Slaaptips voor het gevoelige kind

Heb jij ook zo´n actief stuiterend, maar gevoelig kind? Het type kind wat, hoe meer moe het is, steeds meer begint te stuiteren? Bofferd!
Gevoelige kinderen die hun prikkels naar buiten gooien vragen wellicht meer aandacht van hun ouders gedurende de dag, maar met bedtijd zijn ze ook niet één twee drie in slaap. Ze hebben moeite de prikkels van de dag te verwerken en het vraagt geregeld nog wat tijd.
Waarschijnlijk heb je al 1000 tips gezocht om het naar bed gaan te bespoedigen, maar wat bij het gemiddelde kind werkt lijkt maar weinig te doen voor het gevoelige stuiterkind.

Juist voor deze kinderen is het heel belangrijk dat ze voldoende slaap krijgen, in hun slaap verwerken ze alle indrukken. Terecht komen in een vermoeidheidcirkeltje maakt het stuitergehalte enkel maar erger. Ook al is het lastig je kleine of grote stuiterbal in bed te krijgen en te houden, als ouder is het absoluut iets waar je op zou moeten staan. Of je nu een kleuter in huis hebt of een tiener, slaap is iets wat niet verwaarloosd mag worden.

Een gevoelig kind wat veel prikkels krijgt gedurende de dag, maar drukker wordt in plaats van zich naar binnen keert, weet niet hoe het zijn prikkels kan reguleren of afbouwen. Het raakt zichzelf kwijt en gaat zichzelf te buiten. Het heeft jouw hulp nodig om te ontdekken hoe je die snelle energie kunt laten dalen tot ontspanning. Leg je hand maar eens op de borst van je kind, de snelle hartslag verraadt alles…. Zou jij zo kunnen slapen? Nee… jouw kind dus ook niet!

Los van de hoge energie en de adrenaline in het lichaam is een sensitief kind ook nog snel getriggerd door andere randzaken. Tijd om het slaapritueel van je kind eens onder de loep te nemen!

Tips om een sensitief kind tot slaap te brengen.

 • Aanraking. Masseren of knuffelen, lichamelijk contact maakt het hormoon oxytocine aan. Oxytocine is een hormoon en een neurotransmitter. Het geeft je kind vertrouwen en het gevoel van veilig zijn, maar het verlaagt ook stress in het lichaam. Is je kind bang in het donker? Oxytocine maakt ook angstgevoelens minder heftig. Het masseren van je kind, strelen of knuffelen werkt niet enkel op het moment zelf, wanneer je hier een dagelijks ritueel van maakt, dan heeft het ook een positieve invloed op het geluksniveau en de basisveiligheid van het kind op de langere termijn. Het is beter in staat stress situaties de baas te blijven.
 • Stimulatie. Het is inmiddels aan alle kanten bewezen, wanneer je vlak voor het slapen gaan nog televisie kijkt, achter de computer of tablet zit, dan slaap je slechter én ook slecht in. Veel ouders vinden het moeilijk hun kind bij dit soort stimuli weg te houden. Maar voor een gevoelig kind is het een must! Zeker een half uur voor het slapen gaan houd je je kind uit de buurt van dit soort stimulerende activiteiten. Het is gewoonweg geen discussiepunt. Slaap is heel belangrijk, televisie niet.
 • Stoeien. Kietelen, stoeien, dansen, ook dit zijn stimulans momenten die vlak voor het slapen gaan je kind tot aan de sterren brengt met zijn energie, maar dan niet qua slapen!
 • Bedtijd. Een vaste tijd voor het naar bed gaan is essentieel. Wat nog essentiëler is voor een gevoelig kind is het op tijd aangeven van de bedtijd. Bijvoorbeeld een half uur van tevoren. Veel kinderen hebben nog geen tijdsbesef, tot aan de tienertijd overigens, ‘naar bed’ komt soms ‘out of the blue’! Enkel het uitspreken van dit moment, in combinatie met een ritueel waar je je aan houdt brengt in het lichaam al een reactie teweeg, wat zich wil voorbereiden op rust. De gemiddelde bedtijd kan voor jouw kind wel eens te laat zijn. De hoge energie geeft eigenlijk al aan dat het te moe is. Kleine rustmomenten gedurende de dag zijn zeer praktisch. Is dat moeilijk aan te brengen? Misschien moet de bedtijd naar een eerder moment gebracht worden!
 • Rituelen. Wanneer kinderen heel klein zijn komen rituelen nog voor, maar naar mate kinderen zelfstandig worden raken rituelen op de achtergrond. Zelfs voor een tiener is een klein ritueel nog belangrijk. Dit hoeft niets groots te zijn, simpelweg douchen, tanden poetsen en gedag zeggen is al een ritueel. Een dergelijk moment moet voorzien zijn van rust. En dat betekent niet dat enkel jouw kind rust moet hebben. Hoe druk ben jij? Ben je aan het multi tasken? Kletterende borden van de afwas, geïrriteerde opmerkingen die je niet kunt bedwingen? Vraag je eens af wat dit met jouw stressniveau doet op een willekeurig moment? Hoe hoog zit jouw hartslag, wanneer een deur onverwacht dicht klapt? Actiefilms op televisie, ruzies, huishoudelijke activiteiten met lawaai, ook al lijkt het voor jou als volwassene het moment om jouw ding te doen…. Voor het in slaap vallen van jouw kind is het niet erg handig.
 • Verwarming uit. Heb jij de verwarming van de slaapkamers aan staan? Uit dat ding. Inslapen in warmte is erg moeilijk. De warmte van een goed dekbed is voldoende. Een te warme slaapkamer houdt je kind wakker.
 • Zuurstof. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht in de slaapkamer is. Een klein raampje open of het raam vlak voor het slapen een tijdje open zetten kan al heel veel schelen!
 • Beddengoed en pyjama’s. Check jij de labeltjes van de dekbedhoezen en pyjama’s? Of kijk je enkel naar uiterlijk schoon? Polyester dekbedhoezen leveren statische elektriciteit op.. en pyjama’s met polyester hebben soms vervelende scherpe randjes. Labeltjes, knoopjes… Ze kunnen alle licht irriteren en je kind wakker houden.
 • Gebruik gewicht. Ken je de voordelen van inbakeren? Het komt meer en meer terug bij kleine baby’s. Ze worden ingewikkeld in doeken, zodat ze zich veilig voelen. Inbakeren bij een groot kind is lastig, maar gewicht doet een beetje hetzelfde. Zware dekens geven lichte druk op het lichaam van je kind, waardoor het als vanzelf daalt in energie. Het is een techniek die gebruikt wordt bij sensorische integratie en helpt ook zeker bij het naar bed toe gaan en inslapen. Niet ieder kind vindt het fijn, maar sommigen juist wel.
 • Licht in de ruimte. Uit meerdere onderzoeken is inmiddels naar voren gekomen dat licht in een kamer je uit je slaap kan halen, inslapen bemoeilijkt en een diepe slaap tegen houdt. Probeer het licht in de kamer van je kind zoveel mogelijk te beperken. Kies een nachtlampje wat op sensor werkt, daarmee heeft je kind toch het veilige gevoel, maar het brandt niet continu.
 • Muziek. Rustgevende muziek, speciaal voor het inslapen kan wonderen doen bij kinderen. Het ritme en de zachte tonen werken ontspannend, voor je het weet zakt je kind weg in dromenland. Probeer hier alleen geen vast ritueel van te maken, wennen aan dergelijke technieken is op de lange termijn niet praktisch.
 • Ademhaling. Er zijn diverse ademhalingtechnieken die het lichaam doen ontspannen. In bed is de meest praktische techniek je kind zijn/ haar aandacht te laten brengen naar het plekje waar de lucht naar binnen stroomt. Het puntje van de neus, tussen de neusgaten in. Probeer het zelf maar eens, ogen gesloten en aandacht naar de ademhaling, het werkt heel rustgevend en je slaapt er snel mee in. De ademhaling zelf laten zijn voor wat hij is, hij zakt vanzelf!
 • Erbij blijven. Het wordt niet geadviseerd, over het algemeen. Maar bij een overactief kindje kan het juist wel eens een slim idee zijn om er tijdelijk even bij te blijven. Leg je hand op het buikje en adem zelf rustig door, merk je dat je kind rustiger wordt, dan haal je je hand weg, maar blijf zitten. Slaapt je kind nu in? Dan kun je weglopen. Zo niet, dan blijf je nog even. Niet praten, geen discussies. Moet je dit herhalen, omdat het vaker voor komt? Probeer te voorkomen dat je er aan vast komt te zitten. Laat het moment dus steeds korter duren, door je hand eerder weg te halen of verder weg te gaan zitten. Werk jezelf als het ware steeds verder naar de deur toe, tot je enkel nog om het hoekje hoeft te kijken, zodat het kind weet dat je er nog bent. Zo bouw je het langzaam af. Dit soort activiteiten moet je zoveel mogelijk beperken, maar het kan werken, niet elk kind heeft het overigens nodig.
 • Knuffels. Heb jij een knuffelfreakje? Knuffels moeten veel in de buurt zijn, volgens kinderen. Ze houden de beweegruimte echter klein, wat het slapen niet ten goede komt. Er wordt vaak geadviseerd ze dus weg te leggen, aan het voeteneinde bijvoorbeeld en bij baby’s moet je dat ook zeker doen! Maar wat grotere kinderen kunnen het heel prettig vinden om een knuffel voor hun buik en in hun rug te hebben. Dit geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid, hij of zij heeft een band met de zachte beer en het kan net zo geborgen voelen als bij jou in je armen liggen.
 • Voeding. Snoep, koek, voeding en drankjes met suiker werken allemaal erg lang door bij een kind. Het zorgt voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat kan zorgen voor extra prikkels gedurende de dag. Vanzelfsprekend zit je kind rond 19.00 uur aan zijn taks, misschien wel eerder. Eigenlijk is 19.00 uur dan niet de juiste bedtijd, het kind is immers al over zijn grens heen, wat slapen moeilijker maakt! Voeding heeft een grote invloed op slapen. Geef je kind in elk geval een paar uur voor het slapen gaan geen suikerhoudende voeding of drankjes meer.
 • Beweging. Buiten spelen, sporten, dansen, wandelen… het doet er niet toe. Beweging hoort in een gezonde levensstijl en zorgt voor een goede nachtrust. Motiveer je kind tot dit soort activiteiten, in plaats van binnen voor de televisie te hangen, je zult merken dat het werkt.
 • De voetjes van baby’s en peuters. Kleine kindjes kunnen verrassend goed reageren op het zachtjes vasthouden en drukken van de voetjes en voetzolen. Een hand op het hoofdje en een hand onder de voeten geeft het veilige gevoel van ‘in de buik’, wat snel ontspanning brengt. Zeker direct na de geboorte zou dat wel eens de gouden tip voor je kunnen zijn!

14390621_sEn wanneer jouw kind dan slaapt, dan bouw jij je dag af… Jammer, want je wilde nog zoveel doen! Maar ook jouw slaapritme ligt onder vuur. Zo belangrijk als slaap voor je kind is, dat is het ook voor jou. Ouders hebben geregeld een chronisch slaapgebrek, wat hen beïnvloedt gedurende de dag. Sneller geïrriteerd dan anders? Dagdromend? Hup…! Get some sleep!

Ook jij neemt bovenstaande tips ter harte voor een goede nachtrust. Er zitten nu eenmaal maar 24 uren in de dag, minimaal 9 uur daarvan is gereserveerd voor slaap! Dat betekent dus de televisie, computer en Smartphone eerder uit, lampen dimmen, geen suiker meer nuttigen en zeker geen koffie!

Slaap jij lekker snel in? Binnen de 20 minuten en dacht je dat je daarmee dus geen probleem hebt?

Binnen de 20 minuten in slaap… is niet gezond, dat betekent dat je oververmoeid bent van de dag…. Dus…??

Hup naar bed, ook jij!

 

Bij Bol.com…

9200000008497604

€ 17,95

€ 14,95

€ 14,95

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *