No nonsense tandpasta

Ik had de vraagtekens boven mijn hoofd cirkelen en ik begreep er allemaal niets van. Wat deed ik nu anders dan anderen en wat deed ik nu anders dan anders? Ik maak mijn tandpasta zelf en dat doe ik al een hele tijd en varieer geregeld in mijn recepten. Soms maak ik tandpasta met kokosolie en baking soda, soms gebruik ik klei, zoals bentoniet. Het laatste is absoluut mijn favoriet geworden, maar ik liep wel tegen een probleem aan.

Met twee van mijn tandpasta’s, met verschillende ingredienten, had ik ineens een kapotte zere mond. En ik was de enige in mijn omgeving.

Nu moet ik er bíj vermelden dat mijn mond altijd al heel gevoelig is geweest, mijn tong en slijmvliezen hebben deze symptomen al vaker gehad. Veel oorzaken werden er aangewezen, koemelkallergie, tekort aan weerstand, fluor, ingrediënten in tandpasta, reactie op bepaalde voeding. Een feit was….. Mijn mond was op sommige momenten gewoon pijnlijk, mijn tong vuur rood, maar waar het nu echt aan lag? Het werd maar niet duidelijk.
Tot het moment dat mijn B12 deficiëntie aan het licht kwam. Een pijnlijke ontstoken tong is namelijk één van de belangrijkste aanwijzingen tot een tekort aan de vitamine B12, het staat bovenaan de lijst met symptomen. En dus had ik mij er een beetje in berust dat ik zo nu en dan een pijnlijke tong zou hebben, omdat het er nu eenmaal bij hoorde en als veroorzaker van het probleem zag ik dit als hoofdverdachte nummer 1.

23891923-portret-van-een-mooie-vrouw-steekt-tong-uitMaar nu ontstond het mij veels te acuut, te plotseling ná het tandenpoetsen. Dat kon toch niet vanuit de B12 deficiëntie komen?!

Ik probeerde in eerste instantie verschillende oliën uit, andere etherische oliën, die nóg puurder zouden zijn. Vanuit de aromatherapie is inname van etherische olie namelijk iets wat niet geadviseerd wordt. Het gebruik in de mond valt echter in een soort grijs gebied… De een zegt ´ja´, de ander ´nee´. Maar ook de puurdere vormen maakten eigenlijk geen verschil…

Tot mijn pepermunt olie een keer vervangen werd voor rozemarijn en vervolgens eens voor sinaasappel…. En mijn klachten verdwenen..

Zodra ik pepermunt weer ging gebruiken, kwamen mijn klachten weer terug..

Ik vond een wetenschappelijke studie, waar het verband tussen pepermunt olie (en menthol) én de zere brandende mond naar voren kwam.

Een héél klein percentage mensen blijkt een overgevoeligheid te hebben voor pepermunt olie(of menthol) en het veroorzaakt bij dit percentage mensen klachten vergelijkbaar met het ‘Burning Mouth Syndrom’, of het verergert klachten die toch al aanwezig waren… Zoals ook bij mij.. As usual!

Maar, daar bleef het niet bij! Na wat verder onderzoek blijkt ook xylitol te zorgen voor zweertjes in de mond. Ik moet bekennen dat ik Xylitol al niet zo heel erg vertrouwde, het wordt onder de aandacht gebracht als natuurlijk, maar het is een zwaar geraffineerd product. Uit meerdere studies is naar voren gekomen dat Xylitol een goed effect zou kunnen hebben op de bescherming van het gebit, dat was de reden dat ik het toch soms als ingredient voor mijn tandpasta gebruikte. Maar ook daar was ik nu niet meer zo van overtuigd! En experimenteren met het een of ander, daar had ik al helemaal geen zin meer in.

Ik moest dingen drastisch gaan veranderen, helemaal terug naar de basis!

Nu is mijn tandpasta ultra simpel!! Mijn tandpasta heeft géén etherische oliën meer en geen xylitol. En het bevalt me prima. Mijn mond is geheeld, al na 3 keer poetsen en voorlopig voeg ik even helemaal niets meer toe!
De bentoniet in tandpasta heeft een magische werking op tandvleesproblemen en werkt sterk ontgiftend. Mijn ‘no nonsense’ tandpasta heeft nu meerdere personen al erg blij kunnen maken en hij is ongelooflijk simpel te maken en super, super goedkoop.

DSC05078Wat heb je nodig voor mijn pure,’ no nonsense’ tandpasta?

– 5 eetlepels bentoniet klei, foodgrade, geen aluminium of metalen lepel gebruiken!
– 1 eetlepel keltisch zeezout
– 1 eetlepel baking soda
– Gedestilleerd water

Bentoniet klei maakt schoon, neutraliseert zuren, helpt bij ontstekingen, voegt mineralen toe voor een goed mondklimaat en ontgift.

Keltish zeezout reinigt, werkt ontsmettend, voegt mineralen toe aan de mond.

Baking Soda, zuivert de mond en verwijdert vlekken.

Maal het zout en de baking soda ultra fijn in een vijzel en voeg het toe aan de bentoniet klei. Meng er kleine beetjes water door, totdat het een zachte pasta wordt, niet te hard en korrelig, maar ook niet te nat. Het kan zijn dat je wat klontjes ervaart tijdens het mixen, maar wanneer je langer blijft roeren, dan verdwijnen ze vanzelf. Ik gebruik een vacuümpompje, wat mijn moeder mij cadeau deed, maar een glazen potje is ook prima om het in te bewaren.
Gebruik overigens nergens in het proces metalen of aluminium lepels of potjes! Betoniet klei staat bekend om zijn ontgiftende werking op metalen in het lichaam en in dit geval de mond. Zodra je aluminium materialen zou gebruiken begint de klei zijn werk te doen, waardoor het zijn werking verliest vóór het in je mond zijn werk kan doen!

Voor nu blijf ik lekker ‘no nonsense’! Even geen smaakjes of fratsen voor mij!
Heb jij ook geregeld last van een zere mond, zonder verklaring? Lees je dan eens in. De oorzaken kunnen zeer divers zijn.

Hier vind je meer informatie over een vitamine B12 deficientie.
Hier en ook hier vind je meer informatie over de allergie voor pepermuntolie.
De bijwerkingen van Xylitol vind je hier.

En hier vind je de materialen die ik gebruik.

6 Comments

 1. Hallo Cindy,
  Heel fijn dat ik dit recept tegenkom op m’n zoektocht op het www! Precies wat ik zocht, een recept voor een basic natuurlijke tandpasta met bentonietklei en zonder geurtjes etc. Een vraagje: waar koop jij de bentonietklei? Ben al een tijdje aan het vergelijken maar elke site heeft weer nadelen (hoge porto, hoog minimaal bestelbedrag, onduidelijkheid of het wel food grade is). k Zou het graag van je horen! Groetjes, Irene

  • Hai Irene, fijn dat ik je kan helpen :)
   Ik heb zojuist een link toegevoegd aan het recept, die brengt je naar de winkel waar ik het zelf koop. Ik koop er overigens ook mijn baking soda, véél goedkoper. Als je interesse hebt in een kortingscode( wie niet?!) dan kun je op Blissings Favourites de code vinden.
   Succes!

 2. Hoi Cindy, dankjewel voor je snelle reactie! En voor de kortingscode :-) Meteen een aardig voorraadje klei besteld en ook wat zuiveringszout. Ik maak nl. ook al een tijdje de deodorant met kokosolie + zuiveringszout. Verbazingwekkend hoe geweldig effectief dat is. Alleen lijkt mijn zuiveringszout (oranje pakje van de toko) wat grof te zijn – schuurt een beetje bij het aanbrengen, ondanks de verzachtende kokosolie. Dus als deze inderdaad fijner is, is dat wel…fijner!
  Ik ben alle cosmetische, kunstmatige maar ook natuurlijke geurtjes het huis uit aan het werken. Ik maak sinds kort ook zelf waspoeder, daar heb ik na lang zoeken een heel goed recept voor gevonden. Al die toegevoegde luchtjes schijnen een hormoonverstorende werking te hebben, dus ik hoop op deze manier zo langzamerhand van wat klachten af te raken.
  Nogmaals heel erg bedankt!
  Irene

 3. :D Jaaa, de deo is ook heilig inderdaad! Inmiddels zijn wij de hoeveelheid zuiveringszout aan het afbouwen, onze verhouding is nu meer kokosolie en veel minder zuiveringszout, nog steeds effectief!
  Dank je voor je berichtje, leuk om te horen dat er meer mensen zijn die zich zo inlezen en er naar handelen, top!

 4. Hoi Cindy, hoe kwam je moeder aan zo’n handig (blijkbaar hervulbaar) vacuumpompje? Heb al even gezocht op internet, maar kan niet echt iets vinden.

  • Zij koopt nog wel eens via Ebay. Hier verkopen ze ook veel materialen voor cosmetica en zij verkopen ook airless pompjes. Ik ben er enkel niet helemaal zeker van of ze het ook goed zullen doen, ik heb ze nog niet gebruikt. Maar ze zijn niet erg duur. Het pompje op Ebay was 4 euro en is inmiddels al weer kapot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *