Stappen, stappen, stapperdestap

Vol goede moed was ik het nieuwe jaar in gegaan, met mijn voornemen voor 2016: meer structuur aanbrengen in mijn leven. Al een paar jaar bedacht ik mij mooie voornemens, die overigens bij mij het hele jaar ontstaan (maar dat terzijde), zoals meer bewegen, zelf brood blijven bakken, meer geld verdienen, meer dit, meer dat, meer rust, meer ontspanning… En altijd gingen die goede voornemens na een tijdje samen met de handdoek in de ring. Ik ben er gewoon niet zo goed in, dat lang doorgaan met iets, er is altijd weer een nieuw voornemen wat me afleidt van mijn oorspronkelijke voornemen. Dat is handig voor een blog, maar in het echte leven soms ronduit irritant.

Dit jaar bedacht ik me dat het overkoepelende probleem discipline en structuur was en iets in mij was er ook daadwerkelijk aan toe om nu eens niet de randzaken aan te pakken, maar de kern bij de kladden te pakken. Structuur zou het zijn. En omdat ik donders goed weet wat mijn structuur onderuit werkt ging ik bewapend met mijn daglichtlamp en melatonine aan de slag.

9200000005138731

€ 12,95 bij Bol.com Deze melatonine gebruik ik. Go »»

Mijn daglichtlamp om er voor te zorgen dat ik genoeg daglicht krijg om een opgewekt persoon te zijn en blijven én om de slaap eens uit het lichaam te werken, de melatonine om er voor te zorgen dat ik nu eens goed zou gaan slapen.
En het werkt. Deze combinatie werkt voor mij fantastisch, alles is opgeruimd, mijn huis is aan kant, mijn humeur is opgeruimd, ik slaap goed en diep en wordt in de ochtend wakker. En dan bedoel ik niet strompelend naar beneden met loodzware benen om vervolgens rond 12 uur echt wakker te zijn. Ik bedoel daarmee, echt wakker en dat is lang geleden! Als vanzelf behaalde ik mijn goede voornemen, structuur in de dag!

Einde verhaal, toch? Helaas, want de uitdaging structuur zou geen uitdaging zijn als het zo eenvoudig zou gaan. Daar was de afleiding… 8 ball pool. Ja, inderdaad, 8 ball pool. Mijn hemel, ik, he?! Ik… Ik bedoel, een spelletje, een spelletje op je telefoon nog wel! Dat was me nog nooit gebeurd, ik ben niet van de spelletjes, loos tijdverdrijf vind ik dat… En dat is het dus ook, maar wel verslavend. 8 ball pool is dan dus ook dé reden dat ik jullie heb verwaarloosd de afgelopen twee weken en dat spijt me, maar zo gaat dat dan ook met een verslaving.

Gelukkig werd de afleiding al snel afgeleid door een andere afleiding, die kwam in de vorm van mijn vriendin. Op ons regelmatige wandelrondje kwam zij ineens met een andere app, ook verslavend, maar dan giga gezond! ‘Pacer ’heet het, het is een stappenteller die je eens flink met je neus op de feiten drukt. Onze wandeling liet de teller flink uitslaan en ik was trots! 9,7 kilometer hadden we gewandeld, niet bewust, het is meer dat onze monden niet stil kunnen staan en dat het toevallig zo uitkwam, maar toch! Ik besloot ‘Pacer’ ook te installeren en de nieuwe verslaving was begonnen…

Ik kan het namelijk niet uitstaan dat ik ondanks mijn dagelijkse wandeling niet standaard over de 10000 stappen kan komen op een dag! Daar moet ik flink wat voor doen. Mijn zittend thuisberoep, ongetwijfeld ook mijn 8 ball pool- verslaving, is funest voor mijn gezondheid! Ik doe het niet vreselijk slecht, ik haal zo’n 9000 stappen op een dag, maar dat is de 10000 nog niet!

Voor alle duidelijkheid is de stappenteller onder te verdelen in verschillende niveaus.

  • 0- tot 5000 stappen is gewoon… nou.. ja… Hoe zal ik het je brengen? Dat is gewoon hartstikke passief, je kunt jezelf van alles wijs maken, maar nee.. echt te weinig beweging!
  • 5000 tot 7500, dan ben je licht actief. Licht actief… Nou laat het woordje actief je maar niet blij maken, want licht actief stelt nog niets voor.
  • 7500 tot 10000, nu ben je enigszins actief… enigszins.
  • 10000 tot 125000, nu ben je er… Je bent officieel actief, maar wil je afvallen? Dan zul je toch nog boven deze 12000 stappen uit moeten komen op een dag.

Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks meer dan 10000 stappen lopen effectiever is dan 3 keer per week naar de sportschool.

Afvallen is niet mijn doel, ik wil gewoon genoeg bewegen, lief zijn voor mijn lichaam en dus ligt mijn doel toch zeker op 10000 stappen, het liefst meer. En daar is dus de frustratie! Natuurlijk doe ik ook andere dingen voor mijn gezondheid, maar 10000 stappen per dag vind ik dat de norm zou moeten zijn, náást deze activiteiten, zoals yoga bijvoorbeeld. Balen dus. Pacer begint een verslaving te worden, ik zet geen stap meer zonder mijn app. Naar de wc, douchen, thee zetten, van de bank naar de keuken… de telefoon gaat mee en in dit geval is mijn verstrooidheid in mijn voordeel, ik meen daar toch zo’n 1000 stappen per dag extra mee te zetten.

9200000026143117Het werkt dus, zo’n app, maar handig is het niet om je telefoon overal mee naar toe te zeulen. Je kunt immers niet elke dag je mooiste jurkje aan doen, omdat daar handige zakken in zitten…tja en dan hebben we het nog niet eens over de straling die je de hele dag met je meezeult. Dat is gelukkig op te lossen met een echte pedometer, ofwel een stappenteller en die zijn er al vanaf 5 euro. Zelf investeer ik in een wat luxer, high tech, model, omdat ik werkelijk geloof dat dit mijn gezondheid gaat boosten.

Om structuur aan te brengen in mijn leven is het me nu duidelijk dat ik door moet gaan met mijn huidige aanpak, veel licht, goed slapen en veel wandelen. Alles wordt daar makkelijker mee, lichter mee en ik voel mijn lichaam met de dag sterker en veerkrachtiger worden. Ik was me er toch niet zo bewust van, dacht dat ik meer dan voldoende bewoog en ja, dat doe ik ook met tijden, met tijden ook niet. De stappenteller, waar ik overigens nooit aan wilde, heeft me flink wat bewustzijn gebracht en voorlopig hoort hij bij mijn structuur- voornemen.

2016… twee verslavingen rijker al. De een zullen we het maar niet meer over hebben, de ander is de beste verslaving ever!

 

Bij Bol.com…

9200000047739273

€ 4,45

9200000026162822

€ 35,51

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *