Natuurlijke Reed diffuser

Ik ben niet altijd een fan van reed diffusers, de aroma verspreiders, met stokjes. Ik vind ze chemisch ruiken, waar ik misselijk van word. Je vindt ze tegenwoordig overal en hoe goedkoper de variant, hoe sterker chemisch hij ruikt. Ik weet dat niet iedereen daar erg veel moeite mee heeft, ze verkopen immers erg goed, maar ik dus wel. 

Een diffuser van natuurlijke materialen, die ook nog eens als statement in mijn woonkamer zou kunnen staan lijkt me overigens wél leuk. Ik heb dus besloten mijn eigen diffuser te maken.

Er zijn meerdere variaties mogelijk. Ik heb er twee geprobeerd. Eén met enkel olie en één met alcohol en water. En qua stokjes heb ik én een poging gedaan met satéprikkers en de officiële reed stokjes gebruikt. Over beide ben ik eigenlijk wel tevreden, maar er zijn verschillen!

In mijn toilet staat te pronken… mijn kleine ieniemienie variant. Gemaakt van enkel een basisolie en etherische olie. Deze diffuser is volledig opgebouwd uit materialen die ik toch al had (Met andere woorden…. Het idee kwam op als poep en ik had dus geen geduld om er enige vorm van investering in te doen en of te wachten… As usual!), het potje is dus een leeg kruidenpotje, wat er toch nog was… Stateprikkers als stokjes, waar de puntjes vanaf gehaald zijn. Als basisolie zonnebloemolie, omdat deze praktisch geurloos is en enkel etherische olie van sinaasappel. Niks bijzonders dus…

DSC04972In mijn woonkamer heb ik nu een mega reed diffuser, gemaakt van een vaasje wat ooit is aangeschaft en al jaren twijfelachtig afwacht of het ooit een plek mag krijgen, gezien hij gewoon onpraktisch is in welke vorm dan ook… Deze diffuser heeft de officiële reed stokjes en is gevuld met alcohol, water en etherische oliën.

Werkt het???

Ze werken allebei!

De kleine in mijn toilet is al zo’n twee maanden actief en blijft geuren. De stokjes draai ik elke dag een keer om en het geeft een heel subtiele geur in de kleine ruimte, wat ik erg fijn vind, wij gebruiken namelijk geen luchtverfrissers. Juist dus ook om die chemische geur en de slechte ingrediënten. De olie klimt niet heel goed via de stokjes omhoog, de diffuser werkt meer op basis van de olie die zich in de holtes zuigt en vast houdt, wanneer je ze dus omdraait, dan geven ze de geur vanuit de toppen af… Deze diffuser doet net wat ik wil dat hij doet, neemt weinig ruimte in… En tegen alle verwachtingen in blijft hij werken!

De grote diffuser is totaal anders! Deze geeft veel meer geur af en in eerste instantie was dat niet perse een pré… Ik had namelijk besloten sinaasappel met pepermunt als etherische olie te gebruiken, maar de pepermunt was veel te overheersend. De alcohol brengt de geuren dus veel meer naar voren, uiteindelijk heb ik gekozen voor minder overweldigende geurencombinaties in combinatie met de alcohol. De combinatie alcohol en water lijkt sneller de stokjes in te ‘klimmen’. Voor grotere ruimtes vind ik dit dus echt een betere versie!

Een aantal overwegingen….

Reed diffusers kunnen omvallen, met kinderen of dieren is het dus een goede optie om zo natuurlijk mogelijk te kiezen. Met beide varianten zit je goed, maar wees je er wel van bewust dat het omgooien van de olie variant veel meer rommel kan geven….

Houd de diffuser natuurlijk altijd buiten bereik van kinderen, je wilt niet meemaken dat ze er iets van op zouden drinken. Hoe natuurlijk dan ook…. Etherische oliën zijn niet voor inwendig gebruik en met kids zou dat rampzalig kunnen zijn. Buiten bereik dus!

Welke etherische olie? Het mengen van etherische oliën kan best een gedoe zijn. En geur is iets heel persoonlijks. Wanneer je nog niet veel etherische oliën in je huis hebt, dan kan het een overweging zijn om gemixte varianten aan te schaffen. Deze oliën zijn ingedeeld in hun functie, bijvoorbeeld ontspannend of opwekkend. Uiteindelijk is het natuurlijk leuker om je eigen variant te maken, maar dat kan wel vallen en opstaan zijn.

Kies een potje of vaasje met een smalle opening, dat zorgt ervoor dat er niet teveel vervliegt. Ook is het vaasje van mijn mega reed diffuser eigenlijk te groot en te hoog. Ideaal is een vaasje dat halverwege het stokje eindigt. De stokjes zijn te knippen overigens…

Trial and error! Wanneer je nog niet precies weet welke geuren je fijn vindt bij elkaar, dan is het handig klein te beginnen… Eerst eens wat uitproberen, voor je een grotere diffuser maakt!

De prijs. De versie met olie is snel te maken, lijkt ook goedkoper, omdat je er satéprikkers voor gebruikt en veel spullen al in huis hebt. Deze versie vraagt echter wel meer etherische olie…. Die kunnen uiteindelijk prijziger zijn dan een keer investeren in een grote fles alcohol.

Wat heb je nodig voor jouw diffuser?

DSC04580De versie met enkel olie.

Het vraagt enkel maar om een klein vaasje, wat satéprikkers, waar je de topjes vanaf knipt met een tangetje of schaar. Daarnaast wat olie, ongeveer de helft van het vaasje of potje. Dat kan dus elke plantaardige olie zijn die je wilt, maar kies niet een te dikke of zware vorm. Zonnebloemolie kan dus prima. Vervolgens voeg je etherische oliën naar keuze toe. Voor mijn kleine variant heb ik 10 druppels gebruikt.

DSC04971De versie met alcohol.

– 50 ml alcohol, bijvoorbeeld wodka of de alcohol, waar je wondjes mee kunt reinigen, verkrijgbaar bij de drogist
– 100 ml gedestilleerd water
– Ongeveer 15 druppels etherische olie
– Een vaasje of fles
– Ratan stokjes ( Hier kun je ze kopen)

Voeg de etherische oliën toe aan de alcohol, voeg het water toe. Giet het over in het flesje voor de reed diffuser en steek de stokjes er in. De eerste dagen is het mogelijk dat de alcohol geur wat aanwezig is, maar dat wordt minder. Draai de stokjes de eerste dagen geregeld om, na een paar dagen is één keer per dag voldoende.

Heb je wat inspiratie nodig voor het mixen van etherische oliën?

Fris en fruitig
– 2 druppels Neroli, 5 druppels Sinaasappel, 7 druppels Bergamot

Bloemen
– 4 druppels Roos, 7 druppels Sinaasappel, 3 druppels Limoen/ Petit grain
Of…
– 2 druppels Ylang Ylang, 8 druppels Patchouli, 4 druppels Grapefruit

Ontspannend

– 4 druppels Neroli, 3 druppels Mandarijn, 3 druppels Oregano, 3 druppels Lavendel

Opliftend

– 4 druppels Lavendel, 1 druppel Citroen, 3 druppels Sinaasappel, 2 druppels Rozemarijn

Net als met de reguliere diffusers is het nodig de stokjes na een periode te vervangen.
Ik wens je heel veel plezier met het mixen van jouw ideale geurencombi! Een natuurlijke variant, voor de chemische successtory, die dagelijks over de toonbank gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *