Wat je moet weten voor je No Poo of Low Poo gaat!

In Nederland wordt er nog niet veel over gepraat, maar toch is er online al veel over te lezen. ‘No Poo’ of ‘Low Poo’.

No Poo wil zeggen dat je geen shampoo meer gebruikt om je haren te wassen. Veel mensen gruwelen bij de gedachte de shampoofles te laten staan.  Toch zijn er steeds meer mensen die getriggerd raken door de No Poo methode en het uitproberen.

Low Poo betekent dat je betere alternatieven zoekt voor de reguliere shampoos. Dit kunnen natuurlijke shampoos zijn, of op zichzelf staande ingrediënten als kokosmelk en honing.

Meer en meer mensen worden zich bewust van de opbouw van onze huidige shampoos, de parabenen, sulfaten, PEG, kleurstoffen, parfum en andere niet te herkennen ingrediënten op de lijst. Ik wil nu niet te diep in gaan op wat de samenstelling van deze ingrediënten is en wat het met je doet. Er is heel veel over te lezen op internet en kort gezegd zijn deze ingrediënten misleidend en niet zo goed voor de gezondheid en hoofdhuid. Veel mensen kampen met hoofdhuidproblemen, welke ontstaan zijn door het veelvuldig gebruik van shampoos.

18881189-mooie-brunette-meisje-gezond-lang-bruin-haarWat veel mensen in elk geval zullen herkennen is het verslavende effect van de huidige shampoos. Je hebt een nieuwe shampoo. De eerste week voelt je haar geweldig aan, valt het perfect in model, je bent zo blij met je nieuwe shampoo. Maar vervolgens lijkt het alsof je je haar eerder moet wassen om hetzelfde effect te krijgen. Je haar wordt sneller slap, wordt vetter, kortom je wast je haar steeds meer. Er zijn zelfs mensen die hun haar dagelijks moeten wassen en ervaren dat tegen het einde van dag één het haar al zwaar en slap wordt. De hoofdhuid begint te kriebelen en na een nacht slaap is er niets meer mee te beginnen. Hup de douche weer in, voor een nieuwe wasbeurt. En zo gaat het cirkeltje door en door. Dit is het effect van de samenstellingen van onze huidige shampoos. En dan zijn er uiteraard ook nog  mensen die ronduit allergisch zijn voor de samenstelling en kampen met een branderige, schilferige hoofdhuid en andere problemen.

Mensen zijn dus bereid alternatieven te zoeken en die zijn er ook!

Nog niet heel lang geleden, dan praten we over onze opa’s en oma’s, werd het haar maar een keer per maand gewassen. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen en er lopen dan ook heel veel mensen met vooroordelen rond die denken dat wanneer je je haar maar een keer per maand zou wassen je vies haar zult hebben en zult stinken. Hier is gewoon helemaal niets van waar! Onze hoofdhuid kan zichzelf prima reguleren, wij hebben het alleen zelf verpest! We zijn ons haar steeds meer gaan wassen met chemische producten en hebben de hoofdhuid getriggerd tot overproductie van talg. Dit is de echte reden dat je haar zo snel weer vies wordt. De huidige chemische shampoos verwijderen al het vuil van de hoofdhuid, met daarbij alle natuurlijke oliën, ook de goede! Wat er vervolgens voor zorgt dat de hoofdhuid als een bezetene de productie weer start om oliën aan te maken. Het gevolg is vet haar, slap haar, een te droge hoofdhuid.. Kortom een hoofd volledig uit balans! Steeds meer mensen kiezen voor No Poo of Low Poo, beide methodes om je haar natuurlijk(er) te wassen. No Poo betekent de shampoo en zeep volledig uit het raam gooien, je haar wassen met enkel water of een combinatie van Baking Soda en water. Low Poo is kiezen voor alternatieve producten, die enigszins een shampoo- effect kennen. Dit zijn shampoos waar geen van de bovenstaande chemische toevoegingen in zitten en veelal volledig natuurlijk zijn. Wassen met Aleppo zeep is ook een vorm van Low Poo.  ( Zie mijn eerdere blog over Aleppo) Deze methodes reinigen het haar van vuil, maar laten de natuurlijke oliën zijn voor wat ze zijn. Klinkt goed, toch?

Zelf heb ik beide methodes geprobeerd, in diverse combinaties, met diverse mislukkingen en geslaagde pogingen. Ik deel graag mijn ervaringen met jou!

Starten met No Poo of Low Poo, hoe pak je het aan, wat moet je weten?

Ontgifting

Reken er op, dat wanneer je stopt met de reguliere shampoos je een ontwenningsperiode in gaat. Je brengt je hoofdhuid opnieuw uit zijn balans. Uiteraard met alle goede bedoelingen, maar de huid moet leren zichzelf te reguleren en de oliën in de juiste balans aan te maken. Je gaat letterlijk een ontgiftingsperiode in.

Voor No Poo geldt dat je je in zult moeten stellen op een periode met heel vet of droog haar, je gebruikt immers geen middelen meer om de hoofdhuid te reinigen, je huid moet zich helemaal opnieuw laten wennen aan enkel water. De combinatie baking soda en water reinigt het haar op zich prima, maar dit mag je pas gebruiken wanneer het vet letterlijk van je hoofdhuid begint te druipen. Kun je niet wachten tot dit moment, dan geef je je huid niet de kans zich te herstellen en wordt het afhankelijk van de Baking Soda. De Baking Soda is een middel om tot het uiteindelijke resultaat te komen, wat enkel wassen met water is. In het begin zul je dus echt in confrontatie komen met vies of onhandelbaar haar. Het is de ‘cold turkey’ methode, waar je veel discipline voor moet hebben!

19685979-soda-hart-vormige-doos-houten-oppervlakNo Poo met Baking Soda

Ondanks dat de No Poo methode met Baking Soda door heel veel mensen bejubeld wordt, zijn er maar weinig mensen die het op een zeer lange termijn volhouden. Heel veel mensen haken binnen een paar weken of maanden af. Ook hoor je veel verhalen van mensen die zelfs na jaren nog stoppen. Er gaan verhalen de ronde, waarin prachtig gezond haar getoond wordt, maar tegelijkertijd doen er veel verhalen de ronde, waarin men na jarenlang gebruik het haar ziet afbreken. Vaak is het voor de hand liggend. Veel mensen starten aan deze methode, maar blijven hun haren wel stylen met de fohn of straightener, waar het haar gewoonweg niet meer voor beschermd is. Dat vraagt om problemen.

Maar er zijn ook specialisten die waarschuwen voor de PH- waarde van Baking Soda op de huid.

Wil je toch deze methode zelf uitproberen, gebruik het wassen met Baking Soda dan pas wanneer het echt niet meer kan wachten, omdat het haar zo vies is geworden! En probeer deze periodes langer en langer te laten duren. Uiteindelijk was je je haar dan nog maar eens per maand met de Baking Soda, tussendoor was je het enkel met water. Geef jij jezelf echt tijd om dit af te bouwen, dan ben je volledig shampoo vrij. Blijf je je haar wekelijks met Baking Soda wassen, dan gebruik je het in principe nog steeds als vorm van shampoo en kun je gezien de ervaringen toch uiteindelijk problemen ondervinden met je haar en hoofdhuid. Dit gebeurt niet bij iedereen, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

No Poo zonder Baking Soda

Naast de variant met Baking Soda zijn er ook veel mensen die de shampoo gewoon abrupt laten staan en kiezen voor enkel water. Er zijn weinig mensen die geen problemen ondervinden. Ik vind het de methode voor dappere mensen. Toch gaat je huid zijn normale balans terug vinden en eindig je met prachtig schoon haar. Maar je zult wel de vette periodes moeten doorstaan.

Low Poo

Dit is de gemakkelijkere manier van overstappen en ik raad hem ook het meeste aan. Je kiest een natuurlijke shampoo, zonder alle chemische toevoegingen. Je kunt deze shampoos kant en klaar kopen en je gebruikt het hetzelfde als je altijd al deed. Voor de Low Poo methode geldt evengoed de ontgiftingsperiode. Reken op vetter en slapper haar, of juist droger haar. Het haar kan aanvoelen als touw, omdat het de chemische toevoegingen niet meer toegediend krijgt. Uiteindelijk zal je haar opnieuw gaan glanzen, maar het is even wennen! Ook hier kan het weken duren voor de hoofdhuid balans terug vindt. Het voordeel is dan wel dat je het haar gewoon kunt wassen wanneer dat nodig is, vooral in het begin is dat heel erg fijn. Wanneer je merkt dat je haar tussen de wasbeurten schoner blijft kun je je wasdag uit gaan stellen, door minder shampoo te gebruiken, tot je nog maar 1 tot 2 keer per week je haar hoeft te wassen. Je haar wordt weer glanzend en mooi, je hoofdhuid blijft schoon en tadaaaa….je bent er aan gewend!

En hier komt de keuze… Blijf je  Low Poo? Of zet je door naar No Poo?

Wanneer je je hoofdhuid zover hebt laten wennen en ontgiften dat je gemakkelijk de week doorkomt met  1 a 2 keer per week je haren wassen kun je doorzetten naar No Poo.

En dit is niet meer zo’n heftige stap als met de cold turkey No Poo methode! Je hoofdhuid heeft namelijk al een redelijke balans terug.

Een aantal tips om je door de laatste fase te helpen…

–          Tussen de wasmomenten in was je je haar een paar keer met enkel water. Warm water lost de oliën op de hoofdhuid licht op en het verschuift met name in het begin je wasmoment met een extra dag op. Het betekent dus dat je een dag door zult moeten bijten met haar dat iets minder schoon aan zal voelen, maar de volgende dag kun je je haar gewoon weer wassen. Zo laat je de periodes tussen het wassen steeds langer worden, zonder dat je daar al teveel problemen mee zult ervaren.

–          Doe als hiervoor beschreven, maar vervang je wasmoment eens met een andere vorm van haren wassen. Geschikte ingrediënten hiervoor zijn Aleppo zeep, klei of bijvoorbeeld honing. Ook deze periodes kun je steeds langer laten duren, je huid zal zich meer en meer gaan aanpassen. En je zult minder shampoo nodig gaan hebben op de lange termijn.

–          Met lang haar ben je echt in het voordeel, sorry…. Een wat vettere dag los je op met een knot of opgestoken haar, zo kun je de periodes ook langer leren overbruggen.

–          Begin deze laatste fase op een moment dat je er ook echt geen problemen mee ondervindt. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie, of gebruik je weekenden om de wasmomenten uit te stellen. Ik beloof je dat je huid zich nu sneller aanpast en je dus niet zoveel ellende meer mee hoeft te maken.

14421959-blond-meisje-blonde-vrouw-met-blauwe-ogenZelf ben ik een Low Poo-er  in combinatie met water wasmomenten en Aleppo. Ik was mijn haar een keer per week met Low Poo shampoo en tussen deze periodes spoel ik, wanneer dat nodig is, mijn haar met water. Mijn haar is met deze methode niet een keer echt vies geweest, ik ben toch door de ontgiftingsperiode heen gegaan.

Ben jij nog niet toe om cold turkey te stoppen met shampoo? Ga dan eerst voor Low Poo en gun jezelf een prettigere afbouw!

Natuurlijke(re) shampoos voor de Low Poo methode zijn o.a.

 • Yes to
 • Urtekram
 • Traay Be Natural
 • Logona
 • Dr. Organics
 • Sante

Andere methodes om het haar Low Poo te reinigen zijn o.a.:

Het is en blijft zoeken naar wat voor jou het beste werkt. Ik hoop je in elk geval op weg te brengen in je zoektocht en je beslissingen! Laat me weten hoe het is gegaan!

Update Low Poo van 24 maart 2016 vind je hier»» Waarom ik even gestopt ben met Low Poo!

Tips nodig om je haar op de juiste manier te wassen? Die vind je hier.

Fotocredits: 123rf.com

81 Comments

 1. Ontzettend fijn en leuk geschreven! Ik hoop dat steeds minder vrouwen ( en mannen) synthetische shampoo en andere haarverzorgingsproducten gaan gebruiken. En misschien wel helemaal stoppen hiermee. Als je graag een 100% natuurlijke shampoo wil die ook nog eens 100% vers en 100% werkzame stoffen raad ik (helaas nog wat onbekend) het merk Ringana aan. Zij hebben als enige in de wereld niet alleen 100% natuurlijke shampoo (en andere cosmetica) maar ook vers! Je besteld dit in de webshop, na openen zijn de producten dan ook 3 maanden houdbaar. Producten zijn maximaal 10 dagen oud.

   • Wat goed, zeg! Dus jij bent er helemaal doorheen?! Motivatie voor iedereen die er nu mee bezig is, dank je voor het delen!

 2. En weleda? Valt die ook onder Low Poo?

  Gelukkig heb ik al mijn hele leven een hekel aan haren wassen ;)
  Tip: kort vet haar kun je ook nog een dagje onder een petje/ hoedje verstoppen.

  • Of Weleda echt helemaal onder Low Poo valt durf ik niet één, twee, drie te zeggen. Ze verkopen het als natuurlijk, maar de ingrediënten heb ik nog niet helemaal uitgepluisd. Er zijn zoveel verschillende ingrediënten dat ook ik ze echt niet uit mijn hoofd ken, ik zal het eens gaan uitzoeken.
   Onderstaand vind je de ingrediënten, je ziet dus wel dat er geen hele lijst aan parabenen tussen staat, wat zeker positief is.
   Ook draagt Weleda het Natrue- kwaliteitslabel, wat je garandeert dat er veel stoffen absoluut niet in zitten.
   Kort door de bocht kun je stellen dat Weleda absoluut een goed alternatief is voor de reguliere shampoos bij de drogist. Maar om helemaal duidelijk te zijn is het uitpluizen van onbekende namen van ingredienten nog steeds nodig. Alcohol ben ik overigens niet zo’n fan van en ik ben van mening dat er betere producten zijn. De shampoos van Urtekram vind ik beter en liggen in dezelfde prijsklasse.

   Dit zijn de ingredienten van Weleda shampoo:

   Nederlandse naam

   Water/Bronwater , Disodium cocoyl glutamaat , Coco-glucoside , Haveraminozuren , Alcohol , Glycerine , Xanthaan , Sucroselauraat , Compositie van natuurlijke etherische oliën , Glycerylcaprylaat , Natriumpyroglutamaat , Extract van haver , Jojobaolie , Extract van echte salie blad , Melkzuur , Kokosvetzuurglutamaat , Ester van pyroglutaminezuur , Arginine , Gehydrolyseerde tarweproteïne , Natriumfytaat , Limoneen , Linalool , Citronellol , Geraniol , Coumarin

   En petjes zijn altijd handig ;)

 3. Ik kan het iedereen aanraden. Ik ben drie jaar bezig en t heeft lang geduurd voor t vet eruit was. Nu : ik was mn haar ongeveer eens per week met water en doe op handdoekdroog haar drie druppels arganolie daarna doorkammen, heel mooi haar! Eens per maand was ik mn lange haar (de hoofdhuid alleen) met een eetlepel ghassoul klei poeder van logona vermengd met water tot een pasta. Het haar stinkt niet meer en is schoon. En over de verzorging is voor mij een grove kam het beste gebleken na heel lang veelvuldig borstelen. De aanhouder wint !

 4. Ik heb enorm steil haar en met volume shampoo was het na een wasbeurt mooi maar de volgende dag zag het er weer niet uit. Ik had al van de no poo methode gehoord en ik ging het een beetje onderzoeken. Ik ben in één keer in het diepe gesprongen en heb de shampoo laten staan. Het is nu ongeveer 3weken geleden en mn haar was zo vies en vet. Ik kon het alleen in een staart dragen en daar wordt het muf van. Ik heb vanmiddag Inecto gekocht, een “low poo” shampoo en mn haar ziet en voelt schoon. Heerlijk! Omdat ik mijn hoofdhuid al een paar weken heb laten rusten hoop ik dat het zich wat makkelijker aanpast aan deze shampoo en dat ik niet weer een smerig hoopje op mn hoofd heb zitten

  • Mijn ervaring was dat mijn hoofdhuid inderdaad langer tussen wasbeurten kon, toen ik de No Poo liet staan en weer ging Low Poo-en. Ik ben ook geen No Poo-er, ik ben erg blij met mijn huidige ritueel. 1 x per week Low Poo shampoo, 1x per week Aleppo.
   Rhassoul schijnt ook te werken qua volume. Ik gebruik op dit moment de Rhassoul shampoo van Urtekram en ik kan niet anders dan tevreden zijn. Ik wens je veel succes met je Low Poo avontuur, je hebt een geweldige stap gemaakt voor je hoofdhuid, bravo!

 5. Hoi Cindy, dank voor je uitgebreide verhaal over no- en low poo. In mei ben ik met vakantie gegaan en dacht, kom, ik was mijn haar gewoon niet meer. Voor die tijd waste ik mijn haar ongeveer eens per 10 dagen of twee weken. Het ging heel goed, na een maand bleef het haar wat dof, het was wel gortdroog, maar geen naar vet hoofd. Ik spoel het hoofd met water en sinds ik af en toe nu eens een no poo methode probeer – waarom eigenlijk – ondervind ik meer problemen, vettig, onhandelbaar etc. Gek toch, dat ik dan vind iets te moeten uitproberen, terwijl ik content was met hoe het ging. Ik heb wel een echt haren borstel gekocht en borstel het haar elke avond 100 slagen. Het voelt stevig, ziet er gezond uit… en ik ben benieuwd of dat zo blijft.

  • :) Wat je vertelt is niet meer dan het normale proces tot vooruitgang, toch nog eens iets uitproberen, om er vervolgens achter te komen wat voor jou werkt. En wat voor jou werkt hoeft voor een ander helemaal niet te werken. Het is echt dicht bij jezelf blijven, naar je eigen lichaam luisteren en observeren wat het beste aanslaat! Fijn om te horen dat de overstap zo soepel verliep, wellicht ook omdat je al niet overvloedig je haar waste, super!

 6. Zou iemand mij kunnen vertellen of ook de sea-line onder de low poo valt?
  Ik heb al 6 jaar last van schilfertjes op mijn hoofdhuid en het gaat met geen enkele shampoo over, ook niet anti-roos en ook geen middeltjes tegen psoriasis.
  Ik wil voor no poo gaan maar ik heb dik stijl haar en ben bang dat het heel vet gaat worden.

  • Low poo is een heel brede benaming voor elke shampoo die de meest agressieve middelen er uit laat. Ik wil er wel even naar kijken, maar zou je dan even een link naar het product willen plaatsen? Of de ingrediëntenlijst van jouw product?

 7. Hoi
  mijn zoontje is 2 en zo goed als no-poo nu wordt hij echt vies soms met zand in het haar en bijv met zwemmen in minimaal chloor wil ik hem toch wat beter wassen en dan low-poo. Ik zelf wil ook low gaan zou jij willen kijken of deze producten daar onder vallen? Alvast bedankt, Marloes
  http://www.grahams.nl/producten

  • Even gericht op de shampoo is coconut betaine een milde reiniger, maar kan wel bij sommigen allergie veroorzaken. Coconut Dea is een chemische vorm van kokosolie, sodium chloride is zout… veilig maar kan evengoed wel eens irritatie veroorzaken. Phenoxyethanol ben ik niet zo’n fan van. Het is het minst aanwezige ingrediënt, maar echt veilig is het niet. Ondanks alles is het wel een Low Poo shampoo.
   Durf je het niet aan met Aleppo of Marseille zeep in verband met de ogen? Ik was mijn zoons haar met Aleppo. Hij is ook praktisch No Poo, op een wasbeurtje hier en daar dan na.

 8. Super leuk artikel! Love it en eindelijk beetje duidelijk beeld over hoe en wat. Ik gebruik sinds kort de low shampoo van Yves rocher en probeer nu de wasbeurten te rekken. Valt deze ook in het lijstje ?^^

  • Hai Carina, Dank je :) Goed om te horen, zeg! Yves Rocher vind ik altijd heel onduidelijk over hun ingrediënten. Ik heb ooit erg mijn best gedaan een poging te doen, maar online is het niet na te checken. Ik zal dan eerst producten moeten bestellen en dat vind ik altijd een beetje sneaky. Ik wil weten wat ik koop. Low Poo is ook een zeer breed begrip. Misschien heb je iets aan dit lijstje. En kom je er niet uit, dan kun je hier een keer de lastige ingrediënten op sommen en zal ik mijn best doen.

 9. Hoi allemaal,

  Ik was al zeker een maand mijn haar niet meer met shampoo, maar het blijft zo ontzettend vet. Is dit een kwestie van volhouden of doe ik misschien iets niet goed? Ik spoel mijn haar met warm water uit en vlak voor ik onder de douche vandaan ga spoel ik nog even met koud water na. Groetjes Ilse

  • Het is heel normaal dat het nog steeds zo vet is, het verschilt heel erg per persoon hoelang de overgang duurt. Je mag No Poo ook afbouwen door op de momenten dat het je echt echt te gek wordt een keer te wassen. Daar gebruiken de meeste dan Baking Soda voor. Je kunt een deel baking soda aanlengen met water en daarmee je hoofdhuid masseren. Het echte doorzetten tot het weggaat doen de meeste niet, hoor. Die wassen steeds minder vaak, tot ze op een gegeven moment niet meer hoeven te wassen. Je doet het prima, voor wat ik uit je uitleg begrijp!:)

 10. Ik heb deze methode ook geprobeerd – in het begin gebruikte ik Amlapoeder (ik had via een no poo-fan gelezen dat dit veel gezonder voor het haar was dan backing soda). Dit gaf wel wat meer geknoei : Amlapoeder met wat water tot een papje vermengen en dat in je haar wrijven en enkele minuten laten intrekken. Daarna grondig uitspoelen. Het hielp die ontgiftigingsperiode wel te overbruggen. Na een tijdje weer shampoo gebruikt en sinds drie weken weer no poo – zonder amlapapje tussendoor – dit valt nu beter mee dan de eerste ontgiftigingsperiode alhoewel het toch nog wennen is en de verleiding groot is om toch weer naar de shampoo te grijpen. Mijn haar ziet er nu wel voller uit en is beter in model te houden, maar ik mis het luchtige gevoel van net gewassen haar en twijfel of mensen niet kunnen zien of mijn haar niet gewassen is… elke dag spoel ik het haar met warm water, op het einde koud water en doe op handdoek droog haar wat arganolie. Misschien ga ik toch weer het Amlapapje gebruiken – dat geeft een iets frisser gevoel van het haar.

  • Ik herken je gevoel heel goed! Ik heb geregeld aan mensen gevraagd of het er nog schoon uit zag :D Je bent wel al heel ver, de eerste echt ontgifting is voorbij en nu ben je ook alweer weken op weg. Ik zou lekker volhouden als het zo goed gaat. En zo’n Amlapapje is zo zacht, dat kan makkelijk een keer tussendoor!Bentoniet en Rhassoul werken ook fijn. Wie weet is dat ook wat voor je :) Liefs Cindy

 11. Bedankt Cindy voor je antwoord en de herkenbaarheid daarin. Ja, en nu doorzetten,hé. Het moeilijkste vind ik dat er weinig of geen glans meer in het haar is…ook herkenbaar ? Denk je dat dit over enkele weken beter gaat zijn
  Even een vraagje : Bentoniet en Rhassoul wat is dat precies ? En hoe gebruik je dit ? Wat doen deze producten voor het haar ? Gebruik jij die producten nog regelmatig of niet meer ? Groetjes Gre

  • Ja, ik herken dat en ik heb dat vaker gehoord. Ik ben afgehaakt, ik ben enkel nog een Low Poo- er, maar ik hoor wel dat die glans weer terug komt. Het zal te maken hebben met de talg die in het haar aan het zakken is, wat goed is voor je haar, maar wat natuurlijk in de beginfase wel wat problemen kan opleveren. Maar ook met Aleppo of Marseille glanst mijn haar minder. Het voordeel daarentegen is dat het steviger is en meer volume heeft.. Tja.. keuzes! :D
   Bentoniet en Rhassoul zijn beiden klei soorten. Je maakt ze dus aan met water tot een papje en wast er vervolgens je haar mee. Beiden hebben een reinigende functie op de hoofdhuid en worden gebruikt als Low Poo methode. Bentoniet heb ik geregeld gebruikt, maar ik vond het minder prettig dan Aleppo en zo ben ik uiteindelijk overgestapt op Aleppo/ Marseille. ( Ik wissel daarin regelmatig… ben niet heel trouw aan vaste keuzes). Sommigen brengen de klei aan als een masker en masseren het in de hoofdhuid, om het vervolgens uit te spoelen, na een minuut of 10. Bentoniet zelf is zeer ontgiftend, dus het zou het proces kunnen versnellen, maar zoals ik al zei… Ik ben afgehaakt, respect voor jou!, en ik had toentertijd nog zeer lang haar dus de klei was niet altijd heel fijn uit te wassen. Liefs Cindy

 12. Hoi! Ik heb geprobeerd mijn haar te wassen met baking soda en was inderdaad niet zo’n succes.. mijn haren vielen uit. Ik ben er gelijk mee gestopt! Ik wil nu overstappen naar een loo-poo shampoo. Ik vroeg me af of je ook de shampoo’s van LUSH kan gebruiken als loo-poo. Dit zijn ingrediënten van een van de shampoos voor vettig haar:
  Water (Aqua), Natrium alkylsulfaat (Sodium Alkyl Sulfate), Ammonium laureth sulfaat (Ammonium Laureth Sulphate), Cocamide MEA (Cocamide MEA), Propyleen glycol (Propylene Glycol), Parfum (Perfume), Citroen essentiële olie (Citrus limonum), Papaja, vers geperst (Carica papaya), Zeezout, fijn (Fine Sea Salt), Carrageen extract (Chondrus crispus), Zoete sinaasappel olie (Citrus sinensis), Ananassap, vers (Ananas sativus), Kiwi sap, vers (Actinidia chinensis), Mangosap, vers (Mangifera indica), *Citral (*Citral), *Limonene (*Limonene), Benzyl alcohol, Methylparabeen, Propylparabenen (Propylparaben) .
  Ik ben niet zo bekend met al deze producten, kan je me (als je tijd hebt) er wat over vertellen? Liefs Anouk

  • Hi Anouk,
   Er zijn ongelooflijk veel ingrediënten en ik weet ze ook niet allemaal, hoor. Er is bijna geen einde aan! Niet alle shampoos van Lush zijn van dezelfde samenstelling, maar ik vind Lush absoluut een bedrijf wat zijn best doet er zo min mogelijk slechte stoffen in te stoppen. Ik weet niet of het nog zo is, maar onschuldige ingrediënten schrijven zij altijd in het groen, de synthetische ingrediënten in het zwart en op hun site vertellen ze dan ook weer wat het ingrediënt doet. Maar goed, wat onschuldig is of niet onschuldig is… dat blijft altijd een beetje de vraag.
   Natrium Alkylsulfaat heeft zijn oorsprong bij de kokosnoot, maar het is natuurlijk na al zijn processen niet meer natuurlijk. Een emulgator die wel als veilig gemarkeerd wordt. Ammomium Laureth Sulfaat vind ik wat minder, een vervanging van SlS wat nagenoeg gelijk beoordeeld wordt. Liever niet, dus. Cocomide MEA is ook geen fijne… Zo al twee ingrediënten die aan het begin van de lijst staan die niet zo geweldig zijn, hoe meer ze aan het begin staan, hoe groter de aanwezigheid is. Ook op het einde van de lijst zie ik parabenen staan die ik zelf vermijd. Deze specifieke shampoo zou ik dus zelf vermijden. Hier vind je een basislijst, welke je kunt gebruiken bij de keuze van je shampoo. Ik hoop dat je er iets aan hebt ;) Liefs Cindy

 13. Hi Cindy,
  Ik heb vol bewondering jouw artikel gelezen. Ik gebruik zelf nog shampoo, maar wil de low poo methode gaan uitproberen. Ik heb de laatste tijd steeds vaker last van een jeukerige hoofdhuid, waarbij ik zelfs korstjes voel en schilfertjes krijg (ik gebruik sinds kort Herbal met 0% siliconen als ik het goed zeg). Ik ben al gestopt met de cremespoeling en was mijn haar om de dag/1x in de 2 dagen. Vroeger deed ik dit dagelijks. Betekent het gebruik van low poo dat je geen föhn of stijltang meer kan gebruiken? Ik föhn mij haar, omdat ik veel en dik lang haar heb. Als ik het ’s avonds natuurlijk laat drogen, heb ik de volgende dag last van jeuk en is mijn haar nog steeds vochtig. En hoe doen jullie dat met haarlak of andere producten? Gebruiken jullie dit helemaal niet?

  Groetjes, Claudia

  • Hi Claudia,

   Er zijn natuurlijke producten op de markt, waarmee je je haar kunt verstevigen, beschermen of herstellen, maar nee ik gebruik geen haarlak. Ik was mijn haar nu om de vier dagen, low poo. Ik föhn over het algemeen mijn haar wel, omdat ook ik veel haar heb wat anders gaat doen wat het zelf wil doen haha. Maar dat doe ik dus maar 1 keer in de vier dagen en de stijltang gebruik ik niet. Het föhnen beschadigd mijn haar niet, maar ik kan me voorstellen dat een stijltang dat wel gaat doen, zonder specifieke producten. Dat alles zorgt er ook voor dat ik mijn haar weer laat groeien, van lange bob tot echt lang… Dat maakt dat ik minder hoef te föhnen, omdat ik het vaker vast kan zetten.
   Kijk even naar de ingrediënten van Herbal, want het zijn niet enkel de siliconen die de jeuk kunnen veroorzaken. Hier vind je een lijstje om mee te beginnen. Een masker met bentoniet klei kan je hoofdhuid helpen met zijn balans, dit is ontgiftend. Ik waste mijn haar ooit ook elke dag, het is dus terug te draaien, ik ben bang dat je hoofdhuid echt een beetje uit balans is geraakt van het vele wassen met producten die te agressief zijn :(
   Ik wens je succes de komende tijd. Liefs Cindy

 14. Geweldig artikel, maar baking soda is inderdaad heel slecht qua pH voor de hoofdhuid, daarom gebruikt men daarna Apple Cider Vinegar(appel Cider azijn) dat brengt de pH weer omlaag, tot ongeveer het niveau van je hoofdhuid! Als je alleen baking soda blijft gebruiken verstoor je de hele tijd dus je natuurlijke zuurgraad(pH) op je hoofdhuid. Dat is de reden van het afbreken van het haar op lange termijn waarschijnlijk. Als je dus ACV na je BS gebruikt heb je een veel gezondere routine. De ACV is namelijk de ‘conditioner’ en BS de ‘shampoo’. Dat vond ik wel een belangrijk feitje, haha!
  Oja en misschien een extra tip? Het schijnt bij veel no poo’ers dat een Boar Bristle Brush erg helpt het vet van de wortels naar de punten te brengen! Dan heb je dus minder vette wortels en is je haar mooi in de lengte.

  Super fijn artikel, heel erg bedankt xx

  • Bedankt voor je aanvulling Fabienne! :)
   ACV gebruik ik inderdaad ook wanneer ik mijn haar was met Aleppo, het wast namelijk ook de zeepresten er uit.

  • Maar de apple cider vinegar doe je toch niet op je hoofdhuid maar in de puntjes van je haar? Moet het dan ook niet in je hoofdhuid dan, als het je zuurtegraad verstoort? maar dan wordt het toch juist vet?

 15. Wat een Eye openers. Na jarenlang zeep en shampoo van dure merken te hebben gebruikt voor mijn vette probleemhuid en haar….nu helemaal van de zeep af. Ik was eraan verslaafd geraakt met als gevolg op mijn 38ste nog steeds een gevoelige onzuivere huid en vet haar. Nu sinds tijdje van de douchegel en gezichtsreinerger af. Alleen water en soms wat water met klein beetje natuurazijn. Huid knapt als een waanzinnige op….maar nu de stap naar Low Pow…doodeng…maar ik moet wel omdat mijn haar zelfs smiddags al vet wordt als ik het Sochtends heb gewassen.

  Eerst minderen dus. Ik vind de Linde shampoo van Sante superlekker. Ik heb heel fijn haar en ook niet veel.

  Zijn hier ervaringen mee dat je haar steviger worst als je drastisch gaat minderen met shampoo?

  • Wat goed om te horen, zeg! Mijn haar is niet steviger geworden, maar als je daar behoefte aan hebt kun je wellicht eens kleurloze henna proberen. Daarmee maak je het haar wat steviger en je verzorgt er ook het haar mee. Het werkt als een soort masker. Maar niet doen wanneer je heeel blond bent, want dan kan het een beetje groenig uit gaan vallen.

 16. Hey, ik ben nu 8 maand shampoo-vrij. In het begin was het idd echt doorbijten tot op het randje van opnieuw herbeginnen met shampoo, maar doorzetten zou ik zeggen..het loont! het haar wordt niet meer echt vettig, gewoon minder fluffy :)
  Ik was mijn haar nu 1x per week óf met baking soda/appelazijn (via verstuivers) óf met eigeel (werkt super goed! voor mij wel het eiwit eruit want ik heb graag een warme douche en dat vloekt dan :) )
  Ik ben heel tevreden momenteel op 1 puntje na.. sinds ik gestopt ben met shampoo heb ik last van schilfertjes.. niet zoveel maar genoeg om mij te storen. Zijn er methoden om dit aan te pakken? Ik lees vaak dat BS/azijn werkt maar dat gebruik ik dus al en het lijkt er niet mee weg te gaan..
  Iemand een tip of soortgelijk probleem?

  • Hi Elle! Is dat je echte naam? Mijn zoontje had zo geheten, als hij een meisje was geweest dan ;) Leuk!
   Eigeel schijnt ook heel goed te schuimen, is het niet? Dat heb ik hier nog niet geprobeerd namelijk.
   Qua schilfertjes denk ik gelijk aan rozemarijn, misschien kun je een aftreksel maken van verse rozemarijn en dat een paar keer in masseren. Gewoon water koken en er een soort van thee van maken, echt een paar uur laten staan. Rozemarijn is heel goed voor problemen met de hoofdhuid, ook etherische olie van rozemarijnolie, maar dan zou je het moeten mengen met olie… dat raad ik je niet echt aan zonder shampoobeurt achteraf.. Aan de andere kant kunnen het misschien ook gewoon dode huidschilfers zijn die zich loslaten. Ook dan is een massage zeker een optie! Ik hoop dat je er iets aan hebt en misschien herkennen anderen zich er in en hebben ze ook nog tips voor je! :)

 17. Super! rozemarijn probeer ik zeker eens :)
  Voor de ei-shampoo meng ik 1 eigeel met 1 kop lauw water en een scheutje rozenwater (voor de geur) en dan goed schudden, schuimt inderdaad een beetje :)
  Bedankt voor de reactie!

 18. En wat nou als je juist last hebt van droog, stug, pluizig krul haar? Zou dit dan ook een oplossing kunnen zijn. Ik was nu twee x per week met normale shampoo, maar ik smeer vanalles is mijn haar omm de pluis tegen te gaan.

  • Ik heb genoeg verhalen van mensen gelezen om te kunnen zeggen: ja het zou kunnen werken. Maar, het blijft internet en je zult het helaas toch zelf uit moeten proberen. Mijn haar is er in elk geval niet minder droog van geworden. Ik gebruik Arganolie in mijn haar en dat werkt voor mij, maar dat is dus echt de olie, want doe ik er niets in, dan is het pluizerig op dit moment. Ik ben een low – poo gebruiker, zoals je al las, dus misschien wordt het weer tijd eens op zoek te gaan naar een andere shampoo. Probeer het eens uit zou ik zeggen, zit je haar beter op de dag voor je het weer moet wassen of juist slechter? Die een na laatste dag heeft je haar namelijk al weer een groot deel van zijn eigen huidvetten in zich, als het dan beter zit, dan is het zeker het proberen waard.

 19. Al jaren was ik mijn haar dagelijks (met shampoo en conditioner), en föhn & stijl het ook iedere dag… Gevolg, droog stug en onhandelbaar haar.
  Nu heb ik via veel verschillende sites en blogs de No Poo methode ‘uitgepluisd’, en ga vanaf morgen starten met de No Poo. Cold Turkey.
  Mijn haar is ieder avond alweer vet, dus ik ben benieuwd hoe lang ik de No Poo methode ga volhouden, of misschien toch overstap op de Low Poo.
  In ieder geval heel fijn om te lezen wat ieders ervaringen zijn. Ook betreft de producten die men wél gebruikt. Duidelijke blog, en positieve reacties.
  Let’s do this!

  • Ik wens je heel veel succes! Hou ons op de hoogte! Het zal even doorbijten worden, maar wat de uitkomst ook gaat zijn, het wordt er alleen maar beter op! Ook al stap je over op No Poo, dan zul je toch gaan merken dat je het niet meer elke dag hoeft te wassen. Liefs Cindy

   • Hierbij een update. Ik ben nu ruim 6 maanden verder, en nog steeds een beetje zoekende. No Poo gaat ‘m niet worden. De vettigheid ben ik wel doorheen. (Heeft wel even een week of 2,5 geduurd). En de stijl tang is al die tijd niet meer gebruikt. (Overwinning!). Mijn haar moet ik wel 3x per week wassen (maar dan enkel met water) ivm het sporten, en dan laat ik het liefst de föhn ook staan.
    Maar met alleen water kom ik helaas niet (meer) weg.
    Dan Low Poo. Een tijd lang heb ik het gebrobeerd met baking soda / alleppo zeep, wat eigenlijk prima werkt. Zeker in combi met Appelcider Azijn. Maar door dat het zó verschikkelijk droog is, is het de ochtend (incl. Föhnen) prima en de daarna alweer droog, pluizig, statisch en onhandelbaar.
    Nu dus ik ga nu aan de back-up van Rasul shampoo en conditioner.
    Maar geen commerciële shampoos meer voor mij! En wie weet. Misschien later toch nog een NO Poo met echt enkel water.
    Het heeft tijd nodig, en alle beetjes helpen. Overtuigd van de No/Low Poo ben ik zeker!

    • Wat goed zeg! Een echte doorzetter ;) ♥
     Fijn dat je even een update geeft, heel fijn voor anderen ook die nu willen beginnen! Super lief!
     Het klinkt als een heel vooruitgang, geweldig! Tja, met baking soda had ik dat ook, heel droog en statisch haar. Ik denk dat het een prima combi is.. wassen met water en af en toe met low poo shampoo.. Goed gedaan zeg!

 20. Wat een fijn artikel om te lezen. Ik twijfel nu al een tijdje om no poo te gaan omdat ik al mijn hele leven struggles heb met mijn haar. Ik heb enorm veel krullen die van zichzelf heel erg pluizen en heb al honderden middeltjes geprobeerd om de pluis wat te minderen, maar er is eigenlijk niets waarvan ik zeg dat het echt voor 100% goed werkt.
  Op dit moment gebruik ik verschillende producten uit de Oil&Care lijn van Andrelon die claimen arganolie te gebruiken, samen met mouse en haarlak. Dit werkt op dit moment okee voor mij. Ik weet dat deze producten vol zitten met chemicaliën en eigenlijk niet zo goed zijn voor je haar, maar deze producten zijn voor mij betaalbaar en zolang het enigszins werkt voor mijn haar, ben ik allang blij.
  Nu vraag ik me echter wel af, houd de no poo methode ook in dat je de andere producten als mouse, crèmes en haarlak ook niet meer gebruikt? Het zijn voornamelijk deze producten die bij mij het pluishaar het meest tegen gaan.
  Ook vroeg ik me af hoe lang de ‘vette en vieze’ periode van je haar duurt, ik heb op verschillende sites gelezen dat het na 3 weken wel over moet zijn, maar ik lees ook dat het bij sommigen 6 maanden duurt. Ik heb iets teveel horrorverhalen over baking soda gelezen, dus mocht ik de no poo methode gaan gebruiken, dan is dat echt een no go voor mij. Heeft dit nog effect op de ‘vette en vieze’ periode van je haar?

  • Hi Willemijn. Als eerste… dank je wel! Nu…hoe ver je wilt gaan met verzorgingsproducten is aan jezelf. De meeste mensen starten met No Poo, omdat ze de chemicaliën niet meer op hun huid willen en hebben ontdekt dat het ook niet nodig is. Ze gaan dus terug naar de natuur. Een logisch gevolg is dus ook dat ze dan hun styling ook het liefst puur natuur willen houden. Je zou dus zeker wel je stylingsproducten kunnen gebruiken, maar wees je er wel van bewust dat ook deze producten hun effect hebben op je hoofdhuid en je gezondheid en bovendien zijn ze moeilijk uit te wassen met water alleen, dus het is te verwachten dat je haar langer vies zal blijven. Er zijn ook natuurlijke verzorgingsproducten en arganolie op zich werkt ook geweldig bij krullen, misschien is dat een optie voor je?
   No Poo gaan, zonder baking soda, zorgt er inderdaad voor dat je niet stiekem tussendoor kan wassen of afbouwen en dus wel wat meer problemen zult hebben met talg en vet op je hoofdhuid, aan de andere kant ben je er dan wel mooi doorheen. Het verschilt enkel per persoon heel erg hoe extreem het zal zijn. Je vertelt eigenlijk dat je op dit moment nog reguliere shampoo gebruikt, samen met de producten verwacht ik wel echt een ontgiftingsperiode bij je, ik zal eerlijk zijn :) Je zou ook eerst naar de Low Poo methode kunnen gaan en dan vervolgens de overstap kunnen maken naar No Poo. Als je echt echt echt er helemaal voor wilt gaan, dan is het enkel maar uit te proberen en ervaren, misschien valt het bij jou wel mee? Wat je ook doet… succes!!

   • Wauw, enorm bedankt voor je reactie! Je hebt mijn twijfels weg kunnen nemen en me echt kunnen overtuigen om 100% no poo (misschien uiteindelijk low poo) te gaan. Heel erg bedankt! Ik heb gisteren voor de laatste keer mijn haar gewassen met shampoo en besloten om alle stylingsproducten voorlopig de deur uit te doen, dus ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan.
    Je raadde me arganolie aan, ik ken dit product maar heb het helaas nog niet in mijn omgeving kunnen vinden. Heb jij misschien nog tips over waar ik via internet of in bepaalde winkels arganolie voor in mijn haar kan vinden?

 21. Hoi Cindy, thx voor alle tips! Ik ben nu twee weken No Poo maar denk toch dat ik mn haar wel af en toe wil wassen. Ik ben dus op zoek naar de Marseillezeep gegaan en vond deze shampoo (lijkt mij makkelijker dan wassen met een stuk zeep).
  Is dit wat???? Dank alvast voor je reactie!

  ***
  Douchegel en shampoo Marseille Lavandin
  Zonder sulfaten. Met Marseillezeep, met olijfolie* (voedt), bloesemwater van
  lavendel* (verzacht, kalmeert, herstelt het evenwicht, versterkt). 2-in-1 voor
  dagelijks gebruik, goed voor elk huidtype en alle haartypes

  Ingredienten:
  Aqua (Water), Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Decyl Glucoside, Caprylyl/Capryl Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Lavandula Angustifolia (Lavender Flower) Water*, Sodium Chloride, Glycerin, Lactic Acid, Sodium Benzoate, Lavandula Hybrida Oil*, Hydrolyzed Wheat Protein, Linalool, Glyceryl Laurate, Dicaprylyl Ether, Caramel, Lauryl Alcohol, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Potassium Palm Kernelate**, Sodium Hydroxide, Limonene, Olea Europaea (Olive Fruit) Oil*, Geraniol, Cellulose Gum, Potassium Olivate**, Benzyl Alcohol, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Potassium Benzoate, Potassium Sorbate, Elaeis Guineensis (Palm) Oil*, Dehydroacetic Acid, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil.
  *ingredients from Organic Farming.
  **made using organic ingredient.
  11 % of the total of ingredients are from Organic Farming.
  99 % of the total of ingredients are from natural origin.
  99 % of the total plant ingredients are from Organic Farming.
  Natural and Organic Cosmetic certified by Ecocert Greenlife according to Ecocert Standard available at

  • Cocamidopropyl Betaine kan bij sommigen allergie op leveren, het heeft wel een natuurlijke oorsprong van kokos en alhoewel de meeste ingrediënten natuurlijk van oorsprong zijn zitten er tezamen heel veel reinigers in. Die reinigers zorgen er voor dat de shampoo lekker zal schuimen, maar schuim is niet bewezen effectief voor het schoonmaken van je haar en kunnen je hoofdhuid wel van hun natuurlijke oliën strippen.. Als overstap naar Low Poo zou je het zeker kunnen proberen, maar of ik hem echt zou classificeren onder Low Poo? Ik vind het een twijfelgeval.
   Wassen met een blok is net zo makkelijk als wassen met een fles shampoo, dus daar zou ik het niet voor laten. Er zijn heel wat natuurlijke shampoos die toch minder reinigers er in verwerken. Misschien toch iets anders proberen? Kort gezegd vind ik het geen vloeibaar alternatief voor je haar met Marseille blokzeep wassen. Ik vind het wel een alternatief voor shampoos met SLS. Hoop dat je er iets aan hebt! En sorry dat het even duurde, ik ben erg druk op dit moment! ♥

  • Top! Laat me maar weten hoe het bevalt. Naspoelen met een deel azijn op 2 delen water is erg prettig na het wassen met Marseille. Even in je haar masseren en uitspoelen, werkt direct als conditioner. Succes! ♥

 22. Hoi Cindy, Ik ben eerst begonnen met de Aleppozeep. Ik doe na het wassen conditioner in de haarpunten. Maar na een maandje begint mn haar zooooo droog aan te voelen. Niet normaal. Het lijkt wel rastahaar :). En het was juist de bedoeling dat de conditie van mn haar vooruit ging.
  Dus nu ga ik toch over op de Marseillezeep, hopelijk werkt dat beter. Let you know!

  • Ha Do! Hmmm, naar om te horen! Low Poo of No Poo is voor elk persoon weer uitvinden wat werkt, het is heel individueel. Sommigen komen met eigeel al heel ver, anderen met kokosmelk. Voor mij werkt dat weer niet, Aleppo kan ik ook niet enkel gebruiken, ik was nog steeds om en om, vandaag Aleppo, over een paar dagen met Low Poo kant en klare shampoo. Misschien dat dat mijn geheim is? Te vaak met Aleppo achter elkaar wassen zorgt bij mij ook voor sliertjes. Waar je ook even op moet letten is je hoofdhuid. Ik ervaar op dit moment dat mijn hoofdhuid erg droog wordt van de Low Poo shampoos/ Aleppo, wat ook geen pretjes is.. Ik ben dus zelf ook weer in een shampoo- zoek fase. Shampoo lijkt het lastigste te vervangen als je het mij vraagt! Liefs Cindy

 23. Hoi,
  Ik wil ook gaan starten met de low poo methode! Maar in je artikel noem je een aantal merken van goede low poo shampoo’s. Zijn alle soorten shampoos van die merken dan goed of zitten er ook tussen die niet oke zijn?
  En Arganolie kan ik wel gebruiken tijdens de low poo als mijn haar te droog wordt, of wordt het hier ook weer vet van?

  • Hi Els, bovenstaande shampoos zijn allemaal shampoos die mildere vormen van zeep gebruiken en geen PEG, parabenen of andere rommel er in stoppen.
   Ze gebruiken nog steeds wel een schuimmiddel maar een milde vorm. Het zijn goede shampoos om de overstap te maken, er bestaan nog mildere vormen, maar die schuimen bijna niet en dat is moeilijker qua overstap.
   Arganolie is een ander soort olie, wordt echt opgenomen in het haar, ik ervaar absoluut geen problemen met Argan in mijn haar in combi met low poo :) Succes!

 24. Hoihoi,
  Ik heb met veel interesse je blogbericht gelezen. Ik heb ook een groot aantal andere blogs gelezen en hoop dat je me kunt helpen. Ik heb sinds 9 weken nu mijn haar niet meer gewassen. Sinds dag 1 is het zo vet als een pakje boter. Ik heb dun blond haar, toen ik het nog vaak waste was het na 1 dag vet. Alleen bij mijn haargrens is verschil te merken, daar ziet het ee niet enorm vet uit, maar vooral op mijn kruin en alles er omheen lijkt chronisch nat. Ongeveer 1x per week gebruik ik baking soda, maar zelfs daarmee krijg ik het vet niet meer uit mijn haar. Ik werk op een kantoor, en draag het nu al 2 maanden in een knotje. Ik heb overal gelezen dat het na 8 weken over zou moeten zijn, maar dat is dus echt niet zo! Ik ben nu al zo ver, dus ben echt bang om het te wassen omdat ik bang ben dat ik dan weer bij dag 1 ben. Wat zou jij doen? Ik ben bang dat deze hele exercitie voor niks is geweest! :( bedankt alvast!! Veel liefs

  • Hi Kim,
   Ze zeggen inderdaad dat het een paar weken kan duren, maar ik heb ook berichten gelezen van mensen die maanden bezig waren. Wat ik zou doen? Ik zou mijzelf niet kwellen en lekker mijn haar weer eens wassen, maar met een milde shampoo. Van daaruit zou ik weer kijken hoever ik zou komen en uit ervaring kan ik enkel zeggen dat het mij ook niet lukte om het schoon te krijgen met baking soda, mijn haar was ook vet en met water kreeg ik het niet schoon. Ik ben nu al een tijdlang bezig en ben nog steeds aan het afbouwen en dat gaat echt niet heel snel. Ik waste mijn haar altijd dagelijks, dat is nu een paar jaar terug, en op dit moment kan ik vier dagen zonder wassen, de vierde dag spoel ik het met water en draag ik een knotje. Ik probeer dus naar de vijf dagen te gaan, vervolgens 6 en zo verder, maar nogmaals, dat loopt niet heel vlot. Ik kan moeilijk voor jou beslissen, ieders hoofd is anders. Wat ik mij wel steeds vaker afvraag is hoe het hoofd schoon kan worden, als het al die tijd vet is geweest. Een vette pan krijg je immers ook niet helemaal schoon met enkel water. Mij is het in elk geval niet gelukt om No Poo te gaan, daarom ben ik ook een Low Poo- er want ik voelde me ellendig met zo’n vet hoofd.
   Als je gaat wassen kies dan een Low Poo shampoo, niet de reguliere shampoos en was één keer goed en niet twee keer. Of kies voor een zeep zoals Aleppo en spoel het daarna bij appelcider azijn met water.
   Ik hoor graag wat je gaat doen! En ik hoop dat je iets hebt aan mijn ervaring met No Poo :) Liefs Cindy

 25. Hi,
  Ik ben twee maanden geleden begonnen met de No Poo methode en ga mijn derde maand in. De eerste weken was echt heel erg vet. Ik heb het gevoel dat het langs mijn haargrens minder is geworden maar boven op mijn hoofd en vooral rond mijn kruin blijft het echt heel erg vet. Daarnaast heb ik heel erg last van roos, dit had voorheen ook wel maar niet zo erg als nu..!! Heb jij tips, want ik krijg iets minder vertrouwen in dat het goed gaat komen. Wil mijn haar weer lekker los kunnen dragen (heb namelijk erg lang haar) en dat het mooi zit en niet alleen maar een vette boel is en dat het plat langs mijn hoofd hangt. Ik was mijn haar 2x per week met water, ik was goed mijn hoofdhuid en spoel vaak erna nog met koud water. Daarnaast als ik mijn haar borstel, word mijn borstel ook erg vies… net of all het vet er in blijft hangen en ben bang dat als ik het erna weer borstel ik het vet er zo weer in smeer… Ik probeer ‘m na gebruik steeds zo goed mogelijk schoon te maken maar helemaal lukt niet!

  • Hi Solange, zelf heb ik de No Poo ook niet vol kunnen houden en heb mijn wasbeurten afgebouwd. Voor veel mensen werkt de No Poo gewoonweg niet. Mijn tip is het jezelf niet te zwaar maken, als het niet meer te doen is dan was je het een keer met een milde shampoo en kijk je hoe lang je van daar uit weer verder kunt. Zelf ben ik geen No Poo er, ben wel erg lang een Low Poo- er geweest, maar ook dat ligt nu al een paar weken stil, omdat mijn hoofdhuid problemen kreeg. Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren is dat er geen simpele oplossing is en dat velen stoppen met No Poo. Het kan enorm lang duren voor je hoofdhuid herstelt en soms blijft het vet. Ik denk persoonlijk dat het gewoonweg goed is om af en toe toch het haar te wassen, zodat het overtollige vet weg kan, ik geloof niet dat dat enkel met water weg gaat, althans dat is gewoon mijn ervaring. Wat ik wel weet is dat je zult merken dat je langer door kunt zonder te wassen, na je wasbeurt, omdat je hoofdhuid zich al aan heeft kunnen passen nu. Wat is wijsheid? Je gevoel volgen! Wil je nog even doorzetten of toch een keer wassen…. ? Het is jouw hoofd! Je borstel zou je eens uit kunnen koken met bijvoorbeeld wat afwasmiddel of shampoo. Succes!

 26. Hallo! Deze week ben ik begonnen een low-poo’er te ‘worden’ en na wat flink googlen kwam ik jouw site tegen en vind het een zeer aangenaam/informatief artikel waar ik veel uit heb kunnen halen! Aanstaande maandag ben ik een week shampoo vrij. Dacht een goede te hebben gebruikt van Yves Rocher maar het werkte voor geen meter en is absoluut niet volledig natuurlijk. Het is tot nu toe een ware hel want mijn haar is moddervet. Al sinds mijn puberteit had ik last van erg snel vet haar en waste ik het jarenlang om de dag, zo is mijn hoofdhuid dus nu ingesteld. Een dag bleef het mooi zitten en de dag erna is het al vet! Nu ben ik er dus klaar mee en is mijn ontgifting duidelijk van start. Ik heb het afgelopen week 2x met water gewassen en nagespoeld met appelazijn. Afgelopen avond besloot ik het te wassen met een stukje marseillezeep. Kon het helaas niet naspoelen met de azijn omdat deze op bleek te zijn. Nou mijn haar is nu nog steeds enorm vet en ik weet dat het erbij hoort.. Het is enorm lastig want ik heb altijd een hekel aan vet (voelend) haar gehad! Mijn kussensloop is onderhand verzonken van het vet, haha! Ik moet het nu wel regelmatig verschonen met deze ontgiftingsperiode. Ik hoop dat het voor mij geen maanden zal duren want wat is vet haar toch een hel om door heen te moeten.. Vind het al heel wat dat mijn eerste week volhouden er bijna opzit! En we gaan gewoon door, ben erg benieuwd waar het me zal brengen want de neiging om naar shampoo te grijpen is enorm met zulk vet haar, hihi!

  • Haha… Oh, ik ken dit zo goed! Het is vreselijk die eerste periode, maar het wordt bij velen echt beter. Sommigen blijven problemen houden, met name met de No Poo. Neem er je tijd voor en af en toe een keer wassen is wat mij betreft echt niet erg gebleken.
   Mijn hoofdhuid heeft echt een lange tijd nodig gehad, maar is nu heel stabiel. Interessant wat je zegt over Yves Rocher, want ik had al mijn vermoeden dat dat helemaal niet natuurlijk was, daarom ook nog nooit geprobeerd, dus dank! Verschonen van je kussensloop is zeker belangrijk! Een tip voor anderen dus ook! Ik wens je heel veel succes in deze vreselijke, vreselijke periode… :) Liefs!

   • Hoi! Heel erg bedankt voor je snelle reactie! Gisteren had ik het dus met marseillezeep gewassen en bleek niet ”geholpen” te helpen want vandaag was mijn haar wel op zijn allervetst! Ik schaamde me dood en het voelt verschrikkelijk! Ik kon het niet meer uithouden en heb mijn haar net gewassen met de lavendel shampoo van Dr.Organic, als het goed is, is dit een low-poo shampoo. Heb het tot 2 keer toe gewassen en merk dat het nog vet is nu het aan het drogen is.. Logisch want zo’n shampoo stript natuurlijk niet enorm. Wel heftig nu te mogen ervaren wat jarenlang om de dag wassen met ”chemische” shampoo met de balans van je hoofdhuid kan doen. En nu produceert het talg al een gestoorde! Nog even doorbijten want ik wil niet zo maar opgeven! ;)

    • Jaaa.. bijzonder is dat, he? Nu kom je er pas achter hoe agressief de reguliere shampoos dus zijn. Hou vol, hoor, het komt echt goed. Misschien is het voor jou een optie om dan nu eerst de overstap te maken naar de zachtere shampoo van Dr. Organic, tot je hoofdhuid daar ‘redelijk normaal’ op reageert? En dan de shampoo af te bouwen, tot zo min mogelijk wasbeurten per week of per maand. Dan voel je je wellicht wat minder ongelukkig in het moment.:)

 27. Hoi! Ook ik was mijn haar al ruim een jaar 1 keer per week met shampoo van de lush afgewisseld met baking soda of appelazijn. Wat zijn jullie meningen en ervaringen over de lush?
  Ik zit alleen met het volgende; ik heb sindskort een hele onrustige hoofdhuid. Schilfers, jeuk, bultjes, pukkeltjes. Ik zit in een stressvolle periode dus dat is waarschijnlijk de boosdoener. Ik heb mijn haar nooit geverfd, geföhnd of gestyled en ikheb super lang haar (tot aan mijn billen). Nu merk ik dat ik eigenlijk wel heel last heb van klitten. Na het douchen moet ik echt de tijd er voor nemen om alle klitten uit te borstelen. Dit doe ik met een borstel van varkenshaar. Maar ik heb altijd het idee dat ik mijn haar hiermee beschadig. Zijn er mensen die ditzelfde ervaren en hebben jullie misschien tips tegen klitten. Ohja ik draag mijn haar voornamelijk in een vlecht want als ik dit niet doe dan heb ik super veel klitten in mijn nek!

  • Hi, Ik beschouw de meeste shampoos van Lush als Low poo, ze zijn niet allemaal hetzelfde, maar Lush is wel heel transparant met hun ingrediënten, dat is mooi! Misschien moet je je eens inlezen over micro ontstekingen. Dit zijn kleine ontstekingen in de hoofdhuid die je niet ziet, maar waar je wel veel last van kunt hebben, vaak veroorzaakt door shampoo of zeep. De low poo shampoos zijn daar helaas ook geen oplossing voor en de baking soda kan het zeker ook veroorzaken. Ik heb zelf om die reden een tijdlang mijn haar gewassen met Eucerin. Hier lees je er meer over. Inmiddels was ik mijn haar wel weer gewoon Low Poo en zijn de problemen verdwenen. Misschien heb je er iets aan? ♥

 28. Hallo Cindy en anderen,
  Op mijn hoofdhuid zit ern dikke plak van siliconen net dank aan de shampoo van de kappers. ik heb een tojd met shampoo van de bodyshop gewassen masr dit huelp niet. Mu geb ik Swartzkopf gekocht. De giedkoopste fles. Zit wel sulfaat in masr dat heb ik nodig voor de verwijdering van de silicone.Daarna ga ik de baking soda truc toepassen. Ik moey echt iets doen. vroeger kon ik 4 a5 dagen wachten. Nu, na veerel haaruitval al na een dag:kriebel en vet. Wat vind jij van deze taktiek, Cindy?
  Hartelijke groet, Petrs

  • Och jeetje! Wat een ellende! Ik denk dat ik zelf een keer mijn haar met eco afwasmiddel zou wassen, daarmee krijg je ook de meest vervelende wax build up uit je haar en van daaruit kijken wat er van over is. Dan zou ik zelf niet aan de slag gaan met baking soda, ik zou zachte low poo shampoos gaan kopen en daarmee gaan beginnen. Je kunt het wel proberen, hoor, de baking soda, maar er zijn toch ook veel mensen die daar last van krijgen en omdat jouw hoofdhuid toch al heel wat te verduren heeft, zou ik even voorzichtig zijn. Ik heb zelf ook een tijdje problemen gehad met mijn hoofdhuid, juist door van alles uit te proberen en heb toen een tijdje deze shampoo gebruikt. Succes, ik hoop dat het snel beter zal gaan! ♥

 29. Ik was nu een jaar mijn haar alleen met water. Dat bevalt goed, het pluist minder en het valt veel beter. Ik zou het wel af en toe met een conditioner willen wassen. Iemand ervaring met de ‘schone producten’ van Marqt?

 30. Na een paar jaar met Aleppozeep en Marseillezeep gewassen te hebben, reageert mn haar ineens heel slecht. Het wordt een grote bos touw. Niet meer om aan te zien (en voelen). Nu heb ik na lang zoeken weer een shampoo gevonden, waar mn haar zachter van wordt. Ik vraag me alleen af of het wel echt natuurlijk is. Het is van Palmers. Cocosshampoo. Zou je es willen meekijken naar de lijst? Dankjewel! De ingredienten zijn: Water (aqua), sodium CI14-16 olefin sulfonate, cocomidopropyl betaine, glycol stearate, cocomide DIPA, sodium chloride, PEG-120 methyl glucose dioleate, cocos nucifera (coconut) oil, hydrolyzed keratin, tocopheryl acetate, glycerin, phenoxyethanol, hydroxypropyl methylcellulose, polyquaternium-10, tetrasodium EDTA, phosphoric acid, methylisothiazolinone, fragrance (parfum), coumarin.

 31. Wat ik vergeten was erbij te vermelden is dat mn hoofdhuid na een paar jaar aleppo en andere natuurlijke shampoos er ineens niet meer tegen kon. Ik kreeg enorme jeuk en haaruitval. Raar he? Sinds ik die Palmers gebruik heb ik daar veel minder last van, maar het is nog niet helemaal over. Dus best lastig, want ik heb echt geen zin meer om terug te gaan naar de ouder ‘slechte’ shampoos. Dus ik hoop dat dit een goede middenweg is. Groetjes!

  • Hallo Dorine,
   Ik vind dat er nog wel heel wat in zit, waar ik zelf niet voor zou kiezen. Ik heb er wel ook een stuk over geschreven, ik heb dezelfde ervaring gehad en ben toen tijdelijk shampoo van Eucerin gaan gebruiken. Alle shampoos met alkalische zepen erin hebben invloed op de hoofdhuid, dus ook Aleppo of Marseille. Niet iedereen krijgt daar last van, maar ik heb dezelfde ervaring als jij gehad. De Eucerin shampoo heeft geen alkalische zeep, zo kon mijn hoofdhuid zich weer herstellen. Hij is ook zeker niet natuurlijk, maar het was voor mij een verademing. Nu gebruik ik inmiddels weer low poo shampoos, ben nog niet weer overgestapt op Aleppo. Hoop dat je er iets aan hebt. Je leest hier mijn ervaring.

  • Ingredienten
   Aqua (Water), Sodium Coco-Sulfate, Lauryl Glucoside, Coco-Glucoside, Citric Acid, Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Inulin, Betaine, Arginine, PCA Glyceryl Oleate, Lilium Candidum Flower Extract*, Moringa Pterygosperma Seed Extract, Sodium Chloride, Potassium Sorbate, Phytic Acid, Maltodextrin, PCA Ethyl Cocoyl Arginate, Alcohol*, Parfum (Fragrance)**, Limonene**, Linalool**, Citronellol**

   • Hi JW, Neobio is één van de producten die ik tegenwoordig zelf ook wel eens kies. Ik vind de naam een beetje ´Greenwashing´, maar verder zijn het in mijn ervaring wel mildere producten. Het is niet het veiligste merk wat je zult vinden, zo zie je ook aan het begin van de lijst een aantal reinigers staan, die te samen een groot deel vertegenwoordigen in deze shampoo. Als één van de reinigers aanwezig zou zijn, dan zou het een milde shampoo zijn, maar meerdere reinigers in één maakt dat het toch nog wel heel erg sterk reinigt. Het is zekere betere optie dan de shampoos die je bij de reguliere drogist koopt, maar je zult je hoofdhuid even in de gaten moeten houden. De mildste shampoos reinigen in het begin voor je gevoel te weinig, omdat je gewend bent dat je crispy clean onder de douche vandaan komt,als dat met deze shampoo ook het geval is dan helpt het niet je hoofdhuid te herstellen. Maar zoals ik al zei, het is goed alternatief voor reguliere shampoos, al is Sodium Coco- sulfate een twijfelgevalletje. Het is niet hetzelfde als SlS en Sles, maar het verschilt ook weer niet erg veel. Er is niets natuurlijks meer aan in elk geval.

 32. Hoi hoi.. ik ben ook begonnen met de no-poo methode en vanaf eind december (nu al bijna 3 maanden) was ik me haar niet meer.. zie nog niet echt verbetering maar goed.. het is super staties, droog, vet en pluizig (wat ik niet fijn vind maar nog een beetje ken verbergen) maar ik heb soort van roos en/of schilfers wat er echt heel vies uit ziet.. ik kam me haar met de veel aangeraden haarborstel met varkenshaar die ik na elke kam beurt moet reinigen omdat er heel veel viezigheid inzit.. spoel me haar met koud water na en probeer het zo min mogelijk te fonhen en doe geen style producten er in (op een klein beetje haarlak na voor het pluizen) heb je nog wat tips voor de roos/schilfers.. ik ben idg geen fan van baking soda in me haar zou het zonde vinden om te stoppen..

  • Oei, dat vind ik erg lastig. Volgens mij doe je alles netjes zoals het moet. Het kan toch zeker 3 maanden duren voor je er doorheen bent, dus je zit nog wel in de ontgiftingsfase, waar dit soort klachten bij kunnen horen. Ik zou echt niet met baking soda beginnen, die maakt de klachten enkel maar erger op de lange termijn. Spoel je wel eens met appelcider azijn, vermengd met water? Dat zou kunnen helpen. Ook honing zou wonderen doen bij dit soort klachten, als in de vorm van een haarmasker. Maar zelf vind ik dat wel lastig uitwassen. Verder zou je misschien eens kunnen kijken naar het wassen met klei. Klei heeft allerlei mineralen die goed zijn voor je hoofdhuid, het helpt te ontgiften en het reinigt ook een beetje, heel zacht! Verder wens ik je succes, knap hoor dat je het al zolang vol houdt! Liefs Cindy

 33. He Cindy..

  Ja ben begonnen met spoelen met appel-azijn gemengd met water dat gaat de goeie kant op met de schilfers (eindelijk haha hopen dat het zo blijft)
  En heb Keltisch zeezout gekocht (werd me aangeraden) om het als soort scrub voor de hoofdhuid te gebruiken kijken wat dat doet.. idg dankt voor het advies..

 34. Hallo, Ik ben ongeveer 2 maanden geleden gestopt met het wassen shampoo, toen had ik nog wat langer haar en was het vreselijk vet en vies. Toen heb ik het korter geknipt en heb nu lekker korte krullen. Het voelt wel een beetje vet maar het pluist niet meer zoals toen ik het met shampoo waste. Tussendoor heb ik het nog wel een paar keer met shampoo gewassen maar zonder is zo veel makkelijker, even droog föhnen en het zit weer goed voor een paar dagen. Geen gedoe met shampoo, mousse, serum en haarlak of alternatieven voor shampoo. Heerlijk zo!!

 35. Dit artikel is al heel oud, maar dat betekent niet dat ik er niet meer op kan reageren, right? :)
  Ik ben ook begonnen met de No Poo methode. Ik heb mijn jaar de afgelopen maanden ongeveer 1x per week gewassen en de laatste tien dagen helemaal niet meer. Ik spoel het uit met water, that’s it. Ik vind ik hartstikke meevallen, maar dat komt omdat ik gewoon elke dag een knotje of staart draag en dan zie je de vettigheid bijna niet. Ik hoop dat over ongeveer 1,5e week de vettigheid weg is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *