Maak van je dagboek een productief tool!

Het schrijven in een dagboek is voor veel mensen een dromerige bezigheid, met een zoetig imago. Roze bloemetjes, roze pennetjes en een ‘Lief dagboek’- gehalte. Ongetwijfeld zijn er mensen die dit imago hoog houden, maar een dagboek bijhouden is veel meer dan dat. Het kan je inzicht in situaties geven, blokkades opruimen én je helpen jezelf beter te leren kennen, zodat je jezelf blijft ontwikkelen. Je kunt zaken van je af schrijven en leren iets af te sluiten, zodra het op papier staat. Uiteraard praten we dan niet over het zeuren en drammen over wat er allemaal verkeerd gaat in je leven, we praten dan over een opbouwende manier van schrijven, waarbij je eerlijk bent naar jezelf en je de drama accepteert voor wat hij is en misschien zelfs wel leert gebruiken.

Hoe doe je dat? Gebruik maken van een dagboek om stappen te maken in je leven, situaties echt van je af te laten vallen en misschien zelfs wel de techniek te integreren, zodat je in je dagelijkse bestaan makkelijker afstand kan nemen van dingen die je raken en overhoop gooien?

Afhankelijk van de situatie waar je in zit zal er een verschil zijn tussen ‘iets willen verwerken’ of ‘overzicht willen creëren in je bestaan’. Het een is niet het ander, althans zo lijkt het, maar met schrijven zul je merken dat er niet heel veel verschil blijkt te zijn.

Wanneer je iets naars hebt meegemaakt, wat je dagelijks parten blijft spelen, omdat het je gevoel en welzijn is gaan beheersen zul je er toch al snel achter komen dat je…. het overzicht kwijt bent. Je focus ligt zo enorm op wat er is gebeurd, dat je niet meer verder kunt kijken dan de pijn en de emoties. De pijn- factor, het gemis, de woede, het onrecht slokt al je focus op en al het andere doet er eigenlijk niet meer toe. Met het schrijven in een dagboek kun je makkelijk vervallen in het “Waarom overkomt mij dit? En hoe kom ik ooit af van dit gevoel? Het houdt me in de greep, ik voel me rot, ik voel me verdrietig, boos… “ Hoe naar ook om te zeggen, hoe vreselijk het ook is wat je is overkomen…. Het is drama.
Wat je is overkomen, hoe pijnlijk ook… Het is achter je. Het ligt in het verleden, de reden dat het je achtervolgt is dat jij er mee bezig blijft. Het interessante is… waarom doe je dat? Elk moment kun je je leven een switch geven, hoe náár je verleden ook was of hoe zorgelijk de toekomst ook is.

Doordat je deze gebeurtenis of de pijn zo’n belangrijke factor hebt laten zijn in je bestaan ben je het overzicht verloren. En daarmee bedoel ik niet het overzicht over je dagelijkse bestaan, ik bedoel vooral een breder overzicht. Het overzicht van het bestaan in zijn geheel, de wereld, maar ook jouw handelen in combinatie met jouw pijn, jouw verlies of jouw zorgen. Wanneer iets nog bestaat, lang na dato… dan komt het altijd neer op onderliggende patronen, er is iets wat je in stand houdt, omdat het je voedt…. Op welke manier dan ook. Altijd.

In feite maakt het dus niet uit waaróm je schrijft, of je nu dingen van je af wilt schrijven, om helderheid te krijgen, om jezelf te leren kennen…. Wanneer je schrijven wilt gebruiken om uit patronen te klimmen, om jezelf te ontwikkelen en te leren dan komt het neer op één ding.

Lose the drama!
Je kunt niet echt verder komen in je leven, wanneer drama je vriend is. Nooit.

Dat betekent dat, wanneer je een dagboek bij wilt houden, je een bepaalde mate van zelfcontrole moet vinden tijdens het schrijven, zodat je niet in het ‘Lieve dagboek, het was allemaal zo onrechtvaardig vandaag… Pietje was op mijn plek gaan zitten, waardoor ik me de hele dag uit balans voelde, arme ik’- verhaal terug valt.
Maar hoe doe je dat? Hoe maak je een dagboek een productief middel, wat je helpt, in plaats van laat rond cirkelen in gedachten?

 

Photo: Walt Stoneburner

Photo: Walt Stoneburner

11 tips om je dagboek een productief tool te laten zijn in je dagelijkse bestaan!

– Wees nieuwsgierig naar wie je bent, waarom je zo bent. Probeer oordelen achterwege te laten en besef je heel goed dat niets verkeerd is. Je schrijft om er achter te komen, waarom je iets doet wat je doet, niet om een prachtige roman te schrijven. Maak het dus ten eerste al niet mooier of verschrikkelijker dan het in feite is. Lose the drama! Heb oprechte interesse in wat jou beweegt, soms weet je niet wat er achter zit, maar wanneer je eerlijk bent tijdens het schrijven en je drama laat voor wat het is en het vingertje niet naar een ander wijst, dan kan schrijven een wonderlijke manier zijn om inzicht te creëren en overzicht te brengen.

– Wanneer je schrijft maakt niet veel uit. Heb je een zware dag gehad? Dan kan het fijn zijn te schrijven voor je gaat slapen, zodat je het vervolgens achter je kunt laten. Maar ben je echt op zoek naar de oorzaak van een herhalend patroon, dan kun je wellicht beter eens in de ochtend schrijven, wanneer je uitgerust bent en het geduld hebt om dieper op de kwestie in te gaan.

– Neem afstand van het moment, het probleem of de issue. Probeer er wat boven te zweven. Ja… jij gaat schrijven, maar stel je maar eens voor dat je een brief schrijft aan jezelf, in plaats van dat je wegzakt in het gevoel. Hoe zou jij jezelf de situatie schetsen? Ik weet dat dit haaks staat op wat vaak geadviseerd wordt. Er wordt vaak geadviseerd echt te voelen…. diep te voelen en dat van je af te schrijven, maar daarmee draai je geregeld cirkeltjes. Echt voelen, diep voelen, dat moet je heus wel doen, maar probeer er vervolgens toch boven te zweven, met een breder overzicht. Desnoods sluit je even je ogen, haal je even diep adem, voor je schrijft…Wat als jij degene was met het antwoord, de psycholoog, de specialist… Hoe zou je het dan beschrijven?

– Begin niet met “lieve…. “… Gewoon niet doen, je maakt het er te gesloten mee. Hou het open en stel jezelf de vraag… ‘He.. hoe gaat het? ‘ En start met schrijven.

– Maak je er niet druk over, wanneer je niet weet hoe je moet beginnen en wat je moet schrijven. Weet je niet wat je moet schrijven, dan schrijf je…. ‘Goh, ik weet eigenlijk niet wat ik moet schrijven, er is niet zoveel gebeurd, ik…….. ‘ En vanzelf komt er wel iets opborrelen.

– Stel jezelf de vraag: “Hoe voel je je?” en beantwoordt de vraag alsof je het aan een ander schrijft.

– Wie of wat is er mee verbonden? Wie heeft er invloed op jou, op de situatie, het gevoel en waarom is dat zo? Dit kan veel breder zijn dan je in eerste instantie denkt… Dus neem de tijd en wees volledig.

– Wat is jouw verantwoordelijkheid hierin, waarom heeft het invloed op jou, waar wil je niet naar kijken? Wat zou je eigenlijk moeten doen?

– Als het een vriend of vriendin zou overkomen, wat zou jij als advies geven? Wat zou de persoon kunnen doen of kunnen inzien?

– Hoe wil je hier mee verder? Wat kun je anders doen, wat heb je nodig in de situatie? Wie kan je er mee verder helpen?

– Waarom vraag je geen hulp, of waarom ben je niet concreet genoeg  zodat anderen het vanzelf aanbieden? Waarom neem je die specifieke stappen niet? Wat heb je nodig om het anders te benaderen?

Met dit soort vragen kun je een situatie trechteren en je zult merken dat je, wanneer je regelmatig in een dagboek schrijft, steeds kundiger wordt in het relativeren van de situatie en je eigen aandeel er in leert her- en erkennen. Je wordt vaardiger concreet te blijven en je vindt vanzelf meer overzicht.

Schrijven is een geweldige manier om je gedachten helder te krijgen, je gevoelens te ordenen. Geef jezelf een mooi schrift of blanco boek cadeau, waar je in mag schrijven. Het helpt je het moment te waarderen als ‘tijd voor jezelf’ en het maakt het schrijven leuker. Het past ook perfect binnen de donkere maanden, tijd tot zelfreflectie is nu het moment! Dus wellicht een mooi cadeautje?

Een lekker kop thee erbij, een dik deken over je heen en schrijven maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *