Natuurlijk zonnen

De eerste zonnestralen komen door, tijd om wat vitamine D aan te gaan maken. Maar hoe goed de zon lichamelijk ook voor ons is, het is me totaal niet duidelijk of ik me nu wel of niet moet beschermen tegen de schadelijke effecten op de huid.
De ene dokter verspreidt informatie over hoe we kanker kunnen krijgen van het in de zon zitten, de volgende arts gaat de berichtgeving weer volledig tegen. Er gaan verhalen dat we juist huidkanker ontwikkelen omdat we niet voldoende vitamine D krijgen en ook de nano deeltjes in onze zonnecrème worden verantwoordelijk gehouden voor de stijgende lijn aan ziektegevallen.

Ik gebruik al jaren geen reguliere merken meer, maar mijn zoektocht is nog lang niet klaar. Er is nog geen zonnecrème voorbij gekomen die ´veilig´ blijkt te zijn. Verstopte ingrediënten, alcohol, parabenen, parfum, verzin het maar… Ingrediënten die de huid net zoveel kwaad doen, zeker wanneer er een zonnetje op in brandt.

Natuurlijke factors bestaan, is het niet dat daar evengoed ook negatieve berichtgeving over rond gaat.…Natuurlijke factors beschermen de huid juist weer door de UV straling te absorberen. Maar daar zit een ´stop´ op, een ´maximum bereikt moment’ en vervolgens komen we weer in de gevarenzone…

Althans…Als die gevarenzone er dan ook echt bestaat.

Is onze planeet daadwerkelijk zo beschadigd, met al zijn atmosferen? Is de zon daadwerkelijk zo schadelijk voor ons of is het een marketingstrategie geweest rondom de zonnecrèmes?

Er wordt ons geadviseerd de huid te beschermen door de zon te blokken, maar door de zon op onze huid maken we vitamine D aan. Een tekort aan vitamine D veroorzaakt onder andere depressies, maar wordt toch ook echt gelinkt aan kanker. Hier lees je meer over vitamine D.

Nog niet heel lang geleden bekommerde niemand zich over het insmeren van ons poezelig huidje en de getallen van huidkanker rijzen met het jaar.

Ik neig naar de overtuiging dat ons lichaam bestand is tegen natuurlijke invloeden. Ik neig naar het idee dat wanneer men veel buiten is, zodoende vanaf het begin van de eerste zonnestraal elk pigmentje meepikt, het lichaam weet wat het met de zon zou moeten doen. Maar heb ik ook gelijk?

Ik heb werkelijk geen idee, het is een grijs gebied, waar ik zelf nog niet over uit ben.
Wat ik wel weet is dat elke reguliere zonnecrème, boordevol alcohol, nano, parabenen en parfum zit, wat sowieso niet goed is voor de huid. Naar mijn idee is het vragen om problemen, op zijn minst om allergie.

Maar ook ik ken de oude dametjes, wandelend op het strand met een huid als een pas gebraden kip en ík wil dat graag wel voorkomen!

Met het strand om de hoek ben ik er als een ongebraden kippetje al snel weer te vinden, als een soort verlengde van mijn woonkamer, maar hoe bescherm je jezelf dan tegen de zon, want los van de eventuele schadelijke effecten op de huid… ben ik toch ook liever wit dan verbrand.

Naast een parasol of andere bedekking kies ik dan toch liever voor natuurlijke oplossingen. Niet zeker wetende of dat de beste beslissing zal zijn op de lange termijn… De reguliere bescherming is het sowieso niet voor mij.

Voor de kortere momenten ga ik volledig natuurlijk met  producten als notenolie en biologische boters, voor de lange strandmomenten kies ik voor kant en klare producten, maar niet de bekende merken.

Oliën met natuurlijke factors zijn bijvoorbeeld: biologisch koudgeperste Jojobaolie (spf 4), Kokosolie (spf 8), Olijfolie (spf 8), Amandelolie (spf 4). Er zijn hogere factors mogelijk, tarwekiemolie schijnt een factor 20 te hebben, maar geloof me tarwekiemolie alleen wil je niet op je huid, het stinkt enorm! Avocado olie heeft een factor 15, maar Avocado olie is donkergroen…. Het is aan jou, maar ik vind het niet zo matchen met mijn bikini!

Hoe ga ik dan toch de zon in?

Ik kies mijn momenten. Hoe ik de zon benader hangt geheel af van het moment en de tijdspanne. Wanneer ik in mijn eigen tuintje geniet van de eerste zonnestralen is het heel anders, dan wanneer ik midden in de zomer een paar uur van ons strand geniet, samen met de kids….

Voor de korte momenten gebruik ik natuurlijke oliën in combinatie met sheabutter. Voor de lange momenten vertrouw ik op kant en klare producten uit de winkel, die inderdaad niet geheel veilig zullen zijn en waar ik mijn concessies in moet doen. Een product zonder twijfelachtig ingrediënt ben ik nog niet tegen gekomen. Maar ik vertrouw tijdens lange periodes bloot stellen aan de zon niet op de natuurlijke ingrediënten, aangezien ze dus maar een korte beschermingsperiode hebben en het effect zelfs om kunnen draaien naar negatieve effecten. Bron

Mijn natuurlijke combinaties voor opbouwende korte periodes!

Ongeraffineerde Sheaboter en/ of cacaoboter met een van bovenstaande koudgeperste biologische oliën.
Mijn favoriete oliën zijn Jojobaolie en Amandelolie. Jojobaolie omdat het een droge olie is, waardoor het geheel minder vettig is. Amandelolie, omdat ik simpelweg een zwak heb voor de geur van amandeltjes.. Hier koop je geweldige ongeraffineerde olien. 

Sheaboter heeft een natuurlijke factor 4. Ik vind het een prettige geur hebben. Kies voor biologisch en ongeraffineerd. Je koopt het hier.

Cacaoboter heeft een natuurlijke factor 5, de geur vind ik hemels, maar dat heeft misschien te maken met het feit dat ik er mee terug naar de zwangerschappen ga.. Toen ik er dagelijks mijn buikje mee in smeerde… Hmm… geheel subjectief dus, deze beoordeling…! Kies in elk geval ook weer voor ongeraffineerde cacaoboter. Je koopt het hier.

Ik gebruik een verhouding van 1 op 1, maar ik beken dat ik ook wel eens sprokkel.
Ik smelt een deel boter au bain Marie en voeg vervolgens een deel olie toe. Goed roeren! De sheaboter of cacaoboter zal weer gedeeltelijk stollen, dus giet het over in een potje wat je wilt gebruiken zolang het nog vloeibaar is.
Ik voeg niets toe, geen etherische oliën, geen parfum… niets. Heel simpel dus.

Chris sardegnaLang bakken in de zon is niet goed, los van alle berichtgeving en adviezen. Ik ben nogmaals van mening dat onze huid went aan de zon, maar in Nederland hebben we daar geregeld helemaal geen tijd voor. Opbouwen gaat beetje voor beetje, vanaf de lente…. Niet halverwege juni drie uurtjes zon pakken om vervolgens onze zomervakantie hele dagen in de zon te liggen… Dat is geen realistisch beeld van opbouw! Wees eerlijk naar jezelf!

Toch ontkom je er niet aan, een dag in de speeltuin met je kids, een dagje strand, wandelen of gewoon lekker actief zijn… buiten… in de zon…
Deze momenten kies ik toch voor de kant en klare crèmes… Maar welke dan?

Zonnecrèmes die mijn aandacht hebben!

 1. Care for sun van Bloem. Al jaren vertrouw ik blindelings op de bescherming van Bloem. Ik vind dit een heel fijne zonnebrandcrème met een factor 15. Ik verbrand nooit, wordt mooi bruin en kan er zeker van zijn dat ik er een dag mee weg kan. De geur vind ik niet heel prettig, hij smeert wel weer goed uit, maar mijn huid wordt wel droog er van.
 2. Mexitan Tropical Sands factor 30. Ideaal voor de kids! Gewoonweg een heel fijne crème.
 3. Lovea Bio Anti Ageing SPF 50. Geweldig voor het gezicht, wanneer je langer buiten bent.
 4. Lovea Bio Kids SPF 50. Een heel fijne spray voor de kids. Ondanks dat een spray een minder goede keuze zou zijn dan een crème bevalt deze van Lovea prima.

Wat je ook kiest, er is geen rechtlijnig pad te bewandelen. Het blijven concessies, de nano- technologie, de schadelijke ingrediënten die je wilt vermijden… Ze worden niet veilig over genomen door natuurlijke middelen.
Ga bewust om met zonnen, bouw het op, geef je huid de tijd zich aan te passen aan het seizoen.

Maar vooral… geniet! De zon is gezond… Het levert ons immers vitamines die we hard nodig hebben!

5 Comments

 1. Uit een van de boeken van A. Moritz heb ik het volgende: draag als regel geen zonnebril of beschermende kleding, gebruik geen zonnebrandmiddelen (zeker niet de commerciele kankerverwekkende soorten, maar ook niet de natuurlijke). Vermijd wel langdurige blootstelling aan zonlicht, vooral op het heetst van de dag; bescherm je alleen op zo’n moment wel op een natuurlijke manier. Zo maak je optimaal vitamine D aan dat onmisbaar is voor je algehele geluksgevoel en je beschermt tegen vele soorten aandoeningen waaronder kanker, in het bijzonder..:huidkanker. De meest gevaarlijke vorm van huidkanker, melanoom, doet zich meestal voor op delen van de huid waar de zon weinig of helemaal niet komt.

   • Het boek ‘Kanker is geen ziekte, maar een overlevingsmechanisme’. Staan meer eye-openers in, zoals de link tussen het dragen van een bh en borstkanker, omdat een bh (ook een goed passende) teveel druk geeft op de (ontgiftende) lymfebanen. Heb jij het ook niet ergens op je site over de nadelen van (polyester) bh’s? In elk geval maak ik sinds kort van elke dag die ik niet echt onder de mensen ben, een bh-loze dag.

    • Het is allemaal zo logisch, he? Ik ga het boek eens bekijken. De titel klinkt al goed in de oren, zo kijk ik ook naar veel ziektes.
     Interessant!
     Inderdaad, dat artikel over polyester is van mij :) Ook erg slecht voor je en erg moeilijk te vermijden!Zeker nu elke BH inmiddels pads heeft. Heb je eindelijk een katoenen BH gevonden, zitten er weer polyester padds in. Grrrr…. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *