Mediteren met kinderen

In deze drukke en soms knettergekke maatschappij moeten onze kindjes zich staande houden. Grote kans dat ze zich zelf regelmatig voorbij lopen, teveel van zichzelf eisen, streverig gedrag vertonen, of juist volledig apathisch in de wereld staan. Ze zijn druk, wiebelig of juist moe en in zichzelf gekeerd.

Wanneer wij onszelf in een drukke omgeving plaatsen zoeken wij na een bepaalde tijd, voor iedereen verschillend hoe lang dat zal duren, automatisch een rustigere, ruimere of relaxte omgeving op. Dit is iets wat wij toch nog in onze jeugd hebben meegekregen, omdat de drukke periodes minder lang duurden en we regelmatig in een stille omgeving, vol verveling soms, terug keerden. Ik hoor zo vaak mensen zuchten dat ze op zoek zijn naar rust en dit zijn enkel nog maar volwassenen. Cursussen met mindfulness en meditatie doen het goed. Maar wie denkt er aan de kinderen? Onze kinderen krijgen niet meer automatisch mee hoe ze tot zichzelf kunnen komen, hoe het voelt om volledig stil en ontspannen te zijn. Dit is iets waar wij ze bij moeten helpen.

Hoe leer je jouw kind stappen te maken tot meditatie, tot het vinden van stilte en bij zichzelf te blijven? Ik heb voor jou mijn favoriete meditatietools voor kids op een rijtje gezet! Van instructieboek, voorleesboek, tot luisterboek en cd. Alle bedoeld om je kind op een speelse manier tot ontspanning te brengen en tot meditatie te leiden.

Boeken om voor te lezen

 

 

Nachtlichtjes voor het slapen gaan

De dag afbouwen is een goed idee om je kind aan te leren zich eerst te ontspannen, voor het zich om draait om te slapen. Het boek Nachtlichtjes is een boek vol visualisatieverhalen, die je kind meenemen en ontspannen. Ook vind je er, los van de verhalen, technieken tot het aanleren van mediteren en hoe je dit stap voor stap aanpakt. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Mijn Tuin, meditaties voor kinderen

Mijn tuin is een boek vol visualisaties voor kids, waarin ze heerlijk tot zich zelf kunnen komen. Lees ze voor gedurende de dag of heerlijk voor het slapen gaan. Geschreven door Janni Meedendorp voor in haar yogalessen, nu samen gebracht in dit heerlijke boek. Vanaf 4 jaar.

Korte visualisaties voor het slapen gaan of zo even tussendoor met Relax Kids

Marneta Viegas begreep hoe belangrijk ontspanning en beweging voor kinderen was en ontwikkelde een hele lijn aan meditatiecd’s, luisterboeken, muziek, boeken en Relax Kids lessen. Een aantal boeken van haar zijn vertaald naar het Nederlands. Dit is er één van, Relax Kids sprookjesmeditaties. De verhaaltjes zijn ideaal voor korte ontspanmomenten en hebben altijd een onderliggend thema of een intentie welke je kunt gebruiken en inzetten. Spontaan of gepland.

CD's of boeken met CD

 

Visualistatieverhaaltjes en luister CD  Droomwolken

Rosalinda Weel geeft trainingen, is haar eigen uitgeverij gestart én schreef het boek Droomwolken, waarmee ze jouw kind door geleide meditaties laat ervaren hoe sterk het kan zijn, hoe het dicht bij zichzelf komt en ontspant. Droomwolken is een boek, wat je zelf kunt voorlezen aan je kind, maar je ontvangt er ook een CD bij, waar alle verhaaltjes mooi zijn ingesproken met magische muziek op de achtergrond. Fijn voor een moment samen, maar ook heerlijk voor het slapen gaan, of tussendoor. Vanaf 4 jaar.

De Helende Reis van Brandon Bays voor kinderen Luister CD

Brandon Bays, bekend van haar zelf helende techniek ‘De Helende reis’, geeft je met deze dubbel CD twee helende reizen die op een speelse wijze je kind helpen naar de kern van zichzelf, eventuele spanningen en problemen te gaan en deze in de meditatie op te lossen. Een prachtige techniek die al velen heeft geraakt. De Helende reis voor kinderen.CD 1: Vanaf 5 jaar. CD 2: vanaf 7 jaar.

Stilzitten als een kikker, mindfulness voor kids boek mét CD

Stil zitten als een kikker leert je kind bij jezelf te blijven én te komen, zit vol met oefeningen, die zelfs de volwassene nog wel eens stof tot nadenken zal geven. Inclusief cd met elf oefeningen en visualisaties. Vanaf 5 jaar.

Yoga Nidra voor kinderen

Yoga Nidra betetekent Yoga slaap. Tijdens een Yoga Nidra sessie herstelt het lichaam zich binnen een zeer korte tijd even goed als bij een lange diepe slaap. Een techniek die tijdens veel yogalessen behandeld wordt. Deze cd is speciaal voor kinderen ingesproken. Ze hoeven er dan ook niet veel voor te doen, heerlijk liggen en luisteren naar de aanwijzingen. Yoga Nidra is heerlijk, ook voor volwassenen!

Mediteren onder jouw boom

Deze luister CD is niet speciaal voor kinderen gemaakt, maar is zo duidelijk ingesproken met magische geleide meditaties en duidelijke richtlijnen, dat de wat oudere kinderen het gemakkelijk mee kunnen doen. De onderwerpen zoals dolfijnen en de zee spreken de wat oudere kinderen aan. Veel meditatieboeken en CD’s hebben als doelgroep de jongere basisschool kinderen, de tussengroep, vanaf 10 tot 16 jaar valt een beetje buiten de boot. Mediteren onder jouw boom sluit prima aan bij deze leeftijdsgroep.

hoe bouw je mediteren op

 

 

9789033479335Een stille plek hier niet ver vandaan

Een boek over mindfulness met veel informatie over de opbouw, de achtergrond, waar het inzetbaar voor zou kunnen zijn, inclusief uitgewerkte training. Een stille plek niet ver hier vandaan is ideaal voor ouders die meer diepgang zoeken, leerkrachten en therapeuten.

instructieboekenMediteren met kinderen

Een 203 pagina’s dik handboek, vol praktische tips. Hoe begin je, waarom zou je het doen, wat is het nut? Mediteren met kinderen geeft je handvatten om met je eigen kind samen te gaan zitten en tot jezelf te komen.

 

1001004011191910

Werkboek ontspanning voor kinderen, vol met praktische tips

55 oefeningen, van yoga, tot meditatie die je kind helpen stressvolle situaties te doorstaan. De perfecte basis om jouw kind alle tools mee te geven om weerstand te bieden aan deze hectische maatschappij. Het Werkboek Ontspanning voor Kinderen is een absolute aanrader!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *