Onverwachte symptomen wijzen op vochttekort!

Water drinken is belangrijk, natuurlijk ben je je daar van bewust! Water is de levensbron, zonder water komen we echt niet ver.. Toch verzuimen heel veel mensen hier  in! Zonder dat ze het door hebben martelen ze hun lichaam dagelijks met een vochttekort.
Vocht tekort staat in verband met veel ziektes en lichamelijke klachten en in het boek ‘Water het goedkoopste medicijn’ windt Dr. F. Batmanghelidj er dan ook geen doekjes om. Zorgen voor je lichaam en ziektes terug draaien begint bij het aanvullen van vocht.

En een tekort, daar ben je je vaak niet eens van bewust. Drink je minder dan 8 glazen water per dag? Ga er maar van uit dat je je lichaam tekort doet! Kleine verrassende aanwijzingen schreeuwen om aandacht, tijd om eens te luisteren naar de volgende signalen die jou stuk voor stuk alert maken op vochttekort, hoe mild dan ook, en je herinneren aan een extra glas schoon, fris water.

Daalt je energie, verandert je humeur, ineens een beetje snauwerig? Grijp maar naar een extra glas of 2, 3… Onderzoek heeft aan getoond, dat heel lichte dehydratie al effect heeft op het energieniveau én je humeur.

Verbaasd over de geur die uit je mond lijkt te komen, check, check, dubbel check? Speeksel heeft een antibacteriële werking in de mond, maar bij een tekort aan vocht maak je minder speeksel aan. En dat kan zorgen voor stankoverlast!

Droge huid. Door een tekort aan vocht krijg je een droge, grauwe huid. Dat wist je wellicht wel, maar je hebt nog wel blosjes op je wangen? Volgens Dr. Higgins kunnen die roze wangetjes ook voortkomen uit een tekort aan vocht. De huid kan namelijk niet meer goed functioneren en reageert daar op.

Droge lippen. Alhoewel wat natuurlijk lippenbalsem op de lippen veel goeds kan doen is een teken van vochttekort toch echt ook droge lippen. Niet alleen smeren dus, ook meer water drinken!

– Ogen worden droog. Zere ogen, kriebels? De ogen maken minder traanvocht aan, wanneer je niet voldoende drinkt.

29896442_sSpierkrampen. Met het verdampen van lichaamsvocht, via zweten, verliezen we ook belangrijke mineralen, zoals bijvoorbeeld natrium, kalium en magnesium. Een tekort aan deze mineralen leidt onder andere tot spierkramp.

Kippenvel, misselijkheid of zelfs koorts? Tijd om extra vocht tot je te nemen.

Trek in zoetigheid. Omdat de organen te weinig vocht krijgen, hebben ze ook moeite met het verdelen en reguleren van energie en gaat het lichaam vragen om externe middelen.

Hoofdpijn. De hersenen zitten in een vlies van vloeistof. Een tekort aan vocht zorgt voor hoofdpijn.

Duizeligheid bij het opstaan.

Lage rugpijn. Ja… heus! Tussen onze wervels zitten een soort kussentjes, die als schokdempers werken, van een gelei- achtige substantie. Deze kussentjes proberen de gehele dag vocht op te nemen, waarmee ze optimaal functioneren en in volume toenemen. Bij vochttekort verschrompelen deze kussentjes, waardoor er meer wrijving ontstaat tussen de wervelschijven. Op lange termijn kan dit betekenen dat herstel niet mogelijk is, zenuwen kunnen bekneld raken, wat ernstige klachten kan brengen. Een reden te meer om je watervoorraad serieus te nemen!

En heb je ondanks al het bewustzijn toch moeite om water te drinken? Zet een timertje, waardoor je een reminder krijgt voor een extra glas water.

Ook kun je water iets aantrekkelijker maken door er gezonde smaakmakers aan toe te voegen. Een aantal recepten vind je hier op Blissings.nl

 

Bronnen:
John P. Higgins

Uconn

‘Water, het goedkoopste medicijn’, Dr.  F. Batmanghelidj

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *