Overprikkeling herkennen, bij een ander

Overprikkeling, wellicht de grootste vijand van de hoog sensitieve persoon, over het algemeen. Hoe hou je het in toom, hoe vind je een balans en wanneer neem je je rust,? In elk geval niet wanneer je net lekker bezig bent. Ja… jeetje… Gewoon even afmaken, natuurlijk!
Boem… overprikkeld.

Het vervelende aan overprikkeling is dat je als hoog sensitief persoon meestal te laat bent in het anticiperen op de symptomen, je voelt je niet lekker, maar zodra je overprikkeld bent wordt het lastig… Je kunt niet meer helder nadenken en als een kip zonder kop trek je compleet verkeerde conclusies.
Nog moeilijker wordt het wanneer je te dealen hebt met onbegrip. 

Je bent een geluksvogel, wanneer je de juiste mensen om je heen hebt, mensen die geleerd hebben niet direct te reageren, die observeren en luisteren. Mensen die jou kennen in al je facetten, zodat ze weten dat je anders reageert dan anders, wat een alarmbelletje voor hen is….
Iemand die zegt: “Volgens mij wordt het tijd dat jij even gaat liggen, poepie”.

Maar niet iedereen heeft dat, nu… op dit moment.

Overprikkeling kan geregeld leiden tot conflicten, waar je vervolgens niets van snapt en wat de situatie enkel maar verergert, heftige tegenreacties maken de overprikkeling nog groter!
Helaas is het niet altijd zichtbaar voor anderen.. Het zijn juist weer de uiterst sensitieve personen die deze subtiele veranderingen aanvoelen en dan nog is het knap, wanneer het hén niet overprikkelt en ze er op een rustige manier mee om kunnen gaan.
Een ingewikkeld moment is het….

Het is dan ook dé reden dat veel HSP’s er heel veel aan doen om het te voorkomen, misschien soms wel téveel. Ze zijn bang geworden voor de effecten die het heeft op de omgeving, waardoor ze zichzelf beginnen weg te cijferen.

Het is aan de persoon zelf zijn balans te vinden, maar makkelijk is dat niet. Heel fijn kan het zijn, wanneer mensen in de omgeving de eerste signalen kunnen herkenen en begripvol kunnen reageren. Nu reageert elk persoon weer anders, maar er zijn overeenkomsten op te noemen die zich uiten als of leiden tot een gestresst HSP- mens.

photo-1422190441165-ec2956dc9eccHoe herken je overprikkeling bij een HSP en hoe ga je er mee om?

  • Niet aangeraakt willen worden. Wanneer iemand overprikkeld is kan het zijn dat elke aanraking heel heftig binnen komt. Het voelt als een aanval op het systeem. Het kan heel offensief lijken voor de persoon die liefdevol de ander tegemoet wil komen, maar het is niet anders dan een fysieke reactie vanuit de stress in het lichaam. Wanneer je nu boos reageert of reageert vanuit de afwijzing, verergert dat de situatie. “Mag ik je even vasthouden?” is maar een klein zinnetje wat enorm kan helpen. En accepteer ook de ‘nee’, wanneer de overprikkelde persoon er geen behoefte aan heeft. Zonder boosheid of ego, please.
  • Slecht slapen. Een overprikkeld persoon valt slecht in slaap. Zit hoog in zijn of haar energie, wat het lastig maakt om te rusten. Een vicieuze cirkel is het gevolg, te weinig slaap zorgt immers de volgende dag voor minder balans. Een hand op de buik van je partner, of kind, leggen kan wonderen doen. Het zorgt ervoor dat de energie weer in balans kan komen, dat de persoon zich kan ontspannen.
  • Lichamelijke problemen. Migraine, buikpijn, misselijkheid, overgeven, het zijn allemaal klachten die kunnen voortkomen vanuit overprikkeling. Er is misschien geen virusje in de omgeving, maar het lichaam is ziek. Er is a la minute rust nodig. In bed dus!
  • Een lege blik en de vriendelijke glimlach die naar je knikt, wanneer je praat. Geloof mij… Hsp’s zijn meestal een kei in luisteren, dat kunnen ze uren doen, het maakt ze blij om diepgaande contacten te leggen. Maar wanneer ze er met hun gedachten bíj zijn, dan zijn het actieve luisteraars. Afdwalende blikken, lege zielloze ogen…. Je gesprekspartner zit vol, er is een opnamestop. Er is een moment van pauze nodig.
  • Een té geconcentreerde blik. In dat hoofd gaat van alles om. Gedachten, ideeën…. Soms is het focussen, waar niets mis mee is, maar soms is het overprikkeling. Hoe dan ook, beiden kunnen leiden tot lange termijn stress. Focus is goed, maar een te lange focus leidt tot overprikkeling, de persoon in kwestie ervaart tijdens de focus meestal nog niet zoveel stress, pas achteraf komt het besef dat grenzen wederom weer zijn gepasseerd. Er zijn gewoonweg pauzes nodig, ook wanneer het goed gaat. Dit is een lastige. Het vraagt heel wat zelfkennis van de Hsp in kwestie om te stoppen op een moment, wanneer er nog niets aan de hand is. Wil je toch helpen? Neem dan zelf ook een pauze en geef aan dat ook jij er behoefte aan hebt.
  • Emotioneel. Of het nu agressie is of tranen, boosheid of depressie. Een overprikkeld persoon kan snel in zijn emoties schieten, onverwacht of juist langdurig. Het helpt enorm wanneer de emoties gewoonweg mogen komen en er geen drama uit voort komt. Wanneer je rustig blijft kan de Hsp even uitrazen. De bui waait heel snel over, wanneer er geen nare tegenreactie uit voort komt.
  • Alleen willen zijn. Er zijn heel wat Hsp’s die zich terug trekken. Letterlijk de deur dicht of de telefoon nemen ze niet meer op.. ze app-en niet terug. Dat ligt niet aan jou, het is puur zelfbescherming. Soms onbewust. Laat het zijn voor wat het is en doe niet moeilijk. Wanneer de persoon jou weer op zoekt kun je er voor hem of haar zijn. Hoe hoger je de verwachtingen legt en hoe meer je er moeilijk over doet, hoe sneller het contact weg zal zijn…. Je geeft een hsp er het gevoel mee dat hij of zij faalt.
  • Harde geluiden of het licht is te fel. Nu hebben Hsp’s daar sowieso vaak last van, kou, warmte, fel licht, harde geluiden… Maar een Hsp die lekker in zijn vel zit kan redelijk wat aan. Bij overprikkeling daarentegen worden deze zaken een probleem, ze willen weg….. Weg dus! Even bij komen.

Maar pas op! Hsp’s zijn over het algemeen zeer intelligente mensen, die het direct door hebben, wanneer jij je over hen wil bekommeren. Door de vele misverstanden, door het onbegrepen gevoel zijn ze heel alert op betutteling. Veel Hsp’s leven met de gedachte zich zelf te moeten bewijzen en gaan willens en wetens over hun grenzen om aan te tonen dat ze iets wel kunnen.
Veel Hsp’s hebben zeer veel doorzettingskracht, wat tevens ook hun valkuil is.

Het draait om begrip, niet zozeer om hulp.

Er is niets zo mooi als een Hsp in zijn of haar kracht te zien staan. Talentvolle mensen, die hun balans kunnen houden. Mensen die zoveel kunnen betekenen in situaties, juist omdat ze zo’n rijke beleving hebben en vaak ook begaafd zijn op verschillende fronten.

Zit je in een romantische relatie met een Hsp, dan is je begrip het zeker waard!… Een relatie met een Hsp is diepgaand, een beleving. Echte liefde vind je namelijk bij een Hsp…

Met zekerheid gezegd…. !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *