Review ‘Yes to tomatoes’ shampoo

Trouwe lezers weten dat ik mijn haar niet met shampoo was, maar met Marseille zeep. Een Low Poo methode. Deze trouwe lezers kennen ook mijn frustraties voor wat betreft shampoo én weten inmiddels ook dat het zoeken naar de juiste shampoo wellicht mijn grootste opgave is en is geweest. Marseille zeep werkt voor mij, maar het voelt toch anders. Ik ben nog altijd op zoek naar het perfecte 100% natuurlijke alternatief. 

Mijn dochter, 13 jaar, ziet de gehele Marseille zeep routine niet zitten en dat maakt de zoektocht dubbel lastig! Op zoek naar een goed alternatief voor reguliere shampoo, wat kan voldoen aan de eisen van mijn dochter én tegelijkertijd hoop ik nog altijd op de heilige graal voor mijzelf…. Op dit moment gebruikt mijn dochter de shampoo ‘Yes to Tomatoes’ van ‘Yes to’. 99,4% natuurlijk. En die ervaring gaan we delen!

Een Low Poo alternatief voor reguliere shampoos, die tussen de 7 en 9 euro kost, maar daar krijg je dan wel een fles van 500 ml voor. Prijzig, maar natuurlijke shampoos bevinden zich meestal wel in deze prijsklasse en bevatten vaak maar 250 tot 300 ml per fles. Dit is dan ook de reden dat ik ‘Yes to tomatoes’ heb gekozen als alternatief…. een serieuze overweging voor op de lange termijn!

En hoe bevalt het?

DSC04910Hmmm… Ik heb hem natuurlijk zelf ook even voor je getest. Hij ruikt werkelijk geweldig, lekkerder dan zijn zusje ‘Yes to carrots’ en schuimt super.

De fles is lastig, hij is namelijk vrij groot, maar het is ook de dop die ik niet prettig vind. Bij het aller eerste gebruik ging de dop er dus ook al vanaf, wat betekent dat er al heel snel véél shampoo wordt gebruikt en de fles dus binnen no time op zal zijn. Mijn dochter had hetzelfde probleem, haalde ook de dop er af, maar die was wel wat minder zuinig…. Een halve hand vol shampoo….!

Een big No No voor deze mama, die ook wel wat centjes wil besparen!

Ik heb het probleem opgelost met een pompflesje ( je kent ze wel van de handzeep). Een gedeelte van de fles heb ik overgegoten en eigenlijk is dit een geweldige oplossing! Voor deze shampoo heb je namelijk niet meer nodig dan de grootte van een euro in je handpalm, dat is echt ruim voldoende voor lang haar.

Het is dus een zuinige shampoo, althans dat kan het zijn… wanneer je je daar ook aan houdt! Er zijn tal van Low Poo shampoos op de markt die waterdun zijn en tussen je vingers wegspoelen. Dat doet deze shampoo niet.

‘Yes to tomatoes’ ruikt goed, wast goed en schuimt goed. Je haar wordt er heerlijk zacht en schoon van. En ehm… de volume…? Ehm, tja… nou ja…. Niet erg aanwezig of op de voorgrond…

Wanneer je nog geen natuurlijke shampoos gewend bent, dan zul je wellicht ervaren dat je haar iets meer conditioning vraagt. Het voelt iets meer touw- achtig aan na het wassen. Na het doorkammen is dit overigens verdwenen.

Dat is niet specifiek voor deze shampoo. Het is het effect van natuurlijke shampoos,  ze missen immers de parabenen en andere dubieuze toevoegingen.

Wat zit er niet in, dus waarom is het een geschikt alternatief?

Er zit absoluut geen petroleum in, geen SLS en geen SLES of parabenen. Geen MEA, TEA, DEA, geen PEG.

Wil je meer overzicht qua ingredienten die je zou moeten vermijden? Je leest er hier meer over én hier vind je een handige printlijst om met je mee te nemen.

Wat zit er allemaal wel in?

Aqua (Water), Sodium Coceth Sulfate, Solanum Lycopersicum (Tomatoes) Extract, Aspalathus Genus (Red Tea) Extract, Sodium Cocoamphoacetate, Citrullus Vulgaris (Watermelon) Extract, Capsicum Annuum (Red Pepper) Extract, Maris Limus (Silt) Extract, Maris Aqua (Dead Sea Water), Punica Granatum (Pomegranate Peel) Extract, Parfum (Fragrance), Magnesium Chloride, Algea (Spirulina, Rhodella, Dunaliella), Spirulina Pacifica Extract, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Gel, Citric Acid, Prunus Amygdalus Dulcis (Almond) Extract, Olea Europaea (Olive) Oil, Benzyl Alcohol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Dehydroacetic Acid, Niacin (vitamine B3), Tocopheryl Acetate (Vitamin E) , Ginkgo Biloba, Panthenol ( Pro vitamine B5).

Waar ik mijn twijfels over heb zijn:

Sodium Coceth Sulfate is een sulfaat, ter vervanging voor SLS of SLES. Het zorgt er voor dat een product schuimt. Sodium Coceth Sulfate is een mildere vorm, dan de gebruikelijke sulfaten. Het komt voort uit natuurlijke materialen, waardoor men het natuurlijk bestempelt, maar feit is dat het heel wat processen doorloopt, wat het natuurlijke effect teniet doet. Het wordt als veiliger beschouwd, zou minder moeten irriteren, maar het blijft een twijfelachtig product, het zou gelijk staan aan de effecten van SLES.

Benzyl Alcohol is een oplosmiddel en conserveringsmiddel. Een derivaat. Een middel dat kan irriteren aan luchtwegen, maar ook in verband wordt gebracht met hoofdpijn en duizeligheid.

Dehydroacetic Acid is een toevoeging die voorkomt dat bacterien en schimmels het product kapot maken. Het wordt als veilig beschouwd. Het staat echter wel bekend om zijn irriterende mogelijkheden. Het ingredient staat hier bijna op het einde van de ingredientenlijst, wat betekent dat er niet veel van in zit.

Tocopheryl Acetate  Het is lastig dit ingredient te beoordelen. Fabrikanten mogen dit als vitamine E op de ingredientenlijst plaatsen. Er is echter verschil tussen de natuurlijke vitamine E en de chemische vorm. De chemische vorm van vitamine E kán irritatie opleveren. De fabrikant zal al snel willen opscheppen met zijn natuurlijke variant, hij zal dan de naam ‘D- alpha- Tocpheryl Acetate’ met trots gebruiken, wat staat voor de natuurlijke vorm van vitamine E. Zeker een merk als dit zal dit doen. De kans is dus groot dat dit de chemische variant is.

Conclusie

Als alternatief voor de reguliere shampoos van de drogist of supermarkt is het een geweldig product. Het ruikt heerlijk, schuimt goed en reinigt goed. Het is niet te dun, dus het loopt niet tussen de vingers weg. De prijs lijkt hoog, maar wanneer je je netjes houdt aan de kleine dosering, dan kun je er erg lang mee doen.

DSC04897Voor mensen zoals ik die op zoek zijn naar een volledig natuurlijke shampoo, of in elk geval een 100% veilige shampoo is het toch een twijfelgeval. Het zijn niet de meest verschrikkelijke ingredienten, dus al met al heeft ‘Yes to’ goede alternatieven gekozen. Ik vind het bedrijf ook zéér open over hun ingredienten, waardoor je bewust kunt kiezen en ik moet eerlijk zijn…. Die openheid is gewoonweg terecht. Ja, het kan natuurlijker, maar die natuurlijke zoektocht is bij mij bekend… En die is niet gemakkelijk!

Of het mijn Marseillezeep overtreft? Zucht… Ja en Nee. De geur is heerlijk! Mijn haar glanst meer dan met Marseille en is zachter. Ik spoel mijn haar alsnog na met appelcider azijn, als conditioning. Het werkt prima. Ik denk niet dat ik Marseille opzij schuif, deze is immers toch 100% natuurlijk.

Mijn zoektocht is dus nog niet klaar! Maar dit product komt wel dichtbij en voor mijn dochter is het wél een goed alternatief voor de reguliere shampoos en in vergelijking met de eerdere natuurlijke shampoos die wij gebruikten ben ik dik tevreden.

Waar koop je het?

‘Yes to tomatoes’ volume shampoo koop je bijvoorbeeld hier. De prijs is hier € 7,45.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *