Smartphone Junkie deel 2

Synchroniciteit, ik hou er van! Ik word er blij van, het inspireert me en het zorgt voor een continue stroom aan motivatie en inspiratie. Sinds een aantal jaren trekt het mijn aandacht en hoe meer het mijn aandacht trekt, hoe meer het op mijn pad komt. Synchroniciteit betekent eigenlijk niets meer en minder dan tekenen herkennen en tegen komen op je pad, die je lijken te leiden of juist bevestigen.

Ik ben er meer en meer op gaan varen, ik begin het te verwachten en er op te vertrouwen. En elke keer wanneer er dan ook zeker iets is wat de vraag of situatie beantwoordt, dan heb ik een geweldige glimlach van oor tot oor en hoe leg je iemand uit waarom????  Het is dus stil genieten :)

Maar toch ga ik vandaag mijn momentje synchroniciteit even met jou delen. Gewoon omdat ik het weer bijzonder vind én jij er zeker ook iets aan zult hebben.

Ik schreef eerder deze week over de aandachtspunten die wij hier in huis voeren, om het gebruik van de mobiele telefoons te beperken. Wij hebben duidelijke afspraken en ik duw de gebruikersvoorwaarden van meerdere apps onder de neus van mijn dochter. Ik vind het mijn taak haar wegwijs te maken in een wereld die met name geleid wordt door multinationals, die hun winst belangrijker achten dan onze gezondheid.

Mijn dochter is geen nitwit… Het is een intelligent meisje, met een gezond IQ, maar aangezien vrienden op dit moment belangrijker zijn, dan wat dan ook, is het gewoonweg noodzakelijk om realiteit als balans aan te bieden. Het feit dat ik er over schrijf betekent dat het aanwezig is in mijn leven. Zo gaat dat wel vaker met de stukjes die ik schrijf.

De smartphone, ik zei het al, is een serieuze frustratie aan mijn kant. Ik vind het sowieso geen geweldige ontwikkeling, ik vind dat het ons mensen verdeelt en vereenzaamt. Ik vind dat het oprechte contacten ondermijnt…. Los daarvan vind ik het slecht voor het leren van sociale interactie en de gezondheid.

Wat volwassenen doen, dat mogen ze wat mij betreft zelf bepalen en ik heb zelf ook heus een Iphone…. Maar, waar je je kinderen mee belast op langere termijn, daar ligt een grote mate aan verantwoordelijkheid. Kinderen kunnen gewoonweg nog niet het geheel overzien en maken beslissingen gebaseerd op hun beperkte ervaring, kennis en wat mij betreft veel te vaak beïnvloed door informatie vanuit verkeerde bronnen. Het is echt de taak aan de ouders en volwassenen kinderen goede informatie te geven en die informatie ligt zelden direct binnen handbereik. Het is dus aan jou om het te zoeken.

Ik ben mij er dus heel bewust van…. alle invloed van buitenaf. Ik kan als mama praten als Bruggenman, maar uiteindelijk is mijn aandeel in het totaal van aangeboden informatie zeer klein. Vervolgens heb je bij kinderen en met name bij pubers ook nog maar weinig kansen om je standpunt door te laten dringen, want binnen no time gaat de informatieverwerking op slot met een luik dat naar beneden knalt en een ‘whatever’ blik.

Goed… waar doel ik dan op met mijn zogenaamd synchroniciteit momentje?

Een uitzending van Zembla,over de straling van smartphones.

foto (10)Een oude, uit 2012… Zomaar, zonder dat ik het had gezocht… Maar zo passend bij het moment!

Je moet begrijpen… Wij kijken geen tv… Althans, amper…. Bepaalde programma’s kijken we wel eens online, zoals ’24 uur Met’ of ‘de Rekenkamer’, maar dat doen we op momenten dat het ons uit komt, omdat het ons interesseert op dat exacte moment. We kijken dus ook geen journaal, wat best wel anders is dan in andere gezinnen…..

Voor dochterlief is het normaal, maar ze ondervindt wel een uitzonderingspositie ten op zichte van anderen. Dus als er iets wordt voorgeschoteld, wat van de ‘normale tv’ komt…. ( En niet een uberinteressant filmpje van een interessant persoon of website) dan heeft dat automatisch een voorsprong qua interesse…. En dus staat ze  meer open voor de boodschap… (Enigszins manipulatie van mijn kant, I know! ;)

De informatie is niet nieuw, ook niet voor haar, maar wel lekker verpakt in een puber- achtig informatiepakket… Halleluja! Precies waar ik op zat te wachten! Zomaar uit de lucht komen vallen…

Of de informatie nu geheel correct is, daar kun je over discussiëren,  maar het feit blijft dat er uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de straling van electronische apparatuur het bloed en de cellen beinvloedt. Persoonlijk kan ik de invloed voelen…. Op mijn lichaam. Ook weten fabrikanten dat de straling schadelijk kan zijn en maken zich in hun gebruiksaanwijzing vrij van enig verantwoordelijkheid. Zo zou je je Ipad niet dicht bij het lichaam mogen houden, of aan kleine kinderen mogen geven, maar wie houdt zich daaraan…? En wie leest de gebruiksaanwijzing? Of het op termijn daadwerkelijk iets met je gezondheid kan doen? Het ziet er wel naar uit.

Het is nooit goed om bang te zijn, maar ik ben van mening dat er belangrijke gezondheidsaspecten in ons leven zijn die niet voldoende aandacht krijgen. Ik laat graag de andere kant zien, zodat ze meer kennis vergaart, zodat ze bewuste keuzes kan maken en zich niet laat leiden door de informatie die altijd op de voorgrond aanwezig is….Dat is namelijk regelmatig niet wat er écht aan de hand is…De wetenschappelijke discussie over straling is heus wel interessant, met name hoe objectief een onderzoek is, wanneer het gefinancierd wordt door de persoon die er belangen bij heeft, maar…. het bewustzijn wat er achter verborgen ligt vind ik nog veel belangrijker.

Wat is de reden dat economie boven gezondheid wordt geplaatst en in hoeverre ga je er in mee, zonder daar je hersenen eens over te kraken? Economie gaat in onze wereld altijd vóór gezondheid, is de discussie óf iets schadelijk is niet heel raar, wanneer het pas gevoerd wordt ná het gebruik ervan?

Zou het niet vooraf onomstotelijk bewezen moeten zijn dat een product geen schade oplevert, nog vóór het bij de consument komt?

Heb jij ook zo’n puber waar je gek van wordt en die wel wat extra info kan gebruiken over zijn of haar ‘precioussss’? Of ben je zelf nieuwsgierig geworden? Kijk dan ook deze aflevering van Zembla. Al zet het je maar heeeel even aan het denken!

foto (9)

Naar de aflevering >>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *