Manipulators en energiezuigers

Als hoog sensitief persoon is het al ingewikkeld genoeg om de klappen van de bewegende energie om je heen op te vangen. Het is een kunst om je eigen energie te leren herkennen in een wereld die als een wervelwind om je heen circuleert. Veel hoog sensitieve personen vinden daar dan ook hun grootste uitdaging.

De emoties en de energie van anderen sneakt zich als ongewenste gast het lichaam binnen en voor je het weet zit het aan je huiskamertafel. Bij wijze van spreke.
De voordeur dus zo nu en dan op slot doen is zo gek nog niet, want voor je het weet zit je huis vol ongewenste visite en is jouw huis jouw huis niet meer.

We zijn gevoelig voor alle soorten energie, positief of negatief en de ultieme vangst voor mensen met dubbele agenda’s.

Positieve vibes zijn niet vaak het probleem. Over het algemeen zal een gevoelig persoon zich juist opgelift voelen na contact met iemand die lekker in zijn vel zit. Hooguit wat moe na een dag, omdat het surfen op een positieve vibe ook energie rooft. Maar dit is heerlijke vermoeidheid, zo´n uitputtingsslag waarbij je je achterover laat vallen op bed en zucht: “Zo zouden alle dagen moeten zijn!” Optimisten… Ik hou van ze, stuk voor stuk.

Maar helaas zit de wereld ook vol met personen die stijf staan van stress, boosheid en verdriet. Mensen die kampen met ego problemen en dominantie. Mensen die alle aandacht naar zich toe trekken, no matter what. Soms zijn ze makkelijk te herkennen, door hun zwaar- op- de- hand- look. Soms zijn het wolven in schaapskleren die je inpalmen met vriendelijke blikken en gevoelige momenten, net zo lang tot je je hart met hen verbonden hebt, je voelsprieten gericht zijn op hen ellende en je jezelf volledig vergeet.
Deze mensen kennen de kunst om je vanaf dat moment een schuldgevoel te geven bij elke stap die je voor jezelf maakt. Energiezuigers, manipulators die niet van plan zijn aan zichzelf te werken… ook al lijkt het soms wel zo.

Begrijp me niet verkeerd. Er zijn mensen die door ziekte of depressie een tijdelijke periode van behoeftigheid in gaan, deze mensen hebben je nodig, ook al zal hun intense proces een deel van jouw energie op slokken. Evengoed zul je jezelf moeten beschermen tegen het leeglopen van jouw energie, maar deze mensen mag je niet laten vallen omdat ze veel van je vragen. Het is aan jou om je medemens te helpen en een balans te zoeken, waarbij je meer tijd voor jezelf krijgt. Ook in deze situatie kun je veel waarde hechten aan de tips die ik je zal geven, maar het mag wel met wat meer beleid. Over deze mensen heb ik het niet.

Wanneer ik het heb over manipulators en energiezuigers, dan praat ik over types die prima voor zichzelf kunnen zorgen, maar zich een houding hebben aangemeten, waarmee ze anderen voor zich laten lopen. Ze ogen behoeftig, maar het is enkel een afleidingsmanoeuvre zodat jij niet door hebt dat ze een dubbele agenda hebben. Deze mensen zijn giftig. Giftig voor je ontwikkeling, giftig voor je energiehuishouding.

Het neigt soms zelfs naar mishandeling, op geestelijk of op lichamelijk niveau, maar het is altijd zó subtiel dat je aan jezelf zult twijfelen en wanneer je praat met anderen herkennen ze het niet. Jij bent immers binnen een veel intiemere zone beland en de subtiliteit die daarmee gepaard gaat is onopmerkzaam voor buitenstaanders. Was dit niet zo geweest, dan waren de alarmbellen heus ook bij jou afgegaan.

Deze mensen tornen aan je gezond verstand. Op het moment dat jij bezorgd was om hun schijn- depressie of negatieve momenten namen zij uitgebreid de tijd jouw trigger punten te observeren. Jij bevond je in de zorgmodus en gaf je hart, de persoon aan de andere kant bestudeerde je bewegingen en werd sterker en wijzer met de dag. Nu dat jij er midden in zit en zo nu en dan je eigen energie wilt opladen springt de persoon op en gebruikt alles wat hij/zij geobserveerd heeft om jou een schuldgevoel te bezorgen bij elke stap richting jouw zelfstandigheid. Het is nooit het doel om jou rust te gunnen, jij moet in dienst staan van zijn of haar behoeftigheid, emotioneel gezien. Energieslurpend en uitzichtloos lijkt het wanneer je in een dergelijke situatie bent beland.

Je gevoelige hartje wil helpen, je energie zakt als vanzelf door de negatieve vibes, daarmee ook je strijdkracht en je vechtlust. Je bent moe, raakt in de war. Je krijgt je visie maar niet helder, omdat er aan je getrokken wordt. Je hebt geen tijd om tot jezelf te komen, steeds wanneer je een poging doet ontstaat er wel weer en crisissituatie of drama moment, waarin je jezelf weg moet geven. En omdat je goedgelovig in het leven staat kun je je niet voorstellen dat iemand je opzettelijk zo zou behandelen.

En daar ligt de kern van het verhaal. Mensen doen dat ook niet altijd bewust. Het komt vaak voort uit problemen in de jeugd, verwaarlozing bijvoorbeeld. Maar dan nog is het niet jouw verantwoording om de problemen op te lossen. Dat is de verantwoordelijkheid van de persoon zelf.

Een groot aspect van hooggevoelig zijn is dat je altijd de ziel van een persoon kunt zien of voelen, er is goeds in een ieder. Het feit dat jouw ziel resoneert met de ziel van de ander betekent nog niet dat dat op persoonlijkheidsniveau ook zo is. Natuurlijk heeft iedereen een prachtige ziel, maar dat betekent niet dat de ziel op de voorgrond opereert.
Wanneer een oud vrouwtje in de supermarkt tegen je schenen rijdt met haar karretje, dan doet dat pijn. Wanneer ze sorry zegt kun je dat heus laten gaan. Maar doet de persoon het nog eens, dan is dat toch minder prettig. Blijft de persoon dit herhalen, ondanks alle sorry’s begin je er toch flink van te balen. Wat de achterliggende processen ook zijn, hoe lief de persoon ook lijkt te zijn, wanneer iemand je herhaaldelijk pijn doet gaat er iets niet goed. Dan doet het er niet meer toe wat de beweegredenen zijn, of iemand een mooie ziel heeft of dat iemand problemen met het verleden met zich mee draagt. We leven in het nu en jij bent er de dupe van.

Je zult je dus moeten beschermen tegen types die bewust en/ of onbewust van je willen profiteren.

Hoe herken je ze?

 • Ze zijn altijd op zichzelf gericht. Ze luisteren nooit oprecht naar jouw gevoelens en dierbare momenten of ervaringen.
 • Ze draaien het gesprek altijd weer naar zichzelf terug. Het gaat om hen.
 • Wanneer jij voor jezelf kiest, op welke manier dan ook, ontstaat er behoeftigheid of drama. Sommigen gaan heel ver, ze faken ziektes of lichaamsfalen, ze verzinnen problemen rondom basisveiligheid. Denk daarbij aan het verlies van een huis, problemen thuis met de familie of… zo breed als jouw fantasie kan zijn… Maar dan nog veeel verder! Het zijn kunstenaars in illusie.
 • Ze nemen altijd contact met je op als zij iets willen of aan de hand hebben, ben je er niet voor hen, dan zie je ze niet. Ben jij er wel voor hen, dan zijn ze er zolang jij investeert in de situatie. Stop je er vervolgens mee, dan zijn ze weer weg. Verwar ze niet met introverten… introverten zullen niet snel bellen, maar hebben wel degelijk oprechte interesse in jou.
 • Ze hebben geen langdurige vriendschappen. Ze kunnen wat contacten hebben die langdurig zijn, maar je zult al snel merken dat ze deze contacten wat leeg laten. Ze doen er leuke dingen mee, maar delen er geen gevoelens mee en laten zich nooit helemaal zien. Let op. Dit kan jou juist een gevoel van ‘speciaal zijn’ geven. Een uniekheid dat hij of zij wel met jou praat. Think again!
 • Je intuïtie. Heb je steeds het gevoel dat er iets niet klopt? Dat er een halve waarheid bestaat, dat de glimlach en behoeftigheid een nare vibe teweeg brengt in je buik? Vertrouw maar op je intuïtie. Intuïtie vangt veel meer subtiliteiten op dan het oog.
1001004006485637

Bij Bol.com € 19,95

Voor je nu denkt dat deze mensen zich verhullen in enge gedrochten, seriemoordenaars- blikken en donkere vale kleding… dan knijp ik je bij deze in je arm. Het is de lieve vriendin die je op vakantie blijft lastig vallen met haar ellende, het is die baas die te pas en te onpas tegen je uitvalt en vervolgens met sorry of een etentje alles goed praat. Het is een partner die een scala aan drama de relatie in brengt.
Heb jij het idee dat jij de enige bent die vast loopt met deze persoon? Dat zou zomaar kunnen, je bent een uitzondering met jouw hoog gevoelige karakter en dus ervaar jij er meer hinder van. Maar dat betekent niet dat jij fout zit. Je bent er gewoon alerter in. Speelt deze persoon dus geregeld in op jouw onzekerheid door aan te halen dat je overgevoelig bent? De alarmbellen mogen bij deze afgaan.

Hoe ga je om met energiezuigers en manipulators?

 • Verbreek de verbinding. Letterlijk.. en dan niet je telefoonverbinding, alhoewel het er een onderdeel van is, maar vooral de emotionele verbinding. Het kan betekenen dat je daarmee dus ook daadwerkelijk het contact zult moeten verbreken. Een rigoureuze stap, maar soms kun je er niet om heen. Wanneer je merkt dat je niet meer aan jezelf toekomt door een ander dan is er goed iets mis. Neem een time out, wanneer iemand je dierbaar is. Verbreek het contact wanneer het je teveel wordt en je gezondheid begint te beïnvloeden. Bedenk in hoeverre deze relatie iets voor jou doet. Is het eenrichtingverkeer? Neem een time out. In de time out zul je merken wat de relatie echt met je doet, je gedachten zullen weer helder worden en je krijgt een bredere visie over het geheel. Wil je niet direct rigoureus banden door snijden, dan is dit het moment een helikopter view te creëren, waarbij je het gehele verleden met deze persoon onder de loep neemt. Over het algemeen geldt… Als het verleden je toont wat de toekomst zal brengen, wil je dan door met deze persoon?
 • Eis aandacht voor jezelf. Spreek het uit! Trekt iemand continu de aandacht naar zich toe, zeg het. In goede vriendschappen waarbij ook jij waardevol bent zal de tegenpartij schrikken en er rekening mee houden. Dat betekent natuurlijk niet dat de persoon er direct blij mee zal zijn, want ook hij of zij is het niet gewend, maar wanneer jij waardevol bent, dan komt de boodschap over. Ontstaat er drama? Gebeurt het gene waar je bang voor was… de persoon wordt boos en verdwijnt? Weet dan dat je intuïtie gelijk had. Dít was de reden dat je het niet wilde zeggen, maar is dat oke? Het is heel naar om op deze manier mensen te verliezen, maar het zegt heel veel over de essentie van de relatie. Het ging niet om jou. Het ging om de ander en je hebt de essentie ontmaskert. Als iemand niet wil veranderen, dan is dit zijn of haar moment om zijn hielen te lichten. Zie het als winst, jij kunt verder met je leven en bent een ervaring rijker.
 • Neem hun gedrag niet persoonlijk. Ook al komt het enorm bij je binnen, het is niet van jou. Jij bent niet verantwoordelijk voor het gedrag. Uiteraard is er actie en reactie, maar goede vriendschappen kunnen een hoop doorstaan. Blijf trouw aan je zelfwaarde! Zelfmedelijden, boosheid, drama, agressie… er is niets wat jij kunt doen om er voor te zorgen dat de ander zich inhoudt. Dat is echt de taak van de ander. Geef jezelf dus nooit de schuld van welk gedrag dan ook, wat zich bij een ander voordoet, iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf.
 • Losgekoppelde compassie. Soms zijn er situaties, waarbij je niet weg kunt uit de situatie. Dat kan op je werk zijn bijvoorbeeld, of je hebt te maken met je op leeftijd zijnde ouders, die je toch graag nog meemaakt. Oefen dan losgekoppelde compassie. Probeer te luisteren naar de ervaringen, maar leer jezelf te beschermen voor de invloed die het op je kan hebben. Lees hier meer over het beschermen van je aura.
 • Koester de momenten voor jezelf. Tijd los van de persoon staat voor tijd voor jouw persoon. Heb je de neiging ook in je vrije momenten aan de persoon te denken, voor de persoon oplossingen te bedenken, te overdenken waarom iemand iets wel of niet doet? Koppel je los in de momenten dat de persoon niet om je heen is. Het is een onderdeel van een mistgordijn die er voor zorgt dat jij niet voor jezelf op kunt komen. Je brengt te weinig tijd met jezelf door om te leren voelen dat je energie op een negatieve wijze verandert, wanneer de betreffende persoon bij je in de buurt is. Leer dus de energie van jezelf kennen, om te voorkomen dat je jezelf verliest in de nabijheid van mensen die je overnemen.
 • Werk aan jezelf. Ook al ben jij niet verantwoordelijk voor de gevoelens, acties en handelingen van de ander, je bent wel degelijk verantwoordelijk voor jouw aanwezigheid in deze situatie. Wat zorgt er voor dat jij je aangetrokken voelt tot dergelijke personen? Ben je te zorgzaam, ben je gevoelens aan het ontwijken? Waar dient de afleiding van een dergelijke relatie toe? Waar wil jij niet naar kijken en wat voedt het ? Welk deel in jou voelt zich verbonden met dit gevoel, want als jij er echt een hekel aan zou hebben, dan zou je je er direct van afkeren, zodra het voor je neus staat. Er is iets in jou dat er voor kiest in een dergelijke situatie te zijn en dát is interessant. Zodra je dat weet te benaderen stap je niet snel meer in een relatie die niet goed voor je is.

Hou van jezelf. Je bent waardevol, ook jij. Niemand heeft het recht jou het gevoel te geven dat je niet voldoet of dat je non stop 24 uur per dag voor de ander klaar moet staan. Kom voor jezelf op en laat de consequenties daaruit vloeiend een antwoord zijn op de interne twijfels waar je nu mee loopt.
Een goede relatie is geven en nemen. Geven kun je wel, dat is duidelijk.

Maar kun je ook ontvangen?

 

 Bij Bol.com…

9200000026145410

€ 19,99

9200000026165454

€ 19,99

 

3 Comments

 1. Mooie omschrijving van energiezuigers. Het komt overeen met wat ik mee maak. Het ambetante hier in is dat de energiezuiger familie is, ik ben de meter van het jongste kind. Er zijn dus ‘verplichtingen’ en het kindje zelf kan er weinig aan doen. Wat raad je hiervoor aan?

  • Hi N,
   Mijn ervaring is wanneer je voor jezelf duidelijk grenzen aanbrengt, wat wil zeggen dat je helder krijgt waar je op leeg loopt en op tijd nee gaat zeggen, hoe moeilijk ook, dat dat al heel veel helpt. Familie verplichtingen zijn en blijven moeilijk, er wordt niet voor niets gezegd dat als je denkt dat je verlicht bent je maar eens met Kerst met je familie door moet brengen, hihi. Familie wat ook nog eens drama met zich meebrengt kan funest zijn voor je energie.
   Verplichtingen zijn vooral ook wel iets wat we onszelf opleggen, we gaan er in mee. We zijn bang dat mensen boos op ons gaan worden, als we iets niet doen wat van ons verwacht wordt. Het vraagt dus wel wat moed om dat patroon te doorbreken, maar het helpt wel om het toch te doen. Mensen bewegen vaak met je mee, zodra jij je niet meer laat manipuleren, dan passen mensen zich daarop aan. Manipulatie is ook een overlevingstechniek, een manier voor aandacht, daaronder zit de angst om alleen te zijn of niet gezien te worden. Dat laatste is belangrijk, kun je er dus voor zorgen dat de persoon tegenover je de aandacht sowieso krijgt, zonder dat hij of zij moet manipuleren, dan heb je zelf vaak ook ruimte. De behoefte is immers al vervuld en dan wordt er soms minder van je verwacht, maar iedere situatie is natuurlijk anders en ik weet niet heel veel van het jouwe. Hoop dat het een beetje helpt. xx

 2. Wat vind ik hier ineens zomaar een ontzettend leuk blog! Ik zocht op ‘energiezuigers’ en zo kwam ik hier. Heel duidelijke adviezen, waar ik echt wat aan heb, en ik zie nog veel meer leuke dingen hier. Dankjewel! xx Judy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *