Roomboter

Geheel juni en begin juli was een rare periode, achter de schermen van Blissings. Jij hebt er wellicht weinig van gemerkt, maar mijn privé leven heeft flinke klappen te verduren gehad. In deze maand is ons gezin/ familie twee hartpatiënten rijker en één teen armer. Levensbedreigende situaties hebben elkaar opgevolgd en deze weken stonden in het teken van op en af naar het ziekenhuis, intensive cares en onderzoeken.

Een heftige maand dus en ik ben dankbaar dat deze 3 personen, die mij heel dierbaar zijn, er alle drie nog zijn. Nog niet alles is achter de rug, maar met een positieve blik gaan we de toekomst tegemoet.

2 hartpatiënten rijker, dat betekent dus een nieuwe dimensie in je leven.. Cholesterol en vetten…?

En ja.. ik heb de klepel horen luiden, over roomboter, ergens… Wij hebben die switch jaren terug al gemaakt, roomboter in plaats van welke boter dan ook, maar nu ik dat advies uit mijn mond hoorde komen, richting een persoon die zojuist van de Cardioloog hoorde géén roomboter te gebruiken, was ik even de weg kwijt.

Nu zul jij zeggen:”Ach, lieverd, je weet toch wel beter?!” Ja… Maar als het gaat om heel dichte naasten, dan weegt dat advies ineens heel zwaar. Waar had ik dat ook alweer gelezen, heb ik dat van een of ander blogje geplukt? Heb ik dat wetenschappelijk gecheckt of heb ik dat gewoon opgevangen en aangenomen. Ik wist het echt niet meer! ‘Stop, stop, stop… neem mijn advies niet zomaar aan’, bleef ik herhalen, ik moet het eerst uitzoeken. En dat ben ik gaan doen.

Roomboter, is dat echt gezond?

Roomboter versus margarine

We zijn van de generatie waar vet als de duivel werd gezien, alles moest non- fat, low- fat. Vet was slecht. Vet werd gezien als een cholesterol verhogend product en roomboter al helemaal. Roomboter werd vervangen door margarine, halvarine en spreads, bak- en braadproducten en ga zo maar door.
Nog niet zo heel lang geleden kwamen er tegenberichten. Roomboter is gezond!!

Of wacht… nee.. roomboter is niet gezond.
Toch wel…
Roomboter is gezond!

Ja pfff… wat is het nu? Make up your mind!

Wanneer we kijken naar de gemiddelde persoon in Nederland, die zijn broodje besmeert met halvarine of margarine, dan is roomboter gezond. Halvarine, margarine en alle vloeibare bak- en braadproducten, die feitelijk bestaan uit plantaardige oliën, die helemaal niet verhit of hoog verhit mogen worden, zijn zo bewerkt dat er geen verband meer is naar gezondheid. Geloofde je altijd dat deze boters, met hun speciale beloftes je hart en vaten gezond zouden houden? Dan kom je bedrogen uit. Het zijn juist de transvetten en de toevoegingen in (o.a.) deze boters die hart- en vaatziektes veroorzaken.

18520374_sRoomboter is nog steeds een natuurproduct, zonder toevoegingen, vol met natuurlijke vitamines en mineralen. En dat maakt roomboter een gezondere keuze.

Roomboter kan het cholesterol echter wel omhoog brengen. Het slechte cholesterol én het goede cholesterol. Daarmee begint direct de discussie of cholesterol nu hoog of laag moet zijn, want als roomboter cholesterol omhoog brengt, dan gaat bij velen het alarm direct hard loeien.

Cholesterol

Cholesterol is van levensbelang in ons lichaam. Wanneer je een wond of ontsteking aan de buitenkant van het lichaam hebt, dan bescherm je deze plek vaak met een pleister, zodat het kan gaan genezen. Dit is exact wat cholesterol doet binnen ín het lichaam. Wanneer er ontstekingen zijn in het lichaam, dan springt cholesterol op de bres, als een interne pleister, in de hoop dat het mag genezen. Een hoog cholesterol is dus niet per definitie slecht…. Maar het is wel een signaal. Er gebeurt dus iets in het lichaam, waardoor er veel cholesterol wordt aangemaakt… ter bescherming. Ter bescherming van wat?! En dat is de kern. Dat is zeer divers…

Ontstekingen kunnen zich intern overal manifesteren en het hangt er maar net van af waar jij ontstekingen hebt zitten. Wanneer jij aan de buitenkant van het gehele lichaam wonden hebt, dan zul je vaker naar de drogist moeten om weer een nieuw doosjes pleisters te halen. Wanneer je veel ontstekingen ín het lichaam hebt zal het lichaam meer cholesterol gaan aanmaken. Als we het dan hebben over cholesterol, dan wordt 2/3 deel van het cholesterol door het lichaam zelf aangemaakt, als reactie op interne processen. Slechts 1/3 deel van het cholesterol wordt bepaald door externe factoren zoals voeding.
Cholesterol is dus niet per definitie je vijand, het heeft een beschermingsfunctie in het lichaam, om te voorkomen dat er ergere dingen gebeuren. Een hoog cholesterol betekent dus dat er veel beschermers aan het werk zijn… maar voor wat?
Het cholesterol kunstmatig omlaag brengen betekent dus ook dat je je leger aan beschermers uitschakelt…
Is het dan een logische stap om cholesterol te verlagen, of moeten we naar de kern van het probleem… de ontstekingen ergens in het lichaam.

31821692_sVoeding en cholesterol

Hier wordt het interessant. Wat blijkt? Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat het niet de verzadigde vetten zijn die hart- en vaatziektes veroorzaken. En daarom is roomboter dus ook a la minuut van de zwarte lijst gehaald.

Ter vervanging van boter zijn fabrikanten veel meer suikers, smaakversterkers en transvetten in producten gaan stoppen. Logisch ook, want een koek wat 2 jaar houdbaar is smaakt nergens naar wanneer er geen vet aan toegevoegd mag worden.
Ook zorgen de transvetten ervoor dat producten langer houdbaar zijn, dat is wat de producent te bieden heeft, dat is wat de consument kiest.
En houdbaarheid heeft een prijskaartje… Qua gezondheid wel te verstaan.

Het zijn dus niet de verzadigde vetten die de vijand zijn van ons lichaam, maar de suikers, wit zout, additieven en de transvetten. Zij zorgen voor ontstekingen binnen ons lichaam en zij laten het lichaam hoge waardes cholesterol aanmaken. Het cholesterol leger komt in actie, omdat wij er giffen in knallen en vervolgens straffen wij het af met medicatie en nog meer producten vol toevoegingen, omdat ze zogenaamd het cholesterol moeten verlagen.

Verzadigde vetten en je keuze

Nu was ik dus één van de personen die al heel vroeg de overstap maakte naar roomboter en inderdaad, alle berichtgeving lezend, zou je denken dat je dan goed bezig bent.

Margarine vervangen voor roomboter is een verstandige keuze, om transvetten en de overige toevoegingen te voorkomen. Toch is er een kanttekening te plaatsen bij deze keuze. De roomboter waarover men het heeft, de boter die een toegevoegde waarde voor je gezondheid heeft is niet zomaar dat pakje boter in het vak van de supermarkt.

Het gaat om RAW roomboter, van grazende koeien. Geen koeien op stal, biologische gras gevoerde koeien en de boter is níet gepasteuriseerd. Deze boter is een gezonde keuze, maar hij is moeilijk te verkrijgen.

Als alternatief is gepasteuriseerde biologische roomboter een goede keuze, ook deze koeien hebben immers mogen grazen en hebben zich kunnen voeden met gras. Enkel koeien die mogen grazen produceren hoogwaardige melk. Koeien die niet grazen, en o.a. soya eten, produceren een geheel andere melk, die dan ook totaal anders uit de melkbus komt met zijn gezondheidsresultaten.

Roomboter en lifestyle

Dan is het ook nog eens zo dat ons dieet, volgens de bekende schijf van vijf, veel teveel koolhydraten bevat. Koolhydraten zetten zich om in suikers in het lichaam.

Dát samen met alle toegevoegde suikers in voedingsmiddelen zorgt er voor dat ontstekingen kunnen ontstaan binnen in het lichaam. De boter in al deze voedingsmiddelen is van beroerde kwaliteit en/ of zit boordevol transvetten. Transvetten zitten in vele, vele verpakte producten, van koekje tot cake, van chocolade tot brioche… van pindakaas tot aan… Check die ingrediëntenlijst!

Het is dus niet zomaar een kwestie van je boter vervangen… Het gaat véél verder. Het gaat niet om productvervanging, het gaat om een change in lifestyle!

Wanneer je gewoon blijft eten, zoals je altijd doet… Een boterhammetje hier en daar, met hagelslag wellicht, en je vervangt je margarine met roomboter uit de supermarkt… Dan is dit nog geen gezonde keuze. Dat ligt dan niet aan de boter zelf, maar aan het totaal aan producten wat je nuttigt.

33188086_sWat dan?

Verzadigde vetten hebben we nodig, voor onze hersenen én om ons lichaam te beschermen tegen juist die ziektes, waarvan we altijd dachten dat ze zouden ontstaan door verzadigde vetten. Dus het eten van natuurlijke boters, gemaakt van rauwe biologische melk is zeker een onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Wanneer men praat over het verhogen van de hoeveelheid verzadigde vetten en onverzadigde vetten, omdat uit de meest recente onderzoeken is gebleken dat we te weinig van deze vetten binnen krijgen, dan praat men over een dieet, waarin vetten een juiste plaats krijgen.

Het is dus geen kwestie van al deze vetten weer toevoegen aan wat je nu eet.

We praten over suikers laten staan, koolhydraten een minder belangrijke rol in je voedingspatroon laten spelen, geen voorverpakte producten meer, vers voedsel eten…

En dán vervolgens meer vetten eten zoals kokosolie, RAW boter, noten en met name walnoten,olijven, advocado’s, en omega 3’s zoals zalm.

Mijn conclusie

Koudgeperste olijfolie, een mediterraans dieet, olijven, avocado’s, omega 3’s, noten…. Die zijn bewezen gezond!
Mét een omschakeling in het totale dieet, dus vergeet die schijf van vijf!

Is roomboter dan gezond? Roomboter is en blijft een product uit zuivel, een dierlijk product met dierlijke vetten. Er is veel tegenstrijdige informatie, wat dat betreft.

Dat roomboter en verzadigde vetten de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten, dat is uit onderzoeken gebleken… een fabel.
Het zijn de vervangers van boter: de suikers, transvetten, het witte zout en andere additieven die verantwoordelijk lijken te zijn in de toenemende cijfers van ziekte.

Roomboter is een gezond alternatief voor onze bekende levensstijl, als vervanging van de kuipjes margarine en halvarine. RAW ongepasteuriseerde boter (of als tweede alternatief biologische roomboter van grazende koeien) heeft zeker gezonde vitamines in zich. De gewone roomboter zou ik lekker laten liggen in de schappen, waar hij hoort… Maar ja.. dan nóg is hij gezonder dan de kuipjes margarine en halvarine!
Als bak- en braadproduct is het nog maar te betwijfelen, omdat de hitte weer veel chemische veranderingen brengt.. Ik ben er blanco in. Wij bakken in kokosolie.

Onze zogenaamde ‘gezonde levensstijl’ is helaas nog te vaak gebaseerd op de schijf van vijf, welke allang, allang, allang achterhaald is en niet voldoet.

Een boterham met boter en kaas en een glas melk vervangen voor een salade met Quinoa en olijven, dat is pas het écht gezonde werk. De schijf van vijf. Een hardnekkig geloof, vól propaganda, maar dat is helaas dan weer een heel ander verhaal.

Roomboter echt, echt, écht gezond of slechts een gezond alternatief?

We gaan er nog veel over lezen de komende jaren, maar voor nu zeg ik… Ja..!

 

Bronnen:

http://www.hsph.harvard.edu/magazine-features/is-butter-really-back/

http://www.clubreduva.com/food/food-articles/food-myths-and-questions/better-butter-real-butter-vs.-butter-substitutes

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/03/24/butter-consumption.aspx

http://www.mercola.com/nutritionplan/beginner_fats.htm

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/03/31/butter.aspx

http://www.thestressreliefcenter.com/truthaboutcholesterol.htm

https://suite.io/r-l-coffield/znn2w7#ixzz0hQlVUOPO

https://nl.wikipedia.org/wiki/Margarine

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/23/butter-trans-fat.aspx

http://draxe.com/why-butter-is-better/

Disclaimer Blissings all rights reserved

One Comment

  1. Roomboter is zoals je zelf al zegt heel gezond, temeer omdat roomboter van nature ook linolzuur bevat (wat er veel niet weten) Als er een teveel aan cholesterol via onze voeding binnenkomt, zal ons lichaam ninder aanmaken en vice versa. Cholesterol hebben we nodig, met name voor een giede functionering van onze hersenen en de productie van o.a de geslachtshormonen. Door inderdaad de rommel in ons tegenwoordige voedsel krijgen we veel te weinig vitaminen en mineralen binnen, en DIE zorgen er met name voor dat er minder onstekingen, en een beter immuunsysteem zal zijn, maar ze houden ook onze vaten soepel waardoor het LDL cholesterol geen “pleister ” als noodoplossing hoeft te gebruiken als oplossing voor dit probleem. Bij soepele vaten onstaan geen scheurtjes (ontstekingen) Dus niet alleen biologische voeding, maar zeker ook de voeding met veel antioxidanten..en vit.c vit. E, EPA , DHA etc . Er is nog veel tegenspraak/werking omdat mensen niet beter weten en klakkeloos alles aannemen wat het “voedingscentrum” ze voorschotelt, maar hwt wordt steeds beter gelukkig. Dank voor je goede site! Groet, Patricia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *