Natuurlijk, het nieuwe marketing concept

Veranderingen, veranderingen, twijfels en overpeinzingen. Het leek misschien stabiel in huize Blissings, ik heb het onderwerp dan ook al enige tijd tactisch weten te omzeilen.
Niet dat ik het niet met je wilde delen, maar ik wist het gewoon even niet meer, wat was nu waarheid? Mijn hersenen hebben zich in een baan rond de aarde bewogen en ik heb weken met mijn focus in resultaten van wetenschappelijke onderzoeken gezeten.

Dit klinkt heel intelligent, maar waar het op neer komt is dat ik eigenlijk gewoon ontzettend irritant ben geweest voor iedereen om mij heen. Want alles waar ik in geloof stond plots op een wiebelende fundering.
En daar werd ik niet de gezelligste van.

Het gaat dit keer niet om voeding, het gaat om de hele linie aan verzorgingsartikelen.
Je weet dat ik zo naturel mogelijk leef en wat ik je vandaag ga vertellen kan shocking voor je zijn. Sterker nog… Wanneer je enkel dit blog leest op basis van mijn puur natuur ontdekkingen, dan is dit wellicht je laatste bezoek. Ik ga je teleurstellen.

Met het opstarten van deze website was ik er zeker van, ik zou mijn naturel zoektocht online uitbreiden en ik zou het delen. Ik zou producten gaan uittesten, ik zou oplossingen vinden en ik was er van overtuigd, dat ik transparante bedrijven naar voren zou brengen.

De realiteit is helaas binnen gesijpeld en ik heb de afgelopen maand mijn wonden gelikt. Ik weet het even niet meer. Ik ben een illusie armer in Beautyland.

Het begon allemaal met de intrede van de winter, mijn huid begon te irriteren en in eerste instantie dacht ik dat het de kou zou zijn en ik dronk te weinig water, vond ik. Maar niets hielp.
Van de paar recepten die ik met je heb gedeeld durf ik te zeggen dat ze werken en dat ze een selectie zijn van tientallen andere probeersels, ze waren dus absoluut de geweldigste, de top 1 van alle DiY- recepten die ik probeerde.
Maar met het intreden van de koude waren ze voor mij niet meer voldoende. Ik heb tientallen recepten uitgeprobeerd en gecreëerd. Naar aanleiding van mijn studie Aromatherapie heb ik etherische oliën toegevoegd en weggelaten. Ik heb gezocht, gestruind, naar goede DIY crèmes online en ik heb al eens eerder gezegd dat ik er niet zeker van ben dat de personen van dergelijke blogs de recepten ook echt proberen. Voor mij werkten ze allen niet. Gewoon níet en de etherische oliën waren misschien wel de grootste illusie ever. En dat was balen, want ik deed de studie, omdat ik er van overtuigd was dat het baanbrekende veranderingen aan zou brengen. En dat heeft het ook gedaan…. Maar de geheel andere kant op.

Vanuit mijn huidreacties ben ik me gaan verdiepen in natuurlijke verzorgingsproducten en ik heb heel veel producten onder de loep genomen, veel ingrediënten bekeken en ik kan niet anders dan tot de conclusie komen….. Het is één groot marketingconcept.

Om bepaalde ingrediënten te voorkomen, stopt men er ingrediënten in, die natuurlijk lijken. Wat heel erg leuk lijkt, maar vaak op het zelfde neer komt. Om de synthetische ingrediënten en de gevreesde ingrediënten te omzeilen, stopt men er ingrediënten in die wel natuurlijk zijn, maar die de huid evengoed enorm kunnen irriteren. De grootste shock is wellicht dat al deze ingrediënten, dat al de natuurlijke claims…. geen controle toezicht kennen en wat ik mij persoonlijk meer en meer begin af te vragen is of het uberhaupt zin heeft. Aloe Vera is bijvoorbeeld een super middel, direct uit de plant, maar een feit is dat na verwerking de meest helende eigenschappen zijn verloren. Aloe Vera in jouw kant en klare natuurlijke creme, ik betwijfel of het nog heel veel voor je doet.

Natuurlijk wist ik dat producenten maar wat graag roepen dat hun product natuurlijk is, daar ben ik niet in getrapt… Elk label ging onder de loep en elk synthetisch ingrediënt heb ik onderzocht. Maar ik ben er wel in getuind om te denken dat hoe natuurlijker… hoe beter het product voor me zou zijn. En dat is het niet. De natuurlijke ingrediënten heb ik automatisch als ‘goed’ geclassificeerd, voor mijzelf. Wat valt er te checken aan etherische olie van citroen of lavendel?
Nou heel veel dus.
Mijn huid blijkt te reageren op elke etherische olie… En dat blijkt helemaal niet zo raar te zijn.
Veel natuurlijke ingrediënten staan op de lijst van irriterend, sommigen zijn zelf nog meer irriterend dan synthetische ingrediënten.
Lavendel zou volgens de aromatherapie een van de veiligste oliën zijn, maar een feit is dat heel veel mensen er allergisch op reageren.

Er lijkt een trend te zijn, hoe natuurlijker hoe beter. En ik heb daar lekker aan mee gedaan.
Ik heb een hele dimensie over geslagen… volledig genegeerd.

Alexander DubovitskiyJa, inderdaad…. Dank je… Ik heb jou er altijd op gewezen dat je ook allergisch kunt reageren op natuurlijke ingrediënten, dus ja… Ik wist het wel. Maar ik heb het genegeerd.

Mijn avontuur in DiY land, qua beautyrecepten staat met een 6 op de schaal van Richter te schudden.
Ik ben klaar met het uitproberen van de zoveelste DiY crème, die niets doet voor mijn huid. Ik ben klaar met mijn kriebelrug.
De ingrediënten die ik probeer te vermijden, zijn geregeld de ingrediënten die er voor zorgen dat een crème ook echt werkt. Ik wil simpel, overzichtelijk en natuurlijk… Maar wie ben ik aan het foppen?

Een van de grootste desillusies was mijn vertrouwen in een Nederlandse site, met een bijna volledige ingrediëntenlijst, natuurlijk én synthetisch. De natuurlijke zijn altijd goed geclassificeerd, de synthetische ingrediënten worden volledig uitgeschreven, met onderaan de zogenaamde bronnen en publicaties. En ja, dank je nogmaals, ik ben zeker van de bronnen, maar ik heb ook geregeld alleen de bovenste bronnen gecheckt. Ik vertrouwde volledig op hun expertise. Tot ik dit jaar voor Blissings mijn eigen research móest doen, uit verantwoordelijkheidsgevoel naar jou toe..

Ik ben bronnen gaan nachecken en ik ontdekte dat de informatie uit de bronnen behoorlijk naar eigen voordeel werd gedraaid. Waar de site meldde dat een ingrediënt uiterst giftig bleek in diverse onderzoeken, toonde de bron juist aan dat het middel wellicht in grote hoeveelheden giftig zou kunnen zijn, maar in de minimale hoeveelheden totaal niet.
Vergeet niet dat natuurlijke middelen in grote hoeveelheden ook enorm giftig kunnen zijn. Denk maar eens aan de etherische oliën, zoals salie of eucalyptus.

Maakt dat parabenen en PEG nu ineens betrouwbaar? Nee, absoluut niet, het is zo onduidelijk! Er zijn absoluut schadelijke stoffen die worden toegelaten, welke in de huid achter blijven en in tumor weefsel worden terug gevonden en meer en meer worden er aan banden gelegd. Ook ben ik er van overtuigd dat al die kleine beetjes, over verschillende producten een overbelasting voor het lichaam kunnen opleveren.

Maar ik ben wel nuances gaan ontdekken in ingrediënten, alcohol bijvoorbeeld…sommige vormen van alcohol kunnen de huid juist enorm helpen.
Iets wat op dezelfde site als een absoluut NO NO bestempeld wordt.

Oeh…. Is dit een vingertje wijzen naar een andere site? Nee… De vinger wijst absoluut naar mijzelf, ik kon soms geen duidelijkheid vinden in mijn zoektocht en berustte mij in het feit dat een ander de zoektocht had doorlopen en trok de conclusie dat hun conclusie… correct zou zijn.

De beautyindustrie blijft een vaag en ingewikkeld land en ik zoek mij suf naar de juiste producten. De overtuiging dat PEG en Parabenen mij op de lange termijn gaan belasten zit als beton vast gekoekt in mijn hersenen, maar ik begin mij meer en meer af te vragen of ik daar wel echt gelijk in heb, ik kan dat immers niet weten, ik heb niet elk ingredient zelf onderzocht en de onderzoeken die gedaan zijn spreken elkaar continu tegen.

Ik zei het al eens eerder…. Synthetisch is niet altijd slecht en natuurlijk is niet altijd goed. Ik had alleen nooit kunnen vermoeden dat ik je dit blog zou schrijven.

Toch heb ik mijzelf ooit op het hart gedrukt jou nooit te misleiden en altijd open te zijn. Doorschrijven over ‘heilige’ natuurlijke producten of het onderwerp negeren voelt niet goed voor mij.

De komende periode zal ik je meenemen in mijn zoektocht naar alternatieven en ik zal je vertellen welke natuurlijke producten naar mijn mening wél echt werken en welke totaal niet. Waar ik ze wél voor in zet en ik ga waarschijnlijk wel wat internet mythes omver gooien.
Het zal je verrassen :)

Mijn oprechte excuses, wanneer ik je hiermee een illusie ontneem. Ik ben op zoek naar een puur leven, zoals ik al zei…. En als de zoektocht mij leidt naar wegen die ik niet had verwacht…
Negeer ik dat dan, omdat er een natuurlijk ‘profiel’ is ? Of durf ik dit profiel ook onder de loep te nemen en puur te ZIJN?

 

2 Comments

  1. Dank je wel voor je ophartigheid. Ik wens je veel succes met je verkenningstochten. Ik vind het super om je blog te lezen. Heb er veel waardering voor!
    Groetjes Marysha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *