Sole, Keltisch zeezout, wat doet het voor je én waarom zou je het gebruiken?

Het is grijs, grof van structuur en mijn vriend is zo ongeveer de grootste aanhanger ervan… Keltisch zeezout!

Het heet zo omdat het gebied waar het gewonnen wordt, Bretagne, ooit Keltisch gebied was. De Kelten legden hier ingenieuze zoutmoerassen aan en deze worden vandaag de dag nog gebruikt. Het Keltisch Zeezout wordt dan ook nog steeds op dezelfde manier gewonnen.

Het zeewater spoelt aan en heeft in eerste instantie een natriumgehalte van 97 tot 99 % , vervolgens zakt het door de bodem van de Keltische kleimoerassen en daarmee zakt het natriumgehalte onder de 90%. Tegelijkertijd mengt het zeezout zich met de kleimineralen, waardoor het zout wat grijzig wordt en een extra voordeel hiervan is dat de mineralen van de klei de eigenschappen van het zout verbeteren. De kleimoerassen werken ook nog eens als een zuiveringsmethode, de klei neutraliseert onzuiverheden in het zeewater. Het duurt ongeveer 2 weken voor het water verzameld wordt in een bassin, waar de zon het water doet verdampen en de zoutkristallen achter blijven. Het zout wordt dan handmatig geschept! Een proces wat al eeuwen voldoet, er valt nog wat te leren van de Kelten!
keltisch zoutHoe leuk! Maar waarom zou je al het andere zout laten staan?

De voordelen van Keltisch zeezout voor je gezondheid ten opzichte van normaal zout

• Keltisch zeezout is het meest natriumarme zout wat er is.
• In tegenstelling tot andere zouten, zoals bijvoorbeeld ook Himalaya zout is dit echt zeezout en geen landzout. Het bevat de energie van de zon en de zee en door zijn natuurlijke winning heeft het alle mineralen en spoorelementen behouden. Het is niet gewassen, niet gedroogd of geraffineerd.
• Het bevat meer dan 80 mineralen en spoorelementen, die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans met elkaar zijn.
• Geraffineerd keukenzout of bewerkt zeezout bevat maar 2 elementen, Natrium en Chloor.
• Het is 100% vervuilingvrij, door het natuurlijke zuiveringssysteem.
• Het bevat magnesium!

Keltisch zeezout1bronWanneer je Keltisch Zeezout in de keuken gebruikt is het even wennen. Het is vrij grof van structuur , net als je van grof zeezout gewend bent. Maar Keltisch Zeezout is een ramp in de zoutmolen, het voelt namelijk wat vochtig aan en de molen maakt de korrel niet kleiner, sterker nog hier in huis deed de molen helemaal niks! Vind je de korrel toch te grof, dan kun je een vijzel gebruiken om fijner zout te maken.Strooi het zout pas na het koken over het eten om alle mineralen te behouden en kook het niet mee. Je hebt er ook wat minder van nodig, dus ga niet helemaal los, geloof me!
sole

soleMaar naast het gebruik in de keuken kent Keltisch Zeezout ook een zeer oud gebruik door het te vermengen met water en het te drinken. Men noemt het ‘Sole’….

Nu is het niet de bedoeling dat je de hele dag door zout gaat toevoegen aan je water, maar op bepaalde momenten, bijvoorbeeld 2 keer per dag of na een intensieve workout is het zeker de overweging waard. Het vocht in ons lichaam bestaat namelijk niet uit enkel water, het is licht zoutig. Wanneer je te veel gewoon water zou drinken, dan plas je veel belangrijke zouten uit het lichaam. Er wordt vaak gezegd dat te veel inname van zout slecht voor je is. Dat klopt ook wel, maar dan hebben we het vooral over geraffineerde vormen, ofwel dood zout. Natuurlijk is het wel slim dit dode zout uit je voedingspatroon te schrappen!

Wat doet het drinken van Sole voor je?
• Sole wordt door de maag hetzelfde verwerkt als water en wordt direct opgenomen in de bloedbaan, waar het zijn weg naar de cellen kan vinden.
• Opgeloste Sole heeft bijna dezelfde samenstelling als ons lichaamsvocht. Tranen en zweet bestaan niet enkel uit water… zoals je weet, toch?!

Hoe maak je Sole en hoe gebruik je het?

De verhouding is 1:3.
Vul een glazen pot voor 1/3 met Keltisch Zeezout en voeg er 2/3 gekookt( maar redelijk afgekoeld) water aan toe. In de oudheid werd hier regenwater voor gebruikt, maar kraan of bronwater is prima.
Laat het geheel zich oplossen en afkoelen. Bewaar het in de koelkast of op een donkere plek. Het is oneindig houdbaar, dus daar hoef je je alvast niet druk om te maken.

Maar puur drinken doe je dus niet!

Voeg 1 theelepel Sole toe aan een glas van 250 milliliter water. Drink niet meer dan 2 glazen per dag. Het slimste zou zijn, wanneer je een glas drinkt direct na het wakker worden, omdat je lichaam dan toch nog aan het ontgiften is en de Sole direct zijn werk kan doen. ’s Avonds neem je nog een glas óf drink je warme Sole voor het slapen gaan.

2 glazen is echt voldoende. Maar wanneer je veel vocht (en dus ook zouten verloren hebt), bijvoorbeeld door sporten, dan kun je in plaats van water ook een extra glas Sole drinken.

En wat kun je nog meer met Keltisch Zeezout?

Je tanden poetsen! Veel tandpasta’s hebben als basis zout. Meestal is dit Natrium Bicarbonaat ofwel Baking Soda of zeezout. Door de mineralen in Keltisch Zeezout is het heel geschikt als alternatief voor deze tandpasta’s. De korrel is wat grof. Dus laat het zich eerst vermengen met wat speeksel voor je poetst. Maar het werkt zeer goed!

Heb je problemen met je huid? Dan kun je naast het drinken van Sole je huid ook helpen door een bad te nemen met Keltisch Zeezout. Voeg 3 tot 5 eetlepels zout toe aan je badwater. Twee vliegen in één klap, want de huid is een heel belangrijk orgaan en neemt tijdens het bad de mineralen en spoorelementen ook op. Ook heel geschikt om te ontgiften!

Heb je geen bad… Oh, ik voel met je mee, ik ook niet! Maar wij kunnen ook gewoon een lekker voetenbad nemen, onze voetzolen staan bekend als giga absorptie plekken, dus ook daar gaan alle goede stofjes van het zout ons lichaam binnen!

Een keer per maand detox je je haar ermee! Veel detox producten voor het haar hebben zout als basis. Meng 3 eetlepels zout met 2 eetlepels van je favoriete shampoo, Low Poo hoop ik, masseer de hoofdhuid ermee en je haar voelt weer licht, de hoofdhuid is van al het vuil verlost en eventuele shampoo resten of stylingproducten zijn verdwenen. Tadaaa…!

Bewaren

19 Comments

  • Irene, ik helaas niet, ik heb er geen ervaring mee, maar misschien zijn er lezers die je kunnen helpen!

 1. Goedemorgen Cindy,
  ik heb gister voor het eerst Sole gemaakt, het doet me denken aan Pellegrino water zonder de bubbel; lekker! Ik heb een kleine tip, op een andere blogpost van je vertel je dat je dit zout beter niet (mee)kookt om alle goede eigenschappen te bewaren, maar in dit recept staat gekookt water. Wellicht handig om erbij te zetten dat je het water eerst al laat koelen na het koken voordat je het toevoegt? Het zout lost vanzelf op ook in koud water. Bedankt voor het recept en hartelijke groet, Marion

 2. Goedemorgen,

  Op veel sites lees je over het gebruik van Keltisch Zeezout via Sole; is het niet veel simpeler om af ent oe een paar zoutkorrels op te lossen in een glas water? Dat heeft toch hetzelfde effect, of mis ik iets?

  Groet,
  Marjan

  • Hi Marjan,
   Ik snap je vraag helemaal, toch werkt het iets anders. Wanneer je Sole maakt zul je zien dat er wat ‘prut’ op de bodem ontstaat, wat heel typerend is voor Sole en wat nou precies ook hetgeen is wat het verschil maakt. Sole is én geen water meer én ook geen zoutwater. Het is een levende oplossing, waarbij processen weer op gang komen, mineralen vermengen zich weer met het water en een deel ervan zinkt naar de bodem.
   Ik had een goed artikel erover in mijn bestand, maar het is sowieso Engels én ik kan het even niet vinden. Wanneer ik het vind plaats ik het alsnog hierbij of ik stuur het je even toe ;)
   Liefs Cindy

 3. Hallo.
  Het klinkt logisch wat je schrijft over sole. alleen is mijn vraag waar je het kunt kopen?
  Vriendelijk groetend,
  Rita de Vries.

  • Hallo Rita, Keltisch zout koop je online, maar ook de Tuinen verkoopt het en vele gezondheidswinkels hebben het inmiddels ook.
   Sole kun je ook met hymalaya zout maken, dus mocht je dat in huis hebben… het werkt ook! Liefs Cindy

  • Ja, hoor. Dat kun je gewoon blijven gebruiken, al is het altijd beter om zoveel mogelijk je vitamines op te krikken door middel van voeding in plaats van synthetische vitamines :) Sole levert je heel wat mineralen, maar ook veel vitamines niet, denk aan vitamine C, B12 enzovoorts. Liefs!

 4. Vandaag voor het eerst een theelepel door mijn water gedaan. Werd er erg misselijk van. Komt het misschien doordat ik vergeten ben het kokende water te laten afkoelen voordat ik deze bij de zout gooide? (Hij heeft daarna een nacht op het aanrecht gestaan en de volgende dag pas ingenomen met koud water) Of is het een kwestie van wennen en doorzetten?

  • Het lijkt mij niet dat je misselijk bent geworden van het water wat nog niet afgekoeld is geweest. Een theelepeltje Sole in een goed glas water, 200 ml, proef je bijna niet. Er zit maar een heel licht verschil in de smaak.
   Ik vind het dus ook geen kwestie van wennen en doorzetten, als je misselijk blijft dan zou ik even advies vragen bij een natuurarts. Liefs Cindy

  • Keltisch zeezout heeft een lager natrium gehalte, dan het witte zout, ons lichaam kan niet goed overweg met het lege witte zout. Ons lichaam heeft wel zout nodig, oorspronkelijk zout om te kunnen werken. Toch.. ik ben geen arts dus ik adviseer je altijd verder onderzoek te doen wat het voor jouw lichaam betekent. Er zijn ook mensen met een hoge bloeddruk, of in jouw geval één nier, serieuze zaken waar je advies bij nodig hebt. Een alternatief geneeskundige, een natuurarts bijvoorbeeld kan je er in begeleiden.

 5. Hallo, ik ben net aan de sole begonnen. Ik heb eerst eens een kleine hoeveelheid gemaakt en ik heb nu een paar vragen over als deze hoeveelheid straks op is. Gooi ik alles wat nu op de bodem ligt dan gewoon weg en gebruik nieuw zout? Zo ja, kan ik het restant nog ergens anders voor gebruiken? En als ik het ga gebruiken schud ik de pot eerst even zodat ik een theelepel troebel wat gebruik, is dat wel de bedoeling of kan ik het beter met rust laten?

 6. Jij schrijft dat er prut naar de bodem zinkt. Dat weet, ik, ik maak altijd sole. Wat moet ik doen met die prut?
  Ik zeef het eruit, of moet dat juist niet.
  En hoe gebruik ik het zout op een ei? Moet het in een zoutmolen of bewoon met de hand strooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *