Tanden natuurlijk reinigen

Reguliere tandpasta’s zitten vol ingrediënten, waar je het giftige gehalte niet van wilt kennen, of eigenlijk toch wel? We worden bijvoorbeeld groot gebracht met fluoride, wat eigenlijk gewoonweg afval is uit de industrie, wat op zijn beurt hoogst giftig is.

Vaak wordt er gezegd ‘Ik slik het niet door’ en dat ben ik met je eens, de meeste volwassenen weten het giftige goedje goed rond te draaien in de mond, zonder doorslikken. Kunnen kinderen dat ook? Wist je dat het opsnoepen van een tube tandpasta je kind kan doden?

En vraag je ook eens af waarom veel homeopathische middelen onder de tong gegeven worden… ook harttabletjes legt men onder de tong.

Een kleine hint…? Daar gaat het heel snel je bloed in.

Natuurlijk zijn er ook weer veel voor- en tegenstanders rondom fluor. Ik raad je aan met name je eigen standpunt te vinden hierin. Toch denk ik dat wij mensen ons best zouden moeten doen ons lichaam zo min mogelijk te belasten met stoffen die we niet kunnen verwerken.
Ik poets mijn tanden al jaren niet meer met fluoride, mijn kinderen ook niet. Ze krijgen geen fluorbehandelingen en hebben nooit gaatjes. Nu is het krijgen van gaatjes ook een erfelijke factor, dus hang niet teveel waarde aan de tandpasta. Maar fluor is niet het enige waar je je zorgen om zou mogen maken, zelfs de reguliere tandpasta’s zonder fluor bevatten bijvoorbeeld SLS, wat de tandpasta fijn laat schuimen, maar bij veel mensen allergische reacties veroorzaakt.

Wat kun je doen om het reinigen van je tanden natuurlijker te maken?

Er zijn tandpasta’s die claimen een natuurlijke vorm van fluoride te gebruiken, het is niet duidelijk of deze ook minder schadelijk is voor je gezondheid en uit heel wat onderzoeken is gebleken dat nooit bewezen is dat fluoride ook werkelijk iets toevoegt aan de bescherming. Fluoride breekt in elk geval de botten af, zelfs dat zal de tandarts je kunnen vertellen. En je tanden zijn een verlengde van de botten. Hmmm…
Wil je natuurlijker je tanden poetsen, dan wordt het tijd om Fluor en bijvoorbeeld SLS te schrappen, gelukkig zijn er genoeg alternatieven, van heel gemakkelijke keuze naar iets meer moeite doen…

Wil je je tandpasta gewoon bij de dagelijkse boodschappen mee kunnen nemen?

-Kies dan voor Paradontax Blauw. Let goed op dat je de lichtblauwe verpakking pakt, enkel deze heeft geen fluoride. Het staat er met koeienletters op, maar je weet maar nooit, als je een beetje op mij lijkt, dan kun je deze tip goed gebruiken. Deze tandpasta ligt gewoon bij de grote Albert Heijn in de schappen en ook Kruidvat heeft het. Het is niet de natuurlijkste variant en bezit ook zeker nog twijfelachtige ingredienten, maar het is wel het betere alternatief in de supermarkt en drogist.

Ben je bereid iets meer moeite te doen, maar gebruik je wel graag een kant en klare pasta?

Weleda heeft meerdere tandpasta’s, sommigen gebaseerd op krijt, anderen op zeezout. Ook hebben zij een speciale kindertandpasta’s. Weleda koop je bij sommige drogisten en bij de meeste reformzaken.

Logona en Lavera zijn ook kant en klare tandpasta’s, die volledig natuurlijk zijn.
Ook Logona heeft een kindertandpasta. Logona koop je ook bij de betere reformzaak of online bij Heel Natuurlijk

– Urtekram heeft een heel groot assortiment, met verschillende smaken en kruiden. Ook te koop bij de reformwinkel of bij online winkels zoals Biovoordeel

Toch zijn er ook manieren om tanden te reinigen met heel simpele ingrediënten, die los van elkaar of tezamen een fijne reiniging leveren.

 • Aleppo zeep. Ik schreef al eerder over de mogelijkheden van Aleppo, tanden poetsen is hier dan ook één van. Wrijf de tandenborsel over de Aleppo, poets je tanden. Heel simpel.
 • Kokosolie. Kokosolie staat bekend om zijn antibacteriële en helende werking. Je tanden poetsen met kokosolie zorgt voor gladde, schone tanden en het tandvlees wordt tegelijkertijd verzorgt.
 • Natriumbicarbonaat, ook wel bekend als Baking Soda. Baking Soda is ook het hoofdingrediënt van bijvoorbeeld Paradontax en is ook bekend als zuiveringszout. De makkelijkste manier is de tandenborsel in de Baking Soda dippen en poetsen. Heb je problemen met de wat grovere korrel op je tanden, probeer de baking soda dan eens op te lossen in een klein beetje water, neem het in de mond en poets dan pas je tanden. Poetsen met Baking Soda smaakt bijna hetzelfde als Paradontax.
 • Meng eens wat kokosolie 1:1 met baking soda, bewaar het in een bakje en je hebt je eigen tandpasta gemaakt!

En wil je helemaal wild gaan? Volg dan de Yogi! De Yogi verzorgt zijn tanden al jaren met Neem Sticks. Neem Sticks zijn stokjes waar je op kauwt voor een gezond gebit. Ook is er Neem poeder verkrijgbaar, maar in Nederland nog niet veel. Via Amazon.com koop je beide varianten. Neem heeft net als kokosolie een antibacteriële werking. Gebruik geen neem olie intern. Daar is het niet geschikt voor en al zeker niet voor kinderen!

Zelf poets ik toch nog met Paradontax fluor vrij. Gewoonweg voor het gemak en de smaak. Ik heb de diverse krijtvarianten geprobeerd, maar ik vind dat persoonlijk minder fijn. Mijn zoon vindt het daarentegen weer geweldig. Is mijn tandpasta op of wil ik tussendoor op de dag extra poetsen? Dan gebruik ik Aleppo in combinatie met baking soda, of ik grijp naar de kokosolie. Deze varianten vind ik het prettigst. Maar het verschilt per persoon.

Verder hangt de verzorging van je gebit heel nauw samen met voeding en het opschonen van het lichaam. Gezondheid is nu eenmaal een holistisch proces. Ik wil je dan ook een filmpje met de visie van David Wolfe op de gezondheid van tanden meegeven en hoop dat je er voor jezelf een weg in kunt vinden naar een natuurlijkere manier van verzorging.
En natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar jouw bevindingen!

 

Bewaren

3 Comments

 1. Ik maak sinds enkele maanden onze tandpasta zelf. Naar volle tevredenheid. Ik heb wittere en gladdere tanden dan ooit. En nooit geen tandsteen meer. Mijn kinderen poetsen ook met deze tandpasta, in het begin natuurlijk wennen. Maar nu poetst iedereen zich er vrolijk mee. Het recept is makkelijk. 2 el backing soda 2 el kokosolie, 3 druppels tea tree olie, 10 druppels munt olie. En, o ja als je kinderen dan iets van de pasta doorslikken weet je in ieder geval dat het geen kwaad kan, sterker nog, zelfs gezond is.

  • Hi Ellen, ja werkt prima, kokosolie met baking soda. Een kleine kanttekening wil ik wel maken bij de etherische olie. Ik heb een studie aromatherapie gedaan en ik zou wel opletten dat je kids niets doorslikken. Etherische olie mag nooit ingeslikt worden, dat is een absoluut gegeven. Hoe puur de etherische olie ook is. Just a tip ;)
   Verder is het natuurlijk gewoon hartstikke fijn dat je met zulke pure ingrediënten je eigen pasta kan maken :) Top!

 2. Tijdens de chemo kreeg ik wondjes in mijn mond deze ontstaan omdat ‘ s nachts wat chemovloeistof terugstroomt via de slokdarm in de mond, de zoute tandpasta van paradontax heeft me verlost van deze pijnlijke kwaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *