Happy Samhain!

royalty-free-photos-autumn-pictures-02De wind waait door zijn takken en neemt zijn blaadjes met zich mee, de dagen worden korter, donkerder, zijn takken kaler. Na een zomer hard werken, genietend van de zomerzon, het dragen van zijn vruchten, zijn bladeren en het uitdragen van de zuurstof maakt hij zich klaar voor de donkere koude dagen die voor hem liggen. Hij keert zich naar binnen, terug naar zijn kern, zijn wortels, zijn oorsprong, zijn zijn. Hij maakt de balans op, kijkt terug op het afgelopen jaar, een vruchtbaar jaar, de oogst was groot. Nu komt de tijd tot bezinning, tot rust.. Hij sluit zich af.

De wind waait door mijn haren, de dagen worden korter, donkerder. Na een geweldige zomer vol overvloed, zon en genieten van het leven maak ik me klaar voor de donkere koude dagen die voor me liggen. De natuur heeft me gegeven wat het kon geven en trekt zich nu terug, laat zijn blaadjes vallen, laat zijn vruchten vallen. Met de dagen die voor me liggen, elke dag vroeger donker, wordt het ook tijd voor mij mee te gaan met het ritme van de natuur. Het is tijd om me terug te trekken, dichter bij huis, dichter bij de kern, het gezin. Het is tijd voor bezinning en reflectie, het is tijd om te coconnen. Kaarsjes, dekentjes, pantoffels, warme truien, warme drankjes en tijd samen. De oogst van de zomer is groot, nu komt de tijd van bezinning, rust… We sluiten ons af, het is Samhain.

Het feest van de oogst, van de bezinning, het begin van een nieuw jaar. Een jaar dat vanuit het donker start en zich langzaam weer opbouwt naar nieuw leven, een nieuw jaar, nieuw licht.
31 oktober, de sluier tussen de dimensies is op zijn dunst, er is mogelijkheid tot reflectie met de oorsprong, met de wortels van het bestaan. Voorouderen worden vereerd, ze worden welkom geheten thuis te zijn, te midden van het feest. Een extra bord op tafel, een extra glas wijn en in stilte vinden gesprekken plaats. De oogst van het jaar.. seizoensproducten zijn getransformeerd tot heerlijke maaltijden en er is overvloed. We staan stil bij de komende tijd, waarin we naar binnen keren en contact maken met onze kern. Kinderen worden gevraagd terug te kijken op het jaar, wat heb je allemaal gedaan, wat was er fijn, wat was er niet fijn. We worden uitgenodigd onze ballast van het afgelopen jaar achter ons te laten, alsof de wind onze blaadjes meevoert in de storm. En wat over blijft worden de bouwstenen van het nieuwe jaar.

Kaarsjes branden, gezichten gloeien, warmte daalt als een deken over ons heen, de veiligheid van een gezin en vrienden, van voedsel en van onderdak zorgen voor dankbaarheid. Voor ons ligt een koude, donkere periode, waarin een ieder terug geworpen wordt op zichzelf. Het licht lijkt afscheid te nemen, voor even, alsof het zegt… Het is nu even aan jou. De natuur doet het rustig aan, gaat spaarzaam om met zijn reserves en nodigt je uit hetzelfde te doen. Eventjes maar…

Buig mee met het ritme van de natuur, buig mee met moeder aarde. Voel hoe de wind je laat deinen en meevoeren, voel wat de korte dagen met je doen en leef mee. Werk niet tegen, maar pas je aan. Vier de seizoenen, vier het externe ritme en voel het binnen in jezelf. Sta stil bij jouw oorsprong, jouw vruchtbaarheid, jouw kern..

Een fijn Samhain!!

♥♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *