Masseer je kind!

Ik ben een fan van massages en ik mag zeggen dat ik toevallig de gelukkige vrouw ben van de koning der massages, met healing hands. Het is onvoorstelbaar hoe mijn vriend met zijn belachelijk warme handen elke klacht tot op de bodem intuïtief aanvoelt en herstelt. Hoofdpijn? Hij weet de plek aan te voelen, weer eens een zenuw klem! Last van mijn si- gewrichten? Hij masseert mij in de avond en in de ochtend is het weg. Ik ken dus de waarde van massages.. en ook al heel lange tijd. Ik heb de voordelen zelf mogen ervaren, maar mijn kinderen ook. Ik masseer mijn kinderen al van kleins af aan, ze vragen er zelf ook naar.

Ik verbaas me dan ook regelmatig over het gebrek aan massages voor kinderen. Een cursus babymassage is heel normaal en ik ken dan ook heel veel moeders en vaders die daar hun tijd en energie in hebben gestoken, maar wanneer ik vertel dat mijn kinderen regelmatig nog stééds een massage krijgen, dan blijkt dat toch vrij zeldzaam. En ik vind dat vreemd. Waarom zou je als volwassene heerlijk genieten van een massage en mag je dat als baby ook… Maar waarom slaan we de kindertijd over? Ik denk juist dat in deze tijd het zo ontzettend belangrijk is dit soort momenten samen te creëren! Ik geef mijn kinderen chakra massages en massages met olie.

Ik weet dat veel mensen onzeker zijn over hóe te masseren, maar misschien moet je die angst toch maar eens los laten!

Onlangs verschenen namelijk de resultaten van een onderzoek naar de effecten van massage. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Dr. Mark Papaport aan het Cedars- Sinai Medical Center in Los Angelos. Wat bleek? Massages met lichtere aanrakingen hadden een totaal andere werking op het lichaam, dan stevige en gerichte massages. De massages met lichte, zachte aanrakingen geven een gevoel van veiligheid en verbondenheid. En met lichte zachte bewegingen kun je niet veel verkeerd doen, hoor!

Dus even op een rijtje… Waarom zou je je oudere kind nog masseren?

 • Het is een moment van onverdeelde aandacht, een moment de boel de boel laten en samen zijn. Je kind voelt zich geborgen en geliefd, je helpt je kind weer bij zichzelf te komen.
 • Door de aanraking wordt er endorfine en oxytocine vrij gemaakt in het lichaaam van je kind, waardoor de stress van de dag vermindert en geloof me, dat hebben ze in deze huidige tijd! Daarnaast bevordert het een gevoel van tevredenheid en geluk.
 • Door de ontspanning en de aanmaak van deze gelukshormoontjes geef je een boost aan de emotionele en fysieke weerstand van je kind.
 • Je leert je kind bewust te zijn van zijn of haar lichaam. We leven in een visuele maatschappij, waar veel beroep gedaan wordt op ratio, argumenten en alles is druk, druk, druk. Veel kinderen zitten dan ook teveel in het hoofd, ze bewegen te weinig, waardoor ook de energie hoog blijft zitten en de chakra’s uit balans zijn. Emotionele onbalans, hyperactiviteit en slecht slapen zijn het gevolg. Door het lichaam aan te raken in het geheel kan de energie zich weer verdelen, waardoor het kind kan aarden en zich bewust wordt van het lichaam als geheel. Een waardevol bewustzijn!
 • Door je kind te masseren kan het zich zodanig ontspannen dat het beter zal slapen en het is een heerlijke manier om een dag vol prikkels af te bouwen.

Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden…

 • Kinderen vinden niet alles fijn. Sommige kinderen houden bijvoorbeeld niet van aanraking op de buik, onbewust heeft dit vaak te maken met de kwetsbaarheid van deze plaats, de zachte plek van het lichaam, wat niet beschermt wordt door ons skelet. Ook bevinden zich hier de eerste 3 grote chakra’s, waar basisveiligheid, emoties en ons ‘ik’ huizen. Je kunt deze plaats over slaan. Maar je kunt ook na een aantal massages samen kijken of je de grens kan verleggen. Laat je kind bijvoorbeeld zelf deze plaats aanraken en masseren.
 • Voor een ontspannende massage werk je van het hart af. Dat wil zeggen vanaf het midden van de rug naar de zijkant van het lichaam. Van de bovenbenen naar de voeten, van de schouders naar de vingers.
 • Opwaartse bewegingen, naar het hart toe werken opwekkend. Dit is niet handig als je kind naar bed moet!
 • Zachte muziek kan een extra dimensie geven aan jullie moment.
 • Een warme kamer, extra dekens, kussens, sokken zijn een must! Wanneer je niet bezig bent met een lichaamsdeel dan is het bedekt en dus warm. Zodra je de voeten hebt gedaan trek je hem of haar sokken aan. Laat je kind niet afkoelen, zonde van de massage!
 • Warme handen zijn een must! Ieks….Hoef ik niet uit te leggen denk ik!
 • En natuurlijke massageolie bij kinderen is erg belangrijk, kokosolie vinden mijn kinderen heel fijn, omdat er een tropisch geurtje aan zit. Eventueel aangevuld met wat etherische olien. Amandelolie is heel zacht en heeft ook een heel zachte geur. Maar je kunt ook sheabutter gebruiken. Sheabutter start als een blok in je hand, maar wordt zacht zodra je het in je handen wrijft.
 • Elke beweging, op elke plaats, doe je een aantal keer. Over het algemeen is 3 keer echt voldoende. Bespreek het met je kind. Je maakt bijvoorbeeld strijkende bewegingen over de arm naar de hand… Je kind weet na de 2e keer dat je bijna klaar bent en iets anders  zult doen. Dit vaste ritme helpt bij de ontspanning én geeft veiligheid en overzicht!

De massage zelf…

 • Voor je start met je massage is de kamer dus in rust, je hebt misschien een muziekje op staan, het is aangenaam qua temperatuur. Je kind ligt op zijn of haar buik op een zachte ondergrond, dat kan een matras zijn, maar een yogamatje kan ook. Zorg wel dat er geen tocht over de grond gaat in dit geval.
 • Ga naast je kind zitten en warm je handen door ze te wrijven. Neem wat olie in je handen en maak eerst contact met je kind door het aan te kijken en zacht je handen op de rug te leggen. Doe nog niets, maar rust samen in dit moment, waarbij je kunt zakken in het samen zijn. Dit is voor je kind een heel belangrijke stap om zich over te geven aan jouw massage en goed voor de band!
 • Voor je je druk gaat maken over hoe en welke bewegingen, vertrouw je intuïtie. Zodra je handen de huid van je kind raken, zullen ze vanzelf een kant op willen. Volg dit. Er zijn standaard handelingen, die je kunt uitvoeren, maar een intuïtieve massage is heel fijn en bijzonder.
 • Wanneer je een vast aantal aanhoudt voor elke terugkomende beweging die je wilt maken, bijvoorbeeld 3, dan weet je allebei waar je aan toe bent. Wanneer je een vaste volgorde aan houdt, dan is dit ook fijn voor je kind, het helpt echt!
 • Begin bij de rug, werk horizontaal vanaf het midden van de rug naar de zijkanten van het lichaam toe. Werk verticaal van de nek naar de billen toe.
 • Begin bijvoorbeeld bij de rug, ga vervolgens naar de bovenbenen, sommige kinderen vinden een massage van de billen fijn, sommigen niet… Misschien sla je het in het begin gewoon over. Overleg met je kind!
 • Bovenbenen, onderbenen, voeten. Denk ook aan de wreef van de voet :)
 • Vergeet de tenen niet, masseer ze een voor een, zachtjes met je vingertoppen.
 • Laat je kind nu omdraaien op de rug. Start nu bij de schouders en werk naar de handen toe.
 • Vergeet ook hier weer de vingers niet. Zachtjes met jouw vingertoppen. De binnenkant van de handpalm is ook een fijne ontspannende plek om te masseren.
 • Neem de bovenbenen en onderbenen nog eens mee vanaf deze kant.

Ga nu boven het hoofd zitten.

 • Maak strijkende bewegingen van het midden uit op het voorhoofd naar de slapen toe. Met beide handen, die uit elkaar gaan, naar de zijkant van het hoofd. Vanaf de neus over de wangen naar de zijkant van het gezicht. Vervolgens vanaf het midden van de kin, over de kaken opzij.
 • Neem de bovenkant van het oor heel zacht met je duim en wijsvinger vast en maak zachte cirkelende bewegingen, omlaag richting de oorlel, waar je ook zachte druk uit oefent.
 • Nu kun je eventueel nog je handen op het hoofd van je kind leggen, of nog even in de nek leggen.

Welke bewegingen kun je bijvoorbeeld maken?

 • Project1Met je hand gesloten kun je lichte strijkbewegingen maken over het lichaam, bijvoorbeeld op de rug, van het midden naar de zijkant van het lichaam.
 • Met vingers gespreid kun je met je vingertoppen druk uitoefenen, maak hierbij zachte zigzaggende bewegingen.
 • Regendruppels. Sluit elk lichaamsdeel af met regendruppels. Kleine aanrakingen met de vingertoppen, elkaar snel opvolgend.
 • De benen en armen kun je als volgt doen… Plaats de handen onder de arm of been, leg de duimen aan de bovenkant. Maak nu met de duimen lichte draaiende drukkende bewegingen naar de voeten of ,in het geval van de armen, de handen.
 • Tenen en vingers masseer je stuk voor stuk, door zachte masserende draaiingen te maken met je wijsvinger en duim. Naar de nagel toe.
 • De hand kun je in je linkerhand nemen( rechts wanneer je linkshandig bent), jouw duim ligt in de handpalm van je kind. Maak nu cirkelvormige bewegingen, van binnen uit naar buiten toe, met je duim.

Zolang je maar onthoudt dat je geen professioneel masseur bent en het met name om liefdevolle zachte bewegingen draait kun jij je kind een prima massage geven. Bespreek de dag, of geniet van elkaar in rust. Je zult merken dat kinderen soms ineens veel gaan vertellen.

Alles is goed! En vergeet niet…. Geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *