Vloeibare bak en braad producten

Plantaardige oliën (koolzaadolie, zonnebloemolie, volledig geharde koolzaadolie; in wisselende verhoudingen), zout (1,3%), droge melkbestanddelen, emulgator: sojalecithine, smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, natriuminosinaat), aroma’s, vitamine A en D, kleurstof: bèta-caroteen.

Zo even wat ingrediënten op de fles van een vloeibaar bak en braad product. Je zou denken dat je een vloeibare vorm van boter hebt gekocht, maar de ingrediënten geven al snel aan dat er helemaal geen boter in je flesje zit. Misschien denk je nu dat ik ga vallen over de smaakversterkers, welke natuurlijk niet voor niets in dit flesje zitten, maar dit keer is het niet de lijst aan toevoegingen wat me zorgen baart, maar het hoofdingrediënt… Koolzaadolie.

Koolzaadolie bestaat al eeuwen, maar het werd nog nooit als voeding beschouwd.

Koolzaadolie was zeer giftig voor dieren en mensen, omdat het het giftige erucic acid bevat. In 1956 werd het om die reden door de FDA in de VS verboden als consumptie olie. Maar zoals het wel vaker gebeurt in de voedingsindustrie werd het gewas in de jaren ’70 genetisch gemanipuleerd en men kwam naar voren met een koolzaadolie waar zich een lagere hoeveelheid erucic acid in bevond. Er werd flink geïnvesteerd om de overheid zo ver te krijgen het nieuwe product weer op de markt te plaatsen. In 1995 sprong Monsanto er bovenop.

In Amerika wordt deze nieuwe olie niet meer verkocht onder koolzaadolie, maar als Canola olie en ook hier in Nederland komt deze naam steeds vaker voor. Wij verbouwen wellicht geen canola olie, maar importeren het wel. Het gaat allemaal om dezelfde olie. De naam Canola olie komt niet van een plant, het is een samenvoeging van Canada en olie. Canada is de plaats waar de genetische modificatie plaats vond. En wees eerlijk… het klinkt toch veel gezonder dan koolzaadolie? Zeker wanneer je in Amerika woont en sinds 1956 weet dat koolzaadolie niet goed voor je is?

In Nederland maken we er bak en braadproducten van, gele goedjes die ons het idee geven dat we praktischer ons vlees kunnen braden, met een goud bruin knapperig korstje.

Of je je nu druk wilt maken om genetisch gemodificeerde producten, die nooit voor voeding bedoeld waren, uit onderzoek is in elk geval meerdere keren gebleken dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. Wokken met koolzaadolie is in Chinese studies als kankerverwekkend gebleken en ook in andere studies kwam het niet zo goed uit de bus. Met name het verhitten geeft een hogere kans op longkanker. Sommige insectenverdelgers bestaan voor 96% uit koolzaadolie, wat enorm effectief blijkt.

Koolzaadolie heeft een dubieuze achtergrond, waar je je vraagtekens bij mag plaatsen.

Koolzaadolie heeft niet echt een waardevolle toevoeging in de voeding, het heeft géén geneeskrachtige eigenschappen en eigenlijk werd het altijd als een waardeloos product, in de keuken, gezien. Waarom dan zou het nu ineens in de schappen staan als een zogenaamd gezond alternatief voor margarine en roomboter?

Omdat het knetter goedkoop is!

Er wordt veel winst mee behaald. De enige reden dat we koolzaadolie nu wel kunnen eten, zonder direct ziek te worden, is dat het genetisch gemodificeerd is, wat een winst!
Verder is het een leeg product, zonder voedingswaarde en met nog steeds vele gezondheidsrisico’s. Het etiket van jouw product zal je in elk geval niet vertellen waar de koolzaadolie vandaan komt en of het dus gemanipuleerd is.
De winst van de industrie gaat wederom vóór de volksgezondheid.

Ik bak nog steeds in kokosolie of rijstolie en blijf ver weg van de kunstmatige botertjes die wat mij betreft niet in de koeling hoeven te staan.

Bedorven zijn ze toch al!

 

Bronnen

http://www.naturalnews.com/034733_canola_oil_rapeseed_food_labels.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/117431-koolzaadolie-bij-twijfel-niet-kopen.html
http://www.medi-anders.nl/ortho/voeding/koolzaadolie-oftewel-canola-olie/
http://www.merriam-webster.com/dictionary/rape
http://www.ers.usda.gov/Briefing/SoybeansOilcrops/Canola.htm
http://www.canola-council.org/chapter2.aspx
http://www.foodista.com/food/KLDGDS5L/canola-oil
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11804682

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *