21 manieren om creativiteit te laten stromen!

Iedereen is creatief, of je je dat nu beseft of niet. We zijn de hele dag door aan het creëren, of het nu gedachten zijn, of materiële dingen, of het nu ideeën zijn of situaties. Kunst, mode, schrijven of het inrichten van een huis, make up, blogs, recepten in de keuken…Creëren is een drijfveer, waar wij mensen op bewegen. Het is onze levensenergie, wij creëren ons eigen leven, met alles er op en er aan. Creativiteit is levensvreugde, hoe je het ook uitwisselt en hoe je het ook neer zet.
Wanneer creativiteit niet meer stroomt, of vergeten raakt, verlies je daarmee een stukje levensvreugde én energie.
Creativiteit is verbonden aan de 2e chakra, de sacrale chakra, de plaats waar onze levensenergie huist.

Voel je je de laatste tijd een beetje down? Heb je moeite met de donkere dagen? Het gevoel dat het leven wat stagneert? Tijd om je creativiteit te boosten! Wees niet bang, je hoeft geen kunstenaar te zijn, laat alles eens de boel de boel en laat je creativiteit stromen! Wedden dat je weer lekkerder in je vel zal zitten? !

21 manieren om je creativiteit te laten stromen!

 1. Maak een vision board! Pak wat tijdschriften, kranten of spring achter internet en zoek plaatjes op die je motiveren, die jou aantrekken, waar je blij van wordt of die jou op ideeën brengen. Verzamel ze en plak ze op een groot stuk papier of canvas, probeer daarbij gevoelens te laten leiden en niet teveel je ratio. Probeer het zo positief mogelijk en inspirerend mogelijk te laten zijn. Hang het op op een plek, waar je regelmatig komt en bedenk je waarom je nu juist deze plaatjes hebt gekozen.
 2. Ga regelmatig naar buiten. Zodra je buiten bent en je ogen opent voor alles wat er is, met de gedachten meer creatief te willen zijn, komt inspiratie als vanzelf op je af. Het kan een krukje zijn, wat je kunt omtoveren en pimpen, of juist dat schrift wat je aan zet om te schrijven. Het doet er niet toe, wat jou raakt, zolang je je inspiratie maar laat komen.
 3. Komt er ineens veel inspiratie op je af? Schrijf het op, schets het… Zorg dat je het kort en bondig op papier hebt, zodat je het ook weer voor nu los kunt laten, zo blijft de stroom op gang.
 4. Experimenteer. Creativiteit is geen einddoel. Het is een weg, waar je op wandelt. Bij creativiteit horen mislukkingen, uitproberen en non- perfectie.
 5. Socialize! Ga er op uit, spreek af met mensen, het brengt op ideeën, het zorgt er voor dat je trilling en je humeur om hoog gaat en zodoende ook je creativiteit. take the risk
 6. Lees boeken. Nieuwe informatie is nieuwe inspiratie!
 7. Probeer eens iets uit, wat je nog nooit gedaan hebt… Again.. nieuwe informatie is nieuwe inspiratie!
 8. Ruim je werkplek op, of je huis, waar je ook wilt werken. Wanneer er rommel ligt, dan kom je niet op gang. Een idee komt op en jij kunt niets doen…. Belemmering!
 9. Stop jezelf te vergelijken met anderen. Er zijn altijd mensen die beter lijken te zijn, unieker, of meer talentvol. Diezelfde mensen kijken naar jou en zien dingen die zij niet hebben. Zoek naar je eigen creativiteit, die is goed genoeg!
 10. Slaap voldoende. Creativiteit komt, wanneer de geest tot rust is.
 11. En dat brengt dus ook met zich mee: meditatie! Nieuwe ideeën en nieuw overzicht ontstaat en creativiteit begint te stromen.
 12. Wees nieuwsgierig! Wees altijd nieuwsgierig, naar wat je kent, naar wat je niet kent, naar wat anderen bezig houdt en waarom mensen juist niets doen. Steek je neus er in!
 13. Laat angst los. Angst om te falen, angst om iets niet goed te doen, angst om beoordeeld te worden.
 14. Schuif afleiding naar de achtergrond. TV, radio, internet, telefoon…. Creativiteit en jouw ideeën gaan voor!
 15. Ga eens naar een museum!
 16. Maak projecten af, het motiveert je bij een volgend project om te starten. Het betekent niet dat je nooit eens iets laat liggen, maar rond het af op het punt, waar jij tevreden bent.
 17. Neem risico’s! Creatief zijn betekent soms investeren in iets, waarvan je niet weet of het gaat werken, of je het leuk blijft vinden of wat dan ook. Gun je zelf die stap! Maak desnoods kleine stapjes, sla ankertjes uit, maar blijf in beweging.
 18. Maak ‘to do’ lists. Niet elk project kun je binnen een dag afronden, maar kan het wel waard zijn te starten. Zeker naast een drukke baan kan het lastig zijn je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Probeer iets van organisatie aan te brengen en maak lijstjes, waar je stappen op uit kunt werken.
 19. Heb je creatieve personen om je heen? Ga eens bij ze langs, praat over je ideeën, creatieve mensen vinden het meestal hartstikke leuk om te delen in je enthousiasme! Het brengt hen ook weer in een creative flow!
 20. Loop je vast? Verbreek de routine. Zet het allemaal eens wat dagen opzij en ga iets totaal anders doen!
 21. Gun jezelf tijd om jouw passie te leven. Dat betekent dat je soms mensen teleur zult stellen. Maar wanneer creativiteit stroomt zul je blijer zijn en dus ook waardevoller gezelschap zijn, wanneer je er dus wel bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *