Mijn favoriete boek… 9x!

Van jongs af aan heb ik mij verbonden gevoeld, met iets dat groter was dan mijzelf. Het was aanwezig, vanzelfsprekend. Op school luisterden we geregeld naar bijbelverhalen. Oók al was ik als kind wel geinteresseerd, ik voelde me keer op keer teleurgesteld.

De verhalen vond ik vaak gemeen, of onrechtvaardig, gruwelijk zelfs. Ik kon nachten wakker liggen van verhalen waar kinderen door midden gesneden zouden worden, om te achterhalen wie de echte moeder van het kind was óf de spijkers die door de handen van Jezus werden geslagen. Maar waar ik meer nog van wakker lag was het gevoel wat de verhalen mij gaf, het klopte niet voor mij.James Tarbotton Het door de eeuwen heen herhalen van verhalen, die ooit waren gebeurd, kwam niet overeen met wat ik zelf ervaarde. De verhalen en de liedjes, de bijbel en de vieringen op school brachten mij verder weg van iets als wat ‘geloof’ heet, tot op het punt dat ik het allemaal onzin vond.

Al heel jong begreep ik niet waarom mensen hun leven lieten draaien rondom oude verhalen, alsof er daarna nooit meer iets was gebeurd! Ik begreep niet hoe zoveel mensen gewoon maar steeds braaf deden wat hen verteld werd en het ook nog verdedigden, omdat het in een boek stond. Dat gevoel is gebleven. Altijd.

Ik was dus al heel jong een meisje dat voor zichzelf nadacht, op zoek was. Want het gevoel verbonden te zijn met meer, dat bleef. Op latere leeftijd ben ik nog eens gaan zoeken naar wat geloof met mensen deed en ik kwam tot de conclusie dat elk geloof in zijn essentie prachtig is. Het is de invulling, waarmee ik mij niet verbonden voel. En nog steeds niet.

Ik zocht mijn weg in ‘spiritualiteit’, maar laat ik daar maar direct een aantekening bij zetten. Spiritualiteit als woord, als verzamelnaam bestaat niet. Want binnen de wereld van ‘spiritualiteit’ heb ik net zoveel dogma’s gevonden, als tijdens mijn jeugd op een Christelijke basisschool. Ik heb geregeld afstand genomen, van alles wat zou leiden tot een verbinding met iets wat groter is dan ons.

Maar ik heb ook ervaren dat ik in díe periodes het meest ongelukkig was. Blijkbaar heb ik een lijntje naar boven( of beneden of opzij), wat mij voedt in mijn bestaan. Wanneer ik ruimte geef aan dat lijntje ben ik op mijn gelukkigst en maak ik de mooiste dingen mee. Ik had al eens verteld dat ik een opleiding tot healer heb gedaan en ik heb echt kleine wondertjes mee gemaakt. Ook heb ik veel voorspellende dromen gehad én heb ik readingen gegeven in mijn leven, waarvan ik zelf niet begrijp hoe ik ze kon geven en hoe ik die informatie ooit heb kunnen weten.

Er is dus iets, waar ik geen weet van heb, er is iets meer dan ik. Iets waarmee ik van jongs af aan mee in verbinding sta, maar wat voor mij niet te classificeren valt.  En dat hoeft ook niet meer.

Inmiddels voel ik dat dat lijntje naar boven voor een ieder uniek is, niet vast te leggen is. Voor de een is dat de kerk, voor een ander is dat de moskee, weer een ander wandelt in de natuur….

Voor mij is het wonderbaarlijk hoe ik elke keer weer een boek toegeworpen lijk te krijgen, op het moment dat ik even een andere kant op kijk. Elk boek dat spontaan op mijn pad lijkt te komen brengt me tegenwoordig een glimlach op mijn gezicht. Het doet me stoppen en ook al weet ik niet waarom ik het zou moeten lezen, ik luister. Mijn ervaring is namelijk dat elk boek weer nieuw inzicht brengt, precies op het moment dat ik dat nodig heb.

Kleine meesterwerken die je aan het denken zetten, je wereld van een andere hoek doen bekijken, je doen verbazen, je doen irriteren en je soms met vraagtekens achter laten….

Dit zijn mijn favoriete boeken, een aantal er van, die mij geregeld in helderheid of twijfels achter lieten, maar mij altijd weer een zwiep in de richting gaven die ik op moest. Misschien is er niet één die jou zal aantrekken, misschien juist wel allemaal. Misschien kom jij wel net juist nu terecht op mijn blog, precies in dit bericht. Dat zou bijzonder zijn! Maar misschien zoek jij gewoon een cadeautje voor een ander, omdat we de december maand in gaan.. Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat ik vandaag spontaan de zin kreeg een blog te schrijven over deze boeken!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *