Simpeler en duurzaam leven

Het is absoluut niet eenvoudig om minder afval te creëren en ik ben echt trots op het feit dat onze container acht van de tien keer maar voor een kwart vol is, met een gezin van vier. Als ik de uitpuilende containers aan de weg zie staan, dan weet ik dat we al heel ver op weg zijn. Maar ook wij maken absoluut nog grove fouten, althans… grove fouten, dat klinkt wel erg negatief. Maar met alles wat we weten…. én ooit als doel hebben gesteld zijn we toch van mening dat we absoluut wat stappen kunnen gaan maken dit jaar. Niet énkel voor het milieu overigens, al is dat een héél goede zaak, we doen het ook uit puur zelfbelang.

We willen nog meer rust aan ons hoofd, nog simpeler in het leven staan, zodat er nóg meer ruimte komt voor dingen die ons echt interesseren. En ik denk dat het laatste doel het meest overtuigend is…. Om het vol te kunnen houden.
Want wat geankerd is in het hart komt tot echte uitvoering!

De omslag kwam in december, we waren goed op dreef, maar aan het einde van december kregen we toch nog heel wat visite. Om het onszelf niet te moeilijk te maken, we waren best wel moe… en om enigszins overzicht te creëren in wat we nog zouden moeten doen kochten we toch maar een keer gemakkelijk in. We kochten kant en klaar vlees, wat we enkel nog hoefden te kruiden, flesjes water, chipjes, koekjes… enzovoort.

Het gevolg was een zieke partner, die verkeerd reageerde op het uit de diepvries komende vlees en een afvalbak tot aan de nok met troep… gewoonweg troep… !
En ik voelde me verdrietig. Waarom hadden we dit gedaan? Waarom gingen we voor gemak? Aan het begin van december waren de doelen nog zo helder geweest, waren de plannen nog zo helder geweest. Alles zouden we vers maken en we zouden op tijd starten…. Maar het was zo snel eind december geweest…

Vorige week hebben we onze ‘to do’ lijst boven water gehaald, doelen die tot ver in de toekomst reiken overigens. Want waar we naar toe willen is ons maar al te 28374767_sduidelijk. Alleen gaan zulke dingen in stapjes, een stap vooruit en een stapje achteruit….Vorig jaar wilden we een voorraadkast aanmaken. Met glazen potten, vol voeding en kruiden, die we dagelijks gebruiken. We hoeven dan minder naar de winkel te rijden, minder boodschappen te doen, het leven wordt daarmee zuiniger, simpeler en milieubewuster.
Maar tot op heden is dit doel nog niet uitgevoerd.

Ja, we hebben zeker al heel wat gedaan om ons leven te vereenvoudigen en onze voetafdruk op de aarde is daar absoluut kleiner van geworden, maar we hebben de organisatie gelaten voor wat het is, het was meer een ‘go with the flow’. De komende weken gaan we stappen maken. De voorraadkast is opgeruimd, we gaan de planken ophangen en we gaan hem inrichten. Wij gaan de uitdaging aan! Jij ook?

Tips voor een minimalistisch en duurzaam leven

Een simpeler leven begint met minder kopen. Hoe je het ook wendt of keert… Het is een feit. Het is doen met wat je hebt, tevreden zijn met wat er is en gewoon minder kopen. Minder kopen is minder afval én meer geld aan het einde van de maand over, waarmee je bewuste keuzes kunt maken voor kwaliteit en duurzame producten. Waardoor je weer minder snel iets zult móeten kopen, want duurzame producten hebben geregeld garantie en gaan gewoon langer mee.

Minder afval, betekent minder plastic. Natuurlijk kan plastic gerecycled worden en wat goed dat je dat ook doet, maar dan nog is het een enorme belasting voor het milieu. Daarnaast lopen de bronnen van fossiele brandstoffen volledig leeg. Het roer moet om! Minder plastic, gewoon omdat het moet. Recyclen is prima, maar zorgen dat het niet je huis in komt is nog beter. In sommige supermarkten kun je bijna niet anders, maar misschien liggen er wel nog papieren zakjes bij het groente en fruit? Gebruik ze! Zo niet, neem je eigen zakje mee, of gebruik de ouderwetse boodschappennetjes om je fruit te bundelen tot aan de kassa. Ook groente en fruit op de markt kopen is een geweldig alternatief. Daar kun je negen van de tien keer ook nog je eigen stoffen tas aanleveren om je groente en fruit mee te nemen.

Bulk verpakkingen/ grootverpakkingen. Een keer in de zoveel tijd rijden wij naar een Toko in de stad en kopen daar onze kruiden groot in. Nee, het is niet netjes in papier verpakt, maar wel per kilo. Dat scheelt én enorm veel losse potjes (en plastic dekseltjes) én je betaalt er veel minder voor. Wij vullen zo onze potten bij en hebben voor maanden voldoende kruiden in huis.

Biologische rijst, meel, noten en zaden en andere basisproducten zijn prima in gigantisch grote verpakkingen te koop. Dus wil je biologisch inkopen, daar is aan gedacht, zeker online! Heb je geen centjes om biologisch in te kopen? Wat begrijpbaar is, dan wordt het iets lastiger om gezonde producten in grote verpakkingen te vinden. Toch verkopen supermarkten wél verpakkingen van een kilo, bijvoorbeeld rijst. Je kunt op zijn minst kleine stappen maken. Ook wasmiddel is in bulkverpakkingen te vinden. Kies voor een poedervariant, die geleverd wordt in een kartonnen doos. Biologische wasmiddelen vind je soms zelfs in papieren zakken. Wil je ook op de centjes letten, blijf dan wel rekenen. Een grotere verpakking betekent niet altijd goedkoper. Wellicht is het kleine papieren doosje met bio wasmiddel bij de plaatselijke supermarkt uiteindelijk toch goedkoper…. Even rekenen dus.

Laat verpakkingen met een minimale inhoud liggen. Bedenk een alternatief of koop het groter in. Soms zit iets in wel 3 lagen plastic verpakt!

Meer zelf koken en bakken met verse producten en kruiden. Denk na wáár je koopt en wát je kookt. Snel, snel… is afval en altijd van je doel af! Kies om te beginnen een aantal favoriete gerechten en probeer deze eens zonder of met zo min mogelijk afval te maken.

Plant kruiden in je tuin of op het balkon. Het is zó eenvoudig en het gehele jaar door heb je verse kruiden, nog bio ook. Je hoeft ze niet meer in kleine bosjes te kopen, die je keer op keer geld kosten én afval…. In de winter kun je de kruiden als kamerplantje kopen en wees lief voor ze. Ze zijn gemaakt om een week mee te gaan, maar op een warme plek redden ze het soms prima een paar weken. (Ook uitjes en knoflook zijn super easy zelf te kweken)

Natuurlijk schoonmaken. Met een aantal natuurlijke producten heb je voldoende in huis om het huishouden te doen. Natuurlijke zeep zoals Aleppo of Marseille, schoonmaakazijn en schoonmaaksoda zijn alles wat je nodig hebt om je hele huis, van boven tot onder te reinigen.

Gebruik azijn als wasverzachter. Natuurlijker, beter voor je wasmachine, je hebt het toch al in huis en het werkt perfect.

yoghurtVermijd de supermarkt… Tja… ik kan er niets aan doen. De biologische komkommer is ingepakt in plastic…! Alle biologische producten zijn ingepakt in plastic..! Wat moet je ermee?! Wij hebben uiteindelijk een paar adressen gevonden waar biologische producten los worden verkocht. Zo rijden wij komende week weer naar een melkboer, waar we glazen flessen kunnen meebrengen, die gevuld worden met yoghurt…. Rechtstreeks van de koe, uit de tap… niet de uier! Lastig? Ja, soms wel en het kán ook niet altijd, maar als we toch weer goed beginnen…. Dan is dit iets wat ik met zoveel plezier doe!( En het is zooo tof met kids!!! Kunnen ze direct zien waar het vandaan komt… )

Koop jezelf een prachtige herbruikbare shopper, niet van plastic uiteraard (!) om je boodschappen mee te nemen en koop of accepteer nóóit meer plastic tasjes, ook al staat er zo mooi op dat ze gerecycled worden! En ben je het toch vergeten mee te nemen, omdat je nog moet wennen? Pak dan een doosje… Elke supermarkt bewaart ze. Of klem wat onder je oksel ;)

Halveer je verzorgingsproducten en je makeup ritueel. Hier op Blissings vind je veel recepten. Ik doe dat niet voor niets…. Met het maken van eigen producten bespaar je enorm veel geld. En het is allemaal natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Ik heb mijn makeup weten terug te brengen naar 3 producten die ik niet zelf kan maken. 2 potloodjes en een mascara. Mijn huid verzorg ik met biologische oliën of boters, mijn haren was ik met Marseille zeep en spoel ik met appelcider azijn…. en scheerrituelen vinden plaats onder begeleiding van Aleppo of kokosolie.

Ja! Scheren…! Een goede houder kopen en kiezen voor vervangbare scheermesjes! Ook mannen kunnen prima scheren met Aleppo, weg met wegwerpmesjes en bussen scheerschuim. Wanneer je Aleppo gewend bent wil je niets anders meer!

Onverhoopt toch zakjes van het brood of fruit? Gebruik ze als afvalzakjes in het toilet of badkamer. Ik gebruik ze ook weer om plastic in te verzamelen, wat ik dan weer weg kan brengen kan naar de recycleplaats.

Groente weggooien? Nooit doen! Start met juicen! Broccolistammetje, komkommer of spruitjes, met wat appel en citroen.. jammie! En gezond!

Vraag jezelf af hoeveel je nodig hebt… Hoeveel paar jeans draagt een mens? Hoeveel t- shirts, handdoeken, dekbedhoezen, kopjes, kannetjes, enzovoorts, enzovoorts heb je nodig? Ontdoe jezelf van alles wat ballast is in je hoofd en wat zorgt voor een ingewikkeld en langdurig ‘huishouden ritueel’….Opstakels, tierelantijntjes…. Recycle, verkoop door of geef weg… Het maakt niet uit! En heb je dan op een bepaald moment iets echt, echt nodig? Dan kies je weer een duurzaam alternatief!

Nog simpeler leven en daarmee nog minder afval is absoluut één van onze doelen in 2015, gewoonweg omdat het je gelukkiger maakt, meer vrijheid geeft! Het geeft het leven waarde en voldoening. De tijd die er mee overblijft is heerlijk, quality time!

Wij gaan investeren in onze toekomst, letterlijk en figuurlijk., want sommige zaken kosten nu eenmaal geld. De E- nummer frustratie, waar ik eerder over schreef is zeker ook nu weer voelbaar…. Want eenvoudig is het niet!
Het moet ook nog eens een natuurlijk verloop en groeiproces blijven, vier personen moeten de neuzen dezelfde kant op hebben, dat op zich is al een hele taak!

Maar alles wát we gaan bereiken is winst voor 2015, voor ons leven én het milieu!
Doe je mee?

2 Comments

  1. Fijn te lezen hoe eenvoudig en minimalistisch leven altijd weer gekoppeld wordt aan milieubewust leven en gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *