mijn doel, mijn brood pakt dan ook wel eens verschillend uit. Het was een gelukkige constatering dat brood maar zelden echt mislukt, dan praten we met name over pogingen waar ik gist wilde weglaten. Dát… werden stenen. Maar verder heeft elk brood zijn weg richting maag gevonden. Zo moeilijk is het dus niet. Je deeg een keer te nat? Het wordt toch wel brood, misschien wat lager en platter. Je deeg te droog? Ja, dat voelt zwaar, maar het is en blijft brood. Brood bakken is super makkelijk en je kunt ermee variëren tot en met…

Inmiddels heb ik mijn verschillende pogingen getrechterd tot een basisbrood, waarvan ik weet dat het altijd lukt, dus in momenten van ‘het mag niet mislukken, anders hebben we niets te eten’ val ik terug op dit recept!

Wat heb je nodig voor een klein licht volkoren tarwe brood?

En dan?

  • Gistmengsel. 75 ml warm water meng je met het zakje gist en de honing en zet je even opzij.
  • De bloem, het volkoren meel en het zout meng je door elkaar heen. Je kunt het heel braaf, zoals het hoort, op het aanrechtblad doen, dan maak je een kuiltje in het midden, waar je straks het gistmengsel in giet en kleine beetjes van het buitenste meel naar het midden werkt.. Maar je kunt ook gewoon lekker eigenwijs zijn, zoals ik, een kom voor het meel gebruiken, waar je het gistmengsel gewoonweg in mietert… Omdat het makkelijk is en je aanrecht schoon blijft.
  • Mengen. Welke keuze je ook maakt, wanneer het gistmengsel wat is opgezwollen voeg je het toe aan de meel en het bloem. Roer het door met een vork of met je handen. Je zult zien dat het al snel om wat extra water vraagt. Giet kleine beetjes water door het mengsel, maar maak het niet te nat, stop liever eerder dan later, water kun je altijd nog toevoegen.
  • DSC05423Kneden! Kneden tot je erbij neervalt! In eerste instantie lijkt het deeg nog wat brokkelig, maar na eventjes kneden zul je merken dat het wat elastisch wordt. Mijn deeg voelt een beetje aan als Playdough klei, of wanneer je geen kids hebt… als uitgekouwde kauwgom… Sorry, voor de beeldvorming…. Het is niet anders. 5 minuten kneden is het minimale wat je jezelf moet gunnen. Maak er een bol van, snijd met een mes wat lijnen erin, zodat het deeg kan uitzetten.
  • DSC05417Nu zet je het weg, 40 minuten lang, op een plek waar het niet tocht. Het liefst een beetje warm qua temperatuur. Dit is mijn reden tot de keuze van het kneden en mengen in een kom. Gooi er gewoon een doek over, of dek het af met iets anders en je hebt amper rommel.

Je kunt je brood afbakken in een blik, bijvoorbeeld een cakeblik, of gewoon op de bakplaat. Op de bakplaat zul je ervaren dat het brood wat lager en ronder wordt. In een blik krijg je een wat compacter en hoger brood. Het is maar net wat je wilt, maar het is nu wel het moment om daar over na te denken. Wanneer je een blik gebruikt, dan kun je het invetten en met bloem bestrooien, zodat het brood er niet aan zal plakken. Gebruik je de bakplaat, dan heb je voldoende aan bakpapier.

  • DSC05426Kneed het deeg nog eens een paar minuten door. Vorm er weer een bol van, ovaal, of rond, wat je wilt en plaats het op het bakpapier of in het bakblik. Je zult er weer sneden in moeten maken met een mes, want het deeg zal verder rijzen en het deeg ontspant hierdoor. Nu dek je het weer af, zet je het weer weg op een warme plek voor 40 minuten. Wanneer je je deeg op de bakplaat wilt laten rijzen zul je er dus iets over heen moeten plaatsen. Een omgekeerde kom of een pan is een optie, maar er moet flink ruimte zijn voor het deeg om te rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200- 210 graden. Wanneer de oven op temperatuur is en de 40 minuten voorbij zijn zet je het brood in het midden van de oven, of net iets lager. In 20 tot 25 minuten bak je het af. Het brood is klaar bij een hol geluid, wanneer je er op klopt.
    Heb je het idee dat je brood te snel bruin wordt? Leg dan de laatste 10 minuten iets over je brood, zoals bakpapier bijvoorbeeld, maar wanneer je er geen probleem mee hebt om aluminiumfolie te gebruiken, dan is dit zeker ook een optie.

Haal het uit de oven, uit het blik en leg het op een rooster en laat het rusten. Pas wanneer het afgekoeld is mag je het snijden.
Spannend!

Een heel simpel brood, maar altijd lekker! Zo lekker dat wij de voorkeur geven aan het zelf gemaakte brood, allemaal….! En jij?
Dat zul je moeten gaan ontdekken! Succes!

 

Bij Bol.com… over eerlijke voeding.

9200000028789953

€ 22,50

9200000021970685

€ 19,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *