DiY natuurlijke gezichtspoeder

‘I love it when a plan comes together!’ Wow… je hebt van die momenten :)
Waar ga ik beginnen? Hoe ga ik je dit nu eens chronologisch en overzichtelijk vertellen?

Een paar maanden terug kwam het vriendinnetje van mijn dochter binnen met een enorm bruin gezicht. Poeder gekregen van haar moeder om de puistjes te verbergen. Ratel-de-ratel gingen mijn hersenen. Poeder om over de puistjes te doen…

Even voor alle duidelijkheid, de meeste poeders bestaan uit talk en talk is slecht bij inademing, maar kent ook niet zulke goede eigenschappen op de huid, het verstopt de huid en droogt het uit. Je maakt je huidproblemen er enkel erger mee en dan al die andere ingrediënten die zijn toegevoegd.. ai..!
En dan was daar ook nog mijn eigen dochter die kort geleden onder de huiduitslag zat door het gebruik van foundation… Je kunt het ze niet verbieden, make-up, het hoort er gewoon een beetje bij.
Wat nu als er een alternatief zou zijn voor poeder? Iets onschuldigs wat de meiden zouden kunnen gebruiken , wat de problemen niet erger zou maken, maar misschien zelfs wel goed zou kunnen doen?

Vervolgens gingen mijn hersenen ratel-de-ratel terug in de tijd naar babybillen… Wist je dat je luieruitslag weg tovert met maïzena? Ik dus wel… Ik gebruikte het altijd wanneer billetjes open lagen, of bij wondjes. Het was iets uit grootmoedertijd en ik dacht er verder niet bij na..
Tot voor kort dus! Ratel-de-ratel…..kraak, kraak… Overuren in mijn hoofd!

Zou Maïzena voldoende zijn om de huid te matteren? En wat doet het eigenlijk allemaal voor de huid? Wat zou ik kunnen gebruiken om het eventueel wat meer op kleur te brengen?
Als eerste ging ik op zoek naar de eigenschappen van Maïzena en wat blijkt… Maïzena absorbeert het vuil en overtollig vet van de huid! En… maïzena maskertjes zouden goed zijn tegen puistjes!
Ik besloot het eens uit te proberen en was echt verbaasd door het resultaat.
In eerste instantie was ik wat argwanend om het witte goedje te gebruiken, zou ik als een Geisha eindigen?
Maar nee, een zachte naturel look is het resultaat. Sterker nog, het doet me denken aan de losse poeder die ik ooit gebruikte, ‘Corn Silk’. Maar what’s in the name, toch?!

Ik besloot mijn zoektocht wereldwijd uit te breiden, ik heb namelijk een heel lichte huid, voor mij blijkt maïzena op zich zelf dus al voldoende, maar hoe zit het met een iets donkere huid? Een enkele site had dezelfde ontdekking gedaan, cool! Om het op kleur te brengen gebruikte men cacao, kaneel of natuurlijke pigmenten voor cosmetica.
Ha! Ik hoor je denken! Cacao? Kaneel…?
Dat had ik eerst ook, maar dan toch, kaneel staat bekend als ontsmettingsmiddel op de huid, het heelt open wonden sneller en doodt de bacteriën. Ook verhoogt het collageen niveau van de huid voor een aantal uren. Een masker met honing en kaneel doet jeugdpuistjes verminderen en littekens vervagen. Dat zet toch aan het denken!
Cacao wordt steeds meer in beautyproducten gebruikt en cacaopakkingen zijn al zeer populair. Cacao kent een hoog gehalte aan mineralen, waaronder magnesium, de polyfenolen en vitamine A van cacao gaan het huidverouderingsproces te lijf. Helemaal niet zo raar dus!

gezichtspoeder

 

 

 

• Biologische GMO vrije maïzena ( uiteraard…)
• Eventueel kaneel en/of biologische cacao
• Een afsluitbaar bakje, potje of poederdoosje en een poederkwast

DSC04396

Maizena, als basis, met kaneel.

Mix een geheel wat passend is bij jouw huid, je kunt starten met een overgroot gedeelte maïzena, voeg bijvoorbeeld wat kaneel toe, maar wanneer je het te donker hebt gemaakt, dan voeg je juist weer wat maïzena toe.. Een kind kan de was doen! Test het op de bovenkant van je hand of op het gezicht. Haal de poederborstel licht door het mengsel en tik overtollig poeder er af… Serieus, sla deze stap niet over, of probeer het juist gewoon een keertje uit voor de fun!

Mix het geheel.

Mix het geheel.

Vervolgens haal je de borstel heel licht over de huid. Wanneer je de juiste mix gevonden hebt bewaar je het afgesloten in een bakje, of misschien heb je nog een mooi poederdoosje? Ik had zelf nog een klein poederdoosje. Hoe luxe!

Dan restte mij enkel nog de vraag of het de poriën zou verstoppen. Mijn eigen ervaring is daar namelijk niet voldoende voor, gezien ik het zelf niet dagelijks gebruik.
Maar na het inlezen op internet kan ik je gerust stellen.
Nee. Dat doet het niet. Sterker nog, zelfs de meiden met een zeer vette huid of probleemhuid zijn zeer enthousiast over hun homemade DIY poeder!

Klaar!

Klaar!

En voilà, jouw eigen natuurlijke gezichtspoeder! En ook nog eens supergoedkoop!

Geen chemicaliën, kinderen kunnen er mee spelen, je puber kan experimenteren wat het wil…
Wat wil je nog meer?
Zoals ik al zei… “I ♥ it when a plan comes together!”

4 Comments

 1. Hallo,

  Bedankt voor de mooie tip voor een natuurlijke gezichtspoeder. Maar waar is deze 2 natuurlijke biologische producten te koop? Waar komt die ( biologische GMO maizena en biologische cacao poeder) producten van u vandaan?

  Ik hoor het graag.

  • Hallo Angela,

   Ik koop biologische maizena, gewoon in de gezondheidswinkel. GMO is genetisch gemodificeerd. Veel Mais komt van Monsanto, een bedrijf wat veel rommelt met natuurlijke producten. Met biologische maizena ontloop je dit probleem. Het merk heet Bioculinair, je kunt het bij meerdere winkels online kopen, bijvoorbeeld bij Puur & Fit Biologische cacao poeder koop ik vaak online, maar ik verander nog wel eens in merk. Bij Puur & Fit verkopen ze overigens ook cacao. Heb ik je daarmee geholpen? Op Blissings ♥ Favourites vind je overige producten die ik gebruik :)
   Ik heb het ook direct in het recept veranderd, dat is wellicht ook duidelijker voor anderen, dus dank je!

   Liefs Cindy

 2. Hallo Cindy,

  Super ik ga het daar bestellen. Bedankt :)

  Nu nog iets vinden om het erin te kunnen bewaren. Anders koop ik gewoon een losse poeder om het bakje daarvan te gebruiken.

  Groetjes Angela

 3. Een dergelijk potje heb ik helaas ook nog niet kunnen vinden, alleen op vreemde websites die ik persoonlijk niet zo vertrouw :)

  Succes Angela! Bedankt voor je berichtje! ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *