Tijd voor knoflook!

Wanneer je een geweldig professionele moestuin hebt, dan hoef ik het je natuurlijk niet te vertellen, maar voor iedereen die speelt met de gedachte zijn eigen voedsel eens te kweken zeg ik bij deze…. Tijd voor knoflook!

Waarom zou je knoflook zelf willen kweken en niet kopen in de winkel?

Omdat het zo ontzettend simpel is en zo ongelooflijk veel lekkerder! Met een voldaan gevoel tover je de bolletjes uit de donkere grond, echt, daar kan niets tegen op! ;)

Naast het feit dat knoflook een lekkere smaakmaker in de keuken is zijn de gezondheidseffecten van knoflook ook nog eens heel interessant.

hoe pak je het aan

 

 

knoflookblad

  • Knoflook helpt bij maagklachten.
  • Knoflook zuivert het bloed.
  • Lost bloedstolsel op en voorkomt vaatverwijdering.
  • Knoflooksap werkt als ontsmetter van huidinfecties.
  • Het eten van rauwe knoflook of een stoombad met knoflook verlicht de luchtwegen bij benauwdheid bij griep en verkoudheid.
  • Knoflook is een anti oxidant en geeft meer energie aan het lichaam.
  • Knoflook verjongt.
  • Allicine wat vrij komt bij het kauwen van rauwe verse knoflook heeft een antibiotische werking.
  • Knoflook bevat enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen.

Groei je eigen biologische knoflook. En er zijn  speciale knoflookteentjes te koop bij het tuincentrum, om te planten, maar over het algemeen doet knoflook het uit de supermarkt ook prima. Kies wel voor biologische knoflook!

Je hoeft niet veel ruimte te hebben voor jouw knoflookparkje.
Een halve vierkante meter is al voldoende voor een leuke oogst en een pot kan ook!. De tijd om te planten is NU. September, oktober… november.. Deze maanden ideaal. Plant je ze later, dat kan wel, de oogst wordt gewoon wat kleiner..

hoe pak je het aan

 

 

 

  • Kies een zonnig plekje
  • Splits de bollen in losse teentjes en kies de mooiste en grootste uit.
  • Maak om de 10 cm gaatjes in de grond van 6 cm diep. Maak je meerdere rijtjes? Hou dan een afstand van ongeveer 20 a 30 cm aan.
  • Leg de teentjes in de gaatjes, met het puntje omhoog. Waar het teentje bevestigd was aan de bol is niet de plek waar hij zal spruiten, dus dat gaat naar beneden.
  • Vul de gaatjes op met aarde.
  • Houd het onkruid uit de buurt, gelukkig valt dat wel mee in de winter.
  • Bewonder je knoflookveldje, zo nu en dan, en droom van verre verse knoflooktijden.

En dan…. Dan is het lang wachten. De donkere dagen gaan het werk doen. Je knoflook gaat groeien en in het voorjaar wacht je totdat het loof gaat hangen en uitdroogt.

garlic1En dan… Tadaaa… Graaf je eerste bolletjes op en geniet van je eigen biologische knoflook! De overige bolletjes laat je drogen op een donkere plek, de schuur, de kelder, een kast..
Misschien ga je zelfs, net als ik, wel helemaal los met vlechttechnieken? Who knows??!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *