Overstappen op natuurlijke deodorant

Naast het vinden van de juiste shampoo heb ik net zoveel pogingen gedaan om de juiste deodorant te vinden. Misschien vond ik het nog wel lastiger, omdat deodorant psychisch zo’n enorm effect op je heeft. Het geeft je óf zelfverzekerdheid óf enorm veel onzekerheid, met name wanneer je op stap gaat. De meeste mensen hebben er een hekel aan bij zichzelf vreemde geurtjes te ruiken, vóór iemand anders ze al zou kunnen ruiken. En ik ben daar één van. Persoonlijke hygiëne vind ik ontzettend belangrijk en wanneer ik geen goede natuurlijke oplossing zou kunnen vinden voor de gebruikelijke producten, dan weet ik eerlijk gezegd niet hoe natuurlijk ik had geleefd.

Het overstappen naar een natuurlijke deodorant had dan ook veel strubbelingen, niet zozeer omdat het ook daadwerkelijk lastig ís, maar het was met name de onzekerheid om een dag uit huis te zijn, zonder enig gevoel van controle te hebben over de activiteiten van mijn oksels.

Ik heb meerdere deo´s uit geprobeerd, de één wat fijner dan de ander, maar voor ik je vertel welke merken dat waren wil ik je eerst vertellen over de uitkomst.

Ik was namelijk in de veronderstelling dat ik deodorant nódig had. Dat ik niet zonder kon. Het was namelijk een feit, dat wanneer ik thuis was en er voor koos géén deo te dragen, dat ik mijzelf ging ruiken. Niet extreem, maar storend genoeg. Ik dacht dus dat ik zonder deo mijn hele omgeving zou vergassen, wat mijn grootste nachtmerrie zou zijn. We kennen toch allemaal wel iemand die elke keer zo enorm stinkt, dat je het naar vindt in zijn of haar omgeving te zijn? Al is het alleen maar even achter iemand in de rij bij de kassa staan. Het is gewoon geen pretje, zo’n zweetlucht, en ik wil al zeker niet de persoon zijn die daar de hoofdrol in speelt. Ik was dus panisch rondom deodorant, het moest absoluut een goede zijn!

Wat ik even vergeten was, in de gehele shift, dat de oksel een van de plekken is, waar gifstoffen het lichaam verlaten. Met het toevoegen van gifstoffen, die bijvoorbeeld in deodorant zitten, help je ze dus niet zo én je blokkeert met veel deodorants de plek waar veel toxines het lichaam uit moeten kunnen. Waar ik óók niet over na had gedacht was dat ook oksels hun natuurlijke balans moeten herstellen, wanneer je de reguliere deo laat staan. Bij het uitproberen van natuurlijke deodorant heb ik dan nog wel eens wat merkjes de prullenbak in gebonjourd, enkel omdat ik dacht dat ze niet voldeden, achteraf deden ze dat wel, maar zat ik in een ontgiftingsfase, waar ik eerst door heen moest. Nu ik al enige tijd die periode achter me heb voldoet elke natuurlijke deodorant ruim voldoende, sterker nog, wanneer ik thuis blijf, dan gebruik ik enkel nog kokosolie als deo!

Maar goed zover ben je wellicht nog niet en die ontgiftingsperiode moet je wél door! Dus in hemelsnaam, hoe kom je er zonder kleerscheuren doorheen?

Wat kun je doen om de overstap gemakkelijker te maken?

Wanneer je thuis bent gebruik je een natuurlijke deodorant, zo kun je én ontgiften en je wordt zekerder van je lichaam. Wanneer gaat het goed, wanneer kun je rekenen op smelly oksels? Je kunt tussendoor je oksels reinigen met wat water en eventueel zeep.

Wanneer je moet werken kún je er voor kiezen je reguliere deodorant op te doen, je kunt er ook voor kiezen de natuurlijke deodorant op te doen, een washandje mee te nemen naar je werk en desnoods je reguliere deo mee te nemen, voor het geval dat het echt niet lukt. Het hangt er van af hoe zeker je je voelt en wat voor activiteiten je doet. Maak het jezelf niet al te moeilijk, maar probeer wel zo veel mogelijk de natuurlijke variant op te doen.

Wees je bewust van de functie van de oksel. Toxines kunnen hier het lichaam uit. Een logisch gevolg is dus…. Hoe meer toxines het lichaam ín gaan… Hoe meer er er ook weer uit komen. De mate waarop je ruikt heeft dus zeker ook te maken met je voedings- en leefpatroon. Wat is beter? Het maskeren van de toxines en het afsluiten van de oksel, om maar te voorkomen dat je niet ruikt… óf je voedingspatroon aanpassen, zodat het lichaam niet zoveel toxines hoeft af te voeren?

– De werking van deodorant is voor iedereen verschillend. Dat is ook in het reguliere circuit zo. Zo zweerde ik altijd bij Rexona Cotton Dry, maar veel vrouwen willen niets anders dan Nivea… Dit geldt evengoed voor de natuurlijke deo’s! Probeer er dus meerdere uit en ontdek welke jou het beste bevalt. Maar houd dus ook in gedachten dat je oksels en lichaam zich eerst moeten aanpassen, vóór je daadwerkelijk kunt bepalen of iets voor je werkt of niet.

Welke natuurlijke deodorant is mij bevallen en welke niet?

Mijn conclusie, voor wat betreft natuurlijke deodorant, is dat sprayflacons, in tegenstelling tot de reguliere deo’s, lang niet zo prettig waren. En met name in combinatie met alcohol en parfum. Mijn ervaring is dat het de huid irriteert, zeker wanneer je je regelmatig scheert, dan begint het te schuren. Alchol wordt toegevoegd om bacteriën te remmen, maar het doet evengoed de huid beschadigen. Ik eindigde geregeld met een pijnlijke huid, die zich moest herstellen. De Deo’s van Weleda vielen dus bij mij af. Ook Aluin, wat een bekend middel is als natuurlijke deodorant werkte voor mij absoluut niet! Ik reageerde er allergisch op en ook met scheren was het geen winnaar! Auw…

Uiteindelijk ontdekte ik Dr. Organics, daar heb ik mijn overgangsperiode mee doorlopen. Een prettige grote roller, met subtiele geurtjes. Tea Tree vond ik een big NO NO… Maar de overige geurtjes waren allemaal prima te doen. Het nadeel van deze deodorants vond ik dat je oksel wat vochtig blijft en zeker wanneer het warm weer is kan dit nog wel eens vervelend zijn. Soms kan het wat zurig ruiken, wat me niet altijd een geweldig fris gevoel gaf, maar het voordeel ervan is wel weer dat het zacht voor de huid is en wanneer je tussendoor je oksel reinigt met een washand is het een heel fijne deodorant om de reguliere deodorant af te bouwen. Juist ook de subtiele geurtjes voegen iets toe aan dit proces.

Maar de absolute winnaar was voor mij de deodorant van Erica. Een eigen merk, wat niks fancy lijkt te zijn, maar hij werkt super goed. Hardlopen, yoga, werken…. Het eigen merk van Erica voldeed op alle fronten! Ook hoefde ik véél minder te gebruiken en uiteindelijk kon ik afbouwen naar bijna niets… Niet dat ik daar nu een enorm stappenplan voor had bedacht, maar goed je roller raakt wel eens op… en dan ga je ervaren dat een heel klein likje… dat allerlaatste restje op de roller al volstaat voor een hele dag! OMG!

Deze rollers gebruiken overigens ook wel alcohol, maar door de andere ingredienten had ik er hier geen last van.

Maar het kan nog natuurlijker!
Absoluut!

Wij kopen inmiddels helemaal geen deodorant meer. Niks, noppes, nada.
Wij hebben de meest geweldige deo in huis, die ook niks, noppes, nada kost.. ( Oké… een klein beetje dan…. ) Een deo waar je zware arbeid mee kunt verrichten, mee kunt hardlopen, waar je twee dagen zonder verschoning fris mee blijft….. Die geen vlekken maakt, die niet irriteert, die zacht is…. Nou kortom, die heilig is.. voor ons. En dat heet……

18459679-close-up-van-kokosolie-op-de-houten-lepel-schoonheid-en-keukenKokosolie met Baking Soda.

Meer niet.
Ja, soms wat etherische olie, gewoon soms, just for fun.

Mix één deel zachte kokosolie met één deel Baking Soda. Dat is alles. Ik gebruik er een vork voor, omdat ik hiermee de Baking Soda goed gemixt krijg met de olie. De olie maak ik niet vloeibaar, gewoon enkel wat zacht. Ik bewaar het in een potje met deksel.
Het irriteert zelfs niet na het scheren en het is voor ons de best deo ever!
Een absolute aanrader!

Kokosolie heeft een verzorgende werking, maakt het zacht en heeft een antibacteriële werking.
Baking Soda absorbeert eventuele geurtjes, werkt evengoed antibacterieel en houdt je oksel droog.

We hebben geen individuele rollers meer nodig, iedereen in huis kan er met een lepeltje een klein beetje uit halen en gebruiken. Het scheelt enorm veel geld. De rollers die wij gebruikten waren immers zo’n 7 euro stuk! Voor 3 personen telt dat heel snel op!

Er ís de zekerheid dat het voor een hele dag voldoet en zelfs wanneer het tijd wordt voor de volgende douchebeurt ruikt de okselzone nog steeds veilig voor toenadering… Remember de reclame voor Sanex… ? No problem!

We ruiken allemaal citroentjesfris! En ik geloof niet dat ik ooit nog terug zal gaan naar kant en klare producten…. !

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *