Wild plukken van groente, fruit, noten en zaden

Helaas, het seizoen is op zijn einde, het wordt tijd om de laatste groentes uit de moestuin te halen en in de oudheid hadden we ons nu op gemaakt voor het oogstfeest. Gelukkig zijn we tegenwoordig gezegend met supermarkten vol biologisch groente en fruit! Toch is er niets leuker dan groente en fruit zelf plukken uit eigen tuin…. of openbaar park.

Ik kijk uit naar de dag waarin we zullen beseffen dat het planten van amandelbomen, appelbomen, groente en fruit in de openbare parken en plantsoenen, veel handiger zou zijn, dan al de rozenstruikjes en perfect in rijtjes gestylde boompjes. Als we voor elk plantje, elk boompje dat we planten een eetbaar boompje of plantje zouden planten, dan zouden we een land vol rijkdom kennen qua voedsel. Vrij verkrijgbaar voor iedereen.

Er zijn heel wat mooie initiatieven op poten die deze gedachten al doorvoeren, hele parken worden opengesteld. Boeren laten mensen toe.. Creatieve mensen vinden prachtige ideeen en oplossingen. En dan is er ook nog eens al het voedsel wat uit zichzelf wel groeit. Denk eens aan weegbree of brandnetels, bramen en vlierbessen en er is nog zoveel meer!

Heel veel planten die wild groeien zijn eetbaar en steeds meer mensen weten of herinneren zich dat. Meneer Wateetons heeft het initiatief genomen in samenwerking met de werkgroep ‘Oogsten zonder Zaaien’ van Slowfood Nederland om een website te ontwikkelen waar alle plekken te vinden zijn waar groente, fruit, zaden en noten in het wild groeien en geplukt kunnen worden.

De site is praktisch. Je kunt er zoeken op locatie, op seizoengroente én op specifieke producten. Vervolgens krijg je een plattegrond te zien, van de regio die jij in vult, waarop alle plekken te zien zijn, waar je kunt plukken.

downloadHet prachtige van deze website is ook, dat je zelf ook plaatsen kunt toevoegen. Dus heb jij een overhellende appelboom en worden de buren gek van de appels op de stoep? Deze website is een optie voor het probleem, als je er tenminste geen problemen hebt dat anderen van jouw appelboom komen snoepen. Misschien heb je direct wat meer aanloop en gezellige gesprekken op de koop toe?!

Ik vind het een mooie ontwikkeling en ik hoop dat mensen zullen delen. Zullen toevoegen en na zullen denken over een notenboompje aan de weg, in plaats van de bekende sierstruik.

De website vind je op www.wildplukwijzer..nl

En er bestaat inmiddels ook een handige app voor Android én Iphone! Super dus!

Ik zou zeggen, eet smakelijk… Noten zijn er op dit moment vol op, heel gezond en lekker!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *