Natuurlijke keukenreiniger

Wanneer je je meer gaat verdiepen in een naturel leven, of een simpel leven, zero waste, of welk woord je er ook aan vast zou willen plakken, dan kom je al snel tot de conclusie dat je met maar zeer weinig middelen heel veel kunt doen. Natuurlijk schoonmaken vraagt maar om een paar ingrediënten die je op tal van verschillende manieren kunt inzetten om dát effect te creëren wat je nodig hebt.
De tijd van 20 verschillende flessen in mijn kast is allang voorbij. Met wat natuurlijke zeep, soda of azijn maak je heel gemakkelijk al je schoonmaakproducten zelf. Goedkoop, veilig én natuurlijk!

Ik probeer altijd zo groot mogelijk in te kopen, daarmee bespaar ik geld, maar ook afval, verzendkosten of reiskosten. En ik heb ten alle tijden in huis wat ik nodig heb. De grote blokken Marseillezeep of Aleppo ga ik met een mes ter lijf, zodat er kleinere blokken ontstaan, waar ik mijn haar mee kan wassen. Tijdens het douchen loopt er immers continu water langs het grote blok, waarmee je heel veel zeep het putje in spoelt, DSC04919wat niet nodig is…! Met het doorsnijden van de blokken zeep breken er kleine stukjes af, waar je eigenlijk niet veel meer mee kunt doen…denk je dan… Maar niks is minder waar!
Deze kleine brokjes kunnen tot vloeibare zeep omgetoverd worden, wat weer op zoveel manieren te gebruiken is!

Bijvoorbeeld voor mijn keukenreiniger, waarmee ik snel even het aanrecht schoon spray óf het fornuis kan afnemen… Nou ja… afnemen… na het koken is ons fornuis (en de muur er omheen) oorlogsgebied… Afnemen is niet altijd het juiste woord, ‘ten strijde gaan’ komt meer in de buurt. En omdat ik dit oorlogsgebied ook wel eens beu ben, laat ik het wel eens een avondje sudderen, rusten… Ontwijkend gedrag heet dat, om vervolgens de volgende ochtend zuchtend en steunend naar de aangekoekte massa te staren… Ik heb het mijzelf er niet makkelijker op gemaakt!
Mijn fornuis is van RVS, wat schrobben ook al niet heel handig maakt.

Voor déze snelle momenten van frustratie heb ik mijn spray achter de hand, die er voor zorgt dat ik niet altijd een sopje hoef aan te maken.

homemadeWat heb je nodig voor een natuurlijke keukenreiniger?

– 100 ml gekookt water
– restant zeepvlokken Marseille of Aleppo óf welke zeep dan ook.
– 100 ml schoonmaakazijn
– water
– 10 druppels etherische olie van lavendel en citroen
– sprayflacon

Hoe maak je het?

Voeg de zeepvlokken toe aan het gekookte water en roer door door tot de zeep volledig is opgelost. Laat wat afkoelen en voeg er de etherische olie aan toe. Giet het over in de sprayflacon en voeg er de azijn aan toe. Vul de fles met water. Dop er op en klaar! Voor het gebruik schudden.

Met deze spray reinig ik mijn RVS fornuis, zonder moeite! Mijn aanrecht, wasbak, maar ook de keukenkastjes, de tegeltjes… alles pak ik even mee.
De etherische oliën van lavendel en citroen werken mee in het gevecht der bacteriën, ze geven de reiniger óók een frisse geur.

Deze spray is 100% natuurlijk, wel zo fijn met kleine kinderen en huisdieren…! Maar meer nog… wel zo veilig voor jou! Dagelijks met je handen in de chemicalien is namelijk niet iets wat goed voor je is!

2 Comments

  1. Ik heb het net gemaakt maar de azijn haalt de zeep weer uit het water en die blijft dus op de bovenkant drijven.

    • Je moet het inderdaad elke keer goed schudden :) Inmiddels zijn we natuurlijk al weer een tijdje verder, ik meng nu gewoon schoonmaakazijn met water, veel makkelijker. Ook aleppo met alleen water blijkt ook prima te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *