Naar buiten met die kids!

Als ik iets belangrijk vind, maar dan ook echt belangrijk voor kinderen, dan is het buiten spelen! Ravotten, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat!

Voor ouders heeft het wel eens nadelen, je kunt minder snel even de deur uit, zelf… want je kind is midden in een avontuur. De nieuwe jeans wordt groen van het gras, zwart van de aarde en nat van de sloot. Schoenen soppen van het stampen in de plassen, een walhalla voor stinkvoeten en dat terrasje laat maar op zich wachten. Toch is het géén reden om de wii afstandsbediening aan je kind vast te binden, je bent een ouder… of niet!

Als mama van een jongen maak ik de gekste dingen mee. Mijn zoon mag doordeweeks geen televisie kijken of gamen, enkel in het weekend tot 11 uur in de ochtend. Wij hebben daar duidelijke afspraken over, ook wanneer kinderen bij ons komen spelen blijft gamen achterwege. Punt uit. En inderdaad, dat zorgt ervoor dat hij meer uitgenodigd wordt om te spelen, dan dat kinderen bij hem willen spelen. Maar ik ben er duidelijk in en gelukkig zijn er meer en meer moeders die daar ook zo over denken. Je komt spelen met mijn kind…. Of niet.
Het zal je verbazen hoe ver kinderen kunnen gaan om toch weer achter zo’n ding te komen. Zo kreeg ik nog niet zolang geleden een kindje spelen die zijn eigen tablet bij zich had én wii- afstandsbediening. Bijzonder…
Die kwamen dus niet uit de tas… laat het duidelijk zijn. Maar goed, zo sneakt ook mijn zoon zijn afstandsbediening stiekem mee, wanneer hij op visite gaat bij anderen… Het schijnt nogal normaal te zijn. Ik vind het niet normaal en de preken wachten hem op bij thuiskomst. Hij zal het weten!

Maar.. Toch heb ik het goed gedaan. Hij speelt nog het liefste met zijn beste vriendinnetje, die ook van miertjes en vlindertjes houdt en laatst kwam hij met zijn nieuwe schoenen vol slootwater thuis. Er in gevallen…
Een gat in zijn nieuwe broek, omdat hij netjes zou gaan spelen, maar halverwege de middag zijn plannen had gewijzigd. Ja… achter het behang zou je hem willen plakken. Of nee… In de boom willen hangen. Want natuurlijk komen er grmbl’s uit mijn mond op zo’n moment, maar het is heerlijk! Hij sleept met takken, heeft zwarte handen en nagels en rond zijn mond is het bruin. Niet van het vuil, maar gewoonweg omdat de zon er altijd op staat! Ik geniet!

Wanneer we met zijn allen weg gaan, dan is dat over het algemeen naar het strand of naar het bos, voor ons is het dus ook heel normaal om buiten te zijn!

Gelukkig komen er meer en meer dagtrips die je kunt ondernemen met je kids, buiten en lekker actief, zodat je het goede voorbeeld kunt geven! Natuurlijk is de Efteling nog steeds erg leuk, maar ook erg duur en kinderen weten bijna niets anders meer te verzinnen.

Tijd om de boel eens om te gooien dit jaar, meer spelen, meer ravotten en samen genieten!
Nee, dat wordt dus geen terrasje voor papa en mama, helaas, dat wordt klimmen, klauteren, picknicken en hooguit eventjes in het zonnetje liggen op een van de groene grasvelden!
Je zult weer als nieuw zijn na de vakantie, ik beloof het je! Want met je blote voeten in het gras, je handen in de aarde laad je jezelf helemaal op!

Mijn favoriete dagje uit met de kids!

Tiengemeten in Zuid Holland
Een natuurgebied van meer dan 4 hectare met een geweldige natuurspeeltuin, waar de kids helemaal los kunnen gaan in de modder, kastelen kunnen bouwen, zwemmen, zonnen… Nou verzin het maar, het kan er! Neem je picknick kleedje mee, wat lekkers voor overdag, want hier ben je voorlopig nog niet weg te slaan! En de kids zeker niet!
www.natuurmonumenten.nl

AllrightsreservedBl3Erve Brooks in Gelselaar
Erve Brooks is al best wel beroemd, leuk voor zo’n klein plaatsje in Nederland. Het is er heerlijk vertoeven! Er is een speelschuur, een avonturenpad, een blotenvoetenpad en een speeltuin. Toch even combineren met een terrasje? Ze serveren er heerlijke pannenkoeken!
Hier breng je je kind in contact met de natuur, een stukje historie, maar evengoed kunnen ze er heerlijk spelen. Wij zijn er geregeld in de buurt en hebben Erve Brooks al meerdere keren bezocht, de kids vinden het er super!
www.erve-brooks.nl

De Speeldernis
In Rotterdam hebben ze het begrepen, hier werd als een van de eerste plaatsen in Nederland een natuurspeeltuin gebouwd. Het is er geweldig voor kinderfeestjes, maar in de zomer is het met name zo relaxed een dagje te vertoeven onder de bomen. Gooi je kleedje uit, geniet van de zon en laat de kinderen ploeteren in het water. Er is een gedeelte voor de kleinsten en een gedeelte waar de wat oudere kinderen hun draai zullen vinden. Regelmatig is er een kampvuurtje en er wordt ontzettend veel voor de kids gedaan! Hier bouw je vlotten, loop je door het water, verzamel je takken en balanceer je op stenen. Een dikke tien waard! www.speeldernis.nl/

Kwekerij Bloemrijk
Stel je eigen bloemboeket samen! Kinderen en volwassen kunnen er naar hartenlust bloemen plukken. Stonden vroeger de velden en plantsoenen vol met bloemen en ken je de magie nog van een zelf geplukt boeket, de kids van nu weten niet waar je het over hebt! Gelukkig beginnen meer en meer gemeentes te begrijpen dat het laten staan van bloemen, zoals klaprozen, een enorme verrijking zijn voor de natuur en de mens. Totdat alles weer hersteld is kun je de mooiste boeketten plukken in Wageningen.
www.kwekerijbloemrijk.nl/pluktuin-zelf-plukken

Raspberry Maxx
Hebben jouw kids wel eens gezien hoe fruit groeit en hoe het geplukt wordt? Bij Raspberry Maxx in Meijel wordt je verteld hoe je dat doet en vervolgens mag je je eigen frambozen plukken. Heerlijk! Maak er samen jam van, of een heerlijke kwarktaart óf snoep ze op in de auto naar huis!
www.raspberry-maxx.nl/frambozen-plukken

Van Reeuwijk fruit & flowers in Abbenes
Ook hier kun je heerlijk fruit plukken! Bakjes staan op je te wachten, pluk je favoriete fruit! Aardbeien, kersen en frambozen willen graag met je mee naar huis!
www.zelfplukken.nl

De wildpluk app
Ik schreef er al eens over! Wil je er geen dagje uit van maken, maar vind je wel dat je kids iets meer van de natuur mogen leren? Met de wildpluk- app kun je in jouw omgeving op zoek naar plaatsen waar je groente, fruit en noten in het wild kunt vinden. Dat is weer wat anders dan met de kids naar de supermarkt! Maak er een heerlijke maaltijd van en zij hebben de les van hun leven!

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke gebieden en speeltuinen in Nederland en Belgie, waar de kinderen eens wat anders doen dan anders. Heb ik jouw geweldige buitenspeelplaats volledig gemist? Wees vrij om een reactie achter te laten en je tip met ons te delen.
Ook kun je natuurlijk terecht op natuurmonumenten om in jouw omgeving de meest leuke en spannende routes te vinden! Zij hebben ook voor kinderen leuke speciale activiteiten.

Kinderen moeten meer naar buiten, leren ze het niet van ons? Dan zullen ze het nooit doen!

 

One Comment

  1. Het zou een zegen moeten zijn dat de kinderen buiten kunnen spelen! helaas, mijn dochter is volwassen maar had ik geweten wat ik nu weet…dan had ik elke dag gecheckt of men chemtrails aan het trekken waren. Want een wereld wat een hypocratie!! Dus fruitjes uit de weilanden zoals ik het vroeger gewoon kon plukken, wat al de jaren zestig waren, zijn nu zeer zeker n iet te vertrouwen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *