Stilte is je beste vriend!

Ik vind het een voordeel, mijn hooggevoeligheid, maar ik ken zeker het gevoel van eenzaamheid en anders zijn, alsof je ET op aarde bent. Mijn hooggevoeligheid is dan ook voor míj een vorm van een handicap geweest, waarbij ik elke keer weer tegen een muur aan liep. Nu is mijn gevoeligheid een zegen geworden, het levert mij mijn grootste geluk, dus wat is er veranderd?

Ik ben vriendjes geworden met… ‘stilte’.

Ook al vind ik muziek heerlijk, kan ik genieten van giechelende kinderen, een huis vol visite en een ‘urban life’…. Zonder stilte in mijn leven gaat er van alles mis.

Gevoeligheid is een kracht.. absoluut, maar dan zul je er zélf ruimte voor moeten creëren. Gevoeligheid als kracht wíllen zien in een wereld, waar je geen ruimte maakt voor die zelfde eigenschap…. Tja.
Dat is als jezelf voor de leeuwen gooien. Keer op keer, op keer….

Wanneer je heel eigenwijs met jouw sensitiviteit in de wereld wilt blijven staan en mee wilt rennen met de massa, die lang zo sensitief níet is, dan zul je dagelijks ervaren dat je je beperkingen hebt. Vanuit deze beleving zul je dan ook niet snel ervaren dat hooggevoeligheid een positieve eigenschap kán zijn!

Albert EinsteinMensen die hooggevoelig zijn hebben de kans op een hogere trilling te leven, alsof ze er voor geprogrammeerd zijn, ze hebben alles in zich om in liefde te leven, ze hebben een enorm inlevingsvermogen, waardoor hun sociaal- emotionele intelligentie, wat net zo belangrijk is als de uitkomst van welke IQ- test dan ook, een enorme bijdrage zou kunnen leveren aan de wereld, áls ze er maar simpel voor kiezen keuzes te maken die hen persoonlijk ten goede komen.

En een van de meest belangrijke keuzes die een hooggevoelig persoon zou kunnen maken is ruimte maken voor stilte.

De stekker van de lawaaierige maatschappij er uit, de snelle jachtige, altijd doorgaande maatschappij… gewoon even weg…. En waarom? Niet omdat het zwak is, maar juist omdat het stoer is. Er is niets stoerders dan je eigen keuzes maken, los van wat de hele wereld doet. Kiezen voor bewustzijn, kiezen voor jou…. Voor wat goed is voor jou… Kiezen voor een volledig leven, waarin jij de hoofdrol speelt, waarin jij je goed voelt en niet iedereen om je heen… Jij.

Ben jij ook uber sensitief? Maak dan van stilte je vriend en bezoek hem regelmatig!

Waarom stilte je beste vriend kan zijn?!

Stilte zorgt voor het heropladen van de geest. Het is grappig, nou ja… eigenlijk juist triest, hoe geregeld we denken aan het opladen van onze telefoon, computer, of spelcomputer, maar het opladen van ons lichaam…. Ach, dat doen we wel tijdens het slapen, als we daar al genoeg tijd voor vrij maken! Uit onderzoek is naar voren gekomen dat onze geest, onze hersenen en ons lichaam zich ontzettend snel herstellen, wanneer we in bewustzijn ruimte maken voor stilte. Het kan zijn in de vorm van meditatie, ademhalingstechnieken, maar evengoed ook een wandeling in het bos of tijdens je pauze naar buiten gaan om je boterham onder een boom op te peuzelen.

yJl7OB3sSpOdEIpHhZhd_DSC_1929_1Stilte verlaagt de bloeddruk en herstelt lichamelijke processen. Alles even de boel de boel laten zorgt er voor dat het lichaam zich automatisch herstelt. Met name hooggevoeligen hebben van zichzelf al een hoger stresshormoon in het lichaam. Onze wereld is niet anders dan snel… waar je ook bent en hooggevoeligen reageren daar nog sneller op, juist omdat hun lichaam al meer cortisol kent, je zit dus sneller aan je limiet. Het lichaam, de zenuwen, de zintuigen worden gedurende de dag bloot gesteld aan talloze prikkels. Tijd maken voor stilte binnen deze momenten zorgt er voor dat het lichaam zich kan herstellen. Je zult je automatisch beter gaan voelen. Lekkerder in je vel en de drukkere situaties kun je beter aan.

Het verbetert je focus. Er wordt zoveel van ons gevraagd in de huidige maatschappij. Multitasken is een must! ….Al is allang bewezen dat niemand dat écht kan, ook al wordt het vaak beweerd….zelfs vrouwen niet! Door alle ruis om ons heen hebben we een stroom van afleiding, wat ons overprikkelt en stress oplevert. Geregeld kiezen voor stille momenten zorgt dat je je beter kunt focussen op momenten dat het nodig is en weer kunt herstellen, wanneer deze momenten voorbij zijn.

Stilte ontspant. Stilte geeft het lichaam de kans eens ‘niet’ te reageren op prikkels van buitenaf. Het lichaam reageert automatisch op geluiden, licht en andere prikkels. Hoe meer ruis je om je heen hebt, of het nu muziek is of tramdeuren die bij elke halte open en dicht gaan, hoe meer prikkels je dagelijks ervaart. Het inpluggen op stilte zorgt ervoor dat de zenuwverwerking even mag rusten, zich kan herstellen en zich zodoende ook beter gedurende de rest van de dag tegen deze ‘aanvallen’ kan beschermen.

Stilte geeft meer lichaamsbewustzijn. Door stilte leer je ervaren hoe je lichaam en geest er aan toe zijn. Er is tijd om te luisteren naar signalen en je leert je lichaam er ook meer en meer mee kennen. Je leert aanvoelen welk voedsel goed voor je is, wat je beter kunt laten staan. Ook situaties die voor jou niet zo geweldig zijn kun je leren aanvoelen en zodoende kun je betere keuzes maken.

Stilte geeft meer ruimte voor een open mind. Overprikkeld en gestresst leven we met oogkleppen in onze maatschappij. Mensen lijken voor onze voeten te lopen, weer een karretje met boodschappen midden in het gangpad. Is dat zo? Is dat werkelijk zo vervelend of ben jij gejaagd en heb je geen tijd om op te merken dat een ieder ander het recht heeft daar te zijn? Door stress beperken we onze gedachten en creativiteit. Stilte maakt je wereld ruimer, het overzicht zorgt ervoor dat je meer begrip hebt. En overzicht… hoe mooi kan het zijn… levert ontspanning.

Stilte kun je stapje voor stapje in je leven brengen. Het hoeft geen grote omslag te zijn. Laat de radio eens uit, of maak eens een wandeling… alleen.
Neem je boterham mee naar buiten, naar het park en breng je pauze eens door zonder collega’s.
Een fijne strandwandeling, zonder te praten. Yogales of meditatie. Stilte kan ook letterlijk betekenen stil gaan zitten…. Want als je zo’n hieperbeweeglijk wezentje bent, dan kun je nog alles om je heen stil maken, maar van binnen draait alles gewoon door…. Stilte dus, echte stilte…

Je kunt er voor kiezen de televisie uit te laten, de telefoon weg te leggen of simpelweg eens een avond in bed door te brengen.
Stilte betekent ook verwachtingen van anderen los laten, waarmee je stilte in je hoofd creëert…

Stilte is ruim en alles voor ons zijn.
In stilte ben je in contact met wie je bent en voel je door de spleetjes van onbewustzijn kennis binnen sijpelen, ideeen vormgeven en hoop kriebelen. Levensenergie vindt zijn weg naar je ziel en je zult ervaren dat het leven meer is dan gevoelig zijn en geleefd worden. Je zult gaan voelen dat je gevoeligheid potentie heeft, omdat je de sprankeling leert voelen, wanneer je stil bent…

En dat is geen belofte uit een zelfhulpboek.

De dag dat ík stil werd… werd ik stil van het geluid van onbegrensde mogelijkheden. Mogelijkheden die ik anders niet had kunnen horen. En dat gun ik jou ook.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *