Mascara, wat zit er in?

Mascara, het meest gebruikte goedje door vrouwen om zichzelf mooier te voelen. Weinig vrouwen laat het koud, zelfs vrouwen die natuurlijk leven kunnen toch stiekem weg niet zonder de mooie donkere wimpers. Mijzelf meegerekend. Daar zit een cultureel en psychologisch spel achter, waar we allemaal eens individueel naar zouden moeten kijken.

Waarom draag ik make up? Waarom draag ik mascara? Vinden mensen mij niet meer lief, wanneer ik de kleurtjes laat staan?

Maar ook al wil je je nog niet verdiepen in de donkere lagen van de onzekerheid, dan nog is het wel verstandig de ingrediëntenlijst van jouw favoriete mascara naar voren te halen. Veel ingrediënten in mascara zijn niet veilig voor je ogen, niet veilig voor je gezondheid. En misschien dat de beauty industrie er mee weg komt dat je het niet dagelijks zou moeten gebruiken. De gemiddelde vrouw gebruikt het wel dagelijks én werkt het zelfs nog wel eens bij gedurende de dag.
Steeds meer vrouwen zijn allergisch voor mascara, ogen worden slechter en slechter en dat is niet verwonderlijk. Ogen absorberen ingrediënten heel gemakkelijk en eigenlijk ook zonder dat je het weet.

De meest voorkomende slechte ingrediënten in mascara zijn Parabenen, Propylene Glycol, Aluminium Powder, PEG, minerale oliën en Benzyl alcohol.

Parabenen zijn synthetische conserveringsmiddelen, die in heel veel huidproducten voor komen. Ze zijn bedoeld om het product langer goed te houden, schimmels en bacteriën te doden. Ook veroorzaken ze huid- en oogirritatie, worden ze gelinkt aan kanker, verstoren ze de hormoonhuishouding. Parabenen slaan zich op in het lichaam en werden gevonden in autopsies van kankergezwellen. Parabenen zitten in heel veel verzorgingsproducten, een big NO NO dus, maar het zit dus ook in mascara.

Propylene Glycol wordt in mascara gebruikt in plaats van glycerine. Het is een vochtdrager. Omdat het veel goedkoper is dan bijvoorbeeld plantaardige glycerine wordt Propylene Glycol gebruikt in mascara. Altijd aan de winst denken, natuurlijk! Mensen die er mee moeten werken in de industrie, dragen beschermende pakken en dekken de mond af. Het kan nierschade en leverafwijkingen veroorzaken. Ook wordt het gelinkt aan hartritmestoornissen en kan het ernstige allergische reacties veroorzaken.

Aluminium Powder zit dan welliswaar niet in alle mascara’s, maar in sommige wel en is uiterst slecht voor je! Het wordt toegevoegd voor de kleur, maar staat op de lijst van toxische stoffen. Er is gebleken dat dit ingredient, wanneer het wordt opgenomen door het lichaam Alzheimer kan veroorzaken.

PEG wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld ovenreinigers, het lost olie en vetten op. Het geeft allergische reacties, maar bevat ook grote hoeveelheden dioxaan, het is giftig. Het tast de vochthuishouding aan van de huid, maakt hem kwetsbaarder en zorgt voor vroegtijdige huidveroudering….. Daar hebben ze dan wel weer een mooi cremepje voor! :)

Ben je er al klaar mee??? Nee? Mooi, dan hebben we nog minerale oliën, die uit de aardolie industrie komen. Los van het feit dat de mineralen van onze aarde gigantisch in de reserves staan en ze a la minute met rust gelaten zouden moeten worden zijn ze ook niet goed voor je. Er wordt goed geld verdiend aan de toevoeging van deze olie! Het wordt toegevoegd aan producten zodat het beter opgenomen wordt door de huid, het probleem is echter wél dat de huid er verslaafd aan raakt en meer en meer nodig heeft. Het zorgt voor uitdroging van de huid, waardoor je er steeds meer van nodig hebt en het zorgt zodoende voor huidveroudering.

En Benzyl Alcohol…. Dat is gewoon alcohol, lekker in je ogen. Het tast huid en oogvlies aan, waardoor het gevoeliger wordt voor bacteriën, virussen, schimmels én…. chemische stoffen. Gezellig, is het niet?

En de lijst gaat door en door….  Maar ik raad je aan de ingrediënten van jouw specifieke mascara zelf te gaan onderzoeken. Je kunt dit heel gemakkelijk doen in deze database, waar je op merk en product kunt zoeken. Ook vind je hier een PDF file met de meest voorkomende foute ingrediënten, deze kun je uitprinten. En hier lees je meer over ingredienten in onze verzorgingsproducten.

11913337_sZonder mascara dan maar? Nou…. Ik liever niet! Ik ben dus al tijden op zoek naar goede alternatieven. Er zijn veel DiY recepten online. Ik heb er meerdere geprobeerd en wéér lees ik op blogs dat zij het gouden ei hebben gelegd qua DiY mascara…. Ik ben het er niet mee eens. Ik vind het onhandig en niet fijn werken. Ik vind mijn ogen belangrijk en ik weet niet of het handig is om te ‘Do it Yourselfen’ met dit soort producten. Ik vertrouw wat dat betreft dan toch weer meer op natuurvriendelijke bedrijven, die heus ook winst willen maken, maar een goed product neer willen zetten…. Ik vind dat niet alles geschikt is voor DiY.

Maar los daarvan mist het voor mij ook het gevoel van luxe, waar ik toch wat aan gehecht ben. Ik draag geen make up, behalve dan mijn mascara… Dat mag toch wel gezellig zijn en mij blij maken??? Ik wil gewoon in de ochtend snel mascara op kunnen doen, zonder teveel geklieder, maar dan toch met natuurlijke ingrediënten.

Het is vrij lastig vind ik… de juiste mascara vinden, het één werkt niet voor de ander. Net als met jeans… Het past je of het past je niet. En je kunt mascara’s niet echt vooraf passen…. Ehm testers? In hemelsnaam niet doen!!! Die zitten boordevol bacteriën, heel slecht voor je ogen. ( Oh… en je weet toch ook wel dat je mascara niet langer mee gaat dan 3 maanden, toch???)

Wat dan? Het is varen op andermans ervaringen. Google dus….!

Er zijn goede berichten over bijvoorbeeld Earth’s Beauty en Lavera. Ik ben uiteindelijk zelf blijven haken bij de volume mascara van Dr.Hauschka. En ik ben er zo gelukkig mee! De mascara bezit nog wel wat alchol, maar dat is dan ook het enige enge ingredient en voor nu kan ik er mee leven… Dik tevreden!

Natuurlijke mascara’s zijn soms duurder dan wat je normaal zou betalen, deze mascara valt wat mij betreft in de sector “Ik gun mijzelf gezondheid en het is te betalen”. € 17,95 om precies te zijn. Het heeft een heel vol borsteltje en het brengt de mascara zonder klodders aan.. Het geeft veel volume en lange wimpers…! Yes!
Zo lang als de wimpers van de dames in de reclame?? Ehm….Nou bijna… Maar die van mij zijn echt…! Die van de dames in de reclame zijn nep. Wat mij opvalt is dat mijn wimpers weer langer doorgroeien, niet snel meer uitvallen, maar wat mij echt heel erg heeft verbaasd is het effect op mijn zicht. Ik dacht dat ik langzaam aan eens mijn ogen moest laten testen. Ik had geregeld een wat troebel beeld, wat wazig. Dit is volledig verdwenen, na mijn overstap op natuurlijke mascara. Toeval? Ik denk het niet!

Een vicieuze cirkel, waar je uit moet stappen, dus…Je ogen zijn zo belangrijk, evengoed je gezondheid. Meer dan het korte termijn effect wat welke mascara dan ook je kan geven!

So please…. open je ogen, verdiep je in wat je je lichaam aan doet! Er zijn goede alternatieven op de markt.

Reguliere mascara…?? Maybe it’s May- niet- gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *