Stop je verkoudheid met Baking Soda en Keltisch zout

Het zat er aan te komen, he? En ik kan er niet omheen. Mijn lichaam is aan het ontgiften door de oil pulling en ja…. Verkoudheidsymptomen. Wat nu? Stoppen? Nee, ik voel me goed genoeg om door te gaan met de oil pulling. Maar wel weer ellendig genoeg door de verkoudheid. Ken je dat rare griep gevoel in je benen? En dan de verstopte holtes, zere wangen….

Een aantal jaren terug ben ik heel erg ziek geweest tijdens mijn zwangerschap van de jongste. Gezien ik toch geen medicijnen mocht, in verband met de zwangerschap, vond de dokter het ook niet zo nodig dat ik langs kwam. Ik moest maar wat paracetamol slikken en rusten. Uiteindelijk zat ik op de hoogste dosis paracetamol, eigenlijk er over heen zelfs, maar de steken knetterden van de ene kant van mijn hoofd naar de andere kant. De koorts vloog omhoog en ik zat als een ziek diertje heen en weer te wiegen op het bed. Ik wist werkelijk niet meer waar ik heen moest, het deed zo’n pijn! Met mijn hoofd op een kruikje kon ik zo nu en dan een uurtje slapen, maar het ging echt niet. Mijn moeder heeft de arts flink moeten overtuigen, maar ik mocht dan langs komen. Ik kan me weinig herinneren, behalve dat ik de wachtkamer maar in flarden heb gezien. Ik zakte keer op keer dus weg. Ik werd direct doorgestuurd naar de KNO arts.

De lieve man onderzocht me en keek me aan met de meest zorgzame blik die ik een arts ooit had zien hebben en zei: “Wat zult u zich beroerd voelen….. “
Tranen biggelden over mijn wangen, ik had me zo groot gehouden, sterk voor het kindje in mijn buik! Ik wilde geen medicatie, maar de arts drukte mijn verstopte neus op het feit dat ik dat nu echt moest… voor mijzelf. Mijn kindje was volledig ontwikkeld en zou er weinig problemen van mee krijgen. Of ik dat helemaal geloofde… Hmm nee. Maar het ging echt niet goed! Ik had een ver gevorderde voorhoofdsholte-, bijholte- en kaakholteontsteking… en alles… maar dan alles zat helemaal vol! Oorontsteking… alles bij elkaar!
Dus met antibioticarecept naar huis en ik heb het braaf in genomen.

Maar deze arts, deze lieve arts, gaf me ook de beste tip EVER! Nooit mocht ik nog sprayen met neussprays, dat was helemaal niet effectief, dat komt enkel in het begin van de holtes. Ik moest nu acuut gaan spoelen met water en zeezout. Het water vindt zijn weg door alle holtes en geneest de ontstekingen. Een paar dagen later was ik op geknapt, de zoutspoelingen bracht alle troep naar buiten, de pijn verdween al heel snel.
Maar dit… nóóít meer!

22783587_sHoe voorkom ik inmiddels dat een simpele verkoudheid omslaat tot echt ziek zijn en holteontstekingen?

Spoelen met Keltisch Zeezout en Baking Soda!

Het spoelen van de holtes bevordert het weer vrij ademhalen, bij verstopte neus en slijm in de neus, het maakt de neusholtes ook vochtig, dus korstjes worden minder pijnlijk en kunnen makkelijker uit de holtes naar buiten komen. Acuut bevordert het de genezing van ontstane onstekingen in de neus-, bij-, voorhoofd- en kaakholtes. Het voorkomt oorontsteking en geneest het van binnen uit. Keltisch Zeezout is ongeraffineerd en heeft nog alle mineralen en spoorelementen in zich. Baking Soda verzacht de zoutoplossing, wat prettiger voelt in de neus.

Wat heb je nodig?

– Een Neti Pot of een flesje met een smalle opening
– 7,14 gram Keltisch Zout of zeezout
– 2,69 gram Baking Soda/ zuiveringszout
– 1 liter bronwater

Waarom deze vreemde verhouding? 

Deze verhouding maakt exact de zogenaamde ‘isotone oplossing’, die correspondeert met het al aanwezige zoute water in het lichaam. Het lichaam werkt hier het beste op, omdat het er mee bekend is.

Breng het water aan de kook, voeg de zouten er aan toe, zodat ze volledig oplossen. Laat het water afkoelen. Met deze hoeveelheid kun je meerdere keren per dag spoelen. Vind je het niet prettig wanneer het water wat kouder wordt? Maak dan kleinere hoeveelheden per keer, maar gebruik het niet te warm, dat doet hartstikke pijn! I know…. Did this, done that…. auw.

Photocredits Gaurav Mishra on Flickr.

Photocredits Gaurav Mishra on Flickr.

Giet een deel van de oplossing in de Neti Pot. Boven een wasbak neem je de Neti Pot in je hand, houd je je hoofd schuin en giet je met de tuut in een van de neusgaten de zoutoplossing. Let op, niet meer door je neus ademen, want dan lukt het niet. Vanaf het moment dat je de oplossing naar binnen giet, adem je door de mond, laat de mond ook maar wat open staan, dat werkt het beste. Wat gebeurt er nu? De oplossing vindt zijn weg door de holtes en zal door het andere neusgat weer naar buiten komen. Je creëert dus een stroming, wees niet verbaasd wanneer gigantisch groene klodders mee komen, dat is juist wat je wilt! Lekker, he?! Wanneer de zoutoplossing binnen in de holtes is kun je eventueel je hoofd iets naar achteren doen, zodat het naar de uiterste hoeken kan stromen, het hoofd naar de linkerschouder brengen, vervolgens naar de rechterschouder, zodat ook de holtes richting de oren mee doen. Vervolgens laat je de zoutoplossing weer uit de neus lopen. Spoel vervolgens nog een keer door.
Je kunt dit een aantal keren per dag doen, je raakt er veel vuil mee kwijt en het herstel gaat super snel. De tweede dag van mijn verkoudheid ervaar ik al heel veel verschil!

De zoutspoelingen in de holtes is prima te doen bij kinderen, alhoewel niet elk kind het prettig vindt water door zijn neus te laten lopen :)

Beterschap!

Disclaimer Blissings all rights reserved

 

 

3 Comments

 1. Wat bedoel je met spoel nog een keer door?
  Bedoel je daarna met warm water?
  Ik ben niet verkouden maar wil de holtes reinigen.
  Ik heb 1 theelepel keltische zout en 1/2 theelepel Baking soda (van Arm &Hamer) in 1 liter komend water laten afkoelen.
  Daarna heb ik de neitpot met warm kraanwater kokend aflaten koelen en beide neusgaten nagespoeld dit was hartstikke zout en ik voel me niet goed hartstikke moe etc.
  Ik vraag me af Doe ik het wel goed?

  • Nee, ik bedoel dat je nadat de grootste rommel er uit komt, soms is dat pas na een dag, hoor, nog een keer doorspoelt met het zoute water. Een tweede keer als het ware.
   Wanneer je niet verkouden bent kun je ook gewoon één keer spoelen en baking soda weglaten. Dan is ook een halve theelepel zout op een netipot ( keltisch of himalaya) al voldoende. Het verbaast me een beetje dat het zo zout was, misschien helpt het je wanneer je de baking soda dus weglaat. Maar het kan zijn dat 1 theelepel zout(een afgestreken lepeltje is 3 gram) op een liter dan niet voldoende is. Je merkt dat bij het spoelen, dan prikt het wat in je neus. Gewoon water, zonder zout, door je neus spoelen is absoluut niet fijn, dan krijg je het effect wat je in het zwembad kan hebben, een heel naar gevoel in je neus. Altijd wat zout erbij doen dus!
   De vermoeidheid is mij onbekend, de holtes spoelen met een netipot, en een halve theelepel zout (dat is 1,5 gram op een netipot water), kan een dagelijks ritueel zijn in je verzorging. Wat het wel doet is dat het het zenuwstelsel stimuleert en de geest kalmeert. Wanneer je dus veel stress in je leven hebt, dan kan zich dat bij plotselinge ontspanning uiten in vermoeidheid. Dat gebeurt ook wel met yoga en meditatie. Maar ik ben geen arts en ik ken jouw persoonlijke situatie niet goed genoeg om dat in te schatten. Als je je echt niet goed blijft voelen, dan zou ik toch even advies winnen bij een arts. Het spoelen van de holtes is een normale procedure.

 2. Oliepulling werkt wel bij mij,heb iderdaad baat bij.spoel al bijna een jaar met olijfolie ,maar de kaaklijn vooral de kaakholte worden groter.wat moet ik doen om te verkomen dat ze nog groter worden,wil wel blijven olie trekken.graag serieus reactie van een ervaring persoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *