The oil cleansing method, je gezicht reinigen met.. olie!

Ben je de puberteit voorbij en heb je toch geregeld huidproblemen? Bijvoorbeeld een vette huid, maar na het reinigen juist weer droog, puisjes, verstopte poriën, vermoeide huid? De drogist staat vol met tubes, potjes, flesjes, waar je je heil in kunt zoeken, maar veelal ligt het probleem juist daar.
We reinigen onze huid te agressief, halen alle oliën er rigoureus van af, om vervolgens een ander potje te pakken om dit te herstellen.

Wat nu als ik je zou vertellen dat er een natuurlijke manier is om je gezicht te reinigen én voeden, zonder al deze potjes en wondermiddeltjes, die er voor zorgt dat je de natuurlijke balans van je huid respecteert? En dat de ervaringen van anderen zo veelbelovend zijn dat je het absoluut een kans zou moeten geven? Geen dure flesjes reiningsmelk meer, geen belachelijk dure, niets op de lange termijn toevoegende, crèmes meer…?!

Waar hebben we het dan over?

‘The Oil cleansing method’, ofwel de methode om je gezicht te reinigen met…. Olie.

En nu zie ik al direct wat mensen afdruipen, olie… Olie is vet, plakkerig, je krijgt er pukkels van… Stop, even doorlezen!

Juist de mensen met een wat vettere huid zweren bij deze methode. Het zijn veelal de mensen met een droge huid, zoals ook ik, die wat meer moeten zoeken en uitproberen, maar wees gerust ook jouw droge huid kan overweg met deze methode!

De methode is gebaseerd op een eeuwenoude wetenschap… Olie lost olie op. Dat wil zeggen dat je olie verwijdert met zijn gelijke olie. Eerder schreef ik al hoe Aleppo zeep zijn dienst doet in het huishouden, dat deze zeep je badkamper blinkend schoon achter laat. Aleppo is een zeep gebaseerd op olie, olie lost olie op. Vet verdwijnt dus letterlijk.
Je gezicht reinigen met olie lost het overtollig vet op, maar… en dat is heel belangrijk, het verwijdert niet de goede oliën.

Zoals zo vaak met het achterwege laten van reguliere middeltjes kent ook deze methode weer een aanpassingsperiode. Je hebt je huid eigenlijk verwaarloosd en mishandeld… De balans is weg. Je huid heeft tijd nodig zijn eigen balans te hervinden. Gun jezelf dus de tijd met deze methode.

‘The oil cleansing method’ draait eigenlijk rondom castorolie, in Nederlands ook wel bekend als Ricinusolie. Deze olie heeft de eigenschap het vuil uit de poriën te trekken, waardoor de poriën weer kunnen ademen. Puistjes en mee-eters verdwijnen. Enkel castorolie is echter geen goed idee, het maakt geweldig schoon, maar het droogt ook de huid uit ( en geloof me, dat doet het!) De castorolie wordt gemengd met een basisolie, bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie, jojobaolie of amandelolie… welke dat is hangt af van het huidtype en de persoonlijke voorkeur.

Voor deze reinigingsmethode geldt dan ook weer geen ‘one fits all recept’, helaas. Het kan dan ook even duren voor je de juiste combinatie oliën hebt gevonden én de juiste hoeveelheid castorolie voor jouw huid.. Met name mensen met een droge huid moeten de castor olie dramatisch verminderen, wellicht zelfs vermijden of slechts zo nu en dan toevoegen aan hun olie.

Hoe werkt het?

Je neemt een deel castorolie op een grotere verhouding basisolie( later in dit artikel kom ik terug op de diverse verhoudingen), je mengt dit goed over beide schone handen en masseert het in het gezicht. Masseren betekent in dit geval zachte vloeiende bewegingen, niet schrobben! Het gaat er om dat je er zeker van bent dat de olie al de poriën heeft bereikt. Je hoeft je gezicht vooraf niet te reinigen, dit is wat de olie voor je doet!

Vervolgens neem je een schone doek, bijvoorbeeld een gastendoekje, deze doorweek je met zo warm mogelijk water, pas goed op dat je je niet brandt! Je wringt de doek uit en legt hem op het gezicht, zachtjes duw je de doek aan met je handen. De doek laat je liggen tot hij afkoelt. Vervolgens spoel je hem uit en herhaal je het proces door de doek opnieuw met warm water te spoelen, uit te wringen en op het gezicht te leggen. Dit proces herhaal je een aantal keer. Door de warmte van de doek openen de poriën zich en kan het vuil naar buiten. De castor olie doet hierbij zijn werk!

Na de laatste keer dit proces te herhalen veeg je de olie zacht van je gezicht met een gastendoekje, wat je wederom onder warm water hebt gehouden en uitgewrongen, echter gebruik hiervoor wel een schone doek. Je wilt niet het vuil opnieuw de poriën inwrijven.

De eerste dagen kan je huid wat vetter aan voelen, of droger. Ook kun je soms het vuil uit de porien voelen komen, als harde bobbeltjes op de huid. Dit is een goed teken! Even een weekje doorzetten en geduld. Blijft je huid wat vet? Probeer iets minder basisolie of probeer een olie die van nature wat lichter is, zoals zonnebloemolie. Blijft je huid droog? Soms kunnen een paar druppels van de basisolie na het reinigen op de huid al helpen, maar het kan ook zijn dat je teveel castorolie gebruikt, het proces met de doek teveel herhaalt of een andere olie moet proberen. Ik raad je aan de eerste week niet teveel te experimenteren en te starten met de minste hoeveelheid castorolie. Na de week kijk je hoe de huid aan voelt en hoe het zich herstelt. Van daaruit kun je gaan proberen met diverse oliën.

Verhoudingen van de oliën

Alhoewel het erg lastig is aan te geven hoe de verhouding voor jou zou moeten zijn is het wel fijn om een startpunt te hebben.
Over het algemeen wordt het volgende geadviseerd:
Vette huid: 30% castorolie, gecombineerd met 70% zonnebloemolie
Gemengde huid: 20% castorolie, gecombineerd met 80% zonnebloemolie
Droge huid: 10% castorolie, gecombineerd met 90% zonnebloemolie

Houd in gedachte dat dit een startpunt is en dat je ongetwijfeld je eigen mix zult moeten zoeken. Wanneer je googled zul je ook ontdekken dat olijfolie veel geadviseerd wordt. Toch komt naar voren dat de mensen de meeste problemen ondervinden met olijfolie.

Afhankelijk van je huidtype is ook de frequentie een belangrijke factor. ‘The oil cleansing method’is een dieptereiniging, welke je regelmatig gebruikt, maar ook zeker niet te vaak. Met een vette huid kun je elke avond je huid proberen te reinigen op deze manier, in de ochtend houd je het bij gewoon lauw water. Bij een droge huid is waarschijnlijk elke avond teveel gevraagd. Probeer het eerst 1 a 2 keer per week en kijk vervolgens hoe de huid reageert.

Een aantal tips tot het vinden van jouw balans:

 • Niet altijd is een vette huid een vette huid, een droge huid een droge huid. De huid is beïnvloed door schoonmaakproducten. Een huid die te vet wordt gedurende de dag kan juist vocht te kort komen en verkeerd behandeld worden.
 • Bezuinig niet op de kwaliteit van de olie. Ik begrijp dat je niet direct los wilt gaan en het eerst wilt uit proberen, maar deze methode valt of staat met goede koud geperste oliën, eigenlijk ook biologisch. Je gebruikt maar heel weinig en je wilt een goed resultaat! Oliën van goede kwaliteit voegen ook daadwerkelijk iets toe aan de huid en zijn geen lege oliën, waar alle vitamines en mineralen al uit zijn. Over het algemeen raad ik je de olie uit de supermarkt af! Veel mislukkingen kwamen hier uit voort.
 • Varieer met de olie. Zonnebloemolie is een vrij lichte, neutrale olie, waardoor hij ook geadviseerd wordt.
 • Kies voor een vette huid eens Jojoba olie, hazelnoot olie of saffloerolie als basisolie.
 • Kies voor een gevoelige huid eens amandel olie of avocado olie.
 • Een droge huid kan behoefte hebben aan een basisolie als avocado olie, amandelolie, macademia olie of arganolie.
 • Een oudere huid kan baat hebben bij amandelolie of arganolie.
 • Blijft de huid droog? Gebruik dan eens een tijd geen castor olie en gebruik enkel de basisolie.
 • Bij grotere mee-eters kan het helpen de gemixte olie aan te brengen en een stoombad van 10 minuten boven een kom te doen. Doe dit echter niet te vaak, hooguit 1 keer per week.
 • Gebruik bij een acne huid zachte oliën, bijvoorbeeld amandelolie, jojoba of zonnebloemolie, voeg een klein beetje teatree olie toe.
 • Heb je eens wat minder tijd? Masseer de huid met de oliën en spoel het af met warm water. De olie doet sowieso zijn werk!
 • Gebruik niet te lauw water, maar zeker ook niet te heet water. Bedenk je dat je een vette pan ook niet schoon krijgt met koud water, de oliën of vetten lossen op met warm water. Te koud water haalt de olie met het vuil dus niet voldoende weg, wat voor problemen kan zorgen als puistjes, maar te heet water lost teveel van de olie op én droogt de huid uit. Zoek de middenweg. Te heet voor de handen is zeker te heet voor de gezichtshuid!
 • Heb geduld. Verloopt het niet gemakkelijk, doe dan rustig aan, gebruik de methode bijvoorbeeld enkel nog een keer per week en kijk hoe het gaat.

Zoals ik al zei.. Er is geen ‘one size fits all’. Maar heb je eenmaal jouw combinatie gevonden, jouw persoonlijke frequentie gevonden? Dan zul je de huid sprongen zien maken! Je huid straalt meer, is schoner en vrij van verstopte poriën. Het reguleert zichzelf, het trekt niet meer, is niet meer overdadig vet.

Zelf heb ik een droge huid en ik heb de castor olie vaarwel gezegd. Ik gebruik het nu nog 1 keer per maand als een kleine toevoeging. De andere dagen reinig ik mijn huid met goede Arganolie, wat mijn huid nu volledig heeft hersteld. Geen trekkerige of branderige huid meer. De dieptereiniging( zonder de castorolie dus) doe ik niet vaker dan twee keer per week, de andere dagen gebruik ik de snelle methode, waarbij je de huid insmeert met de olie en met een warme natte doek afspoelt. Lekker snel onder de douche!

Om je op weg te helpen heb je aan mijn artikel een goed startpunt, maar voor jouw persoonlijke advies vraagt het wellicht wat meer leeswerk. Ik deel dus graag een aantal goede websites met je, waar je meer variaties zult kunnen vinden, ervaringen en tips.

theoilcleansingmethod.com

purifiedskincare.com

Bewaren

2 Comments

 1. Hoi!
  Ik wil dit heel graag proberen, na al die jaren is mijn huid uitgeput van alles was ik al geprobeerd heb. Welke zonnebloemolie raad je aan? Ik ben het nooit ergens anders dan de supermarkt tegengekomen, maar er is vast een goede kwaliteit die je me kunt aanraden.

  Alvast bedankt!

  • Hi Astrid, je kunt veel goede oliën hier kopen. Het is inmiddels al weer een tijdje geleden dat ik dit artikel schreef en zo ben ik zelf ook al weer een tijdje verder met experimenteren. Als je huid een beetje uitgeput is, dan zou ik zuinig met de castorolie zijn en misschien ook eens aan amandelolie denken. Zelf gebruik ik enkel nog arganolie en zo af en toe gebruik ik een beetje castorolie in mijn routine. Arganolie kun je ook bij De Kruiderie kopen, maar zelf gebruik ik deze. Hij is wat duurder, maar hij is echt heel fijn en je hebt maar weinig nodig. Je kunt er ook eerst een proeflesje bestellen. Ik denk eigenlijk dat je wel blij zou zijn met arganolie, voor mij persoonlijk is het heilig, het is zeker een proefflesje waard. Succes! ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *