Waarom jij geen magnesiumolie meer zult kopen!

Magnesiumolie, meer en meer mensen hoor je er over, in de winkels staan heel fancy flesjes voor heel fancy prijsjes. Wat is het, waar is al die ophef om? Waarom zou je het gebruiken en waarom nu ineens?

Magnesium is een van de grootst ondergewaardeerde of vergeten mineralen. Jarenlang worden we al ingepraat over calcium, maar magnesium is voor het gemak gewoon even vergeten. Een hoog calciumwaarde zorgt voor een verlaging van de waarde magnesium in het lichaam en andersom. Vriendjes dus, of vijanden… het is maar hoe je er naar kijkt. Feit is dat de balans tussen calcium en magnesium in het lichaam belangrijk is voor je gezondheid. Hmmm…

Hoog tijd om eens wat tijd te besteden aan waarom magnesium zo belangrijk is voor het lichaam.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat magnesium voor je doet:

 • Magnesium is verantwoordelijk voor het goed functioneren van meer dan 300 enzymatische processen in ons lichaam.
 • Het lichaam gebruikt magnesium om de spieren te ontspannen.
 • Het is een vereiste voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het innemen van suiker vraagt meer magnesium van het lichaam.
 • Erg belangrijk voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Hart en bloedvaten.
 • In periodes van stress, lichamelijk of geestelijk, gebruikt het lichaam extra magnesium om deze periode door te komen. Stress doet dus een groot beroep op de magnesiumvoorraad. Hoge lichamelijke activiteit is óók stress. Bijvoorbeeld sporten of ‘niet op de bank kunnen zitten, altijd wat moeten doen’.

Op zich zou het lichaam voldoende magnesium binnen krijgen bij het eten van gezonde voeding. Magnesium vind je namelijk onder andere in groene groente, noten, zaden, volkoren producten, cacao, bananen en ananas… En zo lijkt er geen valkuil te zijn tot een tekort. Toch blijkt een grote hoeveelheid van de mensen niet voldoende binnen te krijgen. De oorzaak hiervan kan liggen in een hoge inname van calcium, de lage voedingswaarde van ons voedsel, maar ook de onbewuste stress van de huidige maatschappij. Weinig mensen zijn in staat hun lichaam voldoende rust te geven na een lange werkdag, of dat nu thuis is of op kantoor. Onbewuste stress komt veel voor, we zijn er inmiddels aan gewend. Na een lange werkdag vol indrukken en en stress, in de file naar huis, gaan we heerlijk sporten, waar ons lichaam ook weer magnesium voor inzet. En zo zijn er nog tal van oorzaken en momenten waar het lichaam meer magnesium vraagt. En vullen wij dat wel aan?

Nu kun je magnesiumtabletten kopen, maar meer en meer is gebleken dat de opname van magnesium via de huid sneller en effectiever verloopt. Dé reden voor mensen om massaal magnesiumolie te kopen. Niet meer doen!

Project5

Omdat het duur is én heel erg onnodig! Met 2 ingrediënten maak jij je eigen magnesiumolie voor een fractie van de prijs. Gemiddeld betaal je voor magnesiumolie zo’n 15 euro voor een klein flesje. Je eigen flesje magnesiumolie maak je voor niet meer dan 2 euro!

Project3

 

Wat heb je nodig voor jouw zelfgemaakte magnesiumolie?

 • Een kopje magnesiumvlokken ( die koop je hier per kg)
 • Een kopje water, gedestilleerd of gefilterd.
 • Een sprayflacon.

Dat is alles! Want de naam mag je misleiden, maar magnesiumolie is niet meer dan dit! Men noemt het olie, door de substantie die olie- achtig aanvoelt.

En dan?

Ik werk regelmatig met kopjes, dat werkt gewoon prettig. Dat resulteert nog uit de periode dat ik dacht dat een cup… een kopje betekende. Tja… In feite is de verhouding 1:1. ( NB 24-10-2014: zie mijn extra notitie onder aan dit blog over verhoudingen magnesium)

Breng wat water aan de kook, wanneer je dit op een fornuis doet gebruik dan geen aluminium pan en zet na het kookproces de warmtebron uit. Je kunt ook simpelweg water koken in de waterkoker.

Meet een kop heet water af en voeg er de magnesiumvlokken aan toe.
Een kwestie van afkoelen en overgieten in de sprayflacon.

Again… dat is alles!

Hoe gebruik je het?

 • Spray de magnesiumolie op het lichaam, masseer het licht in en laat het vervolgens intrekken. Wanneer je start met het gebruiken van magnesiumolie kun je een tintelend gevoel ervaren. Na een aantal keer verdwijnt dit bij de meeste mensen of wordt het in elk geval minder. Je kunt de olie eventueel aanlengen met water, zodat je het op kunt bouwen.
 • Wanneer je de olie gebruikt voor je jezelf gaat douchen, doe dit dan zeker 30 minuten ervoor, zodat je zeker weet dat de olie zijn werk heeft gedaan. Het is overigens niet nodig om het af te spoelen. Maar sommigen vinden dat prettig.
 • Gebruik het plaatselijk op verkrampte spiergroepen of bij spieren die wat harder hun best hebben gedaan. Bijvoorbeeld na het sporten.
 • Spray de olie op de buik en onder de oksels voor het slapen gaan. Deze plekken zijn bijzonder effectief voor een goede nachtrust en veel mensen ervaren een betere en diepere slaap.

En het restant van de vlokken?

 • Los eens 300 gram magensiumvlokken op in badwater voor een heerlijk bad na het sporten, of voor de conditie van je huid te verbeteren en je algemene magnesiumwaarde aan te vullen.
 • Ook een voetenbad is heel effectief. De opname onder de voeten is een van de meest onderschatte gebieden. Een voetenbad met een oplossing van 130 gram magnesiumvlokken op een halve emmer is genoeg om jezelf een flinke magnesiumboost te geven.

NB…. Gebruik magnesiumolie niet bij kinderen onder de 6 jaar, zij vinden het vaak geen prettige ervaring én de olie is te geconcentreerd in verhouding tot hun ADH.

NB 2…. Magnesium kent voor zover bekend geen overdosering, echter op het moment dat je voldoende magnesium in je lichaam hebt en je blijft supplementeren kun je diarree krijgen of spierkrampen. Onschuldige signalen, die je wel op moet pakken. Stop een periode met magnesium om verdere diarree te voorkomen en neem wat calcium in om de spierkrampen op te heffen. Laat kinderen nooit alleen in een bad met magnesium.

(NB: Het is nu 24 oktober 2014. Na een opmerking van een van de lezers, zie onderaan de pagina, ben ik extra informatie gaan inwinnen. De 1:1 verhouding, zoals hierboven beschreven wordt vaak aangehouden bij het zelf maken van magnesiumolie. En de verhouding op zich is prima, maar het is alleen anders en sterker geconcentreerd dan de magnesiumolie die je koopt. Magnesiumolie bevat over het algemeen 30 tot 34% magnesiumchloride in water, magnesiumvlokken kennen een hoger gehalte magnesiumchloride, ongeveer 47%. Magnesiumolie wordt gewonnen vóórdat de vlokken tot stand komen, magnesiumvlokken komen tot stand ná verdamping, waardoor er kristallen ontstaan. Dit betekent dat wanneer je de vlokken gebruikt voor magnesiumolie je in feite een omgekeerd proces doorloopt. Dit zorgt er voor dat wanneer je een verhouding van 1:1 gebruikt een hoger magnesiumwaarde in de olie voorkomt. Zoals je bij de opmerkingen onder aan deze pagina zult lezen kent dit voordelen, omdat je dus zelf je dosis kunt bepalen en magnesium kent geen overdosering, wordt door gezonde nieren afgescheiden, het is echter wel zo dat je niet de aangeraden dosering van bestaande magnesiumolien kunt gebruiken. Gezien de supplementie van magnesium voor een ieder ander is zul je dus goed naar je lichaam moeten luisteren bij het gebruik van zelfgemaakte magnesiumolie. Ik heb op basis van deze informatie besloten mijn magnesiumolie te verdunnen met gedestilleerd water tot een verhouding van 1:2. Eén derde magnesiumvlokken op twee delen water.)

Bronnen: zechsal.eu/magnesiuminformatie.nl/jessevandervelde.com/magnesiumtekort.com/wantoknow.nl

E-book. Engels. € 9,38

E-book. Engels. € 9,38

Bewaren

94 Comments

 1. Hoi, Goed artikel en ik ga dit ook doen, heb zout besteld maar tijdens het onderzoek doen naar dit onderwerp struikelde ik hier over:

  http://www.magnesiumhealthinstitute.com/faq.htm

  Ik doe onderzoek omdat magnesium bijna ‘too good to be true’ lijkt en ik altijd kritisch blijf. Ik vond dit… met een wetenschappelijk bewijs waarom je het niet zelf zou moeten doen… maar geloof het niet helemaal omdat ik onderin de balk zie staan dat dit instituut met Veendam (waar Zechsallzout gewonnen wordt) connecties heeft. Any who… ik dacht: ik laat het even weten.

  • Hai Karin, dank je wel voor je aanvulling! Ik heb je link bekeken, uiteraard ;). Ik deel het onderbuikgevoel wat je ervaart bij de connectie met Zechsal. Ik wil wel benadrukken dat een ieder zich individueel in zou moeten lezen, voor hij of zij ergens mee start, zoals jij dat ook doet. Er is regelmatig dubbele berichtgeving en ik denk dat het een questie van aanvoelen is om te weten of iets voor jou waarheid is/ kan zijn.
   Persoonlijk ben ik niet heel erg onder de indruk van deze informatie, gezien Zechsal in de gebruiksaanwijzing zelf zegt dat een te hoge dosering of overdosering niet mogelijk is. De nieren scheiden het teveel aan magnesium zelf uit. Er is enkel een waarschuwing voor mensen met nierproblemen. De magnesiumbaden werken op zich hetzelfde als de olie, het is water met magnesiumvlokken. Het enige waar ik zelf een kanttekening bij zou willen zetten is de eventuele zuiverheid van de producten. Maar aangezien er niet veel andere keuzes zijn dan Zechsal en Zechstein lijkt me dit al zuiver als basis, het is wel te hopen immers! Het maken van je eigen magnesiumolie vraagt ook om zuiverheid, ik zal daar voortaan ook meer over schrijven. Schone, potjes, materialen e.d. En wanneer je de olie wat langer zou laten staan is het gebruik van gedestilleerd water zeker aan te raden. Hier vind je nog een link over allergische reacties. Van Zechstein zelf… Zodra ik er nog verder iets over lees, zal ik het hier vermelden.
   Ontzettend bedankt voor je toevoeging Karin! Liefs Cindy

  • Nou ik heb er geen goede ervaring mee het is voor mijn spierkrampen als ik de oli erop heb gedaan en ik ga in bed liggen krijg ik nog meer krampen

   • Als je al voldoende magnesium in je lichaam hebt kun je dit ervaren, ook diarree is een teken dat je lichaam voorzien is van magnesium. Krampen kunnen wel verminderen als je calcium inneemt. Calcium en magnesium zijn met elkaar verbonden.

 2. The use of BetterYou Magnesium Flakes:

  “Because of relatively low cost and weight, and a higher concentration of magnesium chloride than magnesium oils (i.e., 47% magnesium for flakes versus approx. 34% for magnesium oil), BetterYou Magnesium Flakes are a very cost-effective means (i.e., costing about fifty percent less than ocean-water-sourced magnesium oils) of rapidly elevating magnesium levels in the body. Unlike magnesium oils, the flakes do not contain significant amounts of water. The flakes consequently are a more highly-concentrated form of magnesium chloride than magnesium oil. The flakes conveniently may be added to filtered or purified water (e.g., distilled water) to produce a homemade magnesium oil. In this respect, one of the advantages of flakes is providing you with the ability to create small quanities of magnesium chloride solution as needed, and to produce a solution as concentrated as you may require. These flakes are ideal for travel because they are not in a liquid state and because of their relatively low weight. They are also useful for applications demanding portability and larger amounts of magnesium chloride (e.g., multiple uses or larger quantities per application) than might be available when using magnesium oil. In particular, these flakes are popular with health care practitioners because flakes are easy to store and to dispense to clients.

  For these reasons, many individuals prefer the flake form of magnesium chloride, especially for use in baths and footbaths. In addition, many persons enjoy creating their own magnesium oil from BetterYou Magnesium Flakes to a concentration they desire. The flakes provide viable options when considering the flexibility they offer in terms of portability, concentration, and cost. Other individuals prefer to use a prepared magnesium oil that comes in a spray bottle, can be applied directly and immediately on skin, or poured into a bath or footbath. Many people use both magnesium flakes and magnesium oil depending upon their immediate requirements and desires, and what is most convenient to use at the time. Magnesium flakes are one of the most easy-to-use forms of magnesium chloride, providing a flexibility and ease of use that many users appreciate.”

 3. Interessant over de magnesiumvlokken,,, ik heb een vraagje .. hoeveel pure magnesium zit er in de vlokken?
  Maakt t ook uit als je ze voor het bad of voor olie te maken gebruikt?
  Ik vraag me af of alle magnesiumvlokken van dezelfde kwaliteit zijn of als ze voor het bad zijn bedoeld dat er dan nog iets anders aan is toegevoegd?

 4. Hai July,

  In de vlokken zit ongeveer 47%, na verdamping van het vocht. In olie zit 34%.
  De vlokken zijn bedoeld om op te lossen in bijvoorbeeld een bad of voetbad. Er is niets extra´s aan de vlokken toegevoegd.

  Het verschil met de kant en klare magnesiumolie en de olie die je zelf maakt is dat de kant en klare magnesiumolie rechtstreeks uit de bron komt. Het is niet door een verdampingsproces gegaan, de vlokken komen tot stand door de magnesiumolie te laten verdampen, het vocht trekt er uit en de vlokken blijven over. Net als bij zout.

  Liefs Cindy

 5. Ik heb gelezen dat magnesium chloride ook heel goed is voor de psoriasis plekken op je lichaam. weet iemand of dit ook werkelijk het geval is?

  • beste johan, Ik heb jarenlang ernstig onder psoriasis geleden. Ik ben op het spoor gekomen van psorinovo, dimethylfumaraat, een lichaamseigen stof.
   Ik volkomen vrij nu, al 6/7 jaar. Tel 046-4433309.
   Succes. Met vriendelijke groet
   Edmond Geurts.

   • Psorinovo is geen lichaamseigen stof…mijn heeft het 7 jaar geslikt en door dit middel heeft hij leverproblemen gekregen, het is absoluut GEEN pil die zaligmakend is , hij heeft erge psoriasis en moest hier per direct mee stoppen….we gaan nu magnesium olie proberen.

 6. Hallo,

  Ik heb enkele vragen over het gebruik magnesiumolie. Ik wil uitproberen of het mijn RLS en slaapproblemen wellicht kan verminderen.

  Kun je het ook gebruiken vlak voor het slapen gaan? Trekt de olie in zijn geheel in? Of moet ik dan dagelijks mijn beddengoed wassen dat vet is geworden door de olie.

  Hoeveel moet ik gebruiken voor het slapen gaan? En het lijkt me met olie zo moeilijk te doseren, omdat je niet precies weet welke dosering je binnenkrijgt? Met een supplement weet je precies wat je inneemt en kun je uitvinden welke dosering voor jou goed werkt. Gezien de populariteit van magnesiumolie lijken precieze doseringen niet zo belangrijk?

  Vriendelijke groet,

  Martijn

  • Hallo Martijn,

   De dosering is wel belangrijk, bij de magnesium die je koopt vind je aanwijzingen voor gebruik. Afhankelijk van hoeveel tekorten je in je lichaam hebt zul je reageren, dus ook met de magnesiumolie is het uitvinden wat voor jou werkt. Een teveel aan dosering kan leiden tot diarree, wat niet ernstig hoeft te zijn, maar het is een teken dat je teveel gebruikt. Ook spierkramp kan een teken zijn van overdosering.
   Hier vind je meer informatie over magnesium, je vindt daar ook een link naar een externe site die je vertelt hoe je je dosering kunt bepalen.

   Populariteit zegt nooit iets, ga altijd af op je gevoel!
   Over het intrekken van de olie kan ik je vertellen dat het niet vettig is. Het is namelijk niet echt een olie, maar water met magnesiumsulfaat. Het water verdampt of trekt in, je voelt een waxig laagje wat achter blijft. Je kunt het na een half uur weer afspoelen wanneer je dat niet fijn vind, maar je kunt het ook laten zitten. Je krijgt er geen vlekken van. Althans, dat is mij nog niet gebeurt.
   Succes Martijn!

 7. Waarom is het belangrijk dat er gedestilleerd of gefilterd water wordt gebruikt? Kan gekookt (zacht) kraanwater ook?

  • Hallo Narda,

   Het heeft te maken met de groei van bacteriën in het product. Wanneer je een product wat langer wilt kunnen bewaren raad ik je toch aan gedestilleerd water te gebruiken, maar bronwater kan op zich ook wel. Maak gewoon geen gigantische hoeveelheden, dan komt het wel goed. Succes!

   • Hallo, ik volg je blog met interesse. Ik ben er op gekomen door je no/low poo-ervaringen. Ik reageer hier even (ook al is het een oud berichtje, maar ik lees het nu ook nog tenslotte) op het gedestilleerd water. Van wikipedia: Gedestilleerd water of aqua destilata is zeer zuiver water, waaruit door destillatie alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verdwenen.
    Voor deze toepassing is een aantal minuten doorgekookt en weer afgekoeld water (zodat bacteriegroei tot een minimum beperkt wordt voor een bepaalde periode) voldoende lijkt me.

 8. Hoi,
  Jullie spreken over magnesiumvlokken, mag dit vervangen door magnesiumsulfaat (bitterzout, engelszout) of is dit niet vervangend te gebruiken ?
  Alvast dank,
  Joyce

  • Bitterzout of Epsom Zout is zeker ook een manier om je magnesium aan te vullen. Voor wat ik begrepen heb geeft bitterzout een snellere boost, bijvoorbeeld na het sporten, maar houdt de waarde ín het lichaam langer aan met de magnesiumvlokken.
   Voor het maken van magnesiumolie zou ik de pure magnesiumvlokken gebruiken.
   Voor in bad is bitterzout ook zeker mogelijk. Succes!

 9. Hai ik gebruik ook al een tijdje zelf gemaakte magnesiumolie, idd 1:1 en ik gebruik het ook als deodorant. In het begin prikt het een beetje maar daar wen je aan en ik hoef nooit meer deo te gebruiken!

  • Grappig Dorine, dat gebruik ik op dit moment ook als deo! Mijn kokosolie deo is met dit weer vloeibaar en dat werkt niet altijd fijn. Magnesiumolie werkt inderdaad net zo goed :)

  • Op zich zou je zelfs gekookt leidingwater kunnen gebruiken, maar het zorgt er voor dat het minder lang houdbaar is. Kleine hoeveelheden zijn dan dus geen probleem, grotere hoeveelheden wel. Gedemineraliseerd water heb ik zelf nooit gebruikt. Ik vind het dan ook moeilijk inschatten hoe het zich zal ontwikkelen.
   Voor wat ik (theoretisch) begrijp is gedemineraliseerd water, net als alle andere waters, minder zuiver dan gedestilleerd water.

 10. Goed artikel! Bedankt voor deze tip. Ik heb de vlokken gelijk besteld en ga dit proberen. Pillen helpen onvoldoende (ik heb veel last van kramp in tenen en kuit) en wilde inderdaad al overstappen op olie, maar dit klinkt veel beter, omdat ik het ook kan gebruiken voor voetenbad of ligbad. Ideaal! Nog wel een vraag, begrijp ik uit je antwoord van 27 juli goed dat je beter gedestilleerd water kunt gebruiken i.p.v. leidingwater?

  • Dank je wel Martien! Ja, het liefste gebruik je gedestilleerd water, in verband met bacteriegroei. Dat geldt voor alle producten die je zelf maakt, qua verzorging. Voor de voetbaden en ligbaden hoeft dat natuurlijk niet. Maar wel voor zoiets als magnesiumolie. Kanttekening daarbij… Maak je dus kleine beetjes, die je binnen een dag of twee opmaakt, dan is het geen probleem om leidingwater te gebruiken.
   Overigens, gooi het water van je voetbaden niet weg, hoor! Ook daar kun je makkelijk twee dagen van profiteren. Gewoon wat heet water er op en klaar!
   En ook de plantjes houden wel van magnesium!

 11. Heel erg bedankt Martien! Nog een vraagje: hoeveel mg Mg bevat één spray wanneer je de verhouding 1:2 gebruikt? En hoeveel gebruik je per dag?

 12. Omdat ik veel last had van kramp nam ik Orthica Magnesium-400 pillen. De kramp verdween maar kwam na een tijdje weer terug. Conclusie: meer magnesium nodig en Schüssler phosphoricum tabletten D6 tabletten toegevoegd. De kramp bleef. Een orthomoleculair therapeute constateerde dat ik teveel Magnesium in mijn lijf had oftewel Magnesiumstapeling. Dus afgebouwd en de kramp verdween! Hieruit blijkt dat je wel degelijk een teveel aan Magnesium kunt hebben! Ik neem het nu al twee jaar niet meer en heb geen last van kramp.

  • Dank je wel voor de aanvulling, Lien. Ik heb ook begrepen dat je kramp kunt krijgen, wanneer je teveel magnesium hebt opgenomen, bij inname van calcium zou die spier verkramping verdwijnen. Wanneer kinderen in bad gaan met magnesium moet je er dan ook altijd bij blijven.
   Ik loop even mijn artikel na, ik weet niet of ik dat er bij heb vermeld, het is een wat ouder artikel, ik onthou ook niet alles ;). Ook diarree geeft aan dat je magnesium voldoende is, maar ze worden beiden beschouwd als milde onschuldige indicatoren dat je voldoende magnesium in je lichaam hebt. Maar vervelend is het wel!

 13. Hallo, Wat een geweldige informatie is dit. Ik kamp regelmatig met slaapproblemen en mijn stoelgang is niet echt heel slecht maar zou beter kunnen. Een mevrouw van een reformwinkel zei dat ik misschien wat extra magnesium zou kunnen gebruiken. Best wel duur die olie en zo’n zak vlokken moet je ook de halve zak aan het badwater toevoegen, dus zelf olie maken zie ik wel zitten. Alleen een paar vraagjes. Hoe lang blijft het houdbaar met gekookt (bron) water? En hoeveel en hoevaak moet je ermee sprayen?

  Alvast bedankt,
  Danielle

  • Hi Danielle! Dank je wel!
   Hoe schoner je werkt, dus materialen qua roeren of het flesje (even een paar minuten laten koken in water bijvoorbeeld), hoe langer het houdbaar is. Maar ik laat het niet langer dan een paar weekjes staan. Het staat bij mij in de douche en die is heel koud, brrrr… Ik maak altijd kleine beetjes, niet enkel met deze magnesiumolie, maar ook met andere dingetjes, deo enzo. Oh en nu ik dat zeg… De magnesiumolie werkt ook als deo, dus wanneer je hem onder je oksel gebruikt neem je niet enkel magnesium op, maar bescherm je jezelf ook weer tegen nare geurtjes!
   De deo met baking soda werkt voor mij wel iets beter, bijvoorbeeld met sporten, maar gewoon thuis in het weekend gebruik ik magnesiumolie tegenwoordig als deo… Win win situatie! ;)

 14. Bedankt voor je antwoord, Ik ga deze week meteen aan de slag.
  Nu heb ik nog een vraagje? Is enkel onder de oksels ook al voldoende voor de dagelijkse magnesium aanvulling of raad je meer plekken aan? Bij een gezond eetpatroon.

  • Het verschilt heel erg per persoon hoeveel magnesium je nodig hebt. Wanneer je wat aan de diarree gaat is dat een teken dat je lichaam echt voldoende heeft opgenomen en dan moet je gaan minderen. Onschuldig maar wel vervelend en een goede indicatie. Ook spierkrampen kunnen aangeven dat je voldoende magnesium in je lichaam hebt opgenomen, ook dan moet je minderen.
   Goede plekken voor magnesiumolie zijn ook op je buik en onder je voeten :)

 15. Ok dat is duidelijk. maar nu staat er overal beschreven dat je magnesiumolie niet in een metalen flesje/potje ed mag doen. Mijn waterkoker is wel van metaal. Mag daar het gedestilleerd water wel gewoon in gekookt worden?
  Alvast bedankt.

  • Voor wat ik weet is het geen probleem om het water op die manier te koken, zolang je de vlokken dan maar toevoegt op een later moment in bijvoorbeeld een glazen schaal. Ik kook mijn water ook in een pannetje of de waterkoker en die is bij mij ook van RVS.

 16. Hoi, ik heb de olie inmiddels gemaakt en gesprayd , heb heerlijk geslapen ook. Ik was alleen te laat voor de apotheek dus heb het nu met bronwater uit een flesje gemaakt. Hoe lang kan ik dit bewaren? Ik heb een flesje van 50 ml.

  En voor de toekomst, kan ik ook gewoon gedestilleerd water gebruiken van de bouwmarkt of beter die van de apotheek?
  Ja ik heb veel vragen, maar dit is ook heel nieuw voor mij.

  • Helemaal niet erg, hoor! In het begin heb ik zelf heel braaf gedestilleerd water gebruikt, netjes van de apotheek. Dat van de bouwmarkt vertrouw ik niet zo, ik weet niet waarom overigens. Tegenwoordig gebruik ik zelf ook bronwater, maak ik kleine hoeveelheden inderdaad, net als jij en dat is ook snel op.
   Hoelang het te bewaren is? Water moet natuurlijk nooit lang stil staan, maar ik heb het al snel een tot twee weken staan en merk daar niks van. Het is ook een beetje uitproberen denk ik, de ene ruimte is de andere niet, bij mij staat het in de ijskoude douche, dat scheelt natuurlijk al. Bij twijfel maak ik altijd nieuwe, maar nogmaals… Het is bij mij nog nooit bedorven. Rare kleurtjes, troebelheid, rare geurtjes… weg ermee. Misschien heb je wat aan dit artikel, aangezien ik je niet echt duidelijkheid kan geven..?! Het is niet dat ik je geen duidelijk antwoord wil geven, maar na een lange tijd zelf producten maken heb ik gewoon gemerkt dat het per keer verschilt.

 17. Dank je wel voor de antwoorden, ik ga gewoon proberen.
  Ik zie trouwens wel na 2 dagen al een witte bezinksel op de bodem liggen. Ik heb er even mee geschud, toen was het goed. Ik denk dat als het echt alg was, dat je het dan ook niet weg geschud krijgt. Dat zal na 2 dagen ook niet het geval zijn.
  Tja in feite is gedestilleerd water altijd hetzelfde, van welk water je het ook maakt. Maar het verschilt zo erg in de prijs, bij de apotheek betaal je de hoofdprijs en op internet 3 euro voor 5 liter. Je hebt ook flessen van 1liter.
  Ok bedankt maar weer en ik ga aan het experimenteren.

 18. Ik heb post traumatische dystrofie in mijn linkervoet. Door magnesium houd ik juist vocht vast, denk ik, want na gebruik van tabletten met magnesium (bijv. Rennies) zwelt mijn voet op en loop ik weer heel slecht. Ik heb ook veel last van kramp in mijn voeten en benen. Zou smeren met magnesiumolie helpen en de allergische reactie voorkomen?

  • Hi Marian, vervelend om te horen, zeg. Ik ben geen arts, ik schrijf echt vanuit mijn eigen zoektocht en ervaring. Ik durf het niet te zeggen of het uit zal maken voor je, ik weet wel dat het een heel andere manier van opname is, door de huid of via de maag. Maar weet je zeker dat het van de magnesium zal zijn, zit er niet nog iets anders in de maagtabletten waar het door kan komen? Ik heb het nog niet eerder gehoord. Is je vitamine B12 gecheckt? Mensen met maagproblemen hebben ook regelmatig een B12 tekort en klachten als pijn in benen en voeten. Het is maar een tip, ik heb geen idee welke weg je al doorlopen hebt uiteraard. Stichting B12 tekort geeft veel info. Ik hoop dat je daar iets aan hebt, qua vochtopname heb ik nog niet eerder iets gehoord of gelezen, helaas :(

 19. Dank voor de uitgebreide informatie! Ik ga op zoek naar de magnesiumvlokken. Zijn deze alleen online te bestellen dat je weet? Nou ja, geeft niet, ik ga zoeken! :-)

  • Hi Joolzz, ze zijn online te bestellen, maar ik zie ze ook meer en meer in de gezondheidswinkels liggen. Hangt een beetje af van hun assortiment. Succes met zoeken!

  • Bedankt voor de tip! Ik zal er even naar kijken! ♥

   Je kunt de vlokken ook steeds vaker kopen bij gezondheidswinkels,de tuinen bijvoorbeeld.

 20. Hoi!
  Ik heb de magnesiumolie een tijdje gebruikt maar ik ben ermee gestopt omdat ik het héél vies vind aanvoelen!! Ook m’n pyama, sokken en beddengoed voelden altijd zo KLAM aan ….. echt geen prettige ervaring ….
  Ik had nochtans de kant en klare “spray” gekocht van het merk Paleo (Zenchi bv) Zijn er nog mensen die deze ervaring hebben?

  • Ik ervaar ook een laagje, wat wax-ig aanvoelt en dat verdwijnt inderdaad niet. Ik gebruik de magnesiumolie regelmatig als deodorant, afwisselend met de baking soda- kokosolie variant. Daarmee komt het dus via de oksel in mijn lichaam, wat prettiger is en het werkt dus ook als deo redelijk goed( als je thuis bent, naar het werk zou ik de baking soda gebruiken!) Soms gebruik ik het op mijn buik, maar ook ik vind dat niet fijn aanvoelen en dus doe ik zoiets vóór het douchen… geef het zeker 30 minuten de tijd om in te trekken. Maar het meeste gebruik ik inmiddels toch nog steeds de voetbaden. Sowieso lekker op het einde van de avond voor het slapen gaan. Kortom… ja.. weet wat je bedoelt en dat heb je ook wanneer je de olie zelf maakt. :)

  • Hi Bibi, ja, dat doe ik inderdaad ook zelf. Maar geen combi van magnesiumolie én baking soda. Ik maak deo van baking soda of gebruik magnesiumolie als deo.
   De deo van baking soda is 1 op 1. 1 deel kokosolie, 1 deel baking soda. De beste deodorant ooit!

 21. ik koop hier in FR 25 kg magnesium chloride vlokken (47%) voor E17. Dan kom je op 6,80E per kilo. En het is van de bekenste groeve in Veendam. Het wordt in drinkwater van boerderij dieren gedaan.

  • Hallo petra. Kan je ook zeggen bij welk tuincentrum? Ik heb er hier (omgeving Leerdam) nooit iets van gezien.
   Vr gr. Louise

  • Magnesiumsulfaat, of Epsom zout, verhoogt ook de waarde van je magnesium inderdaad. Het schijnt dat magnesiumsulfaat de waarde een snellere boost geeft, magnesiumvlokken zouden de waarde langer in het lichaam behouden. Beiden zijn prima voor je aanvulling magnesium en beiden werken prima tegen spierpijnen.

 22. Ik gebruik op dit moment magnesium Forte creme op mijn onderbenen. een dag later jeukt mijn vel heel erg op de plaatsen waar ik de creme heb aangebracht. heeft iemand anders daar ook last van?

  • Yolanda, scheer je ook je benen? Magnesium kan net zo prikken als zout dat kan doen op geschoren delen van het lichaam, wat ook irritatie kan geven. Maar de creme magnesium forte creme heeft ook toevoegingen als parfum en alcohol, ook die kunnen beiden voor irritatie zorgen. Ook Ethylhexylglycerin staat bekend om zijn irritatie op de huid, dus er zijn wel een aantal factoren in deze creme die voor jeuk kunnen zorgen, zeker op een gevoelige huid die misschien ook nog geschoren is. Heb je hem al eens op je buik gesmeerd? De buik zou een betere plek zijn voor opname. Hoop dat je er iets aan hebt!

 23. Op de vraag of je van magnesiumkristallen magnesiumolie kan maken wordt dit bij Zechstein informatie centrum sterk afgeraden omdat de olie op de huid wordt afgestemd. Hoe kunnen je nu dit hier in een blog gaan promoten. Op deze site staat de juiste informatie met een jaren lang onderzoek naar de ontwikkeling hiervan. Ik zou “waarom jij geen magnesium olie meer zult kopen ” maar verwijderen. Dit brengt mensen in verwarring en je zet ze hierbij op het verkeerde been.

  • Wij van Omo power raden u Omo power aan…
   Tuurlijk zullen ze van zechstein aanraden om hun producten te kopen en niet zelf iets te gaan maken…
   Je zal het zelfde antwoord krijgen als je een andere fabrikant van magnesium olie aanspreekt, waarschijnlijk zullen ze ook zeggen dat jouw huid hun extra toevoegingen nodig heeft….

   • Precies, zo denk ik ook Aernout. In één van mijn eerste reacties heb ik dan ook een stukje van een producent gedeeld die de marketing van de vlokken juist zó invult dat je er olie mee kunt maken, met als argument dat je de vlokken makkelijker mee kunt nemen op reis én dat je zelf de concentratie van de olie kunt bepalen. Dát is wat mij betreft veel betrouwbaarder en eerlijker, daarmee laat je mensen de keuze, niet iedereen wil zelf olie maken. Leuk…: ‘wij van Omo raden u Omo power aan’.. ;)

  • Daar heb ik mijzelf nooit aan gewaagd en de enige persoon die daar over schrijft, wat in mijn ogen een klein beetje betrouwbaar is, dat is Dr. Sircus.
   Ik geef je dus hierbij de link naar zijn site, zodat je het verder zelf kunt onderzoeken. Ik heb daar geen ervaring mee en heb er tot nu toe te weinig documentatie over kunnen vinden om je daar ook maar enig advies in te kunnen geven. Je vindt zijn advies hier >>

 24. Hoi, Ik heb even gelezen over het feit dat je beter het magnesiumolie niet zelf moet maken( http://www.magnesiumvlokken.nl/niet-geschikt-voor-magnesiumolie.html). De beredenering in dit artikel is, dat door het productie proces van de vlokken, bijproducten ontstaan. Deze bijproducten komen tijdens het zelf maken van de olie in hoge concentratie in het zelfgemaakte olie voor en dat kan schadelijk zijn voor je lijf. Interessant is dat het productie proces van de vlokken beschreven wordt: Door hele hoge temperaturen wordt magnesiumolie gedroogd, waardoor de vlokken ontstaan. Omdat ik Duits van oorsprong ben, heb ik natuurlijk ook op het Duitse net een beetje over dit thema gezocht. En, ik vond, dat je daar dus vlokken kunt kopen, die door verdamping van het water middels de zon zijn gedroogd. Mijn conclusie is dus: Als je vlokken gebruikt, die niet door “onnatuurlijk” hoge temperaturen zijn gewonnen, kun je wel degelijk gezond magnesiumolie zelf maken. Het idee van de bijproducten in de vlokken voelt eerlijk gezegd ook voor een voetbad niet heel prettig aan.
  Hartelijke groet aan iedereen die bezig is bewust te worden! Dankjewel voor de blog!

  • Hi Christiane, dank je voor je aanvulling. In Amerika verkopen ze de vlokken ook met als tip in de gebruiksaanwijzing dat je er gemakkelijk zelf olie van kan maken( zie een van mijn eerste reacties onder dit artikel). Daar beredeneert de producent dat het makkelijker is voor als je veel onderweg bent om droge producten mee te nemen én de producent geeft aan dat je op deze manier( zelf olie maken) de concentratie kan aanpassen aan jouw behoefte.
   Ik vind het interessant, wat jij zegt, ik denk dan direct… als deze Nederlandse magnesiumvlokken dus niet zo zuiver zijn als de Duitse of Amerikaanse… dan koop ik deze Nederlandse vlokken liever niet meer :D
   Dus, dank voor je zoekwerk! ♥

 25. Hoi!

  Wat een interessante informatie. Ik ben wel erg geinteresseerd, alleen ik had namelijk een vraag over gedestiliseerde water. Waar koop je dat? Laatst ben ik naar de kruidvat geweest en daar hadden gedestiliseerd water. Maar dat kon ik niet gebruiken voor mijn huid volgens de verkoopmedewerkers? Waar koop jij het?

  Groetjes,

  Nahida

  • Hi Nahida,

   Gedestilleerd water voor cosmetica koop je bij webwinkels die de grondstoffen verkopen. Hier bijvoorbeeld. Zelf maak ik het al geruime tijd gewoon met bronwater uit de winkel, of soms zelfs gewoon afgekoeld gekookt water, maar ik maak maar kleine hoeveelheden en het is binnen een dag of 2 of 3 op. Ik gebruik het inmiddels ook niet meer dagelijks, dus enkel maar als ik er behoefte aan heb en dat werkt prima op deze manier.

 26. Hi,

  ik heb een vraag: als je het hebt over de verhouding water/vlokken, bedoel je dan gewichts- of volumeverhouding?

  groet,
  Jos

  • Hallo Jos, ik werk tegenwoordig met volumeverhouding en gebruik mijn maat bekertje hiervoor.:)

 27. Ik lees óók steeds vaker dat zelf olie maken sterk afgeraden wordt. Maar misschien alleen om men zover te krijgen dat de “echte” olie in hun eigen webshop wordt gekocht…..ik weet niet meer wat ik moet geloven.
  Ik vraag me af of de olie ook plaatselijk te gebruiken is op bijv een zere plek (stijve spieren) op mijn rug. Hoorde via via dat dat help maar is dat waar?

  Bij zechsal.eu koop je trouwens 4kg vlokken voor 37.50, gratis verzending v.a. 20 euro. Via jouw link kom je voor 4kg op dezelfde prijs en dat is incl 5.60 verzendkosten. Dus vlokken goedkoper maar je komt op dezelfde prijs uit.

  Gr. Sonya

  • Oh… bedoelde je het zo?! lol… Ik dacht dat je er zelf al uit was. Ja, je kunt het ook plaatselijk gebruiken, maar door de huidige wetgeving mag ik je geen informatie meer geven over specifieke klachten, dan kom ik in de problemen. Echt even zelf googlen op je klacht en magnesiumolie dus ;)

 28. Ik zou graag dan het verschil tussen gedeminaraliseerd en gedestilleerd water willen weten? En demiwater is in elke supermarkt te koop maar waar koop ik gedesitilleerd water? Ook zou ik graag willen weten hoe vaak per dag ik mag sprayen met de olie op de aangedane spierpijnplekken?

 29. Gedestilleerd water wordt verkregen door het water te koken en de condens op te vangen. Gedemineraliseerd water wordt gefilterd en zo ontdaan van kalk en mineralen, is ook zuiver. Huishoudelijke toepassingsgebieden van beide soorten water zijn gelijk.
  Voor het maken van spray kan je beide gebruiken want het gaat om het minder snel vies worden van het water….anders zit je na een paar dagen glibberige algentroep op te spuiten. Vergelijk het met een gevuld kinderzwembadje buiten, na 2 dagen glibberig.

  Iemand ervaring met plaatselijk gebruik? Google is een optie maar hoor het graag ook hier.

 30. Interessant artikel. Ik vraag me toch af hoe het kan dat magnesiumvlokken zoveel goedkoper zijn dan de magnesiumolie, als ze uit de olie gewonnen worden! Weet iemand hoe dat zit?
  Ik zou graag ‘zongedroogde’ vlokken kopen, is bekend welke merken die aanbieden?

 31. Klopt het dat als ik bij jou in de shop iets bestel, in door gelinkd wordt naar een andere organisatie. Ik kan dus niet twee producten uit jou shop tegelijk bestellen.
  hartelijke groet
  Corrie

  • Hi Corrie, ja dat klopt. Ik verzamel er mijn favoriete producten, maar heb zelf geen winkel, dus ik link je door naar waar ik het zelf koop. :)

 32. Ik las op een eerdere blog dat de zelf klaargemaakte magnesiumolie van magnesium vlokken en zuiver water in de verhouding 1:1, 47% magnesiumoxide zou bevatten. Wanneer ik naar de site ga waar de Bodycare Magenesium vlokken te koop zijn dan lees ik daar dat 1 kopje magnesium vlokken 15 gr elementair magnesium bevat. 1 kopje staat voor ca. 100 gram of meer magnesium vlokken. Dan is dit toch ca. 15% i.p.v. 47% elementair magnesium?

 33. Magnesiumvlokken kun je ook op Amazon en Ebay vinden. Vaak veel goedkoper, vooral wanneer je meerdere kilo’s tegelijk koopt. De verzendkosten hoeven niet hoger te zijn als je ze uit het buitenland haalt.

 34. Hallo, in een van je antwoorden schreef je over wat jou van je eczeem heeft afgeholpen en voegde een link toe (aboutclay.com). Helaas is de link niet meer werkzaam. Zou je kunnen doorgeven om welke product(en) het precies ging en of deze elders te vinden is/zijn dan via de website aboutclay.com? Heel erg bedankt!! PS: Ik heb ook last van veel huidklachten als melasma, eczeem, acne en rosacea. Heb je enig idee of magnesiumolie iets kan betekenen bij deze klachten?

  • Het is een oude blog, volgens mij heb ik de link er niet aan toegevoegd voor de producten, maar voor de ervaringen die er te lezen waren. Ik heb zelf gewoon Bentonietklei gebruikt, dat werd ook op deze website beschreven. Ik vond de magnesiumolie niet prettig op mijn huidplekjes, het brengt geen vocht in en het prikte. Ik ben wel gestopt met zeep, ik gebruik nu PH neutrale wasproducten en daarmee zijn al mijn huidplekjes verdwenen. Ze bevatten dan wel weer ingredienten die niet altijd fijn zijn, maar ik heb de keuze gemaakt dit toch te accepteren, omdat mijn zoektocht op een bepaald moment vast liep. :) ♥

 35. Bedankt voor de handige tip. Je zegt in je artikel bij kinderen moet je oppassen. Maar ik geef me kinderen op ’t moment extra vit d en lees juist dat de magnesium daarvan minder wordt. Dus die wil ik bij hun aanvullen. Daarom ging ik op zoek naar welke magnesium het beste is voor kinderen en kwam dus hier. Heb je tips. Kan ik niet een keer per week hun insmeren ofzo. En is de link die je in het begin van je reacties deelde nog steeds goed om vlokken te bestellen omdat iemand zei die van nl zijn niet goed om zelf olie te maken

  • Er bestaat ook magnesiumgel, waarmee je ze kunt masseren. Het advies komt van de bedrijven zelf, bij kinderen zou ik eerder een magnesiumbad maken. Wel erbij blijven, want ze mogen er niet te lang in, dan kunnen ze kramp krijgen. Hou altijd wat calcium bij de hand, voor het geval dat dat gebeurt. Verder zou ik even contact opnemen met de fabrikant om na te vragen wat de precieze verhouding is voor kids en hoelang ze er in mogen voor hun leeftijd. Het zelf maken van magnesiumolie is controversieel, wereldwijd doet men niet anders en de meeste fabrikanten halen hun magnesiumvlokken op dezelfde plek. Toch wordt het meer en meer afgeraden, zelf heb ik nooit problemen ervaren, maar er komen steeds meer boze berichten van fabrikanten in mijn postvak. Het is aan een ieder om te beslissen of ze het advies van de fabrikant op willen volgen, of niet. Ik gebruik in elk geval nog steeds dezelfde vlokken. :)

 36. Hai Terri, ik weet dat het niet verstandig is om zelf olie te maken omdat de vlokken juist van de olie gemaakt worden. Als je zelf gaat mengen heb je kans dat de hoeveelheid magnesium ten opzichte van het water wat je gebruikt te groot wordt. Je kunt hier allerlei huid problemen van krijgen. De olie heeft een vast magnesiumpercentage en je weet natuurlijk nooit als je zelf vlokken toevoegt of dat hetzelfde of meer is. Om even terug te komen op Cindy haar antwoord in een van de eerste reacties hierboven, er is inmiddels veel meer keuze qua merken in magnesiumolie en vlokken gekomen, een waarvan je zeker weet dat het een puur product betreft is Himalaya-magnesium, deze is zelfs als enige magnesium Ecocert Cosmos gecertificeerd! Ik zou het wel weten. Zeker als je het voor je kindjes wilt gebruiken zou ik deze aanraden. Meng de olie met schoon drinkwater om de oplossing te verdunnen voor kids of zet ze in een lekker bad met vlokken. De olie die je verdunt kun je niet langer dan twee weken bewaren in de koelkast, let dus goed op hoeveel je verdunt. Succes

 37. Ik heb olie gemaakt voor mijn gezicht. Ik heb een onrustige huid en hoop dat dit gaat helpen. Moet/mag ik mijn nachtcrème na de olie nog aanbrengen?

  • Ja, hoor dat mag. Kies dan een nachtcrème zonder parfum, je kunt hem ook mengen met wat van je basisolie. Parfum is vaak een oorzaak van een onrustige huid, dus die zou ik zeker opzij schuiven. :D

 38. Ik heb de magnesiumolie gemaakt voor mijn dochter die ook eczeem klachten heeft maar die geeft aan dat het heel erg brand op haar huid. Kan dit kwaad?

  • Daarom staat er ook dat het bij kinderen afgeraden wordt, magnesiumolie kan zeker prikken. De een kan er beter tegen dan de ander. Ik zou het ook niet op eczeem doen, dat lijkt mij inderdaad heel erg branden. Dat doet het ook op wondjes, net als zout dat doet.

  • Angelique ik weet een hele goede oplossing tegen eczeem en dat is cbd-creme. Ik zelf gebruik dit als ik er last van heb, voor het slapen gaan insmeren en de volgende dag is het al 10x beter. Ik heb dit doorgegeven aan mijn dermataloog en zij was hier ook heel positief over. Je kunt dit op het internet bestellen. Betaal niet meer dan 10,00 voor een tube’tje!! Je doet er heel lang mee ant je hebt maar heel weinig nodig.

 39. Perfect!!! Werkt als een trein!! Ik doe dit al een aantal jaren met hele goede resultaten. Spierpijnen verdwenen en zelfs tegen depressies helpt het!!. Dagelijks sprayen en regelmatig een voetenbadje met magnesiumvlokken. Een uitkomst!!

 40. Vanavond de olie maken (1:2), ben zo benieuwd of het “wat doet” voor een huid met constitutioneel eczeem. Mijn zoon smeert nu 2x per dag met een vette zalf zijn hele lijf in omdat het anders vanwege het “trekken” en jeuken van de huid niet te doen is. Nu vraag ik mij af of het raadzaam is meteen het lijf in te smeren (vanwege eventuele klachten bij overdosering) of dit gefaseerd te doen…. iemand ervaring of advies? (Zoon is 14, was zeer vroeg in de puberteit en heeft nu een al bijna volgroeid lichaam)

 41. Ik gebruik al een tijdje zelfgemaakte magnesiumolie, alléén een vraagje: ik heb magnesium kristallen jullie hebben het over vlokken, wat is nou het juiste?
  Ik gebruik van het merk ZARQA dode zeekristallen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *