MBTI

INFP, ESTJ, ENTP, INTJ, ESFJ. Nee, het is geen cryptische code en met mijn toetsenbord is ook al niets aan de hand. Dit zijn slechts 5 van de 16 persoonlijkheidstypes uit de systematiek van Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers. De letters MBTI staan voor Myers- Briggs Type Indicator, waar de theorieën van Carl Gustav Jung in zijn verwerkt. MBTI onderscheidt 16 verschillende persoonlijkheidstypes en weet daarmee de spijker op zijn kop te slaan!

Waarom je je zou willen classificeren volgens een systeem, een hokje, een stempeltje? Tja, daar heeft iedereen natuurlijk zijn eigen gedachten en behoeften bij. Persoonlijk vind ik psychologie ongelooflijk interessant, mijn interesse drijft me keer op keer naar binnen, naar mijn eigen persoon. Waarom doe ik iets, waarom reageer ik wel of niet en wat maakt mij wie ik ben?

Ik ben niet van de hokjes en al helemaal niet van de stempeltjes. Waarom ik dan wel enthousiast ben over MBTI ? Het is ontzettend nauwkeurig en geeft je zo ontzettend veel inzicht! Maar los daarvan…. Het is heel erg positief opgebouwd.

Heb je je vaker verdiept in persoonlijkheden en werd je moe van de negatieve eigenschappen? Nou ik ook! Absoluut!
MBTI is anders. Het is opbouwend en overzichtelijk en kan ingezet worden om mensen te coachen, kinderen te stimuleren, maar met name voor zelfkennis én…. begrip voor een ander.

photo-1422544834386-d121ef7c6ea8Vanuit elke persoonlijkheid is de wereld weer anders. Plots begreep ik, als NF- je, waarom bij mij alles altijd eerst door de trechter der gevoelens moet… waarom er eerst eindeloos gekauwd moet worden op obstakels, blokkades, een wir war aan emoties, vóór ik eens een beslissing naar buiten kan brengen. En heb ik dat dan eenmaal gedaan, dan komt daar wederom een leger aan emoties en gevoelens die om aandacht vragen. Zelfs bij een zakelijk besluit. Een collega hakt gewoon even die knoop door, is doelkrachtig, twijfelt nooit en laat zich al helemaal niet door gevoelens beïnvloeden.

Keek ik daar eerst een beetje tegenop, ik begrijp nu dat het één niet beter is dan het ander.

Dat mijn typ- je maar 1% van de bevolking vertegenwoordigt, dat vond ik iets minder grappig, maar het feit dat ‘schrijven als beroep’ mij helemaal op het lijf geschreven is… Dat is een vette glimlach waard!

Ik ben overtuigd van de meerwaarde en er ontkomt bij mij niemand meer aan een gratis testje. Eerst laten weten wie je bent, dan pas praten we verder! Ach, nee zo erg is het niet, maar het is reuze leuk!

16 types dus, ontstaan uit vier voorkeuren die je door je leven heen hebt ontwikkeld.

(E) Extravert of (I) introvert
(S) Realistisch of (N) abstract
(T) Denker of (F) gevoel
(J) Beoordelen of (P) ontdekken

Vanuit deze 4 basis voorkeuren ontstaan een 16 tal variaties in persoonlijkheden, elk met hun eigen kracht, creativiteit en verwerkingsprocessen. Reuze interessant!

Natuurlijk is het veel ingewikkelder, dan dat ik hier nu even beschrijf. Je kunt er een echte studie van maken.

Vanuit de 4 basisvoorkeuren ontstaan:

Analysts. INTJ, INTP, ENTJ, ENTP. Snelle abstracte denkers.
Diplomats. INFP, INFJ, ENFJ, ENFP. Intrinsieke motivatie en open opties.
Sentinels. ISTJ, ISFJ, ESTJ, ESFJ. Structuur en duidelijkheid.
Explorers. ISTP, ISFP, ESTP, ESFP. Flexibel en onderzoekend.

Het zijn de onderlinge verschillen, die toch ook weer haarfijn op elkaar aansluiten. Slecht functionerende teams kunnen hersteld worden middels deze methode. Als leerkracht kun je inspelen op de specifieke behoeftes van je leerling, als ouder kun jij je verdiepen in de juiste benadering van je kind en als vriend of vriendin kun je je beter inleven in de interne of externe beleving van de persoon voor je neus. Wie heeft er behoefte aan een stappenplan, wie aan een globaal overzicht? Hoe benader je de snelle denker en hoe ga je om met de diepe gevoelens van het emotionele kind?

Je kunt begrijpen, waarom iemand niet direct terug belt, of waarom een ander snel explodeert én waarom de een zo intens gevoelig is en de ander juist niet.

Wat mij betreft is het een prachtig tool naar een geheel in harmonie… En dat is nu net wat mijn persoonlijkheidstyp-je zo graag ziet! Harmonie, sterretjes, prinsjes en prinsesjes en een universum vól sprookjes.

Dat dát de realiteit niet is, dat weet ik heus, maar mocht het weer eens zover komen, dan weet ik nu welk vriendinnetje ik moet bellen om de realiteit weer even te omarmen en structuur aan te brengen in mijn wir war aan hersenspinsels.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar wie jij bent in dit geheel aan prachtige persoonlijkheden?

Hier kun je een gratis test doen en achteraf krijg je een uitgebreide analyse over jouw type, jouw kracht, je valkuilen en een beschrijving van hoe dit type in de wereld staat én er naar kijkt. Helaas is het wel in het Engels.

In Nederland zijn ook een aantal tests te vinden, ik vond ze zelf iets minder accuraat en gezellig, maar voor wie moeite heeft met Engels is het uiteraard wel zo praktisch. Je vindt ze hier en hier.

Ben je na de test en informatie nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jou als persoon?
Er zijn meerdere boeken en websites!

Voor professionals, maar ook voor een ieder die zich verloren heeft in de magie der psychologie!

Een aanrader!

 

Bij Bol.com te vinden…

1001004005374301

€ 52,50

1001004010300677

€ 22,95

9200000022091762

€ 24,99

1001004001721516

€ 28,99 (e-book)

 

4 Comments

 1. Na de Aleppo zeep nog even blijven rondneuzen :-). MBTI heb ik twee maanden geleden ontdekt. De beschrijving is inderdaad ongelooflijk. Zou INF een typisch kenmerk zijn voor bloggers :-)? Je kunt dezelfde test ook in het Nederlands doen op http://www.16personalities.com/nl, voor de uitgebreide beschrijving wel doorklikken naar de Engelstalige versie. Groetjes, Juliette

  • Hihi, grappig! Dat vroeg ik mij vandaag ook af! En ik vraag me ook af hoeveel van mijn/ onze lezers NF-jes zijn. Omdat de interesse daar toch ook wel wat mee te maken heeft :) De Nederlandse versie heb ik inmiddels ook gevonden inderdaad… Na een paar maanden, erg he?
   Leuk dat je even reageert, ik herkende me enorm in je artikel over No Poo! Leuk! Liefs Cindy

 2. Hallo Cindy,
  Wat een leuke blog heb je! Heel veel (voor mij) interessante info en ook een makkelijke schrijfstijl, heel fijn.
  Bij mij kwam er ADVOCATE (INFJ-T) uit de test. Grappig :)
  Fijne dag,
  Pauline

  • Oeh, INFJ en INFP liggen dicht bij elkaar! Erg fijne test, he? Ik heb er ook veel aan gehad! Liefs ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *