Spruitjes zijn een superfood!

Ik was beïnvloed door volwassenen en kinderen om mij heen en wilde er nooit aan… spruitjes! Het woord alleen al deed mensen gruwelen, deed gezichten betrekken. Dat moest een verschrikking zijn! Ik prees mijzelf dan ook gelukkig dat ik ze nooit verplicht naar achteren hoefde te werken! Maar ik zat er helemaal naast! En ik ken je trauma, het verbaast me dus ook niet als jij op het punt staat om door te scrollen naar een ander onderwerp. Maar niet doen! Geef spruitjes een tweede, geweldige kans! Het spruitje is een superfood, een echte! En je hoeft hem niet perse te koken…..

Sterker nog… Misschien moet je hem maar eens helemaal niet koken! RAW is het spruitje zo gezond en lekker! Huh? RAW spruiten? Rauw naar binnen werken? (en weer gaat je hand misschien met de muis naar….. Stop!)

Niet spruit voor spruit oppeuzelen maar… Juicen!

Ik ben een fan, een juicer, ik verheug me elke keer weer op mijn verwenmoment. Stiekem vind ik niets lekkerder dan vers geperst sap, fruit, maar zeker ook groente! Van alles knal ik de machine in, broccoli, rode kool, bietjes, spinazie, pastinaak, verzin het… Groentes die ik normaal nooit in mijn gerechten zou toevoegen, die verdwijnen wel in mijn ‘Juicemachien’ en het is altijd weer lekker. Maar beter nog, zo gezond! Mijn kids krijgen op die manier alle vitamines binnen die nodig zijn, we hebben het percentage RAW food flink omhoog gebracht en ook de kids kijken uit naar het moment van sap. Ook zij drinken een divers pallet aan groentes, waar ze anders hun neus voor ophalen… Juice is fun, Juice is super duper geweldig… Zoals ik al zei… Ik ben een fan!

Maar niet van spruitjes en ik heb ze vakkundig uit de buurt gehouden. Al die jaren, die lange, lange spruitloze jaren. Tot afgelopen week. Mijn vriend durfde het aan, spruitjes…. Gruwels!
Maar het was lekker! Het zag er goed uit! En ik heb het gedurfd…. Nu Juice ik spruitjes met een happy face, mijn kids drinken spruitjes en het is supercool, want spruitjes zijn een echt superfood!

Spruitjes hebben een gigantisch krachtig genezend vermogen en zitten boordevol vitamines die, zeker wanneer je ze juicet, allemaal in tact blijven en regelrecht je systeem in gaan.

8 spruitjes heb je maar nodig…. 8 spruitjes, that’s it! En dit zit er in!

spruitjes

Appel, citroen, gember, bleekselderij, komkommer en super gezonde spruitjes!

Een juice met 8 spruitjes geeft je 2 keer de hoeveelheid ADH vitamine K!!! Hoor je dat? 2 keer zoveel! Vitamine K is goed voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling . Het voorkomt bloedpropjes en hersenbloedingen, het houdt de vaatwanden gezond en is goed voor de aanmaak van botten en gewrichten. Als een logisch vervolg houdt het dan ook de tanden en de botten sterk! Minder gaatjes bij de tandarts!

8 spruitjes leveren 127% van de ADH aan vitamine C. Weg met de sinaasappel, we kunnen wel wat minder fructose gebruiken. Het spruitje! Bomvol zit hij er mee!

Het spruitje geef je een goede hoeveelheid vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E. Op een geheel natuurlijke manier! Niks geen onnatuurlijke supplementen, die het lichaam niet kan afbreken. Deze vitamines worden herkend door het lichaam en in een sapje ook nog eens razendsnel opgenomen.

In spruitjes ziten grote hoeveelheden mineralen als kalium, ijzer, fosfor, mangaan, magnesium en calcium.
Kalium zorgt voor een goede overdracht van zenuwprikkels en de instandhouding van een normale hartslag, het reguleert de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.
IJzer ondersteunt het immuunsysteem en is belangrijk voor ons energieniveau en ons bloed.
Fosfor is belangrijk voor ons skelet en de botten.
Mangaan stimuleert botvorming, is nodig voor onze energievoorziening én de stofwisseling.
Magnesium is belangrijk voor meer dan 300 processen binnen ons lichaam. Je leest er hier meer over.
Calcium is goed voor botten en gebit, is belangrijk voor de prikkelverwerking, het draagt bij aan onze energie en is betrokken bij celgroei en hormoonhuishouding. Wat wil je nog meer??! Nou……

Spruitjes reinigen het lichaam van kankerverwekkende stoffen!! En dat is nu al meerdere keren bewezen tijdens wetenschappelijk onderzoek. Spruitjes zijn waardig anti-kankervoedsel en zouden dus niet mogen ontbreken aan je voedingspatroon!

Spruitjes leveren je ook nog eens aminozuren en proteïne.

En dat alles in maar 8 spruitjes!!!!

Mix het geheel met een appel en wat citroen en je hebt een super lekker sapje. Fris en super gezond.

Wie had dat ooit gedacht van dat gruwelijke spruitje. Het is net het verhaal van het lelijke eendje… Afgestoten en weggestuurd…. Het arme spruitje!
Spruitjes zijn super lekker! En als ze niet lekker lijken of zouden zijn, dan heb je ze verkeerd gegeten en kapot gekookt!

Wil je ze toch koken? Kook ze dan niet langer dan 5 minuten, de voeding gaat er uit en ze worden vies.

Ik blijf bij het Juicen, dat is nu eenmaal mijn ding. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wij zijn een groot fan! Laat je vooroordelen los, spruitjes zijn absoluut niet wat je denkt dat ze zijn….!

Bronnen:

Mens-en-gezondheid.info.nu / whfoods.com / Pubmed / Pubmed   

2 Comments

  1. Net gemaakt en gedronken. Zeker wel lekker, maar al snel heeeel misselijk. Denk dat is rauwe spruitjes niet goed kan verteren….

    • Dat zou natuurlijk kunnen, ieder lichaam reageert anders en het blijft kool. Voortaan dan maar wat minder spruitjes voor jou :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *