All natural haarwax met arganolie, 3 ingrediënten

Het gaat er af! Mijn über lange haar! Van mijn haar wat tot aan mijn taille komt naar de lange messy bob… Oh… dat ik het zeg! Een paar weken terug had ik niet gedacht nog aan een korter kapsel te beginnen. Na 4 jaar lang sparen van mijn lokken en altijd roepen: ‘Het gaat er nooit meer af…’, moet ik terug komen op mijn besluit. Ik ben verliefd geworden op de Messy Bob. En waarom? Omdat het gewoon echt helemaal ‘ik’ is. Een van de redenen dat ik mijn haar liet groeien was dat het makkelijker vast te zetten zou zijn, ik er niet teveel aan zou hoeven stylen. Los nog van het feit dat ik gewoon superlang haar wilde, wat lekker naturel zou zijn. En ja. Dat is het nu. Superlang, super gezond en helemaal naturel. Geen haar op mijn hoofd die er dus aan dacht zo’n 30 cm korter te gaan. Maar daar was ineens de messy bob… En zo als vaker met verliefd zijn, de kriebels zijn niet onder controle te houden!

Messy bob

Ik ben dit dus NOG niet…. foto links is via Pinterest, foto rechts van Stylecaster.com

Ahhhh… Het gaat er dus af!

Maar het vraagt dus wel wat voorbereidingen, mijn haar is precies goed van textuur, maar een klein beetje stylingproduct kan het wel gaan gebruiken, om volume aan te brengen en mijn slag of krul wat in bedwang te brengen. En daar kan ik natuurlijk voor naar de winkel rennen, maar met alle ingrediënten in huis maken we dat dus lekker zelf en het recept ga ik met je delen!

Al een jaar maak ik de wax voor mijn zoontje zelf. Het is de ideale wax voor zijn out of bed look, krullend warrig haar, van kort tot lang groeiend. Het wordt niet vet en eenmaal, na het wassen, aan het haar toegevoegd kan hij de dagen erna volstaan met simpel wat water. Dit recept was gebaseerd op bijenwas en kokosolie, wat op zich heel goed werkt. Maar voor mijn eigen haar wil ik wel wat extra’s. Arganolie is heilig voor mij, ik gebruikte het ook in mijn lange haar en eerder maakte ik een recept om mijn haar anti- frizz te maken in de winter. Mijn slag bleef prima getemd, werd niet vet of ging niet klitten. Het ideale product voor mijn messy bob dus! En dat gaan we weer maken!

Met dit!

Wat heb je nodig?

 • 4 eetlepels bijenwas
 • 4 eetlepels sheabutter
 • 4 eetlepels arganolie (jojobaolie of in feite elke andere olie kan dit vervangen)

Eventueel etherische oliën voor de geur, bijvoorbeeld rozemarijnolie of lavendel.

Na het smelten en overgieten. Het product is nog zacht, warm én geel van kleur.

Na het smelten en overgieten. Het product is nog zacht, warm én geel van kleur.

Verwarm de bijenwas en sheabutter samen au bain Marie en laat het zich goed mengen. Wanneer het volledig gesmolten is laat je het nog even 5 minuten door ‘sudderen’. Zet de warmtebron af en meng de arganolie met de sheabutter en bijenwas, goed doorroeren. Voeg eventueel de etherische oliën toe, giet het geheel over in een potje wat je wilt gaan gebruiken voor de wax en laat het afkoelen.

Dit is een wax die glans toevoegt aan het haar, wil je een mattere variant? Voeg dan vóór je de arganolie toevoegt 2 eetlepels maizena toe aan de arganolie. Meng dit geheel goed door, totdat de maizena zich heeft gemengd met de olie en dán pas voeg je de arganolie toe aan de gesmolten sheabutter en bijenwas. De maizena neemt het teveel aan vet in zich op en het geeft een matte wax.
Is deze wax uiteindelijk te zacht voor jouw type haar, blijft het niet goed zitten? Verwarm het dan opnieuw, zodat het weer smelt en voeg wat gesmolten bijenwas toe. Kleine beetjes, niet teveel, anders wordt het knetter hard wanneer het afgekoeld is!

Arganolie is een olie die los ook goed te gebruiken is in het haar. Het maakt het gezond en laat het heel mooi glanzen. Het is een van de weinige oliën die echt iets voor je haar doet, het herstelt gespleten puntjes en droog haar en brengt haar op zich zelf al redelijk in model. Voor mijn lange haar gebruikte ik het dan ook gewoon puur. In deze wax zorgt de arganolie er ook nog eens voor dat het product niet te hard wordt. In de winter kan dit zeker het geval zijn, omdat de bijenwas en de sheabutter beide hard van structuur zijn, op lage temperaturen.
De bijenwas geeft het haar body. Het brengt het haar in model en verstevigt. De sheabutter verzorgt het haar en geeft het eveneens versteviging.

Haarwax met arganolie All rights reserved blissings.nlGebruik maar een klein beetje van het product, verdeel het over de handen, de wax zal dan weer wat zachter worden… en kneed het haar in model.

Begin je nu al een beetje te begrijpen hoe simpel het allemaal is en waarom ik altijd bijenwas en sheabutter in huis heb? Eén keer investeren en je kunt er alle kanten mee op!
Deze wax kost op deze manier 3 keer niets, in vergelijking tot de kleine potjes natuurlijke haarwax die ik altijd kocht, die mij keer op keer weer 8 euro kostten…. Kassa!

Overigens… Waar ik anders zo snel mogelijk mijn handen waste na het aanbrengen van reguliere gel, wax of schuimproducten, gebruik ik het restant van deze wax, wat over blijft op mijn handen, nu om mijn huid nog even extra te voeden. Want al deze ingredienten zijn goed en veilig ook voor de huid! Door al deze natuurlijk ingrediënten kun je dit product ook op je lippen smeren als lippenbalm…. en volledig veilig voor de aller kleinste kindjes!

Zo leuk zijn naturel verzorgingsproducten!

Affiliate: Koop je vanaf mijn site bij Arganwinkel.nl? Dan verdien ik daar een klein percentage mee, dit zorgt er voor dat ik dit blog kan blijven schrijven. Ik zou je er dankbaar voor zijn! Ik stuur je nooit door naar een winkel, waar ik zelf niet koop! Ik gebruik deze arganolie en ben er dolgelukkig mee!

 

8 Comments

 1. Zopas een eerste poging gedaan voor home-made wax voor mijn zoontje. Ik ben benieuwd… de eerste indruk is alvast goed. Eén minpunt vind ik toch dat die shea butter wel verschrikkelijk stinkt. Hiervoor ga ik toch een goed alternatief zoeken.

  • Misschien kun je als alternatief geraffineerde sheaboter gebruiken, die is geurloos. Cacaoboter is ook een alternatief. Zelf gebruikten wij al jaren een wax op basis van sheaboter en was ik dus wel gewend aan de geur, ik ben met je eens dat dat wennen is.
   Ook een beetje etherische olie toevoegen kan helpen, niet teveel en dan alleen op het haar gebruiken.
   Succes!

 2. Ik maak balsem om mijn zoon mee in te smeren met bijenwas en amandelolie (10 gram bijenwas met ca 40 ml olie). Samen met een drupje olie smeer ik mijn gezicht er mee in en ik gebruik het ook in mijn haar :)

  • Wat leuk, fijn he?! Ik ben zelf ook echt een fan van de diverse combi’s, lipbalsem, haarvet, kloofjes… alles doe ik er mee :)

 3. Hoi!
  Ik heb deze week de was gemaakt. Hij was knoerhard, dus inmiddels heb ik hem opnieuw genomen en extra olie toegevoegd.
  Maar mijn haar wordt ontzettend statisch als ik de wax er in smeer… Heb je enig idee waar dit door kan komen? Bij andere wax (uit de winkel) heb ik dit niet… Is er misschien iets wat ik kan toevoegen waardoor het statische effect verdwijnt? Ik hoor het graag!

  • Hi Sabine,
   Geen idee, daar heb ik zelf geen last van. De wax in de winkel heeft natuurlijk wel meer toevoegingen, dus misschien gaan die normaal gesproken het statische effect tegen? Het is gissen, hoor. Liefs Cindy

 4. Hoi, ik ben van plan de Sante haarwax te proberen, lees alleen wel dat die erg vettig kan zijn.
  denk je dat het mogelijk is om deze wax te versmelten en dan wat maizena toe te voegen?
  met vriendelijke groet.

  • Bedoel je de Sante wax versmelten? Ik heb geen idee wat het gevolg zal zijn :D Wij gebruiken ook geregeld de Sante wax en ik vind hem persoonlijk niet heel veel vetter dan andere wax. De geur is wel minder lekker. Het is ook een glanzende wax, hij geeft geen mat effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *