Wat maakt intuïtieve mensen zo… intuïtief?

Intuïtie is lastig te vangen, op zich is het algemeen geaccepteerd. Ergens zijn we ons bewust van het feit dat we toch uit de natuur komen, daar onze ‘roots’ hebben. We observeren dieren, hun instinct en hoe zij communiceren en beseffen ons echt wel dat daar een connectie ligt. Wetenschap probeert al tijden de intuïtieve vermogens van de mens vast te leggen. Hoe werkt het, wat kan het? Waarom is de een intuïtiever dan de ander?? En het aller leukste vind ik nog de discrepantie tussen ‘paranormaal zijn’ en intuïtief zijn.

Het laatste wordt gezien als een waardevolle eigenschap. Het eerste is spooky en vreemd en het liefst onderzoeken we het geheel…Leggen we de paranormale mens onder de loep, om vervolgens hard te kunnen roepen: fraude, hartstikke fake, ‘zie je nu wel?!’ Waar zijn we bang voor? De mensen die tot nu toe hebben meegewerkt aan onderzoeken naar het paranormale moeten onfeilbaar uit de test komen. Zodra ze er maar even naast zitten hebben we blijkbaar redenen om de persoon belachelijk te maken en weg te honen als oplichter.

Toch kennen we echt allemaal het moment wel, waarop je denkt: ‘Tja, dat wist ik toch eigenlijk al wel…’ Onverklaarbaar, maar present.
Het ene moment is intuïtie een kracht, iets waar mensen tegen op kijken, magie en wonderlijk. Het andere moment, vaak wanneer iemand met zijn intuïtie een stap richting de buitenwereld doet, wordt het iets wat blijkbaar belachelijk gemaakt kan worden. Er wordt al snel gevraagd naar argumenten, waar je enkel op kunt antwoorden… ‘Het is gewoon iets wat ik weet’, of ‘Het voelt gewoon zo’. Reden te over om je intuïtieve eigenschappen wat verborgen te houden. En dat is wat heel veel mensen doen. Zodra ze ook maar het gevoel krijgen een hogere intuïtie te hebben dan een ander, misschien zelfs wel waarnemingen doen, duwen ze het weg als fantasie. Uit angst om in het verdomhoekje van de maatschappij komen te liggen. Zo jammer!

Mensen die intuïtief sterk zijn staan in contact met iets wat misschien niet voor iedereen zichtbaar is, wat niet altijd te toetsen lijkt, maar hun wel veel waardevolle informatie kan geven, wat het leven prettiger en makkelijker kán maken.

Wat maakt een persoon nu intuïtiever dan een ander? Waarom lijkt de een zo feilbaar goed in het aanvoelen van zaken en de ander niet? De een zegt dat het aangeboren is, maar feit is dat iedereen intuïtieve vermogens heeft, of je er nu bewust van bent of niet. Een goede intuïtie is aan te leren en te versterken.

Zou jij je intuïtie meer willen vertrouwen? Ben je op zoek naar hoe je daar komt en hoe je dat zou moeten doen?
intuitie

 

 • Ze luisteren naar dat innerlijke stemmetje…

Dat innerlijke stemmetje, wat soms boven drijft, wat je zo graag zou willen negeren en zo vaak ook doet…
Voor hoog intuïtieve mensen is het niet weg te denken, het is continu aanwezig, het innerlijke stemmetje, het gevoel of het gewoon weten. Ze leren gaandeweg dat dit stemmetje knetter helder is en volgen het gevoel. Of anderen het nu serieus nemen of niet, ze zullen het innerlijke stemmetje volgen als een zaklamp op een donker pad in het leven. Het is niet te negeren, het kan soms even duren, maar ze zullen altijd terug komen bij hun innerlijke gevoel.

 • Ze maken tijd om alleen te zijn…

Hoewel veel intuïtieve mensen ook wel introvert zijn, zijn er ook genoeg heel extravert. Toch zullen ze in de drukte van het dagelijks leven altijd ergens een pauze in willen lassen om te reflecteren.
In de stilte of het alleen zijn grijpen ze terug naar de innerlijke wereld, die voor hen essentieel is om in de maatschappij te staan. Hier vinden ze hun informatie en maken ze hun keuzes.
Tijd om alleen te zijn zou ook aangemoedigd moeten worden bij intuïtieve personen, het maakt hen sterker.

Om je intuïtie te versterken zou je eens wat vaker de boel de boel kunnen laten en reflecteren op wat er nu van binnen allemaal in je om gaat. Neem er de tijd voor.

 • Ze zijn creatief…

Geen kunstenaar die niet intuïtief is. Creëren is een kwestie van mee gaan in de flow, je laten leiden door iets wat dieper in je ligt. Als surfen op een golf, waarvan je niet weet waar hij eindigt. Het is durven vertrouwen op een innerlijke stem die leidt, welke route volg je wel, welke laat je voor wat het is? Intuïtie.

Iedereen is creatief, de een stopt het wat verder weg dan een ander. Laat het doel en eindresultaat eens los en geef jouw creativiteit de ruimte.

 • Ze begrijpen het belang van mediteren…

Niet dat elk intuïtief persoon netjes op een kussen zal gaan zitten om 20 minuten per dag te mediteren, maar ze begrijpen wel waarom én wat het effect er van is. Wanneer ze niet mediteren zullen ze andere vormen zoeken om in stilte te kunnen focussen op wat is. Voor de een is dit schoonmaken, voor de ander hardlopen, een volgend persoon zal zich terug trekken in muziek. Met als doel, het hoofd leeg te maken. Want wanneer het hoofd leeg is van gedachten is er tijd voor contact met het innerlijke.

 • Ze observeren alles…

Onbewust en bewust staan alle zintuigen wijd open om te ontvangen. Als voelsprieten op het hoofd.
Ze nemen alles in zich op en slaan dit ook op. Op onverwachte momenten koppelen ze de informatie, intern en of op basis van gevoel.

Kleine ingevingen, toevalligheden of gevoelens kun je eens noteren. Zodra je het noteert krijgt het meer aandacht en zul je je meer bewust zijn van de momenten dat iets intuïtief aan het licht kwam.

 • Ze luisteren naar hun lichaam..

Ken je het gevoel van je niet lekker voelen in een situatie die niet goed voor je was? Je voelde je misschien misselijk of had pijn in je buik. Als je dat kent, zul je snappen dat iemand die heel intuïtief is letterlijk ziek kan worden van situaties of mensen. Ze zullen eerder uit de situatie stappen omdat ze de signalen herkennen.

Heb oog voor kleine signalen van het lichaam, ze vertellen je echt erg veel en voor je het weet kies jij sneller voor jezelf!

 • Ze zoeken diepere en intense contacten

Gedachten lezen lijkt misschien een ver van je bed show, toch doen we het elke dag. Op basis van energie, blik, houding en body language kiezen we elke dag weer onze strategie in de wereld. Wat zorgt er voor dat je de ene keer wel naast iemand gaat zitten op een donker perron en de andere keer niet?
Hoog intuïtieve mensen maken op een dieper niveau contact met mensen en hebben een sterk empathisch vermogen. De energie die een persoon meedraagt geeft hen informatie. Ze tunen onbewust keer op keer af op deze signalen.

Door tijd en aandacht vrij te maken voor de ander en goed te luisteren kom je dieper in contact met de ander en je eigen empatisch vermogen. Probeer oordelen thuis te laten en te zakken in het samenzijn.

 • Dromen zijn voor hen geen bedrog..

Ze zijn zich bewust van hun dromen en begrijpen dat dromen beeldtaal is voor wat hen overdag voorbij gaat. Hoe cryptisch soms ook, gevoelens, beelden en situaties in dromen zijn slechts een vertaling van het onbewuste. Hoog intuïtieve mensen maken tijd om deze dromen en onderbewuste gevoelens te verklaren.

Een droomdagboek kan je helpen terugkerende dromen te analyseren. Symbolen in dromen dragen soms gevoelens mee, wanneer je er overdag naar kijkt. Wanneer je in deze gevoelens kunt zakken, leer je je dromen te analyseren. Dromenboekjes zijn algemene boekjes, die niet altijd kloppend zijn voor jou.

 • Ze zijn altijd in ontwikkeling..

Alhoewel veel mensen zich zelf graag ontwikkelen zullen veel mensen grijpen naar opleidingen of cursussen. Intuïtieve mensen ontwikkelen zich vooral qua innerlijk niveau. Ze willen hun intuïtie begrijpen, versterken, er beter naar luisteren. Ook de vele gedachten in hun innerlijke wereld willen ze begrijpen en in kaart brengen. Geïnteresseerd in psychologie en spiritualiteit, mindfulness of yoga. Ze zijn altijd op zoek naar een betere versie van zichzelf, zonder daar een uiterlijke drijfveer voor nodig te hebben.

 • Ze laten negatieve energie, emoties en gevoelens bewust los…

Angst, boosheid, wrok en alle negatieve energie benadeelt een intuïtief persoon in zijn dagelijks leven. Het leven voelt zwaar en het lichaam voelt zich beroerd. Intuïtieve mensen staan dichter in contact met al deze emoties en leren al snel het verschil tussen hoge en lichte energie en de zware donkere energie van personen, situaties en handelingen. Positief bewust kiezend voor een leven vol intuitie kiezen zij bewust deze zware momenten los te laten en draaien hun hoofd richting de lichtere fijnere situatie, omdat het hun oplift en een fijner gevoel geeft.

Wanneer emoties en zorgen teveel op de voorgrond zijn is het moeilijk in contact te staan met je intuïtie.
Hoe sterk is jouw innerlijk weten en hoe vaak luister je er naar? Beschouw jij jezelf als intuitief?

3 Comments

 1. Wat een fijn artikel.
  Als kind is mijn intuïtie de kop in gedrukt, ik begin het net weer te herontdekken, te luisteren en te volgen.
  Vooral dat stukje over het gemakkelijk loslaten van nare ervaringen, trof mij. Ik was daar heel goed in, maar psychologen vonden dat ik er te gemakkelijk overheen stapte of de pijn verdrong. Dus dacht ik dat ik het fout had, aka fout WAS!
  Alle spanning van ingehouden gevoelens voor 40 jaar lang komen er nu uit, mede doordat intuïtie-onderdrukker nr 1 zijn spijt heeft betuigd, (ik kwam hier ook terecht nav je artikel over magnesium olie

  • Fijn om te horen, Coretta! Uiteindelijk kun je er niet omheen, je gaat toch voelen dat je ‘iets’ moet volgen, ook als anderen je naar beneden halen. 40 jaar onderdukking is lang, maar het mooie is ook dat je nog heeeeel veel jaren voor de boeg hebt om weer tot jezelf te komen. En laat dat nu negen van de tien keer vanzelf gaan, als je luistert naar je gevoel en intuïtie, dat wordt dus opnieuw een connectie maken! Succes op je pad :)! ♥

 2. Wouw wat herken ik mezelf hier in. Zo fijn om te lezen en een bevestiging te krijgen dat ik een hele sterke intuïtie heb. Ik weet al meteen bij een eerste ontmoeting of iemand mij moet of niet. Vaak merk ik dat al bij de begroeting. Ik zeg dan “die moet mij niet” of “die speelt toneel want feitelijk moet die me niet” Vaak wordt het dan afgewimpeld door de ander, maar uiteindelijk komt de aap uit de mouw. Dat duurt dan even, maar dan zeg ik “zie je nou wel, ik had gelijk, ik voelde dat die me niet moet” En zo zeg ik ook vaak wat andere personen in situaties gezegd hebben over mij. Mijn vriend vind dat heel eng en zegt dan “hoe weet je dat, je was er niet eens bij” tja……intuïtie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *