Update ecologisch wasmiddel

Nu al een update?? Nu al een update…! Want wat is het geval? Ik ben heel tevreden over het wasmiddel, dat is het niet, maar van het begin af aan heb ik een aantal vraagtekens gehad bij het recept.

Het recept is gebaseerd op bestaande recepten, dwarrelend op internet. Ik heb wat samengevoegd, weggehaald, geleerd van eerdere ervaringen, geleerd van andermans ervaringen en dit was het resultaat.

Keer op keer stuitte ik op de toevoeging van Baking Soda in het recept, dus moest daar wel een reden voor zijn. Wat die reden zou zijn…. Ik kon het me niet bedenken. Maar goed, het werkte! Dus wie was ik om daar aan te twijfelen?

Toch bleef het maar malen in mijn hoofd, Baking Soda is namelijk veel milder dan schoonmaaksoda, wat is het nut?… Wat is het nut?

DSC041891Ik heb de afgelopen dagen mijn tanden er in gezet, gezocht naar de waarde van Baking Soda in wasmiddelen en het resultaat is…. Nul. Geen toegevoegde waarde! Niks, noppes, nada! Baking Soda is vergelijkbaar te gebruiken, maar is veel minder effectief in waskracht dan gewone soda. Het verzacht het water ook minder dan gewone Soda dat doet… Het enig voordeel is wél dat Baking Soda minder huidirritatie kan veroorzaken.
Wanneer Soda niet goed uitgespoeld wordt kan de gevoelige huid er op reageren, maar dat is een kwestie van juist doseren en dat geldt voor alle wasmiddelen.

Het zou een optie kunnen zijn Soda te vervangen voor Baking Soda, wanneer je dat een fijner idee vindt, maar je maakt het er wel erg duur mee. Waar je met gewone Soda 1 theelepel nodig hebt op een emmer water, daar moet je 110 gram Baking Soda voor gebruiken. Erg economisch is het dus niet. De 75 gram Baking Soda in het oude recept is dus eigenlijk ook verwaarloosbaar op een gemiddelde wasbeurt. We kunnen net zo goed een extra theelepel Soda gebruiken, of gewoon helemaal weg laten. En mijn persoonlijke ervaring met Baking Soda is dat het niet schoon (genoeg) wast.

Het zout heb ik weggelaten, ik was er niet van overtuigd dat het nodig was. Volgens meerdere recepten was het absoluut een meerwaarde, het zou een soort scrubeffect hebben, maar dat doet de Soda evengoed. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?! Waarom het textiel nog meer scrubben dan nodig is? Zonde van mijn kleding!

De hoeveelheid Citroenzuur  is ook veranderd, uit ervaring weet ik dat dit meer gaat doen in combinatie met de soda.

Al met al ligt het recept nu dichter bij het vloeibare wasmiddel wat ik eerder gebruikte. Alleen zorgt de chemische reactie, van de soda met het citroenzuur, nu voor extra zuurstof en lossen, in tegenstelling tot de vloeibare variant, alle ingrediënten pas in de wasmachine op, precies op de plek waar het nodig is! Alle ingrediënten in dit recept zijn natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar.
Je kunt variëren met de etherische oliën, of weg laten.

Natuurlijk kun je ook het vorige recept proberen! Het werkt goed, het is fris, het is aan jou wat je fijner vindt. Maar… neem ook even tijd voor mijn nieuwe recept!

Financieel komt het andere recept namelijk uit op om en nabij de € 5,60, het nieuwe recept op € 3,50, beide berekend over 20 wasbeurten. Het scheelt nogal wat!

Het is simpeler te maken en het bestaat maar uit 4 ingrediënten. Ik ben over gestapt!

30620802_sWat heb je nodig?

Deze hoeveelheden zijn voldoende voor 20 wasbeurten, waarbij je ongeveer 45 gram poeder per was gebruikt.

– 400 gram Soda, Kristal Soda
– 100 gram Marseillezeep, of elk ander willekeurig natuurlijke zeep, fijn geraspt
-100 gram Citroenzuur
– 30- 50 druppels etherische olie

Rasp de zeep zo fijn mogelijk, je wilt een poedervorm. Mix alle droge ingrediënten door elkaar en voeg vervolgens de etherische olie toe. Goed roeren en klaar. Let op dat je geen natte kom of lepel gebruikt, dat zorgt er voor dat het Citroenzuur én de Soda elkaar direct leuk gaan vinden en dan verlies je waskracht!
Opbergen in een afsluitbare pot of bak.

Gebruik 2 grote eetlepels per keer, dat is ongeveer 40 gram. Citroenzuur heeft een licht blekende werking, dus bij donkere was laat je het liever weg. Ook voor fijne was en/ of wolwas adviseer ik je een ander alternatief te zoeken. De Soda zou wel eens te grof kunnen zijn.

Wil je meer weten over de werking van de diverse ingrediënten, een wat uitgebreidere uitleg en/ of ecologisch wassen met Soda( en wat het met de wasmachine doet)? Je vindt het andere recept hier. Mét de werking van de ingrediënten.

Voor nu hou ik het kort, ik heb nog een was te doen ;)

2 Comments

  1. Ik hoop dat het met dit recept ook ‘clean sheets day’ is:) Ik ga het proberen in elk geval. Ingaand op deze update: ik las laatst iets op een Amerikaanse blog, van een dame, die er net als jij een wetenschap van had gemaakt. Het is wel steekhoudend verhaal, misschien heb je er nog iets aan. Zie linkje (als dat mag tenminste?) littlehouseinthesuburbs.com/2012/05/ten-things-laundry.html

    Groetjes sanne.

  2. Hi Sanne, tuurlijk, linkjes mogen altijd! Daar hebben we allemaal wat aan. Zelf gebruik ik weer kant en klaar bio wasmiddel. Mijn huid reageert toch op de soda (waarschijnlijk dan… ik reageerde er in elk geval op). In eerste instantie wist ik niet goed waar het vandaan kwam, tot ik een periode wat lui was en weer wasmiddel kocht, toen merkte ik dat ik minder problemen met mijn huid kreeg. Proef op de som genomen en weer zelf wasmiddel gemaakt, diverse varianten ook weer… maar toch weer last van mijn huid. Het is zeker het proberen waard, niet iedereen heeft er last van, de rest van mijn gezin had er ook geen problemen van, maar ja… je gaat niet apart wassen, dus ik koop mijn wasmiddel inmiddels weer. Laat maar weten of het je bevalt, goed? Liefs Cindy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *