Waterwratjes en Calendula

9918374786_5889e03143_zEen jaar of 7 was ze, mijn zusje, de binnenkant van haar benen en knieholtes zaten vol met bobbeltjes. Waterwratjes, luidde het vonnis en toentertijd werden ze nog ‘weggelepeld’. Mijn moeder beloofde haar een cadeautje en het werd tanden bijten en doorzetten. Ik weet nog dat ze veel huilde, het was zo zielig!

Een verschrikking was het dus, toen ik de bekende bobbeltjes aan de binnenkant van de dijen van mijn dochter aan trof. Om helemaal zeker te zijn dat mijn constatering ook echt de juiste was hebben we een bezoekje gebracht aan de huisarts, met het zweet klotsend onder mijn oksels, het trauma van mijn zusje nog op het netvlies. Tegenwoordig laat men de wratjes eigenlijk met rust. Na een aantal maanden tot een jaar zouden ze van zelf verdwijnen. Een geruststelling was het wel, maar ze had er toch ook wel last van. Daarbij werd ze er ook wel om geplaagd. Wat nu?

Na wat googlen kwam ik uit op diverse huismiddeltjes die zouden werken, maar mijn aandacht werd getrokken door Calendula, of eigenlijk gewoon de Goudsbloem.

De bloem wordt al eeuwen gebruikt voor diverse huidproblemen en ook interne gezondheidsproblemen. En gezien de ervaringen leek me dit het perfecte middel om uit te proberen. Er zijn bij de gewone drogist genoeg crèmes, zalven en emulsies te vinden die kant en klaar zijn en Goudsbloem bevatten, die kun je evengoed gebruiken. De toevoegingen in deze creme’s vind ik persoonlijk niet altijd even fijn en zo ook bij mijn dochter onnodig.Ik besloot dan ook mijn eigen crème te maken, zo moeilijk leek het me niet en dat bleek ook zo te zijn! En ook nog lekker goedkoop! Jeee….!

Ik heb haar benen er dagelijks mee in gesmeerd en tot mijn verbazing waren de wratjes na een paar weken volledig verdwenen. En plotseling dan ook, als de sneeuw, alsof ze er nooit geweest waren.

Wat heb je nodig voor een crème met Goudsbloem of Calendula?

  • 100 ml kokosolie, amandelolie, of andere oliën op plantaardige basis, kan ook, bijvoorbeeld  zonnebloemolie, jojobaolie of olijfolie. Ik koos echter voor kokosolie, omdat de olie wat kan stollen wanneer het afkoelt en op zich al een ontsmettende werking kent.
  • 200 gram goudsbloem- blaadjes uit de tuin. Je kunt de blaadjes ook gedroogd kopen in menig gezondheidswinkel of online.

En dan?

2256053259_30a83c5c2d_qDan is het zo simpel! Je verwarmt de kokosolie au bain Marie tot het smelt en voegt de goudsbloem- blaadjes toe. Je laat dit even pruttelen en roert zo nu en dan. Vervolgens laat je het goedje een nachtje staan.De volgende dag verwarm je de olie met de blaadjes nogmaals. Roer het door en laat het nog eens een nacht staan en stollen. Dit proces kun je herhalen zo vaak als je wilt, de olie krijgt vervolgens een oranje kleur. Wanneer je besluit dat je klaar bent met je brouwsel zeef je de verwarmde olie, zodat de blaadjes er uit gaan en berg je het op in een potje. Een schoon jampotje bijvoorbeeld!

Bewaar de olie koel, bijvoorbeeld in een kast, kokosolie smelt boven de 24 graden, dat maakt het smeren iets lastiger. En wanneer je het eventueel in de koelkast bewaard kan het ook nog eens een verkoelend effect hebben op de huid. Maar dit is iets heel persoonlijks. Niet iedereen vindt dat fijn. En dat is alles! Tadaaa… je eigen gemaakte Calendulazalf!

De waterwratjes ga je een paar weken te lijf, net zolang tot je verbetering ziet. Niet te ongeduldig zijn, natuurlijk. Daarbij kan ik je vertellen dat ik niet altijd een erg consistente mama ben, dus ik ben het ook echt wel eens een avond vergeten! Smeren deed ik na het douchen, op de schone, warme huid, zodat het ook een hele nacht de kans had in te trekken. En het resultaat mocht er zijn. De wratjes zijn weg gegaan en hebben zich nooit meer getoond.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *