Yoga leerde mij…

Ik doe nu al heel wat jaartjes Yoga en ooit stond ik op het punt er mijn werk van te maken. Maar meer en meer begon ik mij te realiseren dat Yoga niet op die plek mocht komen te staan. Tijdens het studeren zakte de liefde voor Yoga weg. Het verschoof van een innerlijk proces naar een ‘streven’ en een werksituatie. Maanden was ik yoga- af, gooide ik de mat in de hoek. Maar bloed stroomt waar het niet gaan kan en langzaamaan schoof ik zachtjes terug in asana’s die mij comfort en zachtheid gaven.

Yoga is aan mijn zijde, waar ik ook ben, wat ik ook doe. Of ik nu als actief Yogi door het leven ga… of niet. Yoga is mijn partner. En als ik eerlijk ben… Ik denk niet dat ik ooit, maar dan ook ooit… balans zou vinden in mijn leven zonder yoga.

Yoga heeft mij veel geleerd, veel gebracht.

Ik praat niet over de Yoga filosofie, de studie, de Sanskriet boeken. Ik praat over de movement, de beweging, de ontspanning, de ervaring. Ik praat over het doen, als formatie in een klas, als eenzaam chickie op mijn matje, achter in de hoek op zolder. Ik praat over de drie keer extra ademhalen, voor je de confrontatie aan gaat, niet over de HOT Yoga om de hoek. Ik praat over de weerstand tegen de mat, het vervloeken van stijve spieren, over streven en over haarlokken die eindeloos in je mond verdwijnen… Niet over dat perfecte marketing plaatje, waar vrouwen in strakke hotpants voorover buigen in downward dog.

Een realistischer beeld is: gaten in je sweatpants, twee verschillend kleurende sokken, slaapoksels en een stapel net gewassen was naast je mat, omdat je geen eigen yogaruimte hebt. Dát…

Dat is yoga….

Wat Yoga mij heeft geleerd..

 • De oneindige stemmetjes
  Als Yoga mij ergens mee heeft geconfronteerd dan zijn het de oneindige verhalen over je zelf, over wie je bent, over wie je niet bent, wat je wel zou kunnen, wat je niet zou kunnen. Beperkingen die je jezelf hebt opgelegd, maar ook die anderen je hebben opgelegd of opleggen. Conversaties in je hoofd komen boven drijven op momenten dat jij net wilt loslaten, wanneer jij net besloten hebt jezelf toestemming te geven. Wanneer stilte gewenst is komen onzinnige beweringen op bezoek, waar je in bent geloven. Yoga leerde me stil te staan, te luisteren naar wat ik mijzelf vertelde en te observeren in hoeverre ik het daarmee ook daadwerkelijk eens was. Na het besluit deze verwerpingen opzij te schuiven leerde yoga mij te accepteren dat dat niet even één, twee, drie ging lukken. Ik leerde glimlachen om dat meisje in mij, wat wilde saboteren, ik leerde haar accepteren én haar te omarmen als een deel van mijzelf.
 • Ik kan alles
  Zonder arrogantie durf ik te zeggen…. Ik kan alles! Alles wat ik wil, alles waar ik van droom, het is aan mij of het tot stand komt of niet. Het feit dat het er niet is, betekent niet dat ik het niet kan, het betekent enkel maar dat ik er geen prioriteit aan geef en het dus blijkbaar niet heel belangrijk vind. Yoga heeft mij realistisch laten kijken naar mijn plannen, mijn wensen en dromen. Ik ben er heilig van overtuigd dat je alles kunt bereiken wat je wilt bereiken. Het hangt samen met inzet, geloven, dromen, energie en interesse. Mis je één van de pilaren, dan ontstaat het niet. Het is het neerzetten van je waarden, je beeld en het vervolgens ook weer ontspannen loslaten.
  Eén van de momenten waarin ik dat absoluut mocht ervaren met yoga was een les in pranayama, waarin we onze adem gedurende een lange tijd vast moesten houden. Op het moment dat ik werkelijk dacht geen seconde langer door te kunnen vond de leerkracht het heuse grappig om nog eens 20 seconde door te zetten. Ik zweer je dat alle stemmetjes in één keer op kwamen, ik kon het niet, ik zou het niet redden, ik zou de eerste zijn die af moest haken… Bla bla bla. Mijn focus richtte zich in het oneindige, mijn gedachten zette ik stop en…. Mijn lichaam hield het nog eens 30 seconde vol, zonder problemen. Het kwartje viel, zonder al de beperkende gedachten was ik tot veel meer in staat.
 • Een boom groeit niet door aan zijn takken te trekken, maar door de wortels water te geven
  Geduld voor zichtbare resultaten. Zonder yoga was ik een tante van hollen en stilstaan. Mijn rennen werd beloond door resultaat en wanneer het resultaat niet snel te zien was, dan was er geregeld een moment, waarop ik zuchtte: ‘Het heeft ook allemaal geen zin’. Vervolgens gaf ik het op.
  In de fases van rennen gaf ik alles, mijn inzet, mijn geloof, maar ook al mijn energie in de hoop verandering op gang te brengen, uit angst te falen of gewoon om iets neer te kunnen zetten voor mijn interesse weer een andere kant op ging.
  De yogamat heeft mij geconfronteerd met discipline, een lange adem en kleine stapjes. Je staat niet binnen één dag op je hoofd, dat vraagt gecontroleerde inzet…. Ook op momenten dat je er even geen zin in hebt. Ik leerde dat het vuur, de passie voor het geen ik wilde bereiken niet uit zou gaan, wanneer ik het rustig aan zou doen. Ik leerde dat het vuur langer bleef branden en dat het zelfs korte periodes zou doven. Toch, wanneer het vuurtje, het doel, de passie echt, maar dan ook echt van binnen borrelde…. Dan kwam het vanzelf weer terug. Yoga leerde me mijn passie te voeden, maar dan op een gedisciplineerde manier, ik leerde de wortels van mijn verlangen water te geven en van een afstandje te observeren hoe de fundering, de stam en de takken van mijn boom van daaruit beetje bij beetje gingen groeien.
 • Ontspanning is the key
  We worden gebombardeerd met Yang energie, doen… gaan! Hard werken is wat we horen te doen, hard werken is wat je bij je doelen brengt. Maar niets is minder waar. Elke sporter en yogi weet het… Spieren groeien door rust. Het is de inzet, het hardlopen, het trainen, het belasten van het lichaam wat het lichaam stress geeft. Blijf je het lichaam stress geven door alsmaar door te gaan, te trainen, te doen, te gaan…. Dan blijven resultaten weg. Kracht komt in de rust. Spieren groeien ná de training… Geef je het lichaam niet genoeg rust? Dan overbelast je het en kom je verder en verder van je doel af te staan.
  Wat ik hier schets.. geldt voor het hele leven. Het leven heeft Yin nodig.. Rust, zachtheid. Wat je ook doet, waar je ook voor gaat, wanneer je blijft knallen kom je er niet. Plant je zaadjes, geef ze water en ga zo nu en dan achterover zitten om te zien hoe ze zelf groeien.
 • Lichamelijke klachten zijn psychisch
  Denkbeelden, trauma’s, negatieve energie, emoties en onverwerkte issues slaan zich op in de weefsels van het lichaam. Blokkades in het auraveld en in de chakra’s geven klachten waar je ‘U’ tegen mag zeggen en soms heb je het helemaal niet door. Tijdens yoga breekt die hel los, je gaat door periodes van onverklaarbare boosheid, verdriet of vermoeidheid wanneer je een sessie heupopeners mag doen, rugpijn verdwijnt na zonnegroeten en hoofdpijn verdwijnt na de savasana. Lichamelijke klachten komen voort uit onverwerkte problematiek. Yoga kan het proces omkeren, het heeft het me keer op keer bewezen.

De 5 belangrijkste dingen die ik leerde van yoga en daar blijft het niet bij. Ik heb nog zoveel meer geleerd, nog zoveel meer ervaren…. Yoga is mijn vriendje, ik heb het al eens eerder gezegd. Er is geen bewegingsvorm die mij meer gegeven heeft dan Yoga. Yoga is dan ook geen sport, het is een vuurtje, een vlammetje die je raakt, je meevoert en je ongelooflijk veel leert.

Yoga neemt je bij de hand, een onzichtbare kracht die jou binnenstebuiten trekt, zodat jouw ware ik mag stralen, blokkades voorgoed verdwijnen en je mag groeien. Yoga rocks!

2 Comments

 1. Klopt. Maar achter de schermen van het politieke wereld toneel word de grootste genocide voorbereid die de mensheid ooit getroffen heefd, en zal treffen, en dan vind ik het toch lastig om mij op mijzelf te focussen. Alles, (behalve het geloof) reduceerd tot een futiliteit.

 2. Ik hoor je, ik weet waar je over praat. Toch geloof ik dat op jezelf focussen, bij jezelf komen en blijven… er voor zorgt dat je helderder bent, beter bestand bent tegen manipulatie. Wanneer je helder bent en denkt dan kun je de situatie pas doorzien, ik hoop dus dat meer en meer mensen die fase bereiken. Dank je voor je bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *